Recruitment: aan de slag met de werving van personeel

Wil jij zélf aan de slag met recruitment? Tempo-Team leidt de weg! Als echte recruitmenttijgers, weten wij precies welke richting jij op moet voor de juiste werving van nieuw personeel. Daarom vertellen we hier alles wat je moet weten om zelf in de schoenen van recruiter te staan. Ga met ons op recruitmentsafari en laat de jacht op de perfecte kandidaat beginnen! 🐯

Of ga snel naar:

Wat is recruitment precies?

Recruitment is het werven van tijdelijk of vast personeel. Dat betekent: het aantrekken, vinden (sourcen), selecteren en screenen van nieuwe medewerkers voor jouw bedrijf. Dat begint bij het opstellen van een functieprofiel, het schrijven van wervende vacatureteksten, het screenen van kandidaten en eindigt bij het voeren van sollicitatiegesprekken en het inwerken van de beste sollicitant.

Recruitment wordt vaak gelinkt aan uitzenden of detacheren, omdat uitzend- en detacheringsbureaus zich er dagelijks mee bezig houden. Maar elk bedrijf heeft nieuwe werknemers nodig en doet dus aan recruitment. We delen onze beste tips voor jouw werving.

Toch hulp nodig? Wij helpen je op weg met de jacht naar geschikte kandidaten!

Wat doet een recruiter eigenlijk?

Een recruiter is verantwoordelijk voor de werving van kandidaten voor een openstaande functie binnen een bedrijf of organisatie, zowel intern als extern. Daar komt veel bij kijken: van competenties bepalen voor een passend functieprofiel tot het online uitzetten van de vacature op effectieve plekken. Zie het als de bestuurder van de jeep tijdens een safari: de recruiter weet precies welke route je moet nemen om de Big Five spotten. En dus de perfecte sollicitant te vinden!

Spot de Big Five: zelf recruiten in 5 stappen

Een goed recruitmentproces is key. Volg je de juiste route, dan is nieuw én goed personeel dichterbij dan je denkt. Wij hebben die route vast voor je uitgestippeld. De jacht naar nieuwe collega’s bestaat uit 5 belangrijke stappen (daar heb je die Big Five 😉), je hoeft alleen maar het juiste spoor te volgen:

  1. Functieprofiel opstellen
  2. Vacature maken
  3. Searchen en sourcing
  4. Sollicitant kiezen
  5. Inwerken

Yup, recruitment is meer dan een vacature plaatsen en een sollicitant uitnodigen. Toch werf je nieuw personeel gewoon zelf, met onze kennis. Tijd om gas te geven!

1. Stel een passend functieprofiel op

De eerste stop van de safari is het opstellen van een functieprofiel. Met een goede functieomschrijving weten potentiële kandidaten namelijk precies of ze voldoen aan jouw functie-eisen. En weten ze ook wat jij te bieden hebt! Wat zijn de arbeidsvoorwaarden? En wat is een goed salaris voor deze functie? Vergelijk jouw aanbod daarvoor met de markt. Weten hoe je zo’n functieprofiel het beste aanpakt en hoe je bepaalt welke competenties bij een functie horen? Lees je hier meer over 👇🏾

Het perfecte functieprofiel

2. Maak een vacature die werkt

De volgende afslag is het schrijven van een TOP vacature! Wel zo belangrijk als je die toppers wilt aantrekken. Schrijf een goede SEO-proof vacaturetekst waarmee je gevonden wordt en kies de juiste plek(ken) om je vacature te plaatsen. Makkelijker gezegd dan gedaan? Nope! Ook jij kan een knallende vacature maken én ervoor zorgen dat jouw vacature vindbaar is. Lees hier hoe.

Maak een effectieve vacature

3. Start met searchen en sourcing

Denk je rustig achterover te leunen nu je vacature online staat? Dacht het niet! Wil je snel kandidaten vinden, dan moet je ook zelf aan de bak. Pluis bijvoorbeeld kandidatendatabases uit of scroll door profielen op LinkedIn en bouw je netwerk uit. Ook zijn er tagging tools die je hierbij kunnen helpen. Hup! Actie in de taxi… uuh jeep 🚙💨

Start met sourcen

4. Kies de meest geschikte sollicitant(en)

Pitstop! Je bent al over de helft van de recruitmentsafari. Nu wordt het uitzicht nóg mooier, want het is tijd om de meest geschikte sollicitanten te kiezen! Beoordeel de cv’s en sollicitatiebrieven, nodig sollicitanten uit op gesprek en voer vervolgens een vlekkeloos sollicitatiegesprek met de juiste gesprekstechnieken. Hoe weet je of iemand nou écht een goede match is voor jouw organisatie? Wij helpen je op weg. Riemen vast? Kiezen maar!

Strakke sollicitatieprocedure

5. Laat het onboarden beginnen

Onderweg een nieuwe werknemer gevonden? Dan zijn we aangekomen bij het laatste deel van de safari: het inwerken! Ook de pre-boarding en onboarding zijn belangrijke onderdelen van recruitment. Hoe beter je ze inwerkt, hoe sneller ze meedraaien in het team. Zorg dus voor een goed inwerkproces van nieuwe werknemers. Hoe?

Werk je nieuwe collega in

Arbeidsmarktcommunicatie: neem je verrekijker mee

Net als jouw jeep, is de arbeidsmarkt altijd in beweging. Daarom is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn tijdens jouw recruitmentproces. Verdiep je erin: is de markt schaars voor jouw openstaande functie? Of juist ruim? En wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van recruitment? Maar ook, hoe komt jouw bedrijf over op de buitenwereld? Zet je verrekijker op en kijk verder dan jouw werkveld en bedrijf. Zo schets je een mooi toekomstbeeld voor jouw toppers van morgen!

Recruitmentbureau: dé gids tijdens jouw safari!

Zeker weten dat je de Big Five spot? Schakel dan ons als recruitmentbureau in! Wij stippelen jouw route uit, zodat je zeker weet dat je geen afslag mist in je tocht. De arbeidssavanne kent voor ons geen geheimen. Zowel tijdelijk als vast personeel: wedden dat we die zeldzaam goede kandidaten voor je spotten?

Laat jij recruitment liever aan de pro’s over?

Snappen we. Recruitment is een vak apart en kost je meer tijd dan je verwacht. Daarom is het effectiever (én goedkoper!) om het (deels) uit te besteden. Wij hebben een megadatabase aan geschikte kandidaten, kennen de werkvelden en weten precies hoe je efficiënt een recruitmentproces inricht én begeleidt. Vast of tijdelijk; wij fixen die topper voor je in een handomdraai! 

Schakel Tempo-Team in!