Groei: geef je medewerkers aandacht en focus op doorgroeimogelijkheden

Eerlijk? Pronk jij ook met opleidingsmogelijkheden bij het ‘wat bieden we jou’ onderdeel van een vacaturetekst? Weet dan dat slechts 11% van de werkzoekenden kiest voor een werkgever vanwege het opleidingsbudget. Dat is niet veel! Wat wel helpt? Zelf investeren in Groei! Deze geluksmaker staat voor aandacht, zoals positieve feedback, het geven van complimenten én de juiste begeleiding. Hoe je dat aanpakt voor meer werkplezier, lees je hier.

Spring snel naar:

Waarom inzetten op groei?

Maar eerst, wat is groei eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk voor jou en je medewerkers? Groei is één van de drie gelukmakers en dus een derde van het werkplezier. Belangrijk om op in te zetten, dus!

Wanneer medewerkers de kans krijgen om hun talent volledig te benutten, ervaren zij groei. Volgens ons onderzoek* vindt 18% deze mogelijkheid enorm bijdragen aan plezier op het werk. Uiteindelijk draait het er dus voor jou allemaal om dat je kansen creëert en groei stimuleert. Maar hoe pak je dat aan? 

Hr-uitdagingen en oplossingen: ontwikkeling en aandacht

Medewerkers die hun vaardigheden volledig inzetten voor hun werk en hierin beter worden, zijn automatisch productiever en gemotiveerder. Voor Yasmin betekent groei skills ontwikkelen om door te groeien naar een andere functie. Voor Bastiaan betekent het beter worden in het werk wat hij al doet. Groei is voor iedereen persoonlijk. Geef je medewerkers dus de juiste aandacht! Lees hieronder hoe.

Stap 1: Focus je op de ontwikkeling van je medewerkers

Om de persoonlijke groei van je medewerkers te stimuleren is het belangrijk dat er binnen jouw bedrijf een gezonde ontwikkelcultuur heerst. Je hoeft het roer niet volledig om te gooien, maar zorg voor een ontwikkelproces waarin de volgende factoren een rol spelen. 

 • Zo kan een opleidingsbudget voor de één bijdragen aan groei terwijl de ander juist meer behoefte heeft aan flexibele werktijden om werk en privé beter te kunnen combineren. 

 • Of kan voor de één meelopen bij een andere afdeling interessant zijn, terwijl de ander graag in gesprek gaat over eigen ontwikkeling.

 • Zorg ervoor dat medewerkers doen wat ze het liefst doen. Herken het talent van je medewerkers en zet ze ook zo in dat ze optimaal gebruikmaken van hun talent.

💡 Interessant: wist je dat wij kandidaten en werknemers gratis trainingen en opleidingen aanbieden om groei te stimuleren? Bekijk hoe wij dit doen met Mijn Groei.

Stap 2: Geef je medewerkers voldoende aandacht

Wat volgens werknemers ook bijdraagt aan groei? Aandacht en vertrouwen van de leidinggevende. Wanneer de leidinggevende je handvatten geeft om beter te worden in wat je doet, groei je ook. Juist wat werknemers bijleren - het liefst in hun dagelijks werk - draagt bij aan de werksfeer en dus hun werkplezier. 

“Je presentatie was echt krachtig gisteren!” of “Dit werk is echt voor jou gemaakt!” Waardering en erkenning zijn mégabelangrijk op de werkvloer. Die persoonlijke aandacht is de sleutel tot meer werkplezier en groei! Hoog tijd dus om meer waardering te tonen als leidinggevende. Zorg dat jij je collega’s laat zien dat je ze waardeert en erkent.

💡 Interessant:  hoe vaak doe jij ‘t eigenlijk? Uit ons onderzoek* blijkt dat maar liefst 31% van de werkgevers het té weinig doet! Wat? Complimenten geven natuurlijk!

Praktische tips en tricks voor groei

Bekijk hieronder alle onderwerpen die te maken hebben met groei. Op deze pagina’s staan allerlei praktische tips en tricks per onderwerp, die je vaak meteen kan gebruiken. En dat met één klik!

Waarom is groei zo belangrijk? Hier zijn 2 voordelen

 1. Wanneer je investeert in de groei van medewerkers voelen talenten zich eerder aangetrokken tot jouw bedrijf. Oftewel: je employer branding wordt er sterker van! Wanneer werknemers veel werkplezier ervaren, stralen ze dat uit naar de buitenwereld en dat maakt jou heel aantrekkelijk als werkgever. Handig in de krappe arbeidsmarkt van nu.
 2. Werknemers zijn productiever: uit ons onderzoek* blijkt ook dat werknemers met veel werkplezier zichzelf als 77% productiever omschrijven dan werknemers die geen werkplezier hebben.

Alle werkplezierinfo in één gids?

Werkplezier van werknemers wordt beïnvloed door veel (in)directe factoren. Daarom hebben wij die voor je gemixt in een heerlijke cocktail! De ingrediënten? Balans, inhoud en groei. Check de oplossingen op jouw hr-uitdagingen in onze grote Werkpleziergids!

*Disclaimer: Bovengenoemde tekst is gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team. Het gaat hier om het onderzoek voor de Werkpleziergids van 2021. We hebben bij de selectie van deelnemende werknemers rekening gehouden met een representatieve verdeling van leeftijd, geslacht, opleiding en verschillende branches.

 • Waarom is groei belangrijk voor medewerkers?

  Groei is één van de drie gelukmakers op werk die zorgt voor meer werkplezier. Medewerkers die hun vaardigheden volledig inzetten voor hun werk en hierin beter worden, zijn productiever en gemotiveerder. En dat wil je! Lees hier meer over groei.

 • Wat verstaan we onder groei?

  Deze geluksmaker staat voor aandacht, zoals positieve feedback, het geven van complimenten en de juiste begeleiding. Bekijk hier hoe je dat doet

 • Wat zijn de voordelen van groei?

  Werknemers en kandidaten die zich kunnen ontwikkelen voelen zich eerder aangetrokken tot jouw bedrijf en zijn ook productiever.

 • Wat zijn oplossingen voor het geven van meer aandacht?

  Wanneer de leidinggevende je handvatten geeft om beter te worden in wat je doet, groei je ook. Juist wat werknemers bijleren - het liefst in hun dagelijks werk - draagt bij aan de werksfeer.