Hoe organiseer je een digitale kerstborrel? Tips voor een coronaproof alternatief

Ook dit jaar organiseer je de kerst- en nieuwjaarsborrel helaas he-le-maal anders. Ho, ho, ho! Weer niet met al je collega’s op de werkvloer borrelen tot de tap leeg is. Maarrrr.. dat betekent niet dat je niets feestelijks kan bedenken! Je fixt gewoon een knallend alternatief. Lees verder hoe je dit jaar de kerstborrel op werk gewoon door laat gaan én coronaproof maakt.

7 tips voor een originele online kerstborrel of nieuwjaarsborrel

De anderhalvemetersamenleving maakt het organiseren van gezellige bedrijfsuitjes en kerstborrels een echte uitdaging. Maar wij zitten niet bij de pakken neer. Nee, wij pakken het juist groots aan! Hoe groot jouw bedrijf ook is, je kan de kerstborrel altijd digitaal doen. Met deze 7 tips pak jij je medewerkers helemaal in! 😜

1. Kies het juiste platform voor videobellen dat past bij jouw bedrijfsgrootte  👩‍💻

Check hier de grootte van jouw bedrijf en bekijk welk gratis of betaald videobelkanaal het beste bij jullie past. Een platform als Zoom wordt voornamelijk gebruikt voor digitale meetings en Mibo is juist voor de informele setting. De ideale plek om lekker virtueel een drankje te drinken met je collega’s, dus. Maar écht want je loopt zelf rond in een virtuele omgeving en kletst in kleine groepjes bij, net als op een echte borrel, maar dan digitaal.

Aantal medewerkers Gratis videobelplatform Betaald videobelplatform
1-10 medewerkers

Google Hangouts 
Slack (tot 15 personen)
Mibo (tot 12 personen)

Zoom
Microsoft Teams
Google Meet
Mibo

11-32 medewerkers FaceTime (tot 32 personen)

Zoom
Microsoft Teams
Google Meet
Mibo

33-50 medewerkers Skype Meet Now Zoom
Microsoft Teams
Google Meet
Mibo
51-99 medewerkers Zoom (max. 40 min.) Google Meet Zoom
Microsoft Teams
Google Meet
Mibo
100 of meer medewerkers Freeconferencecall (FFC)

Google Meet (tot 250 personen)
Microsoft Teams (tot 300 personen)
Zoom (tot 1000 personen)
Mibo (tot 1000 personen)

2. Spreek een dresscode af 🎅

Geen kerst zonder foute kersttrui, dus ook dit jaar worden de breisels weer uit de kast getrokken. De kerstmannen, rendieren en sneeuwpoppen spatten van het scherm. Wil je het ‘wij-gevoel’ versterken? Laat jouw medewerkers zich dan kleden in jullie merchandise. Wanneer iedereen het bedrijfslogo ziet, heb je ook het gevoel dat je bij elkaar hoort, toch? Of vraag jouw medewerkers zich te verkleden als een collega. Zo kan je meteen het spel ‘Wie ben ik’ spelen. Trek lootjes, zodat iedereen aan de beurt komt. Ja, jij ook!

3. Schrijf de beste kerst- of nieuwjaarsgroet 📃

Ja, het was een moeilijk jaar. Een jaar dat we allemaal niet zagen aankomen. En ja, we hebben onze schouders eronder gezet en er het beste van gemaakt... Zzzzzzzzzzzz. 😴 Wil jij niet dat jouw collega’s in slaap vallen? Kom dan met iets originelers én wees positief! Benoem alle toffe dingen die jullie afgelopen jaar hebben gedaan, hoe iedereen is gegroeid, waar jullie naartoe willen en hoe jullie dat in 2021 gaan bereiken. Ga voor haalbare doelstellingen en geef je team iets om naar uit te kijken. 2021: here we cohooooooome! 

4. Speel een digitale pubquiz 🎲

Drie kwartier luisteren naar jouw kerstboodschap, uhm daar zit niemand op te wachten. Zorg dat je naast iets informatiefs ook iets ludieks en interactiefs organiseert. Wat dacht je bijvoorbeeld van een digitale pubquiz? Of van een potje ‘Wie ben ik’? Door persoonlijke vragen te stellen leer jij jouw collega’s nog beter kennen. En wil je die collega’s ook in de spotlight zetten? Complimenten uitdelen doe je zo!

👉 Zo organiseer je een digitale pubquiz

Download onze pubquiz!

5. Stuur een kerstpakket of borrelplank op 🥂

Jaaa, geen borrel zonder borrel natuurlijk! Stuur je medewerkers een lekker kerst- of borrelpakket vol drankjes, hapjes en cadeautjes. Daarmee steun je gelijk de lokale horecagelegenheden die tijdens de belangrijkste dagen van het jaar dicht zijn. Helemaal uitpakken? Stuur je collega’s dan een driegangenmenu dat ze onder leiding van een kok klaarmaken. Origineel en nog heerlijk ook! Hoppa!

6. Houd het kort 🧺

Mand! Gelukkig zijn de gratis versies van Zoom en Google Meet maar 40 minuten beschikbaar. Inmiddels weten we  allemaal dat langer dan een uur videobellen niet erg goed werkt. Wil je daarom zeker zijn dat jouw medewerkers betrokken blijven bij de digitale kerstborrel? Kort je speech in tot maximaal 10 minuten, doe een spel van ongeveer 25 minuten en zet je collega’s nog eens 10 minuten in het zonnetje. Ready? Set? Go!

Bonustip: organiseer een kerst drive thru

Postbezorgers hebben het erg druk tijdens de feestdagen. Kom daarom eens met een alternatief voor een thuisbezorgd kerstpakket! Laat je medewerkers hun kerstpakket ophalen via een drive thru. Regel muziek, laat een presentator komen, organiseer een bingo en ga voor decoratie in het thema winter wonderland. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Je medewerkers kunnen te voet, te fiets of met de auto komen. Zo is iedereen weer een feestelijke ervaring rijker!

Geen kerstviering, maar nieuwjaarsborrel? 

Dan mogen de bubbels en oliebollen natuurlijk niet ontbreken. Voor de nieuwjaarsborrel kun je ook je klanten of leveranciers uitnodigen. Plan je digitale borrel in de eerste of tweede week van januari en stuur de uitnodiging op tijd rond. Ook hier mag een online pubquiz natuurlijk niet ontbreken! Trouwens, nog even terug naar die borrel... Uit ons onderzoek naar werkplezier* bleek dat een kerstborrel ook wel halverwege juni georganiseerd mag worden. Gewoon een tip! 😉

Onderzoek naar werkplezier 2021

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in de werkpleziergids!