Open sollicitatie? Met deze tips schrijf jij een TOP sollicitatiebrief!

Yesssss, jij trekt je stoute schoenen aan en gaat een open sollicitatiebrief opstellen voor het bedrijf waar jij altijd al wilde werken. Héél goed! Je bent ook zo lekker assertief en enthousiast. 😋 Ennee… dat willen we terugzien in je sollicitatiebrief, hè! 

Het schrijven van een open sollicitatie is misschien nét een stapje lastiger dan reageren op een vacature, omdat er geen vacature online staat om je aan vast te houden. Maaarrr dat houdt je zeker niet tegen! Ga er lekker voor zitten, pak een kop koffie erbij en houd deze tips bij de hand. Wedden dat je die open sollicitatiebrief er zo uitknalt?!

Open solliciteren… wat is dat eigenlijk?

Als je open solliciteert, reageer je NIET op een vacature. Je stuurt uit jezelf een sollicitatiebrief naar een bedrijf waar je graag wilt werken. Jaaaa, dat is open solliciteren! Meestal stuur je een open sollicitatie omdat je het bedrijf heel tof vindt en daar graag wilt werken, maar er geen actuele vacature beschikbaar is. En dat is best nuttig… Want wist je dat 20% van de vacatures vervuld wordt door een open sollicitatie? Ja, echt!

Ga ervoor: zo schrijf je een open sollicitatie

Hoe stel je een open sollicitatiebrief op? Nooouu, het grote verschil met een gewone sollicitatiebrief is dat de nadruk bij een open sollicitatie op je intrinsieke motivatie ligt. De motivatie komt puur uit jezelf, omdat JIJ daar hééél graag wilt werken. Je gaat nauwelijks in op de werkzaamheden, wat je juist wél doet bij een vacature. Kijk niet naar wat zij nodig hebben, maar wat jij kan bieden! 

Wij geven je een aantal handige tips mee. Pen in de aanslag? Hoppaaa, kom maar door!

🔶 Verdiep je in het bedrijf

Het klinkt logisch: als je gemotiveerd wilt overkomen, moet je weten waar je gaat solliciteren. Waarom wil je nou juist dáár werken? En wat doen zij wat jou aanspreekt? Die motivatie is natuurlijk het allerbelangrijkste, want uuhh… het blijft een open sollicitatie! Bereid je goed voor door je in te lezen in het bedrijf. Als jij laat zien dat je het bedrijf goed kent, dan kom je ook nog eens geloofwaardiger over. Doen dus!

TIP! Via de geavanceerde zoekfunctie van LinkedIn kun je op de pagina van een bedrijf zien welke werknemers er de afgelopen tijd zijn weggegaan en bijgekomen. Zo kun jij slim inspelen op de behoefte aan een bepaalde functie. Hoppa!

🔶 Zoek de juiste contactpersoon

Yuuup, wanneer je een open sollicitatie wilt mailen is het soms onduidelijk naar wie je deze moet sturen. Ennee… die keuze kan soms best cruciaal zijn. Over het algemeen kun je het beste mailen naar degene die de beslissingen neemt op de afdeling waar jij graag wilt werken. Check dat dus even. En ook hiervoor kun je LinkedIn gebruiken, linken maaarr!

🔶 Neem contact op (netwerken!)

Joehoee, gebruik je netwerk! Door contact op te nemen met iemand die bij het bedrijf werkt, vergroot jij sowieso de kans op een leuke baan. Het is dan ook extra makkelijk om diegene te noemen in je brief.

Ken je niemand die daar werkt? Maak dan gewoon kennis. Pleeg van tevoren een belletje en laat het enthousiasme ervan afspatten. Dat kun je natuurlijk ook gewoon benoemen in je sollicitatiebrief, super assertief. O ja, check ook altijd even de LinkedIn-pagina van het bedrijf. Misschien heb je er toch nog een connectie rondlopen!

🔶 Schrijf een pakkende openingszin

‘Joehoee, hier ben ik!’ Trokken wij daarmee je aandacht? 😉 Dat is precies wat je wil bij het openen van je sollicitatiebrief. Maak ze nieuwsgierig. Jaaa, dus haal die inner creabea maar uit de kast! Als het maar direct duidelijk is waarom jij een sollicitatiebrief stuurt. Probeer dus meteen aan te geven wat jouw band met het bedrijf is. En heb je een connectie? Benoem die dan ook meteen aan het begin van je brief, of zelfs in de mail. Tsjakkaaa.

🔶 Vertaal jouw kwaliteiten naar een functie

Tjaaa normaal gesproken link je jouw competenties en vaardigheden natuurlijk aan de werkzaamheden die genoemd staan in een vacature. En nu?! Eigenlijk is dat bij een open sollicitatie nóg mooier, want je benoemt gewoon al je TOP kwaliteiten! Verplaats je daarbij in het bedrijf: wie zouden zij in huis nemen en aan welke kwaliteiten hechten zij waarde? Op die manier kun je jouw competenties omsmelten tot een functieprofiel waar je u tegen zegt. Zeg maar ‘je’ hoor. 😋 

🔶 Haak in op nieuws

Neee niet het ongeluk op de A2 gisteravond, maar natuurlijk nieuws over het bedrijf of de organisatie! Hebben ze een nieuw filiaal geopend? Bouwen ze een nieuwe website? Of vindt er binnenkort een grote reorganisatie plaats? Zet dat in je brief! Jij bent toch hun sleutel naar succes? Dat weten ze alleen nog niet, maar wie weet kan jij ze nét wat meer op weg helpen. Enneee… dan komt jouw brief als gelegen.  

🔶 Blijf héél positief!

Jaaaa zet jezelf eens lekker in het zonnetje. Waar ben je goed in? Wat zijn je kwaliteiten? Wat zijn je sterke eigenschappen? Blijf altijd positief! Nog meer dan bij een gewone sollicitatiebrief moet je jezelf verkopen. Dat kun jij, echt. 

🔶 Sluit ‘m suuuper-enthousiast af

Bij een open sollicitatiebrief is het extra belangrijk dat je de brief proactief afsluit. Je wilt tenslotte dat ze actie ondernemen naar aanleiding van jouw sollicitatiebrief, toch? En dat je afsluiting blijft hangen. Maak ze dus nieuwsgierig! Laat hier nogmaals je enthousiasme doorschemeren. Ennnn met een knaller van een slotzin maak jij sowieso indruk! 💥

Anderen lazen ook:

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

 • Wat is een open sollicitatie?

  Als je open solliciteert, reageer je NIET op een vacature. Je stuurt uit jezelf een sollicitatiebrief naar een bedrijf waar je graag wilt werken.

 • Hoe schrijf je een open sollicitatie?

  Het grote verschil met een gewone sollicitatiebrief is dat de nadruk bij een open sollicitatie op je intrinsieke motivatie ligt. De motivatie komt puur uit jezelf, omdat JIJ daar hééél graag wilt werken. Je gaat nauwelijks in op de werkzaamheden, wat je juist wél doet bij een vacature. Kijk niet naar wat zij nodig hebben, maar wat jij kan bieden! Verder geven we je nog extra tips!

 • Hoe schrijf ik een pakkende openingszin?

  Haal je inner crea bea naar boven. Als het maar direct duidelijk is waarom jij een sollicitatiebrief stuurt. Geef meteen aan wat jouw band met het bedrijf is. Heb je een connectie? Benoem die dan meteen aan het begin van je brief, of zelfs in de mail. 

 • Hoe vertaal ik mijn kwaliteiten naar een functie?

  Normaal gesproken link je jouw competenties en vaardigheden natuurlijk aan de werkzaamheden die genoemd staan in een vacature.Bij een open sollicitatie zit dat anders. Bedenk wie zou het bedrijf in huis nemen en aan welke kwaliteiten hecht het bedrijf waarde? Zo kun je jouw competenties omsmelten tot een passend functieprofiel.