Open sollicitatie? Schrijf de perfecte sollicitatiebrief met deze 8 tips en voorbeeld! 🤩

Yesssss, jij trekt je stoute schoenen aan en gaat een open sollicitatiebrief opstellen voor het bedrijf waar jij altijd al wilde werken. Héél goed! Je bent ook zo lekker assertief en enthousiast. 😋 Ennee… dat willen we terugzien in je sollicitatiebrief, hè! 

Het schrijven van een open sollicitatie is nét een beetje anders dan een gewone sollicitatie, omdat er geen vacature online staat om je aan vast te houden. Het voordeel? Je valt extra op, omdat je laat zien dat je proactief en super enthousiast bent! Yesss, aan de slag dus! Wedden dat je die open sollicitatiebrief er met onze tips zo uitknalt?!

Spring snel naar:

Lees ook: dé perfecte sollicitatiebrief schrijf je zo

Wat is een open sollicitatie precies?

En wat is precies het verschil met een gewone sollicitatie? Nouuu.. bij een open sollicitatie reageer je NIET op een vacature. Je stuurt uit jezelf een sollicitatiebrief naar een bedrijf waar je graag wilt werken. Dat is open solliciteren! Meestal stuur je een open sollicitatie omdat je het bedrijf heel tof vindt en daar graag wilt werken, maar er geen vacatures online staan. Nuttig? Zeker! Wist je dat 20% van de vacatures vervuld wordt door een open sollicitatie? Ja, echt!

Wat is het verschil tussen een sollicitatie en een open sollicitatie?

Het grote verschil met een gewone sollicitatiebrief is dus dat je niet direct op een vacature reageert. De motivatie komt puur uit jezelf, omdat JIJ daar graag wilt werken. Je gaat nauwelijks in op de werkzaamheden, wat je juist wél doet bij een vacature. Kijk niet naar wat zij nodig hebben, maar wat jij kan bieden! Leg de nadruk dus heel erg op jouw eigen motivatie en skills. Vertel ze wat er zo mega tof aan jou is en waar jouw kracht ligt! En nee, je hemelt jezelf niet op. Vaak zijn we veel te bescheiden. Vertel het ze maar! Die baan is vast voor jou! 💪

Hoe schrijf je een open sollicitatie? 8 tips!

Een open sollicitatie schrijven, hoe doe je dat? Wij geven je een aantal handige tips mee. Pen in de aanslag? Dit gaat je helpen!

Tip 1. Verdiep je in het bedrijf

Het klinkt logisch: als je gemotiveerd wilt overkomen, moet je weten waar je gaat solliciteren. Waarom wil je nou juist dáár werken? En wat doen zij wat jou aanspreekt? Die motivatie is natuurlijk het allerbelangrijkste, want het blijft een open sollicitatie! Bereid je goed voor door je in te lezen in het bedrijf. Als jij laat zien dat je het bedrijf goed kent, dan kom je ook nog eens geloofwaardiger over. Doen dus!

EXTRA TIP! Via de geavanceerde zoekfunctie van LinkedIn zie je op de pagina van een bedrijf welke werknemers er de afgelopen tijd zijn weggegaan en bijgekomen. Zo speel jij slim in op de behoefte aan een bepaalde functie. Plus, zo kan je stiekem ook een beetje spieken wat voor mensen er werken.

Tip 2. Zoek de juiste contactpersoon

Het is niet altijd even duidelijk naar wie je je open sollicitatie moet sturen. Wat wel duidelijk belangrijk is, is dat je sollicitatie op de juiste plek terechtkomt. Hoe je dat fikst? Stuur een mail naar degene die de beslissingen neemt op de afdeling waar jij graag wilt werken. Check dat dus even. En ook hiervoor kun je LinkedIn gebruiken. Gewoon linken, leuk bericht erbij. Vaak ben je te bang. Dit kan jij!

Tip 3. Neem contact op (netwerken!)

Door contact op te nemen met iemand die bij het bedrijf werkt, vergroot jij sowieso de kans op een leuke baan. Ken je niemand die daar werkt? Maak alvast een praatje! Pleeg van tevoren een belletje en laat het enthousiasme ervan afspatten. Dat kun je natuurlijk ook gewoon benoemen in je sollicitatiebrief, super assertief. O ja, check ook altijd even de LinkedIn-pagina van het bedrijf. Misschien heb je er toch nog een connectie rondlopen!

Tip 4. Schrijf een pakkende openingszin

‘Joehoee, hier ben ik!’ Trokken wij daarmee je aandacht? 😉 Dat is precies wat je wil bij het openen van je sollicitatiebrief. Maak ze nieuwsgierig. Dus haal die inner creabea maar uit de kast. Als het maar direct duidelijk is waarom jij een sollicitatiebrief stuurt. Probeer dus meteen aan te geven wat jouw band met het bedrijf is. En heb je een connectie? Benoem die dan ook meteen aan het begin van je brief, of zelfs in de mail. Ze kunnen het maar weten.

Lees ook: tips voor een héle originele openingszin!

Tip 5. Vertaal jouw kwaliteiten naar een functie

Tjaaa normaal gesproken link je jouw competenties en vaardigheden natuurlijk aan de werkzaamheden die genoemd staan in een vacature. En nu?! Eigenlijk is dat bij een open sollicitatie nóg mooier, want je benoemt gewoon al je TOP kwaliteiten! Verplaats je daarbij in het bedrijf: wie zouden zij in huis nemen en aan welke kwaliteiten hechten zij waarde? Op die manier kun je jouw competenties omsmelten tot een functieprofiel waar je u tegen zegt. 

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

Tip 6. Haak in op nieuws

Nee, niet het ongeluk op de A2 gisteravond, maar natuurlijk nieuws over het bedrijf of de organisatie! Hebben ze een nieuw filiaal geopend? Bouwen ze een nieuwe website? Of vindt er binnenkort een grote reorganisatie plaats? Zet dat in je brief! Jij bent toch hun sleutel naar succes? Dat weten ze alleen nog niet, maar wie weet kan jij ze nét wat meer op weg helpen. Dan komt jouw brief vast als gelegen.  

Tip 7. Blijf lekker positief!

Ja, zet jezelf eens lekker in het zonnetje. Waar ben je goed in? Wat zijn je kwaliteiten? Wat zijn je sterke eigenschappen? Blijf altijd positief! Nog meer dan bij een gewone sollicitatiebrief moet je jezelf verkopen. Dat kun jij, echt. 

Tip 8. Sluit ‘m super-enthousiast af

Bij een open sollicitatiebrief is het extra belangrijk dat je de brief enthousiast en proactief afsluit. Je wilt tenslotte dat ze actie ondernemen naar aanleiding van jouw sollicitatiebrief, toch? En dat je afsluiting blijft hangen. Maak ze dus nieuwsgierig! Laat hier nogmaals je enthousiasme doorschemeren en dat je uitkijkt naar een persoonlijk gesprek. Met een knaller van een slotzin maak jij sowieso indruk! 💥

Voorbeeld van een open sollicitatie

Nu weet je precies wat je moet doen om de show te stelen met je open sollicitatie. Schrijven maar! Wij helpen je een handje en doen het even voor. Zo weet je precies wat je moet doen om je open sollicitatie van het beeldscherm af te laten spatten. Klaar voor? Komt ‘ie!

Hey [naam],

Laatst sprak ik je collega Jan Jansen. Hij vertelde me over zijn werk bij RAI Amsterdam en ik werd helemaal enthousiast! Het lijkt me geweldig om iedere dag hard bezig te zijn met het organiseren van de tofste evenementen en congressen. Ik zag dat jullie op dit moment geen vacatures beschikbaar hebben, maar ik wil op deze manier toch laten weten dat ik heel graag bij jullie aan de slag zou gaan.

Ik ben een echte planner. Kleine bedrijfsbijeenkomsten, grootschalige conferenties, een kinderfeestje? Laat maar aan mij over! Ik ben een organisatietalent en houd ervan om tot in de kleinste details te plannen om zo de perfecte ervaring te creëren voor alle gasten. Ook heb ik, net als jullie,  een passie voor innovatie en duurzaamheid. Ik vind het super om te zien dat een groot bedrijf zich zo hard inzet voor een betere wereld. Hierom zou ik éxtra graag bij jullie werken, om te helpen jullie evenementen nog duurzamer te maken.

Kortom, ik denk dat ik goed zou passen bij RAI Amsterdam en ik zou dan ook graag de kans krijgen om te laten zien wat ik kan bijdragen aan jullie team. Hopelijk hoor ik snel van jullie!
 

Met vriendelijke groeten,

[eigen naam]

[telefoonnummer]

  • Wat is een open sollicitatie?

    Als je open solliciteert, reageer je NIET op een vacature. Je stuurt uit jezelf een sollicitatiebrief naar een bedrijf waar je graag wilt werken. Weten hoe je de perfecte open sollicitatiebrief schrijft? Met onze 8 tips ga jij je open sollicitatie sowieso rocken!

  • Hoe schrijf je een open sollicitatie?

    Het grote verschil met een gewone sollicitatiebrief is dat de nadruk bij een open sollicitatie op je intrinsieke motivatie ligt. De motivatie komt puur uit jezelf, omdat JIJ daar graag wilt werken. Je gaat nauwelijks in op de werkzaamheden, wat je juist wél doet bij een vacature. Kijk niet naar wat zij nodig hebben, maar wat jij kan bieden. Benieuwd hoe je dé perfecte open sollicitatiebrief schrijft? Check dan deze 8 tips!

  • Wat is het verschil tussen een sollicitatie en een open sollicitatie?

    Bij een ‘gewone’ sollicitatie reageer je op een specifieke vacature die openstaat. Bij een open sollicitatie laat je een bedrijf weten dat je daar super graag wilt werken, ook al zijn er op dat moment geen vacatures beschikbaar. Hulp nodig bij je open sollicitatie? Met onze 8 tips sleep je sowieso je droombaan binnen. Check ze hier!

  • Hoe begin je een open sollicitatiebrief?

    Zorg voor een pakkende intro waarmee je de aandacht van het bedrijf meteen pakt. Jaaa, dus haal die innerlijke creabea maar uit de kast! Als het maar direct duidelijk is waarom jij een sollicitatiebrief stuurt. Probeer dus meteen aan te geven wat jouw band met het bedrijf is. En heb je een connectie? Benoem die dan ook meteen aan het begin van je brief, of zelfs in de mail. Tadaa! Je hebt een TOP-intro voor je open sollicitatiebrief, en wat nu? Wij helpen je verder met deze 8 tips. Zo blaas jij je droom werkgever omver. Hoppa!