Sollicitatie mailen? Zo schrijf je de perfecte begeleidende e-mail! 📤

Joehoeee je hebt de perfecte vacature gevonden: daar MOET jij natuurlijk op reageren! En terecht. Je hebt je cv al bijgewerkt én een lekkere sollicitatiebrief geschreven, lekker beziggg. En dan het allerbelangrijkste… Yuup, het mailtje waarmee je reageert op die top-vacature! Een mailtje schrijven doe je al snel vluchtig, maar het is toch echt belangrijk om hier aandacht aan te besteden! Met deze voorbeelden en tips knal jij dat mailtje er zo uit. Verzenden die hap! 

Lees hier meer over👇

Lees ook: hoe schrijf je de perfecte sollicitatiebrief eigenlijk?

Inspiratie nodig voor een mail bij je sollicitatie? Check deze 3 voorbeelden

Voorbeeld 1 

Onderwerp: Ben ik jullie nieuwe [functietitel]?

Beste meneer/mevrouw [achternaam],

Ik ben enorm geïnteresseerd in de functie van [functietitel] bij [bedrijfsnaam]. Mijn CV en sollicitatiebrief, die ik als bijlage heb toegevoegd, tonen aan dat mijn werkervaring, vaardigheden en competenties perfect passen bij de vacature-eisen.

Ik ga graag eens met jullie in gesprek. 

Met vriendelijke groeten,
[eigen naam]
[telefoonnummer]

Voorbeeld 2

Onderwerp: Gevonden! Ik ben jullie nieuwe [functietitel]

Beste meneer/mevrouw [achternaam],

Ik ben heel enthousiast over de vacature [functietitel] bij [bedrijfsnaam]. Deze functie past perfect bij mijn vaardigheden en ervaring. Wat deze precies zijn? Dat staat in mijn CV en sollicitatiebrief in de bijlage. 

Zullen we snel een gesprek inplannen? Ik vertel graag meer!

Met vriendelijke groeten,
[eigen naam]
[telefoonnummer]

Voorbeeld 3

Onderwerp: Solliciteren als [functietitel]

Hallo meneer/mevrouw [achternaam],

Ik ben ontzettend enthousiast over de vacature [functietitel] binnen [bedrijfsnaam] en ik wil graag mijn CV en motivatiebrief met jullie delen. 

Laten we snel een afspraak maken om elkaar te ontmoeten! 

Met vriendelijke groeten,
[eigen naam]
[telefoonnummer]

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

Stappenplan: zo verzend jij je sollicitatie per mail

Sollicitatiebrief check? Cv check? Jaaaa, dan ben jij klaar om de begeleidende mail op te stellen! En die is best belangrijk, want dat is het eerste dat jouw toekomstige werkgever van jou ziet. Dit stappenplan helpt jou aan een top begeleidend mailtje!

Stap 1. Controleer je e-mailadres 

Gebruik een privé e-mailadres.  Het is namelijk niet zo handig om een sollicitatiemail te versturen via de e-mail van je huidige werk. Maarrr als je een persoonlijke e-mail gebruikt, check dan wel  even of het geen overblijfsel uit je jeugd is, zoals liefkleinkonijntje@gmail.com of ajax1996@hotmail.com

Stap 2. Kies een pakkende onderwerpregel

Yuuup, de onderwerpregel is de eyecatcher van je mail! 👀 Blijf wel professioneel en zakelijk. Vermijd dus té prikkelende teksten, maar wees toch creatief. Wat je er dan in zet? Sowieso de functietitel waar je op reageert! En als je een open sollicitatie stuurt kun je dat ook in het onderwerp van je mail noemen, zoals: ‘Op zoek naar een frisse blik? Open sollicitatie orderpicker’.

Stap 3. Tik een passende aanhef en afsluiting

Weet je de naam van degene naar wie je de mail stuurt? Dan kun je ‘beste’ of ‘geachte’ mevrouw/meneer + voornaam en/of achternaam gebruiken als aanhef. 

Wil je het liever wat informeler? Dan kun je ook gaan voor ‘hoi’ en alleen een voornaam. Is de naam van de geadresseerde onbekend? Dan schrijf je meneer/mevrouw of je gebruikt de titel van het bedrijf. De aanhef ziet er bijvoorbeeld zo uit:

 • Hoi [voornaam],
 • Beste [voor- en achternaam],
 • Geachte mevrouw/meneer [achternaam],
 • Beste meneer/mevrouw,
 • Geachte medewerker van Tempo-Team, 

Stap 4. Schrijf een originele begeleidende tekst

Hou ‘m kort, krachtig én origineel! Zorg er in ieder geval voor dat de mail in goed Nederlands is geschreven en een goede aanvulling is op je cv en sollicitatiebrief. Het blijft een sollicitatiemail, dus houd het professioneel! Laat de energie en het enthousiasme ervan afspatten!

TIP! Gebruik de openingszin van je sollicitatiebrief in de mail. Dat scheelt je een boel schrijfwerk én tijd. Ennee.. als het goed is heb je daar al je best voor gedaan en is die opening suuuperleuk. 👌🏼

Stap 5. Voeg je sollicitatiebrief en cv als bijlage toe

Jaaa om toch een beetje het gevoel te krijgen dat je een ‘echte’ brief verstuurt, voeg je jouw sollicitatiebrief en cv lekker als bijlage toe! Zorg er wel voor dat je de bestanden onder een logische naam opslaat, dat wordt regelmatig vergeten. Als je toekomstige werkgever je bestanden download, kan hij of zij ze niet meer terugvinden. Onhandig dus! Sla ze bijvoorbeeld op met je eigen naam in combinatie met ‘sollicitatiebrief’ of ‘cv’. Hoppaaa, topper!

Stap 6. Check je bijlagen goed!

Kies voor een bestandstype die iedereen kan openen, zoals .doc of .pdf. En als je een pdf stuurt is de kans nog kleiner dat tekst en afbeeldingen verspringen. Wil je extra zeker zijn? Ga dan voor een gangbaar lettertype in je bestanden zoals Arial of Times New Roman. Klaar? Op naar de laatste stahaaap! 

Stap 7. Check check dubbelcheck!

Heb je de bijlagen toegevoegd? Check! Geen typefouten in je mail? Check! De naam van degene aan wie je ‘m richt goed geschreven? Check! En een goede onderwerpregel gekozen? Check! Lekkerrr, dan kun jij die sollicitatiebrief gelijk je postvak uitsturen. We hebben een korte checklist voor je gemaakt. Zo zie je zeker weten niets over het hoofd!

 • Controleer je eigen e-mailadres
 • Zet je sollicitatiebrief en cv om in het juiste bestandstype
 • Check of je de juiste bestandsnamen hebt toegepast
 • Voeg je sollicitatiebrief en cv als bijlage toe
 • Kies een pakkende onderwerpregel (+ functietitel!)
 • Schrijf een passende aanhef en sluit je brief goed af
 • Schrijf een korte maar krachtige begeleidende tekst
 • Controleer het e-mailadres van de ontvanger
 • Verzenden maaarrr!

Klaar is Keeees (en jij ook natuurlijk 😉)! 

 • Wat is een begeleidende mail bij je sollicitatiebrief?

  De naam zegt het eigenlijk al. 😉 Het mailtje waarmee je reageert op de droomvacature! Dit is het allereerste stukje tekst wat je potentiële werkgever leest, nog vóór je cv of motivatiebrief. Deze tekst moet dus KNALLEN! Hoe je een onuitwisbare eerste indruk achterlaat? Dat lees je hier!

 • Waar moet je opletten bij het schrijven van een sollicitatiemail?

  Goede vraag! Zorg er ten eerste voor dat je het mailtje verzendt vanaf een persoonlijk e-mailadres, dat niet te gek is. Voeg je jouw cv en sollicitatiebrief als bijlage toe, die zet je dus niet direct in de mail! Tip: sla deze bestanden op onder een logische naam (sollicitatiebrief_NAAM bijv). In de onderwerpregel zet je de functietitel! En je schrijft een korte begeleidende tekst.

 • Hoe schrijf je een originele begeleidende tekst?

  Hou ‘m kort, krachtig én origineel! Zorg ervoor dat er geen spelfouten in staan, en dat het enthousiast overkomt. Het blijft een sollicitatiemail, dus houd het professioneel! Wees vooral creatief! Waarom moet de recruiter jouw cv en sollicitatiebrief lezen? Laat de energie en het enthousiasme ervan afspatten! Hoe je dat doet? Hier vind je een aantal superhandige voorbeelden!