Werken als ambulant begeleider

Wil jij weten of een baan als ambulant begeleider iets voor jou is? Topppp, laten wij daar nou net alles over weten! 🙌 Wist je dat het woord ‘ambulant’ staat voor ‘niet plaatsgebonden’? Als ambulant begeleider verleen je dus hulp op de plek waar dat nodig is. Je bent daar waar je cliënten zijn: op school, in huis of onderweg! 🚗 Wil jij weten hoe en waar je aan de slag kunt als ambulant begeleider? Wat voor opleidingen en trainingen je nodig hebt? Ennnn wat je salaris wordt?! Lees dan snel verder. 

 Alle ambulant begeleider vacatures

Alles wat je moet weten over werken als ambulant begeleider

Wat doet een ambulant begeleider

Als ambulant begeleider zorg jij dat je cliënten zelfstandig kunnen (blijven) wonen.🏡 Is er hulp nodig in het huishouden? Jij fixt het! Een luisterend oor? Jij staat al klaar met een kopje thee. Heeft je cliënt het zelfvertrouwen nodig voor dat ene belangrijke belletje? Ook daar help je bij! Kortom: dankzij jou vinden cliënten de kracht om nog jaren zelfstandig te blijven en te wonen. Een prachtige baan in de zorg dus.

Staat een ambulant medewerker voor iedereen klaar? De mensen die een ambulant begeleider nodig hebben, zijn voornamelijk mensen met een specifieke hulpvraag. Iemand met psychische of lichamelijke problemen. Denk aan: hulp bij een belletje naar de huisarts, kinderen ophalen van school of het betalen van rekeningen. Je ondersteunt ze in hun dagelijks leven met alles waar ze tegenaan lopen. En fleurt ze natuurlijk op!

Je áller-áller-állerbelangrijkste taak als ambulant begeleider is ervoor zorgen dat je cliënt zelfstandig kan blijven wonen. Het takenpakket is dus superallomvattend. Wat die dagelijkse taken kunnen zijn? Hierrrr komen ze: 

 • Jij zorgt voor structuur en regelmaat. Op tijd opstaan, helpen met de ontbijttafel en de broodtrommeltjes voor de kinderen? Met jouw hulp gaat het nét wat sneller!
 • Ook help je in het contact met hulpverleners. Vindt je cliënt het moeilijk om de huisarts te bellen? Jij zit er geruststellend naast! Door jouw hulp vindt de cliënt de kracht om het de volgende keer zelf te doen. Supermooi toch?
 • Maar voor administratieve hulp deins je niet terug. Samen lopen jullie de rekeningen door, en maken jullie het huishoudpotje voor de week.

Kortom: je bent onderdeel van het dagelijkse leven van je cliënt en helpt deze bij alles. En dat maakt het werk als ambulant begeleider zo leuk! De taken verschillen van dag tot dag, van cliënt tot cliënt. Werk je als begeleider in de ouderenzorg? Dan help je misschien met de boodschappen of het koken. Begeleid je iemand met fysieke restricties? Dan help je misschien met stofzuigen of de kinderen in bed leggen. 

De werkdag van een ambulant begeleider: geen dag is hetzelfde

Hulp met de boodschappen, de 🐕 of de was? Jouw werkdagen als ambulant begeleider zijn superafwisselend! Waar je op maandag een kind met autisme helpt met huiswerk, laat je de andere dag de hond uit van iemand met dementie. Je bouwt een persoonlijke band op met deze mensen en helpt ze daar waar ze op hun kwetsbaarst zijn: thuis. 

Eén ding is zeker: als ambulant begeleider heb je een dikke vette baangarantie. Overal wonen mensen die ambulante begeleiding nodig hebben. Vaak wordt het zelfs geregeld vanuit de gemeente. Jij kan dus letterlijk OVERAL aan de slag! Ook bij jou in de buurt.

Benieuwd hoe een dag in je toekomstige leven als ambulant begeleider eruit kan zien? Check het hier:

Tijdstip Taak
07:00 uur

Zeg ‘ns aaaaaa. Tandenpoetsen, ontbijt klaarzetten. Een goed begin van de dag! 

09:00 uur

Yesss lekker gedaan! Je cliënt heeft eindelijk de moed gevonden voor dat belangrijke belletje. 📞

12:00 uur

Lunchtijd: je rammelt. Onder het genot van een vers broodje kletsen jij en je cliënt lekker bij. 

14:00 uur

Het is nog vroeg, maar je helpt alvast met het snijden van de groenten voor het avondeten. Al kan de cliënt dat zelf steeds beter! 🥒

16:00 uur

Wauwwww! Kijk naar de tijd! De dag zit er alweer op. Zin om morgen weer langs te gaan bij die grappige cliënt. 🥳

Dit zegt een ambulant begeleider over haar werk

‘’Ik ben van de residentiële zorg overgestapt naar de ambulante zorg. Nu help ik elke dag kinderen en hun ouders. Zodat kinderen kinderen kunnen zijn en ouders ouders. Je brengt weer opnieuw rust in het gezin. Je ziet iedereen weer groeien. Dat is mooi om te zien. Er is altijd vooruitgang te zien bij de cliënten. Daar krijg ik een lach van op mijn gezicht."
- Ambulant begeleider in de jeugdzorg

Gemiddelde salaris van een ambulant begeleider 🤑 

Als fulltime ambulant begeleider verdien je gemiddeld tussen € 2.891 en € 4.207 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat ongeveer € 42.588 per jaar. Daar kun je ruim 14.000 kopjes koffie van kopen! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van € 20. Tsjakkaaa!

Hoe weten wij dat ambulant begeleiders dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als helpende of verpleegkundige? Wij vertellen je alles over salaris

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als ambulant begeleider? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van ambulante begeleiders is. Hoppaaaa!

Onze werkplekken als ambulant begeleider

Heb jij een groot hart voor het ondersteunen van mensen die het nodig hebben? Als Ambulant Begeleider bij Tempo Team kun je jouw passie voor zorg en welzijn combineren met een dynamische werkomgeving in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg of ziekenhuis. De mogelijkheden zijn eindeloos en bieden je een prachtige kans om jouw talenten en kennis uit te breiden. Wil je graag werken met mensen met een beperking en hen helpen hun leven te verrijken? Of ben je juist gepassioneerd over het ondersteunen van mensen met psychische problemen? Bij Tempo Team kun je jezelf ontwikkelen en groeien in deze uitdagende en belangrijke velden. Ontdek hier alles wat je moet weten over werken in de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg en start jouw reis naar een carrière vol voldoening en betekenis als Ambulant Begeleider bij Tempo Team! Kom alles te weten over:

Wat voor ambulante begeleiders zijn er?

Er zijn verschillende soorten ambulante begeleiders, afhankelijk van de locatie waar ze werken. En met wat voor soort mensen!

 • Woonbegeleider: (jong)volwassenen die graag zelfstandiger willen worden? Jij helpt ze! Als woonbegeleider zorg jij dat deze jongeren een zo normaal mogelijk leven leven. Meestal wonen ze in een woongroep of onder begeleid wonen. Door mentale of lichamelijke problemen hebben ze extra hulp nodig, hulp die jij hen biedt!
 • Gezinsondersteuner: in deze functie help je ouders bij de opvoeding van hun kind(eren). De redenen hiervoor zijn talloos: van gezinshulp door een kind met autisme, tot een kind met een handicap. Jij bent er voor ze en helpt waar nodig! 
 • Werkbegeleider: niet alleen in een thuissituatie hebben mensen soms hulp nodig. Nee, als werkbegeleider ben jij er voor ze op… juist ja: het werk! Je helpt in eerste instantie cliënten bij het vinden van de perfecte baan. Je helpt ze door het sollicitatieproces heen en mocht het voorkomen dat ze problemen ervaren op de werkvloer, dan ben jij er ook!

Ambulant begeleider worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Zie jij jezelf al helemaal als ambulant begeleider aan het werk? Leukkkk! Net zoals de wegen naar Rome, zijn er verschillende manieren om als ambulant medewerker aan de slag te gaan. De meeste mensen hebben een hbo-opleiding in de richting van Pedagogische Hulpverlening (SPH), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of PABO. 

Heb je geen hbo-opleiding, maar wel een mbo-opleiding binnen de zorg? Ook dan kan je ambulant begeleider worden! Sommige bedrijven geven juist de voorkeur aan praktische mbo’ers. In alle gevallen heb je naast een relevante opleiding ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig.

Kan je niet wachten totdat je aan de slag kan als ambulant begeleider? Start alvast met een online BHV-training! Zo weet je precies wat te doen als een cliënt onwel wordt, of uitschiet met het aardappelschilmesje. Na de training weet jij precies welk verband over die zere knie moet en hoe te handelen in spoedgevallen.

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte ambulant begeleider 🤩

Sta jij altijd voor alles en iedereen klaar? Dan beschik jij mogelijk over de kwaliteiten van een ambulant begeleider. Herken je je ook in onderstaande? 

 • Sociale vlinder: mensen kennen geen geheimen voor jou. Jij kletst met iedereen die het horen wil, maar weet ook als de beste wanneer het tijd is om te luisteren naar de ander.
 • Teamspeler: als ambulant begeleider werk je samen met de klant. Je bouwt een vertrouwensband op. Het is dus superbelangrijk om goed samen te kunnen werken.
 • Zelfstandigheid: huh… we hadden het toch net over teamspelers? Klopt! Maar vaak ben je alleen bij cliënten thuis. En dan moet je ook zelfstandig kunnen werken. 
 • Geduldig: je ondersteunt cliënten waar nodig, maar dat betekent niet dat je ze al het werk uit handen neemt. Geef ze de tijd en ruimte om zelf zaken te doen en te regelen. Het zelfvertrouwen dat cliënten krijgen als iets zelf is gelukt, maakt het beroep zo mooi!
 • Zorgzaam: natúúúrlijk moet je ook zorgzaam zijn. Je draagt immers de zorg voor cliënten.
 • Flexibel: jij geeft rust en structuur aan het leven van een cliënt, maar als ambulant begeleider moet jij met alle situaties omgaan. Daarnaast is geen dag hetzelfde. Jeeeej voor flexibiliteit dus!
 • Verantwoordelijkheidsgevoel: cliënten kijken naar jou voor advies. Ben jij een dagje niet op de toppen van je kunnen, heb je daar niet alleen jezelf, maar ook de cliënt mee. 
 • Empathie: inleven in de cliënt? Het is je tweede natuur. De cliënt komt altijd op de eerste plaats.

Altijd de nieuwste ambulante begeleider vacatures in je mailbox

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor ambulant begeleider. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Check ook eens deze banen in de zorg...

Flexibele of vaste baan als ambulant begeleider?

Als ambulant begeleider kan je alle kanten op. Je bent niet gebonden aan kantoorruimte en ook je werktijden variëren. Het is maar net wanneer en hoe laat jouw cliënt je nodig heeft. Dus dit is de perfecte baan om flexibel te doen! Zo werk je alleen wanneer je ook écht nodig bent. Dat kan bijvoorbeeld via een uitzendbureau!

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als ambulant begeleider via Tempo-Team?

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Dit zijn de meestgestelde vragen over ambulant begeleider

 • Wat doet een ambulant begeleider?

  Als ambulant begeleider zorg je dat je cliënten zelfstandig kunnen blijven wonen. Is er hulp nodig in het huishouden? Jij fixt het! Een luisterend oor? Jij staat al klaar met een kopje thee. Meer weten? Op deze pagina lees je er alles over.

 • Wat verdien je gemiddeld als ambulante begeleider?

  Als ambulant begeleider verdien je he-le-maal niet slecht! Werk je flex? Dan kun je rekenen op zo’n € 20 per uur. Tsjakkaaaa! Wil je weten hoeveel je fulltime verdient? Je leest het hier!

 • Heb je ervaring nodig om ambulant begeleider te worden?

  Voor een baan als ambulant begeleider heb je geen ervaring nodig. Wel moet je in bezit zijn van een mbo- of hbo-diploma. De meeste ambulante begeleiders hebben een hbo-opleiding in de richting van Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of de lerarenopleiding (PABO). Een andere opleiding gevolgd? Geen probleem! Ieder bedrijf heeft andere opleidingseisen. Lees hier verder. 

 • Is ambulant begeleider hard werken?

  Fysiek hoef je niets te vrezen, maar mentaal kan het soms wel een uitdaging zijn! Er zullen dagen zijn dat jij het zwaar hebt. Of je cliënt. Maar ook op die momenten moet je er voor de cliënt zijn. Die rekent namelijk op je. Lees er hier meer over!

 • Waarom is het leuk om te werken als ambulant begeleider?

  Waarom het werk als ambulant begeleider zo leuk is? Nou… als er ergens een baan is waarbij je mensen kunt helpen, dan is het wel als ambulant begeleider! Door jou kunnen ze nog zelfstandig wonen, en die dankbaarheid. Daar doe je het voor! Lees hier meer over werken als ambulant begeleider.

 • Hoe moet ik solliciteren op een ambulant begeleider vacature?

  Solliciteren voor de functie van ambulant begeleider? Appeltje-eitje! Gewoon even een gratis Tempo-Team-profiel aanmaken en tussen onze vacatures naar de functietitel zoeken. Daarna stuur je makkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilá je hebt gesolliciteerd! Nog wat extra hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

Sla jouw baan als ambulant begeleider aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!