Werken als arts-onderzoeker

Hey jij daar! Zin om je hersens te kraken? En daarmee de gezondheid van mensen te verbeteren? Dan is een baan als arts-onderzoeker helemaal jouw ding! Wie weet ontdek je straks een baanbrekend medicijn of een succesvolle behandeling...💥 Weten hoe en waar je aan de slag kunt als arts-onderzoeker? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres!

 Alle arts-onderzoeker vacatures

Alles wat jij moet weten over werken als arts onderzoeker

Wat is een arts-onderzoeker

Een arts-onderzoeker is (zoals de naam al verklapt) een arts die onderzoek doet. 🥼 Bijvoorbeeld naar nieuwe behandelingen of geneesmiddelen. Vaak doe je dit samen met andere onderzoekers. Want samen is altijd beterrrr en leuker toch? 

De meeste arts-onderzoekers zijn basisartsen die na hun opleiding geneeskunde starten met een promotieonderzoek. Waarom? Zo doe je extra ervaring op voor je verder studeert voor medisch specialist. En zo kan je stiekem ook een beetje rondkijken welk specialisme jij nou écht interessant vindt! 👀 Een win-winsituatie dus.

Als arts-onderzoeker kan je op veel plekken aan de slag in de zorg: van ziekenhuizen tot grote farmaceutische bedrijven. De keuze is aan jou!

Als arts-onderzoeker zijn dit je belangrijkste taken:

 • Onderzoek coördineren: als arts-onderzoeker heb je alle touwtjes in handen! Je bent verantwoordelijk voor de werving en selectie van patiënten voor het onderzoek, of je spoort juist andere artsen aan om belangrijke gegevens over hun patiënten met jou te delen.
 • Maken van een planning: overzicht en duidelijkheid zijn hard nodig, want alleen zo raakt een onderzoek af! Je bent verantwoordelijk voor de planning: zo weet iedereen wat ‘ie moet doen, wanneer het af moet zijn en wat daarvoor nodig is. Hoppaaa! 
 • Samenwerken: als arts-onderzoeker opereer je nooit alleen. Je werkt samen met andere arts-onderzoekers, professoren, artsen en student-assistenten. Ook houd je contact met andere onderzoekers en wetenschappers. Zo hoor je snel wanneer er iets interessants wordt ontdekt voor jouw onderzoek. 
 • Uitvoeren van onderzoek: meestal ben je zelf aan het onderzoeken. Hoe dit in z’n werk gaat, hangt af van het soort onderzoek dat je doet. Als je een onderzoek opzet, ben je bijvoorbeeld druk met het schrijven van protocollen voor de medische ethische toetsingscommissie. Krijg jij juist een gigantische database van eerder onderzoek in je schoot geworpen? Dan ben jij degene die van alle cijfers chocola maakt!
 • Analyseren en rapporteren: je hersens kraken... daar ben je arts-onderzoeker voor! De uitkomsten van je onderzoek analyseer je van achter tot voor en weer terug, net zolang totdat je pre-cies weet hoe de vork in de steel steekt! En al je bevindingen? Die schrijf je haarfijn uit, zodat je rapportages door iedereen te checken zijn. Check check dubbelcheck! 
 • Presenteren van resultaten: de uitkomsten! Daar draait het om. De resultaten van je onderzoek presenteer je vaak binnen je vakgroep. Ook rollen er vaak wetenschappelijke publicaties uit je koker, zodat jouw onderzoek zoveel mogelijk mensen bereikt. Lekker bezig zeg! 

De werkdag van een arts-onderzoeker: analyseren, structureren en lekker veel samenwerken!

De werkdag van een arts-onderzoeker? Dat hangt heel erg af van het onderzoek dat je doet! Als je bezig bent met het opzetten van een onderzoek, dan vliegen je vingers sneller over het toetsenbord dan Wibi Soerjadi over zijn piano. Ga je juist verder met de data van een onderzoek dat al is afgerond? Dan duik je achter je beeldscherm de cijfers in. 

Eén ding kunnen we je wel verklappen: het werken als arts-onderzoeker is lekker flexibel! Over het grootste gedeelte van je werktijd ben jij namelijk de baas. 👌🏽 Je bent natuurlijk present op de meetings en je haalt je deadlines, maar waar en wanneer je verder aan je promotieonderzoek werkt, bepaal je vooral zelf. En dat klinkt goed, toch? 

Hoe je dag als arts-onderzoeker eruit kan zien? Nou, zo! 

Tijdstip Taak
07:00 uur

wakker worden! 🌤️

08:00 uur

hoppa! Stap op die fiets en gaan met die banaan! 🚴🏼

09:00 uur

overleg met twee andere arts-onderzoekers over een belangrijke deadline, iedereen op schema?

10:00 uur

wandelingetje om brieven voor patiënten op de bus te doen 📪

11:00 uur

data invoeren 💻: let’s go! 

12:00 uur

even een rondje mails ter afwisseling

13:00 uur

na een lekkere lunch ga je opnieuw door met de cijfers, laat dat maar aan jou over! 👩‍💻👨‍💻

14:00 uur

een student-assistent belt: je helpt ‘m snel verder! 

15:00 uur

je loopt de data van alle patiënten die je vandaag hebt ingevoerd op de computer na, kloppen alle gegevens? 👀

16:00 uur

morgen heb je een overleg met je professor, nog snel de nieuwe resultaten toevoegen aan je overzicht! 

17:00 uur

je loopt nog even de kliniek in 🏥 om te checken bij verschillende artsen hoe het gaat met het verzamelen van de patiëntgegevens. Nog vragen, iemand?

17:45 uur tijd om af te ronden en de hardloopschoenen aan te trekken! 🏃

Gemiddelde salaris van een arts-onderzoeker 🤑

Als fulltime arts-onderzoeker verdien je gemiddeld tussen €2.591 en €3.261 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €35.148 per jaar. Daar kun je zo’n 35 goede microscopen van kopen! 😉 

Hoe weten wij dat arts-onderzoekers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze arts-onderzoeker. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Ga je als arts-onderzoeker bij een ziekenhuis aan de slag? Dan val je onder de CAO Ziekenhuizen en kan je ervan uitgaan dat arbeidsvoorwaarden zoals reiskostenvergoeding prima geregeld zijn. Lekker toch?!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als arts-onderzoeker? Wij vertellen je alles over salaris

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als arts-onderzoeker? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van arts-onderzoekers is. Hoppaaaa!

Onze werkplekken als arts-onderzoeker

Als Arts Onderzoeker bij Tempo Team kun jij een verschil maken in de gezondheidszorg en bijdragen aan medische vooruitgang. Met onze uitdagende vacatures in de ziekenhuissector, krijg jij de kans om je expertise toe te passen en de nieuwste technieken te onderzoeken. Ben jij klaar om jezelf uit te dagen en te werken met een team van deskundige professionals in de gezondheidszorg? Dan is een carrière bij Tempo Team de juiste keuze voor jou! Bij ons kun je de vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan in jouw medische opleiding, toepassen in de praktijk. Onze vacatures in de ziekenhuissector bieden je de kans om bij te dragen aan de vooruitgang van de medische wetenschap en tegelijkertijd te werken met patiënten en artsen om de beste zorg te bieden. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over werken in het ziekenhuis en kun je jouw professionele dromen waarmaken als Arts Onderzoeker bij Tempo Team! Kom alles te weten over:

Wat voor arts-onderzoekers zijn er?

Als arts-onderzoeker kan je op verschillende plekken aan de slag! Bijvoorbeeld:

 • In een ziekenhuis: na je studie geneeskunde starten als arts-onderzoeker? Dan kom je meestal in een ziekenhuis terecht! Je solliciteert voor een promotieplek en wordt begeleid door een ervaren professor. Jouw onderzoek is nu al een succes! 🏥
 • Bij een wetenschappelijk bureau: je kan als arts-onderzoeker ook aan de slag bij een wetenschappelijk bureau. Soms is dit een onderdeel van een ziekenhuis, maar het kan ook een ‘los’ onderzoekscentrum zijn. Met de nieuwste technische snufjes doe je de meest interessante ontdekkingen! 🔬
 • In de farmaceutische industrie: als arts-onderzoeker kan je ook terecht bij farmaceutische bedrijven. Daar houd je je bezig met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen of geneesmiddelen. En jij kan daar natuurlijk mooi je steentje aan bijdragen! 🧪

Arts-onderzoeker worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Arts-onderzoeker kan je in principe worden wanneer je basisarts bent. Je moet dus een diploma geneeskunde op zak hebben! Die opleiding duurt zes jaar, waarvan je drie jaar aan de bachelor besteedt en drie jaar aan de master.  

Meestal werk je na je studie geneeskunde een aantal jaar als arts-onderzoeker om te promoveren. Na je promotie is het vaak een stuk makkelijker om een opleiding tot medisch specialist te scoren. Je hebt dan al ervaring met werken in de kliniek (het ziekenhuis) én ervaring met klinisch onderzoek. En dat maakt jou (en je cv) natuurlijk alleen maar interessanter! 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een arts-onderzoeker

Onderzoek afgerond en gepromoveerd? Topper! 🤩 Gefeliciteerd, dokter! De meeste arts-onderzoekers solliciteren na hun promotietraject naar een opleidingsplek voor een bepaald medisch specialisme. Zoals chirurgie, psychiatrie of neurologie. Waar ga jij voor?

Is het onderzoeken écht he-le-maal jouw ding? Dan kan je na je promotie door met een postdoc bij een universiteit of onderzoeksinstituut. Zo kan je als fulltime onderzoeker aan de slag. Misschien schop je het wel tot professor! 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte arts-onderzoeker 🤩

Als arts-onderzoeker heb je veel eigenschappen en competenties in huis! In je koppie zit een hoop vakkennis, dat is één. Ennnn verder herken jij je ook hierin:

 • analytisch: je vindt het leuk om je analytische blik de hele dag in te zetten. Je snapt dat je meer nodig hebt dan alleen vakinhoudelijke kennis om de juiste verbanden te leggen. Laat dat maar aan jou over! 
 • goed in communiceren: samen kom je tot de beste resultaten. Als opperbaas van je onderzoek weet jij precies hoe je iedereen op de juiste manier bij je onderzoek betrekt om het onderzoek tot één groot succes te maken! 
 • nauwkeurig: pietje precies, dat ben jij! Je zet zorgvuldig alle puntjes op de i en ziet geen enkele afwijking over het hoofd.

Altijd de nieuwste arts-onderzoeker vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Check ook eens deze banen in de zorg...

Waarom werken via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Dit zijn de meest gestelde vragen over arts-onderzoekers

 • Wat doet een arts-onderzoeker?

  Een arts-onderzoeker is (zoals de naam al verklapt) een arts die onderzoek doet. Joe! Bijvoorbeeld naar nieuwe behandelingen of nieuwe geneesmiddelen. Vaak start je als basisarts na je opleiding geneeskunde met werken als arts-onderzoeker. Zo kan je promoveren én meer kennis opdoen over het vakgebied dat jij ECHT interessant vindt. Lees hier meer over wat een arts-onderzoeker precies doet. 

 • Wat verdien je gemiddeld als arts-onderzoeker?

  Als fulltime arts-onderzoeker verdien je gemiddeld tussen €2.591 en €3.261 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €35.148 per jaar. Daar kun je zo’n 1500 springkussens van kopen! 😉 Check hier alles over het salaris van een arts-onderzoeker.

 • Waarom is het leuk om te werken als arts-onderzoeker?

  Werken als arts-onderzoek is heel leuk én waardevol werk: je helpt namelijk de gezondheid van mensen te verbeteren. En daar zet jij je hersens voor in! Wat ook een groot pluspunt is: het werken als arts-onderzoeker is lekker flexibel! Over het grootste gedeelte van je werktijd ben jij namelijk de baas. 👌🏽 Dat klinkt goed, toch? Lees hier meer over de werkdag van een arts-onderzoeker.

 • Hoe moet ik solliciteren op een arts-onderzoeker vacature?

  Solliciteren als arts-onderzoeker is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Leer hier alles over solliciteren!

Sla jouw baan als arts-onderzoeker aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!