Werken als host(ess), iets voor jou?

Mensen verwelkomen, hun jas ophangen en een drankje aanbieden: als host(ess) zorg je ervoor dat gasten in álle gemakken zijn voorzien! Bij een bank. Een accountantskantoor. Of op een groot feest. Mensen hoeven zich nergens zorgen over te maken als jij er bent. Niet gek dus dat er héél veel gastvrouwen en -heren worden gezocht! 🕵🏾‍♀️ Klinkt dit jou als muziek in de oren? Mooi! Op deze pagina vind je ALLES over werken als host(ess)!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhh… Wat is een host(ess) precies?

Een host(ess) is een gastheer- of vrouw. Jaaa! Jij ontvangt de gasten, zorgt dat iedereen het naar de zin heeft en jij stelt mensen graag op hun gemak. Vaak werk je als host/hostess in de horeca. Leuk, toch? 😁 En het kan op álle plekken waar gasten worden verwelkomd. Als host(ess) doe je dus super afwisselend werk! 

Als host(ess) zijn dit je belangrijkste taken:

 • gasten verwelkomen met jouw stralende glimlach
 • een praatje maken: jij bent die echte kletskous! Er vallen nooit ongemakkelijke stiltes wanneer gasten met jou praten. Gangmaken is jouw tweede natuur.
 • jassen aannemen: door jou worden de gasten op hun wenken bediend!
 • hapjes of drankjes aanbieden: daar wordt iedereen blij van toch? 
 • gasten de weg wijzen: “waar is het toilet?”, “waar moet ik heen voor het buffet?” - als host(ess) maak jij iedereen wegwijs.

De werkdag van een host(ess): gastvrij, sociaal en een fixer

Voor host(ess) bestaan er oneindig veel werkplekken. Overal waar gasten komen, kom jij! Bij een tuinfeest, een advocatenkantoor of boottocht. Waar je maar wilt! Ook de tijden zijn super afwisselend: of je nu ontbijt uitdeelt of tot in de late uurtjes gin-tonics serveert - jouw inzet komt altijd van pas! En alsof dit werk nog niet leuk genoeg is, werk je ook nog eens met collega’s die nét zo gezellig zijn als jij. Check hieronder hoe een dag in het leven van een host eruitziet!
 

Tijdstip Taak
16:00 uur

Snel de drank klaarzetten. Een lekker drankje is het halve werk 🍾

17:00 uur

Nog even een laatste check in de spiegel: zit je haar goed? 

18:00 uur

Eerste gasten druppelen binnen, iedereen vrolijk hoi zeggen

19:00 uur

Je zorgt dat niemand met lege handen staat: heeft iedereen een drankje? 🍹

20:00 uur

Je gaat rond met de lekkerste hapjes 🍣 en maakt een praatje met de gasten

21:00 uur

Even een rondje lege glazen ophalen 

22:00 uur

Onderonsje met die hi-la-rische collega. Buikpijn van het lachen!

23:00 uur

Je tapt de mooiste biertjes met precies twee vingers wit schuim 👌

00:00 uur

Je krijgt zomaar wat fooi toegestopt! 💸

01:00 uur De laatste gasten vertrekken, jij zwaait ze uit! 👋
 
02:00 uur

Met een voldaan gevoel naar huis. Zo.. weer lekker mensen blij gemaakt vandaag.

Wat schuift het? Dit is het salaris van een host(ess) 🤑

Als fulltime host(ess) verdien je gemiddeld tussen €1.921 en €2.080 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €25.920 per jaar. Daar kun je meer dan 1000 flessen Moët & Chandon van kopen! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €11,55. Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat hosts dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

🚏 Ook leuk aan werken als host: gastvrijheid is overal (zolang jij er bent). Je reist daardoor heel wat af! Een reiskostenvergoeding hoort dan ook bijna altijd bij de secundaire arbeidsvoorwaarden van een host(ess). Werk je voor een reisorganisatie? Dan zorgen zij voor je verblijf!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als horeca medewerker of cateraar? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als host(ess)? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van host(ess)es is. Hoppaaaa!

Wat voor host en hostesses zijn er?

Waar je werkt, bepaalt wat voor soort host(ess) je bent. Hieronder een aantal voorbeelden van hosts en hostesses op een rijtje:

 • Host(ess) op een evenement. Dan is je werkdag iedere keer weer anders! 
 • Behoefte aan meer structuur? Ga dan aan de slag als host(ess) op een kantoor. 
 • Of toch mensen de vakantie van hun leven bezorgen? Word host bij een reisorganisatie! 

Host(ess) worden? Deze opleiding of trainingen heb je nodig!

Wat je precies nodig hebt, hangt af van voor welke organisatie je gaat werken. Jouw sociale vaardigheden zijn in veel gevallen voldoende om te kunnen solliciteren! Soms vragen werkgevers om een opleiding in de richting van horeca of toerisme. In dat geval staat dit altijd vermeld in de vacature waar jij op wilt solliciteren. Als dat het geval is, kun je bijvoorbeeld de mbo 4 opleiding host(ess) óf de mbo 2 opleiding Gastheer/gastvrouw volgen. Ook met de opleidingen SRH (Steward(ess), Receptionist(e), Host(ess) en Travel & Hospitality kun je aan de slag als host. Deze opleidingen duren gemiddeld 2-3 jaar. 

Sneller aan de slag? ⏰ Dat kan! Via Tempo-Team Hospitality vind je alle online trainingen die jou in no time omtoveren tot host(ess).

Volg deze gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

 • Klant is koning! 👑 Dat weet een host maar al te goed. Maar hoe behandel je een koning? Check de training klantgericht werken!
 • Hosts zijn de hele dag met gasten in de weer. Sociale skills zijn dus mega belangrijk. Om jouw sociale vaardigheden nog wat op te krikken volg je de training sociale intelligentie! 
 • Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Maar in een ruimte vol met mensen gebeuren of en toe ook ongelukken. Volg de training basiskennis BHV om precies te weten wat je in zo’n geval moet doen.

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé superhost(ess)! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een host(ess)

Hoe langer je als host(ess) werkt, hoe meer verantwoordelijkheid je krijgt. Alles onder controle? En lekker ervaring opgebouwd? Groei dan door naar een leidinggevende functie. Bijvoorbeeld naar die van teamleider. Je stuurt dan andere hosts aan in hun werk en leidt het team. Vragen? Jij bent er voor ze! Jij zorgt dat iedereen met een grote glimlach aan het werk is. Ennnn… Bij een promotie hoort natuurlijk ook meer salaris. Ka-chingggg! 💸

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte host(ess) 🤩

De deur open houden zit in jouw natuur. Refill? Komt eraan! Zes borden tegelijk dragen? Makkie! Herken je je ook in het volgende? Dan ben jij een geboren host(ess)! 

 • Jij bent servicegericht: je ziet precies wat iemand nodig heeft én weet dit direct te regelen! Deze skill leren? Check de training klantgericht werken
 • Jij geniet van een praatje: het liefst zie en spreek jij op een dag zoveel mogelijk mensen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! 
 • Jij kan én wil hard werken: voor een drukke dag loop jij niet weg, maar geeft jou juist extra motivatie om lekker hard te werken! Koffie zetten hier, hapjes uitdelen daar, jij bent van alle markten thuis.

Altijd de nieuwste host(ess) vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Een flexibele of vaste baan als host(ess)

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je je leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Het kan allemaal! Overal en op elk uur van de dag zijn namelijk host(ess)es nodig. Of je nou vast bij een kantoor werkt of op oproepbasis alle evenementen afgaat: jij bepaalt! 

Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als host(ess) via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als host(ess) aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de horeca...

Dit zijn de meestgestelde vragen over host(ess)

 • Wat is een host(ess)?

  Als host of hostess ontvang je gasten, zorg je dat iedereen het naar de zin heeft en stel jij mensen op hun gemaakt. Host of hostess betekent letterlijk: gastheer of -vrouw. Je zorgt dat alle gasten een drankje in de hand hebben en een lekker hapje in de mond. Je kan op álle plekken aan de slag waar gasten rondlopen. Mega veel dus! Vaak werk je als host/hostess in de horeca. Leuk, toch? 😁 Lijkt dat je wel wat? Lees hier wat een host(ess) precies is en doet!

 • Wat doet een host?

  Als host(ess) zijn dit je belangrijkste taken: gasten verwelkomen, een praatje maken, jassen aannemen, hapjes of drankjes aanbieden en gasten de weg wijzen. Check hier álles over werken als host(ess)!

 • Wat verdien je gemiddeld als host(ess)?

  Als fulltime host of host(ess) verdien je gemiddeld tussen €1.921 en €2.080 bruto per maand. Dat is ongeveer €25.920 per jaar. Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €11,55. Hoe het zit met de secundaire arbeidsvoorwaarden? Check het hier!

 • Heb je ervaring nodig om host(ess) te worden?

  Je hebt geen ervaring nodig om als host(ess) aan de slag te gaan. Zolang je servicegericht en gastvrij bent, kun je host(ess) worden. Wil je je goed voorbereiden op je eerste baan als host(ess)? Check hier welke certificaten en cursussen je gratis via Tempo-Team kan volgen

 • Is host zijn hard werken?

  Als host(ess) doe je er alles aan om mensen het naar hun zin te maken. Vaak betekent dat: hard werken! En dat is precies wat het werk zo leuk maakt: de tijd vliegt en je gaat met een voldaan gevoel naar huis. Zie hier een dag in het leven van een host(ess)!

 • Waarom is het leuk om te werken als host?

  Als host(ess) ontmoet je de hele dag nieuwe mensen en maak je met iedereen een praatje. Leuk, toch? Daarnaast ben je de hele tijd bezig om mensen hun dag te maken. Wat wil je nog meer?! Check hier alles over werken als host(ess)! 

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als host(ess)?

  Dat hangt ervan af voor welke organisatie je gaat werken. Soms is het voldoende om sociaal vaardig en representatief te zijn, soms willen werkgevers een horeca- of toerisme-opleiding zien. Check hier welke opleidingen je kunt doen om host(ess) te worden! 

 • Hoe moet ik solliciteren op een host(ess) vacature?

  Solliciteren als host(ess) is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren of check de openstaande vacatures voor host(ess) hier.

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik als host(ess)?

  Als host(ess) leer je je servicegericht op te stellen, ontwikkel je je sociale vaardigheden én leer je hard te werken! Check hier alle vaardigheden van een host(ess). 

 • Hoe lang duurt een opleiding tot host(ess)?

  Een mbo-opleiding tot host(ess), steward(ess), receptionist(e), zelfstandig medewerker Travel & Hospitality of gastheer/gastvrouw duurt gemiddeld 2 tot 3 jaar. Zie je jezelf wel in een leidinggevende rol werken? Dan is de mbo-opleiding horeca manager of een opleiding op de hogere hotelschool een goede optie. Hier lees je meer over opleidingen tot host(ess).