Werken als receptioniste: is het iets voor jou?

*TRING TRING* 📞☎ De telefoon gaat en jij neemt, met een supervrolijke ‘goedemorgen,’ op! Zonder moeite plan je afspraak na afspraak in voor je baas en ook het versturen van pakketjes is een makkie voor je. Als receptionist of baliemedewerker ben jij het gezicht van het bedrijf waar je werkt. Jij belt en mailt, terwijl je organiseert! Een ECHTE duizendpoot dus. Wil je weten wat je doet als receptioniste? Wat je verdient? En welke opleiding je nodig hebt? Je leest het hier allemaal!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een receptioniste precies?!🔎

Een receptionist - ook wel baliemedewerker of telefonist(e) - is hét visitekaartje van een bedrijf. Jij hebt veel meer in je mars dan de telefoon opnemen. Je verwelkomt klanten, beheert de agenda’s, runt je eigen postkantoor en ook administratieve taken voer je graag uit. Een klacht? Kom maar door! Je staat voor iedereen klaar én het allerrrrleukste aan je baan: je werkt voor bezoekers, maar óók met je collega’s!

Je bent als chef klanttevredenheid onmisbaar binnen een bedrijf. Zodra een klant de deur binnenloopt, maak jij ze binnen no time wegwijs en koppel je ze aan de juiste persoon. Jij verzorgt de eerste indruk; iets wat blijft hangen bij klanten. 

En hoe leukkk: als telefonist(e) ben je eigenlijk OVERAL nodig! Grote kantoren, hotels, ziekenhuizen… Elke sector heeft receptionisten nodig die bezoekers blij maken en multitaskende helden zijn. 

Welke taken kun je verwachten? Dat zijn deze:

 • We hebben een bellerrr: het afhandelen van binnenkomend telefoonverkeer is jouw tweede natuur. Jou WEL bellen! 3 telefoontjes in de wacht? Je hebt het binnen de kortste keren - op professionele wijze - afgehandeld. 
 • Klantenontvangst: met open armen sta jij klaar! Je maakt mensen blij bij binnenkomst, bent bijzonder gastvrij ennn zorgt ervoor dat ze een onvergetelijke eerste ervaring hebben met het bedrijf.
 • Klachtenafhandeling: als een ECHTE pro! Je deinst niet terug voor stevige feedback. Met je sociale skills ennn vermogen om te denken in oplossingen, zorg je dat klanten zich gehoord voelen. Nog meer vragen? Jij rent die extra meters op het gebied van service.
 • Regeltalent: afspraak = afspraak. Plannen is wat je het allerrrrliefst doet. Je schiet de ene na de andere meeting in, regelt een mooie locatie, zorgt voor koffie én een bloemetje. Jouw stopwoordje? Geregeld!
 • Administratieve taken: een overvolle mailbox heb jij eigenlijk nooit. Achter de feiten aanlopen? Jij niet! Zijn er een tal aan uitnodigingen die verstuurd moeten worden? On it! Rekeningen die nog openstaan? De incasso staat al klaar. Is er een pakketje besteld? Klaar is Kees!

De werkdag van een receptionist: bellen, begroeten en buitengewoon veel organiseren!

Jouw werkplek kom je direct tegen in de hal bij binnenkomst. ​​Als visitekaartje van het bedrijf zorg je dat de sfeer daar altijd goed is. En dit vertaal je ook door in de aankleding van je werkplek! Denk aan planten, accessoires en de goed gevulde fruitschaal. Dit hoort allemaal bij de perfecte, eerste klantervaring. Naast jouw oogverblindende glimlach natuurlijk. 

Enthousiast neem jij je eerste telefoontjes op. Met jouw aanstekelijke energie vrolijk je al jouw collega’s op. Want die komen eerst gezellig allemaal langs jou! Ook verwelkom je gasten die er voor het eerst zijn. Zo ontmoet jij continu nieuwe mensen!

En verder? Kijk even mee: 

Tijdstip Taak
08:00 uur

lekker op je stalen ros naar kantoor. Wat is ‘t toch fijn om dichtbij huis te werken! 💯

08:30 uur

tijd om de tent te openen. Met een koffietje in de hand, je mag weer gaan shinennnn ☕️

09:00 uur

yes, gezelliggg! De eerste collega’s komen binnen.

10:00 uur

“Hoi! U spreekt met de receptie. Hoe kan ik je helpen?” 

11:00 uur

ruimtes boeken voor een bijeenkomst? Check!

12:00 uur

“Spa rood, koffie of thee?” Geen klant hoeft dorst te hebben met jou aan het roer.  

13:00 uur

ook jij kunt even lunchen. Alhoewel, hoor je daar een belletje??

14:00 uur

*je mailbox is leeg*! Bye verzoekjes. 👋

15:00 uur

een bosje rode rozen voor een afscheidsborrel: besteld! 

16:00 uur

tijd voor een praatje met je favoriete collega’s. Die maar niet raken uitgepraat!

17:00 uur

de deuren mogen bíjna open! Wat is de dag voorbij gevlogen! 🎶

Wat verdient een receptioniste? Dit is het gemiddelde salaris! 🤑

Als fulltime baliemedewerker verdien je gemiddeld tussen € 2.129 en € 2.160 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €27.786 per jaar. Daar kun je de allernieuwste Iphone gemakkelijk van kopen (met onbeperkt bellen natuurlijk)! 😉 Genoeg reden om te reageren op een vacature voor receptioniste. Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €12,38. Tsjakkaaa! 

Naast moneys krijg je als receptionist zonder twijfel een telefoon van de zaak. En misschien wel een mooie laptop, lunch op kantoor en de leukste teamuitjes! Wat de secundaire arbeidsvoorwaarden precies zijn, is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Effe checken dusss!

Hoe wij weten dat receptionistes dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan! 

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als baliemedewerker? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als receptionist? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van receptionistes is. Hoppaaaa!

Receptioniste worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Er zijn veel scholen die een MBO-opleiding tot receptioniste aanbieden. Ook zijn er uitgebreide cursussen en trainingen waar je het front office-vak leert. De beste school voor een baliemedewerker is toch wel ervaring! Je leert de receptieskills het allerbeste door gewoon te doen. De praktijk blijft de meest geschikte test om te kijken of jij de multitaskende duizendpoot bent die en telefoontjes opneemt en gasten ontvangt. 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een receptionist

Dat je dingen kan fixen, heb je misschien al bewezen. Welke banen passen er bij je organisatietalent? Misschien is een baan als officemanager dan jouw nieuwe uitdaging:

 • Officemanager: de naam zegt het al, jij wordt chef kantoorrr. Jij zorgt dat het kantoor er piekfijn uitziet. Niet alleen dat, je doet nog veel meer… je zorgt ervoor dat iedereen de grootste lach op het gezicht heeft, beheert de voorraden én zet evenementen en bijeenkomsten op. In deze rol ga je je ook richten op een stukje hr & personeelsadministratie. Hoe leukkkk is dat!
 • Managementassistent: jij wordt dé rechterhand van het management. In je baan struin je hotelwebsites af en ga je op zoek naar de beste vliegtickets voor zakelijke reizen (volgende keer ga jij mee 😉). En je leert de organisatie kennen vanuit een andere hoek. Je ontvangt hoog bezoek en archiveert beleidsstukken. Kortom: op jou kun je bouwen! 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte receptioniste 🤩

Jij bent een sociaal dier, maar bent ook giga-georganiseerd. Als baliemedewerker beschik jij over het beste van deze twee werelden:

 • Je kunt goed multitasken: mailtjes, belletjes, brieven ennn klachten. Je combineert en behandelt dit allemaal met een glimlach! 🥳
 • Je maakt graag contact: jij wordt ontzettend vrolijk van mensen. Je weet precies hoe je iemand moet benaderen én hoe je een gezellig praatje maakt. 
 • Je bent stressbestendig: stress? Wat is dat!? Jij bent de rust zelve, niets brengt jou van de wijs. Het maakt niet uit HOE druk je het hebt, al komen er verschillende spoedklusjes op je af, jij manoeuvreert je er wel doorheen. Let’s goooo!
 • Je kunt tegen kritiek: is een klant niet tevreden? Door je open houding en professionele blik weet jij iedereen gerust te stellen. Je stelt de juiste vragen ennn weet precies waar iemand behoefte aan heeft. Zo geregeld! 

Denk je nu wát een feest van herkenning? Misschien moet je dan eens kijken naar bij welke bedrijven jij aan de slag zou kunnen als telefonist(e)! 

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als receptionist

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

De baanraders voor een job als receptionist(e):

 • Kamer van Koophandel: dé plek waar mensen hun ondernemersdroom gaan waarmaken. Jij kunt bijdragen aan het tot leven wekken van al deze ideeën. 
 • RIVM: ook wel het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De organisatie die bijdraagt aan de vitaliteit van de Nederlandse bevolking én ze zorgen voor een gezonde, schone leefomgeving.
 • Nationale Nederlanden: de bank die jou helpt om grip te krijgen op je financiën. Of het nu gaat om sparen, beleggen of het verstrekken van een hypotheek: ze staan voor je klaarrr!

Altijd de nieuwste receptioniste-vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als receptionist? 💻

Als receptioniste moet jij de organisatie op je duimpje kennen. Zo help je mensen op weg! Meestal ga je als receptionist dus fulltime bij een bedrijf aan de slag. Maarrrr soms zoeken bedrijven een parttime redder in nood en kun je flexibel ergens aan de slag. Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als receptioniste via Tempo-Team 👊

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures (als receptionist) bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als receptioniste aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meest gestelde vragen over receptionistes

 • Wat doet een receptionist?

  Een receptionist(e) verwelkomt gasten, zorgt ervoor dat het telefoonverkeer netjes wordt doorverbonden, verstuurt pakketjes, verwerkt post, plant afspraken én regelt lekkers voor bij vergaderingen. Lees hier allesss wat je moet weten over werken als receptionist(e)!

 • Wat verdien je gemiddeld als receptionist(e)?

  Als fulltime receptionist(e) verdien je gemiddeld tussen € 2.129 en € 2.160 bruto per maand. Dat tikt lekker aan toch!!? Dat is ongeveer €27.786 per jaar. Daar kun je lekker van leven! Ontdek meer over je toekomstige salaris als receptionist(e).

 • Heb je ervaring nodig om te beginnen als receptionist?

  Je leert het receptie-vak het allerrrsnelst als je gewoon lekker aan de slag gaat! Iedereen is ooit ergens begonnen. In de MBO-opleiding hotelmanagement krijg je wel een goede basis mee. Lees meer over de ervaring en opleiding die je nodig hebt om receptionist(e) te worden!

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als receptionist?

  Als receptionist(e) is het belangrijk dat je goed contact maakt met mensen én dat je alles goed op een rijtje hebt. Organiseren is je tweede taal! Ennnn beschik je naast je sociale- en organisatorische skills over een flinke dosis enthousiasme, vermogen om te multitasken ennnn een sfeerverhogend humeur? Dan is deze baan op je lijf geschreven! Meer weten over welke eigenschappen een receptionist(e) moet hebben? Ontdek het hier.

 • Hoe moet ik solliciteren op een functie als receptionist(e)?

  Solliciteren als koerier is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Check hier de vacatures voor receptionist.