Werken als verpleegkundige

Jij bent benieuwd of werken als verpleegkundige iets voor jou is. Dan zit je hier goed! We vertellen je alles over dit beroep: van je taken tot aan het salaris. Denk jij na het lezen: dit wil ik?! We bieden gratis opleidingen én hebben natuurlijk de aller-allerleukste vacatures. Ennee… verpleegkundigen zijn supergewild, dus grote kans dat jij in een rap tempo aan de bak kunt. Ontdek of jij een geboren verpleegkundige bent!

 Alle verpleegkundige vacatures

Alles wat je moet weten over werken als verpleegkundige

Wat doet een verpleegkundige 

Als verpleegkundige in de zorg werk je bij een zorginstelling en ben je verantwoordelijk voor het verzorgen en begeleiden van patiënten en cliënten. Jaaa, jij zorgt ervoor dat alle mensen de hulp en zorg krijgen die ze nodig hebben! Elke dag mensen blij maken, daar doe je het voor. Van begeleiding tot aan (wond-)verzorging: jij bent van alle ziekenhuizen thuis. 🏨 Hierbij werk je vaak nauw samen met helpenden en verzorgende IG'ers. Je fixt dus alles met een heel team van collega’s! Gezelligggg!

Werken als verpleegkundige is superdankbaar werk. Je bent de hele dag bezig om het dagelijks leven van patiënten fijner én leuker te maken. Klinkt goed toch?

Jouw takenpakket? Natuurlijk het geven van basiszorg, zoals:

 • Persoonlijke verzorging. Opfrissen, omkleden, verschonen en een maaltijd of lekker bakkie serveren. Jij geeft persoonlijke aandacht! En dat is nodig in de zorg :)
 • Persoonlijke begeleiding. Natuurlijk help je jouw patiënten ook als ze een andere vraag hebben. Je begeleidt ze dus gewoon waar je kan. Dat doe jij van nature!
 • Wondverzorging. Patiënten hebben soms een wond die schoon moet blijven. Als verpleegkundige zorg jij hiervoor. Hoppa!
 • Verpleegkundige handelingen. Een infuus hier, een sonde daar… Als verpleger is het jouw taak om infusen, sondes en katheters zorgvuldig in te brengen bij patiënten. Ook zorg je dat patiënten de juiste medicijnen en prikken krijgen. 
 • Observatie en rapportage. Jahaaa, jij houdt een oogje in het zeil! Met jouw scherpe blik en interesse in de mensen op jouw afdeling, zorg je ervoor dat er altijd op tijd gehandeld en geschakeld wordt met een arts of familie wanneer nodig. 
 • Administratie. Samen met je team van helpenden en verzorgenden, zorg je ervoor dat iedereen altijd weet hoe het met een patiënt gaat. Go team!
 • Zorgplannen schrijven. Jij ziet patiënten op dagelijkse basis voorbijkomen. Daardoor weet je precies wat ze willen, en zorg je door middel van zorgplannen dat ze in de toekomst ook zo goed mogelijk geholpen worden. 
 • Contact met andere zorgverleners. Belletje hier, belletje daar.. Jij zorgt dat jouw patiënten de beste zorg ontvangen, en onderhoudt hiervoor contact met de arts, fysiotherapeut of andere zorgverleners.

Hoppaaaa! Als verpleegkundige zorg jij er dus voor dat de dag van alle patiënten op jouw afdeling net zo soepel loopt als jijzelf op die fleurige crocs! 👡

De werkdag van een verpleegkundige: begeleiden, verzorgen en plezier maken

Als verpleegkundige is je dag superafwisselend. 👩🏽‍⚕️ Start de dag met een ochtendoverdracht, kijk daarna bij een patiënt op je eigen afdeling en sluit een infuus aan bij iemand op een andere afdeling waar je effe moet bijspringen. Eén ding is zeker: jij staat nooit stil! Er wordt natuurlijk ook gelachen tussendoor, want… lachen is gezond!

En je collega’s?! Of je nou werkt in een ziekenhuis, een verzorgingshuis of op een woongroep bij jou in de buurt: er zijn altijd veel collega’s op je afdeling met wie je samenwerkt. Dit kan in ochtend-, middag-, avond of nachtdiensten. Want zorg voor patiënten loopt natuurlijk dag en nacht door!
Zie jij jezelf al gaan? Een werkdag van een verpleegkundige in het ziekenhuis ziet er ongeveer zo uit:

Tijdstip Taak
07:00 uur

gezelligggg, de ochtendoverdracht met het team. Met een bakkie koffie natuurlijk! ☕️

07:30 uur  
08:00 uur

klaar met een rondje langs patiënten; ook die aardige patiënt van gister weer gezien! 🩺

09:00 uur  
10:00 uur

bijkomen van het lachen door de grap die je collega tussendoor maakte 😂

11:00 uur

tijdens je pauze toch even langs bij die patiënt om een vraag te beantwoorden. Zo! Die is ook weer gerustgesteld.

12:00 uur

hoppa, iemand die zenuwachtig is voor een behandeling gerustgesteld en een infuus aangesloten

13:00 uur

door naar een overleg met de arts. Als verpleegkundige zit je nooit stil en haal je met gemak die 10.000 stappen!

14:00 uur

yesss patiënt mag naar huis! klaarmaken voor vertrek dus en zorgen voor een goede overdracht 🧳

15:00 uur  
15:30 uur

de dag VLOOG voorbij: alles klaarzetten voor de avondploeg!

Rob over zijn werk als verpleegkundige 

"Ik werk nu 1 jaar voor Tempo-Team, maar ben ondertussen al 2 keer veranderd van regio door verhuizing. Telkens weet Tempo-Team werk voor mij te vinden, terwijl andere uitzendbureaus dat niet hebben. Doordat ik in verschillende teams werk heb ik al heel veel geleerd. Ik ben persoonlijk gegroeid en voel mij zelfverzekerder in m’n werk. Ik haal werkplezier uit nieuwe situaties en uitdagingen die ik dagelijks op mijn werk tegenkom. Daarnaast is het super handig dat Tempo-Team alles voor mij regelt, dat geeft me veel vrije tijd en weinig zorgen."
- Rob, 58 jaar, MBO verpleegkundige 

Gemiddelde salaris van een verpleegkundige 🤑

Als fulltime verpleegkundige verdien je gemiddeld €3.100,- bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat met vakantiegeld €40.176,- per jaar. Daar kun je 10 hottubs voor in je tuin van kopen! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van ongeveer €18,-. Ka-chinggg!

Ook heb je een onregelmatigheidstoeslag. Een watte?! Doordat je als verpleegkundige vaak op wisselende dagen en tijden werkt, krijg je een onregelmatigheidstoeslag. Die verdien je bovenop je basisloon. Vaak ligt dit extraatje per maand tussen de 22 tot 60 procent. Whoop whoop, steek die maar vast in je zak! 

Hoe weten wij dat verpleegkundigen dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van verpleegkundigen die via Tempo-Team werken. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Als verpleger of verpleegkundige valt je baan onder de cao Ziekenhuizen. Dat betekent dat je altijd in een salarisschaal bent ingedeeld. En dat is chill, want dan kan je dus zó opzoeken wat je gaat verdienen! In totaal zijn er zestien functiegroepen die onderverdeeld zijn in meerdere salarisschalen

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als verzorgende (IG) of helpende? Wij vertellen je alles over salaris

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als (wijk)verpleegkundige, verzorgende (IG) of helpende? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris in de zorg is. Hoppaaaa!

Onze werkplekken als verpleegkundige

Als Verpleegkundige bij Tempo Team heb je toegang tot een wereld van mogelijkheden en uitdagingen! Je kunt werken in de boeiende werelden van de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg en zelfs het ziekenhuis. Of je nu gepassioneerd bent over het verzorgen van ouderen, het ondersteunen van mensen met een handicap, het verbeteren van iemands geestelijke gezondheid, of het bieden van zorg in de vertrouwde omgeving van iemands huis, Tempo Team heeft de perfecte optie voor jou. Ontdek alles wat je moet weten over deze verrijkende en uitdagende werkvelden en bereid je voor op een carrière vol voldoening en succes als Verpleegkundige bij Tempo Team! Kom alles te weten over:

Wat voor verpleegkundigen zijn er?

Op de kraamafdeling, op de oncologie, in een wijk… Er zijn tientallen verschillende verpleegkundigen! Naast helpenden en verzorgenden in de zorg, heb je voor iedere vorm van zorg ook weer een speciale verpleegkundige. Welke lijkt jou leuk?! Hieronder zetten we er een paar op een rij:

 • Mbo-verpleegkundige: in deze rol doe je vooral verpleegtechnische handelingen, zoals lichamelijk onderzoek, voorlichting geven over zorg, het wassen en helpen bij naar het toilet gaan, katheters of sondes plaatsen en ga zo maar door. Jouw doel is het op hun gemak stellen van de patiënten, en ze zo snel mogelijk weer thuis krijgen!
 • Hbo-verpleegkundige: in deze functie voer je vooral de complexere zorgvragen uit. Je moet goed analyseren en af en toe help je een arts met diagnosticeren. Ook geef je in deze rol meestal richting aan de andere verpleegkundigen en houdt je het overzicht. Complexere zorgvragen zijn handelingen die niet zo vaak voorkomen. Op maat gemaakte zorg geef je dus!
 • Wijkverpleegkundige: in deze rol verleen je onder andere verpleegkundige hulp bij mensen thuis. Dat betekent dat je ze voorlichting geeft, begeleidt bij psychosociale problemen en verpleegkundige diagnoses stelt. De mensen die je bezoekt zijn langdurig ziek, hebben een handicap of herstellen bijvoorbeeld van een operatie. Jouw doel? Jij helpt ze er weer bovenop! Wel zo fijn. 

Specialiseren als verpleegkundige? Ook dat kan! Kijk hieronder maar eens naar de uiteenlopende functies.

 • Kraamverpleegkundige: wil jij ervoor zorgen dat elke bevalling zo soepel mogelijk verloopt en iedere baby mooi ter wereld komt? Top! Als kraamverpleegkundige help je onder leiding van een verloskundige of arts bij bevallingen. Mooi hè? 
 • Oncologieverpleegkundige: in deze functie begeleid je de patiënt bij keuzes rondom (chronisch) ziek zijn, behandelingen en levenseinde… Een lekker brede functie, waarin je een megabelangrijke rol speelt bij grote beslissingen. 
 • Psychiatrisch verpleegkundige (ook GG en GD verpleegkundige): in deze vorm van verpleegkunde heb je te maken met mensen met psychische problemen. Jij begeleidt en verzorgt ze, en richt je vooral op het gedrag van patiënten. Zo probeer je ervoor te zorgen dat een patiënt normaal kan leven, want dat verdient iedereen!

Verpleegkundige worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om als verpleegkundige aan de slag te gaan, heb je in ieder geval een mbo-opleiding nodig. 
Overweeg je om verpleegkundige te worden, maar heb je nog geen diploma? Wij staan natúúúrlijk voor je klaar! Bij Tempo-Team hebben we namelijk verschillende mbo- en bbl-opleidingen (werken en leren tegelijk), trainingen en cursussen samengesteld, zodat jij een vliegende start maakt in de zorg. 

Een bbl-opleiding duurt meestal 3,5 jaar. Het eerste half jaar werk je twee dagen bij je leerbedrijf en ga je twee dagen per week naar school. Daarna ga je één dag per week naar school en werk je de rest van de week bij het leerbedrijf. In de praktijk leer je toch het meest!

Al een mbo-diploma op zak? Sprint dan gelijk naar stap 3!

Wil je je aanmelden voor een cursus of opleiding? Maak dan eerst een Tempo-Team account aan!

Stap 1: haal certificaten

In de zorg is het belangrijk dat je eerst deze twee basiscertificaten haalt:

Certificaat basiszorg
Certificaat Helpende+

Hiermee heb je een goed uitgangspunt om de volgende stappen te maken tot verpleegkundige én kan je direct aan de slag als helpende of verzorgende IG. Yesss, de kickstart van je carrière!

Stap 2: haal je mbo-diploma tot Helpende of Verzorgende IG

Certificaten binnen? Topper! Dan ga je door voor een erkend mbo-diploma. De certificaten hierboven geven je namelijk vrijstellingen tijdens je zorgopleiding als je een mbo- of bbl-diploma in de zorg wilt halen. Hoppa! 

Onze twee mbo-opleidingen zijn bbl. Dat betekent: beroeps begeleid leren. Je combineert dus werken en leren tijdens deze opleiding. Top, want zo leer je snel de fijne kneepjes van het vak! Deze opleidingen bieden wij aan:

 • Opleiding Helpende Zorg en Welzijn (mbo-2)
 • Opleiding Verzorgende IG (mbo-3)

Meld je aan!

Stap 3: groei door met een hbo-opleiding verpleegkundige

Nóg niet uitgeleerd? Doe je goed! Ga dan nog lekker een hbo-opleiding Verpleegkunde volgen. Hét verschil met een mbo-geschoolde verpleegkundige? Van een hbo-verpleegkundige wordt een proactieve houding en ‘overstijgende regisseursrol’ verwacht. Dat betekent dat je dus echt de leiding neemt over een team door middel van coaching en de verantwoordelijkheid pakt voor een gehele afdeling pakt. Dat wordt shinen!

Meer leren? De leukste certificaten en trainingen!

Jezelf nóg verder ontwikkelen? Dat doe je constant als verpleegkundige! Mooi toch?! Daarom bieden we nog meer verdiepende cursussen aan om extra certificaten te halen (deze zijn niet verplicht om verpleegkundige te worden), zoals:

 • Certificaat Helpende 2+
  Heb je een opleiding gevolgd tot Helpende Zorg en Welzijn? Dan kan jij je meer verdiepen in het vak dan je denkt. Nóg beter worden! Met dit certificaat ben jij nog deskundiger én lever je nog betere zorg. 
 • Certificaat ADL-zorgassistent
  ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Je leert hoe je cliënten in het dagelijks leven helpt. Altijd fijn.

Ook hebben we de volgende trainingen voor je klaarstaan! 

 • Bedrijfshulpverlening (BHV)
  Wat doe je wanneer iemand in elkaar zakt? Een epileptische aanval heeft? Of zichzelf in de vingers heeft gesneden? Hup hup! Met deze cursus leer je hiermee omgaan en snel te reageren bij spoedgevallen, maar ook om niet-spoedeisende hulp toe te passen. 
 • Omgaan met agressie
  Jaaa, we houden graag iedereen vrolijk! Leer daarom hoe je snel en eerlijk handelt wanneer je te maken krijgt met agressie. 
 • Medische basiskennis
  *bonk bonk* Uuh… hoe werkt het hart ook alweer? Waar zitten de slagaderen precies? En wat is de functie van het skelet? Medische basiskennis is natuurlijk héél praktisch als je in de zorg werkt of wilt werken. Dat leer je hier!
 • Klinisch redeneren
  Je leert hier de zeven stappen van klinisch redeneren. Ook kun je hierna goed onderbouwen welke zorg een patiënt nodig heeft en waarom. Zo sta jij als verpleegkundige je mannetje (of vrouwtje 😉)!
 • Motivational interviewing voor de zorg
  Motivational interviewing? Leer het beste uit je gesprekspartner te halen in 5 stappen! Tijdens de training train je hoe je reageert op een cliënt die niet goed meewerkt of hoe je lastige onderwerpen bespreekbaar maakt. Chilllll!

Schrijf je in voor een training

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Als verpleegkundige is het een pre om een sociale vlinder zijn. 🦋 Je moet namelijk begrijpen hoe je samenwerkt en communiceert met verschillende types mensen én collega’s. Daarom is het fijn om online trainingen te volgen. Deze volg je gratis vanuit je Mijn Tempo-Team account. Zo groei je van een rups uit tot een vlinder! Denk bijvoorbeeld  aan deze trainingen:

Specialiseer je tot een superverpleegkundige! 

Alle opleidingen en trainingen gevolgd? Check! Dan is het goed om te weten dat jij je altijd verder kan specialiseren als verpleegkundige. Aan de hand van interne opleidingen van ziekenhuizen groei jij bijvoorbeeld uit tot:

 • Verpleegkundige specialist: een verpleegkundig specialist werkt zelfstandig en intensief samen met de arts. Je combineert verpleegkundige taken met medische behandelingen binnen je eigen specialisatie. Soms neem je zelfs taken over van de basisarts!
 • Hoofdverpleegkundige: in deze (hoofd)rol ben je leidinggevende over een team van verpleegkundigen, stagiaires en andere medewerkers op de afdeling. Je verdeelt de taken, beheert de budgetten, ontwikkelt het beleidskader en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg. Jij bent hét gezicht van de afdeling!
 • Obstetrieverpleegkundige: deze verplegers zijn de reddende engels tijdens bevallingen. Gaat er iets niet goed tijdens een bevalling, dan moet je accuut én adequaat kunnen handelen! Ook ben je bezig met gynaecologische aandoeningen en alles rondom zwangerschap en de kraamperiode. 
 • IC-verpleegkundige: de meest kwetsbare afdeling van het ziekenhuis wordt bemand door IC-verpleegkundigen. Een superbelangrijke rol in het ziekenhuis, waarbij je te maken krijgt met een veel verschillende gezondheidsproblemen en acute situaties. Kan jij dat aan?! 
 • Ambulanceverpleegkundige: als AVP werk je voor de ambulancedienst. Een auto-ongeluk, huisbrand of explosie… Samen met de ambulancechauffeur ben jij als eerste zorgverlener ter plaatse! Een hele verantwoordelijkheid én saai is het NOOIT.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte verpleegkundige 🤩

Als verpleegkundige heb je twee eigenschappen so-wie-so: zorgzaamheid en nauwkeurigheid. Tsja, iemand verzorgen blijft maatwerk! Waarom? Iedereen is anders en iedereen heeft andere wensen, medicatie en verzorging nodig. Dus ben jij pietje-precies en zita-zorgzaam? Check check! Ennee… herken jij je ook in deze competenties voor verpleegkundigen?

 • Samenwerken en goede communicatie: als verpleegkundige werk je met veel collega’s samen. Daarbij is communicatie en een goede werksfeer súúúúperbelangrijk! Jij wordt dus blij van knallen in een team!
 • Empathisch vermogen: als verpleegkundige moet je het leuk vinden om je in iemand anders te verplaatsen. Op goede en mindere dagen, probeer jij altijd mee te denken en het zonnetje te laten schijnen!
 • Stressbestendig: soms gebeurt er iets onverwachts of juist veel tegelijkertijd. Aan jou dé taak om in alle situaties het hoofd koel te houden. Cool!
 • Flexibiliteit: ‘s ochtends werken of juist ‘s avonds, op het laatste moment invallen voor een zieke collega of schuiven met vakanties: als verpleegkundige vind je het prima om altijd paraat te staan! 

Altijd de nieuwste verpleegkundige-vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Check ook eens deze banen in de zorg...

Flexibele of vaste baan als verpleegkundige?

Als verpleegkundige kan je in alle soorten dienstverbanden aan de slag te gaan. Net wat jij wilt! Het is wel fijn als je flexibel bent in verband met de ochtend- en avonddiensten. En soms ook weekenddiensten!

Bij Tempo-Team bieden we vooral vaste banen maar je kunt voor alle dienstverbanden bij ons terecht! En wist je dat als je aangenomen wordt je ook meteen een contract krijgt bij dat bedrijf?! Hoppaa! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als verpleegkundige via Tempo-Team

Wil je liever via een uitzendbureau aan de slag als verpleegkundige? Perfect! Daar zijn wij namelijk héél goed in. 😉 En dat heeft zo zijn voordelen:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Dit zijn de meestgestelde vragen over verpleegkundigen

 • Wat doet een verpleegkundige?

  Het werk van een verpleegkundige is megadivers en gaat niet alleen over het zorgen voor patiënten. Al is dat natuurlijk wel de hoofdtaak. ;) Taken die bij de verpleegkundige verantwoordelijkheid horen zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van een infuus, toedienen van medicijnen of injecties, wondverzorging, inbrengen van een stoma, katheter of sonde en observeren van de patiënten. Klinkt goed toch?!

  Daarnaast is een verpleegkundige verantwoordelijk voor de basiszorg van de patiënt, zoals wassen, aankleden en verschonen. Als laatste zijn er ook nog administratieve en begeleidende taken. Hieronder vallen o.a. het overleggen met collega’s en specialisten, het bijhouden van de gegevens van patiënten, en het geven van voorlichting en advies aan patiënten. Ben je benieuwd of dit bij jou past? Lees er hier alles over!

   

 • Hoe word je verpleegkundige?

  Verpleegkundige word je niet zomaar. Nooopeeee, daar moet je goed voor studeren. De opleiding die je moet volgen is er op twee niveaus: mbo verpleegkundige niveau 4 en hbo verpleegkunde. Het duurt in beide gevallen (minimaal) vier jaar voordat je het diploma in the pocket hebt, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel opleidingen waarbij je kunt werken én leren tegelijkertijd. Zo kun je lekker snel in de praktijk aan de slag! Op deze pagina vind je  een uitgebreid stappenplan waarmee je razendsnel aan de slag kan als verpleegkundige, helpende of verzorgende IG.

 • Wat verdien je gemiddeld als verpleegkundige?

  Een verpleegkundige verdient gemiddeld €3.100,- bruto per maand. Ka-chinggg! Wat jouw salaris is hangt natuurlijk helemaal af van jouw opleiding, ervaring én je werkplek. Zo doet niet iedere verpleegkundige hetzelfde, waardoor er al snel een verschil in salaris ontstaat. Natuurlijk verdien je als beginnend verpleegkundige ook ietsje minder dan iemand met al 20 jaar ervaring

 • Waar werkt een verpleegkundige?

  Denk jij dat verpleegkundigen alleen in het ziekenhuis werken? Echt niet! Als verpleegkundige kun je namelijk ook aan de slag in bijvoorbeeld verzorgingshuizen, de thuiszorg of de geestelijke gezondheidszorg. Hoppa.

 • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als verpleegkundige?

  Wanneer je als verpleegkundige eenmaal je papiertje op zak hebt, is het nog lang niet klaar. Je bent en blijft je hele leven leren, doordat er telkens nieuwe medicijnen en behandelmethodes ontwikkeld worden. Ook als je wilt doorgroeien zijn er voor een verpleegkundige mogelijkheden genoeg. De meeste verpleegkundigen willen zich na verloop van tijd te specialiseren, bijvoorbeeld tot verpleegkundige op de intensive care (IC), neuroverpleegkundige, ambulanceverpleegkundige of kinderverpleegkundige. Genoeg te doen dus!

Sla jouw baan als verpleegkundige aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!