Marktconform salaris bepalen voor je personeel: voer een salarisbenchmark uit!

Yes! Je gaat nieuw personeel recruiten. Maar hoe bepaal je een goed én marktconform salaris voor je nieuwe werknemer? Geen zorgen! Wij helpen je met het bepalen van jouw salarisbenchmark. We brengen salarissen van vergelijkbare functies bij concurrerende bedrijven in kaart, zodat je snel ziet wat een goed, gemiddeld én startsalaris is voor een nieuwe medewerker. We leggen je uit hoe je een salaris bepaalt en wat het benchmark loon voor jouw branche is. Hoppa!

Pssssttt… ben je werknemer of werkzoekend en wil je weten welk salaris past bij jouw functie? Check het hier in onze salariswijzer!

Liever meteen hulp van de pro’s? Schakel Tempo-Team in!

Lees in dit artikel:

Salarisbenchmark? Zó bepaal je een marktconform salaris!

Hoe bepaal je een goed en marktconform salaris in deze arbeidsmarkt? En hoe zorg je ervoor dat je salarisbenchmark klopt? Dat en meer leer je in deze video. Kijk ‘m nu!

Waarom is een salarisbenchmark belangrijk?

Een salarisbenchmark is een indicatie voor het salaris bij jouw vacature. Het laat zien wat anderen bieden en dus ook wat je nieuwe medewerker verwacht op basis van de markt. Een goed en eerlijk loon zorgt dat je aantrekkelijk bent als werkgever én dat je een goede onderhandelingspositie hebt tijdens het recruitmentproces.

Interne en externe salarisbenchmarks

Er zijn interne en externe salarisbenchmarks. Check hier het verschil:

Extern benchmarken is het toetsen van het salaris van je medewerkers met vergelijkbare functies en salarissen bij concurrentie in de markt. Je kijkt dan dus hoeveel medewerkers met een vergelijkbare functie bij andere bedrijven verdienen! 

👉 Check het direct op onze pagina met salarisindicaties.

Intern benchmarken is het vergelijken van de salarissen van verschillende functies en afdelingen binnen je organisatie. Het is belangrijk om dit uit te zoeken, want het zorgt een logische loonverhouding zorgt voor een goede werksfeer en een goede verstandhouding tussen collega’s. Zo voorkom je diversiteit in je salarissen en dat is voor iedereen fijn! 😉

Salarisbenchmark uitvoeren met deze 5 factoren

Er zijn vijf factoren waar je als bedrijf rekening mee houdt als je een salarisbenchmark uitvoert. 

 1. Branche waarin je opereert: sommige sectoren betalen aanmerkelijk meer voor zwaar werk. De productiemedewerker die in een betonfabriek veel moet tillen verdient beter dan iemand die werkt met tijdschriften en licht werk verricht;

 2. Zwaarte van de functie: het woord ‘administratief medewerker’ of ‘klantenservicemedewerker’ kan bijvoorbeeld van alles betekenen. Om een marktconform salaris te bepalen, wil je functies met dezelfde zwaarte vergelijken. Door een uitgebreid functieprofiel kan je de zwaartes van functies makkelijker vergelijken;

 3. Bedrijfsomvang: startups kunnen bijvoorbeeld niet hetzelfde salaris bieden als grote, gevestigde bedrijven. Deze factor wordt trouwens vaak al meegenomen in de zwaarte van de functie;

 4. Functiecategorie: denk bijvoorbeeld aan zaken als commercieel versus niet-commercieel. Een functie in een van deze twee categorieën kan anders beloond worden;

 5. Regio waarin je werkt: in de Randstad kan een marktconform salaris soms hoger zijn, omdat de kosten van levensonderhoud hoger zijn dan in bijvoorbeeld Friesland. Toch zijn de verschillen in Nederland vaak minimaal. Vooral bij internationale bedrijven kan dit verschillen per land of regio.

5 tips voor het bepalen van een marktconform salaris

Om een marktconform salaris te bepalen dat goed bij jouw opgestelde functieprofiel past, moet je verder kijken dan alleen het bruto loon. Deze 5 randvoorwaarden moet je meenemen om het salaris vast te stellen: 

1. Wat zeggen online tools over de vacature die jij hebt open staan? Wat is normaal voor deze functie in jouw regio en branche? Dit check je door recente onderzoeken te lezen en te kijken naar tools die de gemiddelde salarissen voor je uitrekenen. Voorbeelden van deze bronnen zijn:

2. Welke kosten komen er nog meer bij het bruto salaris? Als je een nieuwe werknemer aanneemt, betaal je niet alleen het bruto loon iedere maand, maar ook verzuimkosten, vakantiegeld en facilitaire kosten. Hierdoor komt er ongeveer 20 tot 35% bovenop iedere maand. Bereken dus van tevoren wat een werknemer je gaat kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! 

3. Maak gebruik van goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Door deze in het contract op te nemen, bespaar je op het basisloon. Denk bijvoorbeeld aan een telefoon of een auto van de zaak. 

4. Heb jij veel mensen in dienst? Maak dan een ‘salarishuis’. Hier leg je jouw salarisstructuur in vast. Zo blijft alles gelijk en krijgt iedereen hetzelfde. Dit werkt per schaal en zo hoef je niet bij elke nieuwe werknemer te kijken wat passend is. Bepaal dus per functie in welke schaal deze past en wat het startsalaris moet zijn. Lekker duidelijk! 💰

5. Bied doorgroeimogelijkheden. Wat drijft jouw potentiële sollicitant? Als jij kansen biedt aan werknemers om door te groeien, kan je daar je salarishuis op aanpassen. Zo kan je jouw startersfuncties wellicht wat lager inschalen, doordat je de sollicitant uitzicht biedt op meer als ze langer blijven werken. Win-win!  

Benchmark uitvoeren per branche aan de hand van salarisschalen

In een salarisschaal is vastgesteld welk salaris bij een functie hoort op basis van rol, werkervaring en opleiding. Vaak zijn er meerdere schalen en horen er verschillende functies bij elke schaal. Deze schalen zijn dan weer verdeeld in tredes. Het ligt vaak het aan werkervaring op welke trede je medewerker begint. 

Werk je met een cao? Dan zijn de salarissen van je medewerkers daar meestal al in vastgesteld. De hoogte van het loon hangt af van de ervaring en functie van je medewerker. Scheelt jou weer uitzoekwerk dus! 
Hieronder zie je waar gemiddeld de laagste salarisschaal in een sector begint en waar de hoogste schaal eindigt. Om te vergelijken de gemiddelde salarisschalen in branches waarin Tempo-Team actief is:

Branche Salarisschaal
Administratief / Secretarieel 1900 - 3025 euro
Basisarts 3026 - 4749 euro
Bank en verzekeringen 1700 - 3300 euro
Beveiliging 1655 - 3350 euro
Bouw 2063 - 2920 euro
Callcenter / Teleservice 1655 - 3480 euro
Catering 1740 - 2525 euro
Commercieel / Verkoop 1950 - 5970 euro
Detailhandel 1655 - 2960 euro
Financieel 1700 - 3650 euro
Food 1655 - 3815 euro
Gezondheidszorg 1685 - 9278 euro
Grafisch 2235 - 3020 euro
Horeca 1685 - 2900 euro
Human Resources 1950 - 5530 euro
Inkoop 1655 - 3700 euro
Juridisch 2095 - 5945 euro
Land- en tuinbouw 1799 - 3371 euro
Logistiek 1655 - 3500 euro
Marketing & Communicatie 2015 - 6815 euro
Overheid 1685 - 9863 euro
Paramedici 1774 - 9526 euro
Productie en Industrie 1685 - 3700 euro
Scheepvaart 2850 - 9342 euro
Schoonmaak 1685 - 2720 euro
Staf en management 3250 - 4395 euro
Customer Service 1685 - 2400 euro
IT 2200 - 8885 euro
Techniek 1655 - 4675 euro

Hulp nodig bij het bepalen van een marktconform salaris?

Voor groeiende MKB’ers: benchmark your heart out! Bekijk, vraag, onderzoek wat al je concurrenten doen qua salaris voor hun werknemers en kies dan voor een strategisch en goed onderhandelbaar salaris. Kom je er toch niet helemaal uit of wil je dat professionele recruiters met je meekijken? Stuur je vacature in en we helpen je graag van A tot Z met je recruitmentproces! Als je dit met Tempo-Team regelt heb je geen onverwachte kosten bovenop het bruto loon, betaal je één prijs voor alles en heb je geen eigen risico’s! Lekker toch?

Schakel Tempo-Team in!

Anderen lazen ook...

Zet in op werkplezier en word Baanrader!

Wij meten bij onze Tempo-Team'ers hoeveel werkplezier zij ervaren. Alleen zo weten we zeker bij welke bedrijven we een 8+ scoren op werkplezier. En dan is het een baanrader! Dat betekent dat dat bedrijf een échte aanrader is volgens de mensen die er werken. Die baanraders zetten wij in het zonnetje! ☀️

Veelgestelde vragen

 • 1. Wat is salarisbenchmarken?

  Met een salarisbenchmark bepaal je of het salaris dat je iemand biedt marktconform is. Zo weet je of je salarissen op hetzelfde niveau zitten als bij vergelijkbare bedrijven. Lees op deze pagina of hoe je een salarisbenchmark uitvoert

 • 2. Hoe bereken je een marktconform salaris?

  Om een marktconform salaris vast te stellen bereken je het gemiddelde salaris met online tools, kijk je naar secundaire arbeidsvoorwaarden en check je de bijkomende kosten. Op deze pagina vind je 5 tips voor het bepalen van een marktconform salaris.

 • 3. Hoe bepaal je het salaris van een nieuwe werkgever?

  Om te bepalen welk salaris je wilt bieden kijk je onder andere naar de branche waarin je werkt, de zwaarte van de functie, de bedrijfsomvang, de functiecategorie en de regio waarin je werkt. Lees op deze pagina meer over de 5 factoren waarmee je het salaris van nieuwe werknemers bepaalt.