Een functieprofiel opstellen? Zo doe je dat (met voorbeeld)!

Het geheim van de perfecte kandidaat vinden? Stel een ijzersterk functieprofiel op! Met een goede functieomschrijving weten potentiële kandidaten precies of ze voldoen aan jouw functie-eisen! Weet je nog niet precies hoe je dit het beste aanpakt? Over een paar minuten maak jij hét perfecte functieprofiel! 👉 Geen tijd om dit zelf op te pakken?

Neem contact opPlaats je vacature  

Tadaa! Hierna heb jij een top functieprofiel in elkaar gegooid:

Download de 'beste match toolkit'!✨

Een goede match maken in het recruitmentproces is belangrijk. Je wilt natuurlijk dat die top-werknemer lekker lang bij je blijft plakken! 🙌 Download onze toolkit vol met tips hoe je dat aan moet pakken!

Video: stel een ijzersterk functieprofiel op met jouw functie-eisen

Wil je een duidelijk functieprofiel voor in je vacaturetekst opstellen? Wij helpen je op weg met alle tips, tricks, onderdelen en voorbeelden. Zo voldoen de sollicitanten meteen beter aan jouw functie-eisen!

Wat is een functieprofiel en wat is een vacaturetekst?

Heel simpel: een functieprofiel is het lijstje met eigenschappen (bijv: creatief), vaardigheden (bijv: goed in plannen en organiseren) en competenties (bijv: stressbestendigheid) die de kandidaat moet hebben. 

Een vacaturetekst is een omschrijving van wat voor werk je gaat doen, wat voor persoon er wordt gezocht, hoe een werkdag eruitziet en is vooral om kandidaten enthousiast te maken. 

Beide onderdelen maken samen een complete vacature. Het is dus de bedoeling dat een functieprofiel je vacaturetekst ondersteunt, zodat sollicitanten weten of ze geschikt zijn en moeten solliciteren!

Wat staat er in een functieprofiel?

Er zijn een aantal onderdelen noodzakelijk in een functieprofiel. Hierin beschrijf je sowieso:

  1. Welke eigenschappen, vaardigheden en competenties zijn belangrijk?;

  2. Het dienstverband: aantal uren dat je werkt, vast of tijdelijk contract;

  3. Niveau waarop je geschoold moet zijn;

  4. De werkervaring die je nodig hebt;

  5. Branche waarin de functie zich bevindt;

  6. Een salarisindicatie;

  7. De functieomschrijving: taken die bij een functie horen (duh).

Als je al deze elementen toevoegt in een functieprofiel, begrijpen de meeste mensen welk personeel je wilt werven. Maar het is nóg leuker om door middel van visuele aantrekkelijkheid en originaliteit je eigen draai aan een functiebeschrijving te geven. 

Benieuwd naar wat voorbeelden? Geven we graag! Check het voorbeeld hieronder en bekijk ook onze veelvoorkomende functieprofielen.

Voorbeeld van een goed functieprofiel

Een goed functieprofiel draait niet om de feiten heen. Zoals het voorbeeld hieronder! Links lees je de vraag en rechts hoe je deze concreet beantwoordt.

FUNCTIEPROFIEL TEAMLEIDER LOGISTIEK
Welke eigenschappen zijn hiervoor van levensbelang?
  • je kan leidinggeven;

  • je bent goed in doelen stellen en het geven van instructies;

  • goed communiceren is voor jou een makkie;

  • je bent onafhankelijk en pakt nieuwe dingen goed op.

Dienstverband, 3, 4 of 5 dagen werken? Deze baan voer je 40 uur per week uit. Heel flexibel, op verschillende uren van de dag.
Diploma’s die van pas komen of het denkniveau dat je moet hebben Het is top als je mbo of hbo denkniveau hebt.
Wat heb je de afgelopen tijd gedaan?

Jij hebt: 

  • ervaring in de e-commerce en bent bekend met de dynamiek in deze sector;

  • minimaal 3 jaar ervaring als leidinggevende in logistiek

  • ervaring met het voeren van verzuim- en functioneringsgesprekken.

Welke branche werk ik straks in? Je werkt straks in de logistieke branche
Hoeveel ga ik verdienen?

Je krijgt een goed salaris tussen de €2.100 en €2.800 euro o.b.v. 40 uur

Praktische zaken
  • je woont bij voorkeur in Nieuwegein of omgeving;

  • je hebt eigen vervoer, ons magazijn staat op een industrieterrein en dus niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

 

FUNCTIEOMSCHRIJVING  
Hoe ziet een normale dag in een e-commerce magazijn eruit bij ons?:
  • je begint je dag met het verdelen van alle werkzaamheden die gedaan moeten worden tijdens jouw shift;

  • je geeft al de collega’s in je team een taak waar ze mee aan de slag gaan, je helpt collega’s die even niet zo goed weten waar ze moeten beginnen;

  • je geeft het goede voorbeeld door zelf ook een paar grote orders te picken. Daarnaast heb je het gezellig met je collega’s;

  • het laatste uur van je shift heb je nog een functioneringsgesprek met één van je collega’s. Gelukkig gaat het heel goed en krijgt ‘ie een bonus!;

  • je eindigt je dag met alle taken die gedaan af te vinken en het stokje over te dragen aan de volgende leidinggevende door aan te geven wat tijdens je shift nog niet gelukt was, hij/zij begint hier dan mee.

Wie zoek ik? Maak je functieprofiel concreet!

Het is goed om van tevoren te bedenken wie je precies zoekt (bijv. hoe heet de functie, wat voor competenties moet iemand hebben om aangenomen te worden). Hierdoor filter je sneller de mensen eruit die ongeschikt zijn.

Wat vaak gebeurt bij het schrijven van een functieprofiel, is dat een takenpakket vaag blijft. Als je een functieomschrijving gaat schrijven is het daarom goed om concrete voorbeelden te gebruiken die echt omschrijven hoe de werkdag van je werknemer eruitziet. Dit maakt de vacature aantrekkelijk en duidelijk. De sollicitanten weet zo precies wat ze kunnen verwachten als ze worden aangenomen. 

Bekijk hieronder wat je wel en beter niet in je functieomschrijving kan zetten:

WEL NIET
Je begint je dag met een agendacheck Je bent de hele dag bezig met administratieve zaken
Daarna kijk je of iedereen de taken goed uitvoert in het magazijn Je helpt met het ondersteunen van het management
Het laatste uur van je shift heb je nog een functioneringsgesprek met één van je collega’s, je mag diegene promotie geven! Je stelt de juiste vragen en denkt net dat stapje verder om het proces te optimaliseren
Aan het eind van je shift check je of alle taken zijn gedaan vandaag. In het geval dat dit niet zo is communiceer je dat naar de juiste persoon Je houdt ervan om aan te pakken
Je bent aardig voor je collega’s en vraagt regelmatig hoe het met ze gaat Je zorgt voor een goede werksfeer en voelt je verantwoordelijk

Zo houd je de tekst lekker levend en ziet de sollicitant concreet hoe de dagen eruitzien. Dat wil je, want zo weet een nieuwe medewerker precies wat ‘ie wel en niet kan verwachten. En dat maakt de kans op personeelsverloop weer een stukkie kleiner, handig!

Geen tijd om zelf een functieprofiel op te stellen? Plaats hier gratis je vacature online en wij fixen het voor je!

Wat bied ik aan als werkgever?

Denk ook aan wat jij als werkgever aanbiedt. Dit is het punt waarop je gaat nadenken over welke arbeidsvoorwaarden je wilt en mag bieden. Bij een salesfunctie kan dit bijvoorbeeld een auto van de zaak zijn. Maar denk ook eens aan arbeidsvoorwaarden die bijdragen aan werkplezier, zoals flexibele werktijden, de vrijheid om thuis te werken, (door)groeimogelijkheden of trainingen. En wat dacht je van de leukste teamuitjes, lunchsessies of workations?! Hiermee laat je zien dat jij om je werknemers geeft, en dat is een dikke plus!

Natuurlijk hoort hier ook het salaris bij. Hoe bepaal je het salaris? Het is goed om te checken welk salaris passend is en wat je concurrenten doen. Maar bedenk ook wat je kwijt wilt en kunt aan een medewerker. Om te zien wat een gemiddeld inkomen is voor een functie, bekijk dan ons overzicht van gemiddelde salarissen

De meest voorkomende bonussen zijn:

  • Geld (altijd goed)

  • Cadeau (bijv. kerstpakket, sportabonnement)

Een bonus kan soms ook een secundaire arbeidsvoorwaarde zijn, zoals een auto van de zaak, reiskostenvergoeding of een bedrag voor een opleiding. Zorg als werkgever dus voor een goede balans tussen het werk dat je vraagt en de arbeidsvoorwaarden die je daarvoor teruggeeft. Zo blijven je medewerkers hun stinkende best doen!

👉 Lees meer: welke 5 toffe secundaire arbeidsvoorwaarden kun jij bieden?

Wees creatief! Een originele functiebeschrijving spreekt de juiste kandidaat aan 

Gebruik de eigen tone of voice die past bij jouw bedrijf. Ben je bijvoorbeeld een softwarebedrijf en zoek je een IT-koning? Gebruik dan de moeilijkste termen die alleen de mensen die je zoekt snappen. Zo ga je ook nog eens gericht te werk. 

Ook helpt het om zo’n omschrijving visueel aantrekkelijk te maken. Zeker wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld een designer. Draai vooral niet om het functieprofiel heen, kandidaten willen gelijk weten waar ze aan toe zijn als ze op zoek zijn naar een baan. Zo hoef je ook minder sollicitanten af te wijzen!

Schrijf je functieprofiel in een anticiperende stijl. Hier begin je mee door in de toekomst te kijken. Welke doorgroeimogelijkheden zijn er nu en in de toekomst? Door hier alvast van tevoren over na te denken, geef je potentiële kandidaten veel meer perspectief en reageren ze sneller.

  • Je laat hiernaast ook zien dat het een functie voor langere tijd is en dat je toekomstige werknemer in goede handen is;

  • Je toont dat je gelooft in de kracht van iemand en diegene graag ziet groeien;

  • Je zorgt dat alleskunners ook reageren op jouw vacature, doordat er doorgroeimogelijkheden zijn en wellicht kans op een eigen functie. 

Ook spreek je een jongere generatie aan door de functietitel creatief in te steken:

  • De koning van eerste indrukken: receptionist;

  • Vakverzorger: vakkenvuller;

  • Webtovenaar: iemand die heel goed is in programmeren;

  • Geldbaas: accountmanager;

  • Personal shopper: zo heet een orderpicker in het magazijn van Picnic;

  • Servicekanon: servicemedewerker.

En zo zijn er nog een heleboel te bedenken. Wees creatief! Hiermee laat je mensen lachen en het is een goede ijsbreker als ze op gesprek komen.

Vergeet dit niet in de functiebeschrijving

Veel bedrijven vergeten dat ze tegen een nieuwe generatie praten die nu aan het werkleven begint. Deze generatie houdt van een informele sfeer en niet te serieus. Als bedrijf is het een goed idee om je hier op aan te passen, al ben je natuurlijk niet altijd naar een Gen Z’er op zoek. 😉 

Heb je wel een startersfunctie openstaan? Dan is het belangrijk om uit te leggen dat er doorgroeimogelijkheden zijn en of het eventueel om een traineeship gaat. Discrimineren op leeftijd mag natuurlijk niet. Als je een meer ervaren iemand zoekt, is het belangrijk om te praten over een vast contract. Denk dus goed over je ideale sollicitant na!

3 redenen waarom een functieprofiel de beste werknemer oplevert

  1. Stok achter de deur: het opstellen van een functieprofiel laat je nadenken over welke kennis, ervaring en eigenschappen een kandidaat moet bezitten. Dit helpt je door de jungle aan cv’s heen en zorgt dat je sneller begint met het schrijven van een vacaturetekst (en vervolgens aan de sollicitatiegesprekken). Zo heb je 1000x sneller iemand aangenomen 😉;

  2. Je hebt een doelwit: met dit profiel weet je ook gelijk wat de leidraad gaat zijn in de vacature en het sollicitatiegesprek;

  3. Bespaart tijd en geld: iemand die geïnteresseerd is in jouw bedrijf en de vacature weet gelijk of ‘ie geschikt is voor de baan. Je bent dus veel minder tijd kwijt met het screenen van de sollicitanten!

Hulp nodig bij het opstellen van een functieprofiel?

Denk jij nou, zo’n recruitmentproces kost me te veel tijd? Wij helpen honderden bedrijven met het vinden van de juiste kandidaten en stellen in no-time hét

perfecte functieprofiel op voor jouw vacature. Naast het maken van een spetterend functieprofiel, helpen we je nog op veel andere manieren met je recruitment! Tot zo!

Schakel Tempo-Team in

  • 1. Wat is een functieprofiel?

    Een functieprofiel is een lijstje aan eigenschappen die een sollicitant nodig heeft om een functie goed uit te voeren. In een functieprofiel vind je ook vaak het takenpakket dat bij een baan hoort. Benieuwd wat er écht niet mag ontbreken in een goed functieprofiel? Lees hier wat er allemaal in een functieprofiel moet staan.

  • 2. Wat zijn de voordelen van een goed functieprofiel?

    Een goed functieprofiel levert je als werkgever een hoop op. Zo zorg je bijvoorbeeld voor minder personeelsverloop. Sollicitanten weten namelijk meteen al of je vacature bij hen past, en hoeven daar niet nog tijdens het werk achter te komen. Benieuwd naar de rest van de voordelen? Lees hier waarom een functieprofiel je de beste werknemers oplevert!

  • 3. Wat is het verschil tussen een functieprofiel en een vacaturetekst?

    Een vacaturetekst en een functieprofiel maken samen een complete vacature. In de vacaturetekst wordt de taken uitgelegd, terwijl in het functieprofiel de eigenschappen worden besproken die bij het werk passen. Benieuwd hoe je een goed functieprofiel schrijft? Lees hier wat er allemaal in een functieprofiel moet staan.

  • 4. Hoe val je op met je functieprofiel?

    Wees creatief! Gebruik leuke termen en een informele schrijfstijl. De mensen die nu op de arbeidsmarkt terechtkomen zijn daar gek op. Wil je nog meer tips voor het schrijven van een goed functieprofiel? Lees dan dit artikel!