Spring snel naar:
Belang van LinkedIn
Wie naar werk zoekt, een nieuwe baan wil of zichzelf op werkgebied wil profileren, moet een goed LinkedIn-profiel hebben! Op LinkedIn zijn elke dag duizenden recruiters actief om mensen te werven voor hun vacatures. En daar kan zomaar de perfecte baan voor jou tussen zitten!
En: je LinkedIn-profiel is vaak het eerst dat mensen zien wanneer ze je naam Googelen. Je eerste indruk kan beter maar goed zijn, toch?
We beginnen bij je profielfoto. Je hebt ongetwijfeld leuke vakantiefoto’s met een mooie teint, zonsondergang en een lekker Mojito in je hand, maarrrr dit is LinkedIn. Je bent op zoek naar werk, laten we dat ook een beetje serieus oppakken 😉
En voordat we verder gaan: een profiel zonder foto is geen profiel.
Wat voor foto dan wel? Eentje die uitstraalt dat je er zin in hebt en dat je klaar bent voor een baan! Dat is helemaal niet moeilijk en daar hoef je ook niet voor naar een fotostudio. Er is vast wel iemand in je buurt met een goede camera op zijn telefoon.
Waar moet je op letten?
- Zorg voor een effen achtergrond
- Kijk recht de camera in
- Zorg voor nette kleding
- Zorg dat je haar en make-up goed zit
- en LACH! Daar wordt iedereen blij van!
- Ohja, selfies zijn verboden!
Dit is een lastig onderdeel van je profiel. Zo lastig dat veel linkedinners hun vingers er niet aan branden. Aan de andere kant, als anderen het niet doen, kan jij er extra mee opvallen!
Je kan het gebruiken als een plek om wat van je skills en creativiteit te laten zien. Of om het vakgebied waarin je werkt extra te benadrukken. Zoek je werk als kok? Plaats dan een mooie foto van een lekker gerecht. Hoe specifieker, hoe beter! Wil jij het liefst in een visrestaurant werken, plaats dan bijvoorbeeld een lekker gebakken slibtongetje.
Werk jij het liefst als tuinman of hovenier? Plaats dan een foto van een tuin waar je blij van wordt! Dit kan een eigen foto zijn of jat iets van het internet! Hier doe je dat legaal (en zijn de afmetingen op maat), scheelt weer.
In je headline zet je normaal gesproken je huidige functie. Maar wanneer je op zoek bent naar werk, kan je hier aan iedereen laten weten dat je zin hebt om aan de slag te gaan!
Hoe?
Dat kan je in meerdere vormen doen. Zorg er in ieder geval voor dat je jouw beroep goed vermeld én dat je duidelijk maakt dat je beschikbaar bent of werk zoekt. Dus bijvoorbeeld:
- Ervaren tuinman per direct beschikbaar
- Enthousiaste muziekleraar zoekt klas om les aan te geven
- Verpleegkundige wil weer met de handen aan het bed staan
Waar sta je om bekend? Wat zijn je beste kwaliteiten? Probeer het hier kort samen te vatten. Leg uit wat je leuk vind aan je werk, waar je trots op bent en wat je motiveert.
Ook kan je vertellen waarom je ooit voor dit beroep hebt gekozen. Stel: je bent programmeur, dan slaat elke recruiter aan op een verhaal over hoe jij als klein jochie al met Atari’s in de weer was.
Of om terug te komen bij de tuinman, vertel dan bijvoorbeeld:
“Al zolang ik me kan herinneren ging ik in het weekend altijd met mijn vader mee om tuinen aan te leggen, mooi te maken of opnieuw in te richten. Ook hij was jarenlang hovenier, die passie heb ik zeker weten van hem. Nog steeds sta ik het liefst elke dag met mijn handen in aarde te wroeten om mensen blij te maken met hun tuin.”
Dit is net al bij je cv: zet je werkervaring op een rij. Inkoppertje natuurlijk, maar doet het wel even goed! En lekker uitgebreid!
Stages, vrijwilligerswerk, reis naar het buitenland → zet het erop! En wist je al dat wanneer je bij een bedrijf verschillende functies hebt gehad, je deze mooi onder elkaar kan neerzetten? Dit doe je door 2 verschillende functies bij 1 bedrijf los van elkaar toe te voegen.
Heb je 5 jaar een bedrijf gewerkt? Vul dan NIET in: 5 jaar gewerkt bij Basisschool IJsselstein in de functies Leerkracht en Remedial Teacher. Nee! Vul de ervaringen juist los van elkaar in! Dus 2 jaar gewerkt als Remedial Teacher bij Basisschool IJsselstein én 3 jaar gewerkt als Leerkracht bij Basisschool IJsselstein. Moet jij eens opletten hoe mooi LinkedIn dit voor jou gaat uitlijnen!