Stagebrief schrijven? Makkie met deze tips en voorbeelden!

‘Woow, deze stage MOET ik hebben!’ Heb jij zo’n heeeeerlijk gevoel bij een stagevacature of -bedrijf? Dan moet je ook een knallende stagebrief schrijven! Een mega enthousiaste motivatiebrief is dé sleutel naar je stageplek! Vergelijk het met een sollicitatiebrief voor de baan die jij al jaren op het oog hebt. Die moet perfect zijn toch? Jaaa, daarom helpen wij je op weg! Met deze tips en voorbeeldzinnen voor je stagebrief kan niemand meer om je heen. 🔥

Op deze pagina:

Voorbeeld motivatiebrief voor een stage

Beste heer/mevrouw,

Met veel enthousiasme schrijf ik deze sollicitatiebrief voor een stageplek bij [bedrijfsnaam]. Als jonge en leergierige student ben ik ervan overtuigd dat ik goed zou passen bij uw team. Graag licht ik in deze sollicitatiebrief toe waarom ik denk de geschikte kandidaat te zijn. 

Als stagiair breng ik een frisse blik en een grote dosis wil om te leren met me mee. Ik ben gemotiveerd om alles uit deze stage te halen en zal me daarom ook volledig inzetten voor het bedrijf. Daarnaast ben ik [relevante goede eigenschap 1],  [relevante goede eigenschap 2] en  [relevante goede eigenschap 3]. Ik ben niet bang om vragen te stellen en vind het belangrijk om goed samen te werken met anderen.

Wat ik leuk vind aan uw bedrijf is dat het innovatief is en altijd in beweging blijft. Het spreekt mij vooral aan dat u altijd op zoek bent naar nieuwe manieren om uw klanten te bedienen. Dit past goed bij mijn eigen nieuwsgierigheid en creativiteit.

Tijdens mijn stage kan ik uw bedrijf ondersteunen bij verschillende taken. Zo kan ik helpen bij [voorbeeld taak 1], [voorbeeld taak 2] of [voorbeeld taak 3]. Met mijn kennis vanuit mijn opleiding en persoonlijke eigenschappen denk ik van grote waarde te kunnen zijn voor uw bedrijf.

Op dit moment ben ik bezig met een opleiding in [studierichting] op [onderwijsinstelling]. De stage bij uw bedrijf sluit perfect aan op mijn studie. Ik kijk er naar uit om mijn kennis in de praktijk toe te kunnen passen en deze verder te ontwikkelen.

Ik kijk er erg naar uit om mijn stage bij uw bedrijf te lopen en ben ervan overtuigd dat ik een waardevolle toevoeging zal zijn voor uw team. Bedankt voor uw tijd en aandacht.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Tjaaa, waarom een motivatiebrief voor je stage?

Simpel! Je bent fulltime student of scholier en hebt (waarschijnlijk) nog weinig werkervaring. Hoe overtuig je dan een bedrijf om jou aan te nemen? Precies! Laat zien hoe gemotiveerd jij bent. Dat je er zin in hebt dus!

Dat doe je met een motivatiebrief, hierin leg je de nadruk op je motivatie in plaats van je werkervaring. Lekker vooruitkijken dus! De wereld ligt aan je voeten. Je kunt worden wat je wilt, droom groot én hoe draagt die ene stageplek daar nou aan bij? Zet het in je stagebrief! 

Wat moet er in een motivatiebrief voor je stage?

Maaarreee wat zet je nou eigenlijk in zo’n stagebrief? Het is vooral belangrijk dat je duidelijk maakt waarom jij de stage zo graag wilt én waarom jij een geschikte kandidaat bent voor de stageplek. Als je deze vragen beantwoordt in je brief, dan zit je helemaal goed. Hoppaaaa!

 • Wat maakt jou een geschikte stagiair?
 • Waarom pas jij bij het bedrijf?
 • Wat vind je leuk aan het bedrijf?
 • Wat kun jij toevoegen als stagiair aan het bedrijf?
 • Hoe sluit de stage aan bij jouw studie?
 • Welke richting wil je op na je studie?
 • Waar zie jij jezelf later werken?
 • Wat zou jij uit deze stage willen halen?
 • Welke activiteiten of hobby’s heb je naast je studie gedaan?
 • Welke bijbaantjes heb je gehad?

Zo ziet de opbouw eruit...

Een logische opbouw van je brief is het halve werk, anders is de lezer meteen de weg kwijt. En jij wilt ze natuurlijk juist op weg helpen als stagiair. 😉Wat handig is? Bouw je brief op met de AIDA-methode: Attention, Interest, Desire, Action. Klinkt ingewikkeld, is het helemaal niet (zie ook de voorbeeldzinnen hieronder)! Check: 

 1. Trek de aandacht (attention). Om op te vallen tussen de andere e-mails moet je je best doen om de aandacht te trekken. Bedenk dus een originele opening! Met een pakkend begin en leuke openingszin kom je een heel eind. Vaak heeft de opening te maken met de aanleiding van je motivatiebrief.
 2. Wek interesse op (interest). Nu je de aandacht van de lezer hebt, kun je de verwachtingen maar beter waarmaken hè. Spreek ze aan door een alinea te wijden aan jouw enthousiasme voor het bedrijf en waarom jij geïnteresseerd bent in de stage. Onderscheid jezelf van de andere kandidaten!
 3. Presenteer jezelf als de beste kandidaat (desire). In dit deel van je brief wil je dat de lezer jou wil uitnodigen voor een gesprek. Kop dus al je talenten en kwaliteiten in! Waarom moeten ze JOU nou uitnodigen? Wat voeg jij toe aan de stageplek? Tsjakkaa, maak 100% duidelijk wat jij het bedrijf kunt bieden.
 4. Zet aan tot actie (action). Hoppetee, met een knallende afsluiter pak jij ze helemaal in. Geef vooral ook aan dat jij graag op gesprek zou willen komen om je motivatie en cv extra toe te lichten. En als je afsluit met iets creatiefs, blijf je sowieso hangen! Kun jij gewoon.

TIP! Houd je motivatiebrief het liefst zo kort mogelijk, ongeveer 1 A4’tje is het fijnst. Zo voorkom je ook dat je om de zaken heen draait. 

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

...en deze voorbeeldzinnen kun je daarbij gebruiken!

Yesss, een paar voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken bij het schrijven van jouw motivatiebrief voor een stage. Zo komt het so-wie-so goed. We delen ze weer even in aan de hand van de AIDA-methode. Zo weet je precies welke zinnen je in welk deel van je brief kunt gebruiken. Je kunt ze natuurlijk eigen maken. Makkieeee!

1. Trek de aandacht (attention)

 • ‘Jaaaa ik mag stage gaan lopen! En het lijkt me super leuk om dat bij jullie te doen.’
 • ‘Een kans met beide handen aangrijpen? Daar ben ik niet vies van! Ik wilde altijd al stage bij jullie lopen, daarom moest ik natuurlijk wel reageren op jullie stagevacature.’
 • ‘Hoe mijn ideale stage eruitziet? Noouu, 100% zeker bij jullie als verpleger!

2. Wek interesse op (interest)

 • ‘Waar ik het meeste plezier uithaal? De állermoeilijkste constructies! Daarom lijkt het mij zo leuk om me bij jullie bedrijf mee te werken als stagiair.’ 
 • ‘Zelfs ‘s nachts droom ik over een spic en span huis. Ja echt, zó satisfying vind ik het! Als stagiair bij jullie bedrijf hoef ik daar niet alleen meer van te dromen.’
 • ‘Over 5 jaar zie ik mezelf crossend door Europa. Mijn eigen vrachtwagen, dat is een kinderdroom! Ik sta te springen om meer ervaring op te doen als chauffeur en waar beter dan bij jullie?!’

3. Presenteer jezelf als beste kandidaat (desire)

 • ‘Ik ben suuupergoed in het fixen en organiseren van evenementen. Dat is toch precies wat jullie zoeken?’
 • ‘Wat je aan mij hebt? Heb je even? 😉Ik wil héél graag helpen bij het verbeteren van de software en apparatuur voor jullie organisatie.’ 
 • ‘Ik kan klussen als geen ander, geloof mijn moeder maar. En mijn hele familie... Hoe handig is zo’n handig persoon voor jullie bedrijf?!’

4. Zet aan tot actie (action)

 • ‘Ik kan mijn motivatie wel op papier zetten, wat ik nóg beter kan is mijn motivatie tijdens een gesprek bespreken.’
 • ‘Ik hoop dat jullie nu zien wat ik allemaal in huis heb. Dat laat ik ook graag in het echt zien, daarom kom ik graag langs om mijn brief toe te lichten.’
 • ‘Als ik ergens benieuwd naar ben, dan is het wel naar de mogelijkheden om bij jullie stage te lopen. Ik hoor er graag meer over!’

Dat was ‘m. Zit jij er klaar voor? 1,2,3 typen maarrrrr! 📩

 • 1. Waarom schrijf ik een sollicitatiebrief voor een stage?

  Met een motivatiebrief laat je zien hoeveel jij kan betekenen voor een bedrijf. Een goede motivatie is erg belangrijk als fulltime student/scholier omdat je erg weinig werkervaring hebt.

 • 2. Wat zet ik in een stage motivatiebrief?

  Wat maakt jou een geschikte stagiair? Waarom pas jij bij het bedrijf? Wat vind je leuk aan het bedrijf? Wat kun jij toevoegen als stagiair aan het bedrijf? Hoe sluit de stage aan bij jouw studie? Welke richting wil je op na je studie? Waar zie jij jezelf later werken? Wat zou jij uit deze stage willen halen? Welke activiteiten of hobby’s heb je naast je studie gedaan? Welke bijbaantjes heb je gehad?

 • 3. Waar staan de letters van het AIDA-model voor?

  AIDA staat voor: attention, interest, desire en action.

 • 4. Wat is de opbouw van een stage motivatiebrief?

  Voor de opbouw van je motivatiebrief kun je gebruik maken van het AIDA- model. Trek de aandacht (attention), wek interesse op (interest), presenteer jezelf als de beste kandidaat (desire) Zet aan tot actie (action). Als je deze stappen volgt, krijg jij een goed opgebouwde motivatiebrief.