Waar zie je jezelf over 5 jaar? Het antwoord op die vraag! 🚀

Heb je binnenkort een sollicitatie- of beoordelingsgesprek? Dan kun je er zeker van zijn dat je die ene moeilijke vraag op je bord krijgt: “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” Pardon? Over vijf jaar!? Weet jij nog niet eens wat je vanavond gaat eten? Laat staan waar jij je over vijf jaar bevindt? Wij helpen je op weg met vier toptips en antwoorden per vakgebied. Na het lezen van deze pagina kun je niet anders dan die vraag keihard rocken!

Snel naar:

Voorbeelden en tips: waar zie je jezelf over 5 jaar

Tip 1. Wees realistisch

De vraag geeft je het gevoel dat je een heel ambitieus antwoord moet geven. Dat klopt! Maar... je moet wel realistisch blijven. Weet wat je mogelijkheden zijn. Als jij begint als magazijnmedewerker zonder ervaring, zeg dan niet dat je het binnen vijf jaar tot directeur wilt schoppen. Dat is niet helemaal haalbaar, zelfs voor jou niet. Wanneer je écht indruk maakt? Als je een duidelijk beeld hebt van wat je kan, wat je (nog) niet kan en op welke manier jij wilt groeien. Het is ook handig als je weet welke doorgroeimogelijkheden er zijn binnen het bedrijf. Zo maak je je antwoord lekker concreet, en laat je zien dat je weet wat je wilt! 😎 De werkgever ziet dat jij je huiswerk hebt gedaan en dat je het gesprek en de vraag serieus neemt.

Tip 2. Vertel wat je allemaal wilt bereiken

Gaat jouw hart écht sneller kloppen van deze baan? En zie je jouw toekomst binnen dit vakgebied al helemaal voor je? Laat het weten!! Werkgevers stellen deze vraag vooral om erachter te komen of je gemotiveerd bent. Wees enthousiast en vertel over alles wat je nog wilt leren en bereiken bij je nieuwe droombaan. En verdiep je in hoe het bedrijf of deze functie daaraan bij kan dragen. Laat zien dat je staat te popelen, dat werkt aanstekelijk!

Tip 3. Wees eerlijk, maar niet té eerlijk 😉

Ga niet op zoek naar het ‘perfecte’ antwoord op deze vraag. Dat is er namelijk niet! Wees eerlijk over wat je wilt bereiken. Solliciteer je als ober, maar is het je droom om ooit achter de bar te staan en de meest exotische cocktails tevoorschijn te toveren? Ga voor de zekerheid even na of dit wel kan bij het bedrijf waar je werkt of waar je solliciteert. En is je droom om te emigreren naar de zon? Soms is het goed om in het midden te laten wanneer je dat van plan bent. Is je plan om binnen twee jaar je biezen te pakken? Zeg dan dat je ooit graag wilt emigreren, in plaats van over twee jaar. Het laat zien dat je dromen hebt en avontuurlijk bent!

Tip 4. Weet je het nog niet? Hou het klein!

Leef jij liever in het moment dan vijf jaar in de toekomst, en heb je echt geen idee wat je over vijf jaar wilt doen? Denk dan wat kleiner. Welke toevoegingen maken jouw baan nóg leuker? Lijkt het jou wel wat om nieuwe mensen rond te leiden en in te werken? Vertel dat dan aan je werkgever. Misschien ben je dan na een tijdje wel de inwerkbuddy van je afdeling! Werkgevers stellen deze vraag ook vaak om te kijken hoe ze je kunnen helpen.

Dit zijn de antwoorden op DIE vraag, per vakgebied!

Vind je het nog steeds moeilijk om te bedenken waar je over vijf jaar, laat staan tien jaar wil zijn? Wij hebben voor een aantal beroepsgroepen een tóp vijfjarenplan bedacht ter inspiratie. Super realistisch én lekker voor je eigen groei! Hoe chill!? Zo sta je nooit met je mond vol tanden.

Logistiek

In de logistieke sector begin je vaak als magazijn- of productiemedewerker. Maar jij wilt natuurlijk meer! 🚀 Schuilt er een echte leider in jou? Dan kun je binnen vijf jaar doorgroeien tot logistiek teamleider! Je kent het magazijn als je eigen broekzak en geeft leiding aan een groep magazijnmedewerkers. Bestuur je liever een auto dan een afdeling? Laat dan je innerlijke Max Verstappen los en groei uit tot heftruckchauffeur of bezorger! Meer verantwoordelijkheden, én lekker sjezen door de straten of het magazijn! Natuurlijk kun je niet zomaar achter het stuur van zo’n racemonster kruipen. Daarvoor moet je een certificaat of rijbewijs halen. Maar hey, zo kom je weer lekker fanatiek over! Wil je nog sneller naar die promotie racen? Check dan eens onze logistieke opleidingen!

Vacatures in de logistiek

Callcenter

The Wolf of Wall Street begon ook in een callcenter! Moeten we nog meer zeggen?? Als medewerker van een callcenter liggen er veel doorgroeikansen. Je kunt jezelf ontpoppen tot teamleider of inwerkbuddy, of groei door naar een webcare team en maak de klant blij vanachter je toetsenbord. Er zijn ook veel doorgroeimogelijkheden in de sales- en marketinghoek. Maar onthoud, hou het realistisch! Tijdens het gesprek kun je bijvoorbeeld zeggen dat je supergeïnteresserd bent in marketing en dat je jezelf wilt ontwikkelen tot een goede verkoper. Goed voor je groei? Check! Haalbaar? Check! Kom maar door met die baan!

Vacatures in het callcenter

Zorg

Ben je begonnen als helper in de thuiszorg en blijk je nou een echt zorgtalent te bezitten? Dan kun je misschien wel uitgroeien tot verzorgende IG of verpleegkundige! Soms hebben werkgevers in de zorg zelfs trajecten waarbij je kunt werken en leren tegelijk. Spreek je ambitie uit, want misschien kan je toekomstige baas wel wat voor je betekenen. Heb je die ideale leer- en werkplek nog niet gevonden? Wij bieden een heel veel opleidingen voor de zorg! Neem eens een kijkje, misschien vind je wel de opleiding die precies bij jou past!

Vacatures in de zorg

Transport

Als je in de transport werkt, vreet je natuurlijk de nodige kilometers. Je ziet zo niet alleen de hele wereld, maar je ontwikkelt jezelf ook tot een topchauffeur! Met genoeg ervaring (en de juiste rijbewijzen 😉) mag je uiteindelijk de grootste tientonners temmen! Je kunt uitgroeien tot LZV-chauffeur (lange zware voertuigen), of je kan in een ander type wagen rijden of landsgrenzen verkennen! Doorgroeien als chauffeur is goed voor jouw groei binnen de transport, maar ook top voor je werkgever. Hoppa! Dat klinkt als een perfecte match. 

Vacatures in de transport

Hospitality

In de horeca draait alles om ervaring. Als jij na een aantal jaar keihard buffelen je strepen verdiend hebt, kun je misschien wel een leidinggevende functie krijgen! Wees wel een beetje tactisch met het uitspreken van je ambities. Misschien niet zo’n slim idee om tegen de manager te zeggen dat je hem wilt vervangen over vijf jaar... Je kunt bijvoorbeeld wel zeggen dat je uiteindelijk meer verantwoordelijkheden wilt dragen binnen het bedrijf. Dan kom je ambitieus over én houd je je manager te vriend 😇. Binnen de hospitality kan je culinaire trainingen, een koksopleiding en baristatrainingen volgen. Bekijk welke opleiding bij jou past!

Vacatures in de hospitality

Zoooo, nu ben jij helemaal klaar om een verpletterende indruk achter te laten wanneer de vraag der vragen komt: ‘Waar zie je jezelf over vijf jaar?’ Denk maar alvast na over je salariseisen want die baan is binnen!!

Lees ook:

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!