Solliciteren in de zomer: do’s & don'ts! 😎

Zonnebril op en gaaaan! 😎  Ha, was het maar zo makkelijk. Solliciteren in de zomer vraagt om een andere aanpak dan in de winter, duh! Eigenlijk anders dan alle maanden van het jaar behalve juni, juli en augustus. Want in deze zomermaanden solliciteren heeft heel veel voordelen. Lees snel verder: dit zijn de drie do’s en dont’s van jouw sollicitatie in de zomer!

Meteen solliciteren?

Snel naar: 

Dit zijn de voordelen van jouw sollicitatie in de zomermaanden

1. Er is minder concurrentie

Nu heel Nederland vakantie viert is de concurrentie juist laag. Er zijn dus minder andere mensen die op jouw baan solliciteren! Veel mensen parkeren hun zoektocht naar een baan en gaan na de zomerperiode pas weer verder met solliciteren. De zogeheten sollicitatiestop. Benut dit moment! Het is niet alleen makkelijker om ergens binnen te komen, maar je kan ook meer van jezelf laten zien. 

Maar let op! In deze periode kan het ook voorkomen dat jouw sollicitatie juist ondergesneeuwd raakt in de mailbox. Het personeel is zelf natuurlijk ook met vakantie. Stel je sollicitatie niet uit! Stuur gewoon na 3 weken nog eens een reminder of beter: bel het bedrijf op. Dat getuigt meteen van de juiste motivatie! 

2. Er hangt een fijnere sfeer

De zon gaat pas na 9 uur onder, de terrasjes lopen vol, mensen onthaasten, de chillmodus staat aan... Zo ook bij recruiters en werkgevers! Dit betekent dat sollicitatiegesprekken gemoedelijker verlopen. Dit betekent niet dat je op je teenslippers een bedrijf moet binnenlopen (check hier de tips voor kleding), maar wel dat degene die tegenover je zit so-wie-so goedgehumeurd is. En dat scheelt een hoop!

3. Er zijn meer vacatures!

Jij neemt in de zomerperiode rustig de tijd om stappen te zetten, maar managers of werkgevers ook! Zij kijken waar kansen liggen en of daar nieuw personeel voor nodig is. Daarom neemt het aantal vacatures rond september en oktober altijd flink toe. Wie slim is, verstuurt in augustus al sollicitatiebrieven. Ook open sollicitaties werken goed! Zo stimuleer je werkgevers juist om na te denken over de huidige bezetting. 

Bekijk alle vacatures

De zomersollicitatie: 3 do’s en dont’s

Hoppa! Het is wel duidelijk, in de zomer solliciteren heeft veel voordelen. Pak het daarom goed aan en check onze do’s en dont’s. Zo haal jij die toffe baan binnen - ook wanneer Nederland bezwijkt onder een hittegolf. Zeldzaam, we weten het! 🥵 Maar je kan er maar beter op voorbereid zijn!

1. Even bijkomen  🏖️

 • Do: de zomermaanden zijn ideaal om even bij te komen en na te denken over een nieuwe stap in werk. Neem rustig de tijd om je te verdiepen in leuke bedrijven, passende vacatures en verbeter tegelijkertijd je skills. Ook heb jij zeeën van tijd om die knaller van een sollicitatiebrief te schrijven. 
 • Don’t: vakantie vieren! Ga nu niet zoals de rest van Nederland in een strandstoel liggen. Benut deze periode juist om de concurrentie voor te zijn. Alhoewel.. een dagje strand tussendoor moet kunnen natuurlijk ;)

👉  Via Mijn Groei volg jij gratis trainingen om nog beter te worden in je werk!

2. Jouw sollicitatie-outfit 👔

 • Do: bedenk allereerst dat er binnen waarschijnlijk wel airco is, dus het is helemaal prima om normaal en netjes gekleed te gaan. En dat jasje? Trek het pas aan als je naar binnen loopt. Zo oog je minder verhit, maar maak jewel een goede indruk! Verder: ga voor lichte, natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen of een koele wolsoort, maar vermijd synthetische stoffen. Zo kan jij je warmte veel beter kwijt en het voelt comfortabeler aan. Ook belangrijk! Let daarnaast op dichte schoenen en schouderbedekkende shirts. Of het nu een nette top of blouse is, zorg ervoor dat je oksels niet zichtbaar zijn! Hier knappen werkgevers echt op af.
 • Don’t: een driedelig pak wanneer het 30 graden is? Niet zo’n goed idee! Hawaiiblouse, teenslippers en zwembroek? Ook niet! Kleed je zoals je normaal ook doet voor een sollicitatie. Dus geen slippers, te korte broek of rok, mouwloze hemden, te diep decolleté, zweetplekken en zonnebril op je neus. Snap je?!

👉   Nog meer sollicitatiekledingtips? 

3. Tijdelijke of parttime banen 📇

 • Do: solliciteer juist ook op de tijdelijke banen! In de zomerperiode worstelen veel werkgevers met het rooster. Omdat de vaste werknemers met vakantie gaan, is het lastig om de personeelsbezetting rond te krijgen. Dikke kans dat deze bedrijven juist tijdelijke, parttime krachten aannemen.
 • Don’t: een zomerbaan alleen maar zien als een doorsnee en tijdelijk vakantiebaantje. Zie het als een kans om te laten zien wat je in huis hebt. Ennn, je bent echt niet de eerste die via een vakantiebaan een vast contract binnenhaalt! 😉

Hoppa, kom van je strandstoel af en grijp je kans! De zomerperiode is supergunstig om te solliciteren. Wij hebben alle toffe banen al voor je op een rijtje gezet. Check onze vacatures hier!

 • Wat moet ik aan tijdens een sollicitatie in de zomer?

  Het is een sollicitatie, ga daarom - hoe warm het ook is - voor een nette outfit. Houd rekening met de stof en ga voor lichte, natuurlijke stoffen als katoen, linnen of een koele wolsoort. Vermijd synthetische stoffen! Ook is het belangrijk om dichte schoenen en schouderbedekkende shirts te dragen. Of het nu een nette top of blouse is, zorg ervoor dat je oksels niet zichtbaar zijn!

 • Waarom je juist in de zomer moet solliciteren?

  Omdat iedereen vakantie viert. Dit betekent dat er minder concurrentie is en jij dus sneller opvalt. Ook zijn werkgevers relaxter, waardoor het gesprek vaak fijner verloopt, en er zijn meer vacatures die ingevuld moeten worden. Meer banen dus!

 • Wat zijn de voordelen van solliciteren in de zomermaanden?

  Er is minder concurrentie, er hangt een fijnere sfeer en er zijn meer vacatures! Switchen van baan? Doe dat dan dus in de zomer!