Werken als arboverpleegkundige

Ben jij op bedrijfsuitjes degene die altijd alles bij zich heeft? En ben jij iemand die de zorg interessant vindt, maar liever in het bedrijfsleven werkt? Grote kans dat de functie arboverpleegkundige bij jou past! Maar wat doet een arboverpleegkundige precies? Waar kun je aan de slag? Wat voor opleiding heb je nodig? Ennnn wat is het salaris? We vertellen je hier alles over werken als arboverpleegkundige! 

 Alle arboverpleegkundige vacatures

Alles wat je moet weten over werken als arboverpleegkundige

Wat doet een arboverpleegkundige

Als arboverpleegkundige ondersteun je werknemers tijdens hun verzuim. Zo help je iedereen weer zo snel mogelijk op de been! Maar je houdt je als arboverpleegkundige ook preventief bezig met de gezondheid van werknemers. En je bezoekt bedrijven om de arbeidsomstandigheden te beoordelen. Veelzijdigheid is dus het sleutelwoord! 

Je werkt als arboverpleegkundige dus in het bedrijfsleven, maar je functie is nauw verwant aan de zorg. Dat is dan ook de sector waar deze functie in past. Benieuwd naar welke taken en verantwoordelijkheden je allemaal hebt? Check het hieronder! 👨‍⚕️

Als arboverpleegkundige zijn dit je belangrijkste taken:

 • Communiceren en samenwerken met bedrijfsarts: je staat de bedrijfsarts bij in de behandeling van werknemers. Knopen doorhakken kan je wel!
 • Verzuimspreekuren houden: bij bedrijven houd je verzuimspreekuren met werknemers. Je vraagt waar ze last van hebben en lost (waar mogelijk) de problemen op. 💬
 • Begeleiden: je helpt met de begeleiding van zieke werknemers. Hoe gaat het met ze? Wat kan er nog meer gedaan worden? En komen ze al bijna terug naar werk? Jij houdt het allemaal bij. 🤒
 • Preventief medisch onderzoek (PMO): werkgevers zien hun collega’s het liefst gewoon lekker vlammen op de werkvloer. Daarom is PMO geen luxe. Zo weten werkgevers altijd waar ze aan toe zijn en werknemers of hun batterij nog 100% is. 
 • Keuringen: bij sommige soorten zwaar werk is het belangrijk dat werknemers regelmatig gekeurd worden om te kijken of ze dat werk nog wel uit kunnen voeren.
 • EHBO-dienst: stel, er is een noodgeval of iemand is lichtgewond, dan ben jij er om ze op te lappen! ​​💉
 • Verzuimoverleg: je legt de situatie van werknemers uit aan werkgevers. En geeft tips over hoe ze een beter vitaliteitsbeleid kunnen voeren. 🍏
 • Preventie: je weet precies hoe je verzuim voorkomt. En deelt dat ook graag met werkgevers en -nemers! 

De werkdag van een arboverpleegkundige: overleggen, behandelen en informeren

Je begrijpt waarschijnlijk wel dat je als arboverpleegkundige elke dag weer andere cliënten tegenkomt. En dat maakt het werken ook zo leuk! Je komt wekelijks bij verschillende bedrijven over de vloer en legt daar graag uit hoe werknemers nog gezonder leven en werken. TOP!

Doordat je vaak onderweg bent, is thuiswerken geen optie in deze functie. Maar dat is ook helemaal niet waar je hart ligt! Je bent namelijk heeeel graag onder de mensen. Ennn eris altijd wel een baan in de buurt, want er zijn o-ve-ral bedrijven. Wat jou ook weer gelukkig maakt, want dan is je werk-privé verhouding lekker in balans. Belangrijk voor de gezondheid!

Benieuwd hoe een dag van een arboverpleegkundige eruitziet? Check het hier!

Tijdstip Taak
07:00 uur

je biologische klok zegt: wakker worden! Je staat uitgeslapen op om naar werk te gaan! ⏰

08:00 uur

opstarten op kantoor. Je overlegt met de arts: bij welke bedrijven gaan jullie vandaag langs? 

09:00 uur

je komt aan bij het eerste bedrijf: je hebt hier een verzuimspreekuur. Je spreekt  een aantal werknemers over hun gezondheid. Het lijkt iedereen goed af te gaan op het moment! Lekkerrrr

10:00 uur

dan een verzuimoverleg met de werkgever. Wat vindt die ervan? Je geeft een aantal tips en bevindingen door om de vitaliteit verder op te krikken. 

11:00 uur

oeps! Een ongelukje. Een werknemer heeft zich geschaafd aan de hoek van een machine. Je ontsmet de wond en zorgt voor hechtpleisters. 🆘

12:00 uur

even een broodje onderweg en dan verder naar je intake bij een nieuw bedrijf! 

13:00 uur

je ontmoet de bedrijfsarts. Leuk, een afspraak met z’n tweeën! 🧑‍🤝‍🧑

13:30 uur

we hebben het met een nieuwe klant over een nieuw vitaliteitsbeleid. Tof! Ben benieuwd naar de werknemers.

14:00 uur

je moet er weer vandoor! Je moet nog naar een bedrijf voor de keuring van alle werknemers. Een flinke klus!

15:00 uur

wat leuk! Eén van de werknemers die je keurt kent toevallig je zwager. Wat een gezellig gesprek was dat zeg!

16:30 uur

ennn weer terug naar kantoor. Je doet nog even wat administratief werk, schrijft je uren op en vertrekt daarna naar huis. Was weer een mooi dagje!

Gemiddelde salaris van een arboverpleegkundige 🤑

Als fulltime arboverpleegkundige verdien je gemiddeld tussen €2.500 en €3.900 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €41.472 per jaar. Daar kun je 465 paar stethoscopen van kopen! 😉 Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat arboverpleegkundigen dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Als verpleger of verpleegkundige valt je baan onder de cao Ziekenhuizen. Dat betekent dat je altijd in een salarisschaal bent ingedeeld. En dat is chill, want dan kan je dus zó opzoeken wat je gaat verdienen! In totaal zijn er zestien functiegroepen die onderverdeeld zijn in meerdere salarisschalen

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als arboverpleegkundige? Wij vertellen je alles over salaris

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als arboverpleegkundige? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van arboverpleegkundigen is. Hoppaaaa!

Waar werken verpleegkundigen nog meer?

Verpleegkundigen bestaan in veel soorten en maten. Zo is een arboverpleegkundige een specifiek soort verpleegkundige. En er zijn nog meer verschillende soorten verpleegkundigen:

 • Kraamverpleegkundige: wil je ervoor zorgen dat elke bevalling zo soepel mogelijk verloopt en iedere baby gezond ter wereld komt? Top! Als kraamverpleegkundige help je onder leiding van een verloskundige of arts bij bevallingen. 
 • Oncologieverpleegkundige: in deze functie begeleid je de patiënt bij keuzes rondom (chronisch) ziek zijn, behandelingen en levenseinde… Een brede functie, waarin je een megabelangrijke rol speelt bij grote beslissingen. 
 • Psychiatrisch verpleegkundige (ook GG en GD verpleegkundige): in deze vorm van verpleegkunde heb je te maken met mensen met psychische problemen. Je begeleidt en verzorgt ze, en richt je vooral op het gedrag van patiënten. Zo probeer je ervoor te zorgen dat een patiënt een zo fijn mogelijk leven heeft, want dat verdient iedereen!
 • Wijkverpleegkundige: in deze rol verleen je onder andere verpleegkundige hulp bij mensen thuis. Dat betekent dat je ze voorlichting geeft, begeleidt bij psychosociale problemen en verpleegkundige diagnoses stelt. De mensen die je bezoekt zijn langdurig ziek, hebben een handicap of herstellen bijvoorbeeld van een operatie. Jouw doel? Je helpt ze met wat ze nodig hebben! Wel zo fijn. 

Arboverpleegkundige worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Denk je nu ‘JA! Ik wil arboverpleegkundige worden’? Dan is het wel nodig dat je dan een afgeronde hbo-opleiding verpleegkunde op zak hebt. Je bent nooit te oud om te leren toch?! 🎓

Daarna is het belangrijk dat je de post-hbo arboverpleegkunde volgt. Deze opleiding wordt gegeven aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Dit is de enige erkende plek waar ze specifiek deze post-hbo geven. Gedaan? Lekker bezig! Tijd om te shinen als arboverpleegkundige!

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Wil je naast deze opleidingen alvast verder met je persoonlijke ontwikkeling? Doe dan onderstaande gratis trainingen:

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte arboverpleegkundige 🤩

Ga je voor de functie arboverpleegkundige? Wiehoeee! In dat geval is het goed als je mensenkennis hebt en mensen goed begrijpt. Daarnaast zijn de volgende competenties handig:

 • Zelfstandigheid: als arboverpleegkundige ben je vaak de enige verpleegkundige op de werkvloer. Je kan goed omgaan met deze verantwoordelijkheid en vindt het heerlijk om zelf beslissingen te nemen!
 • Nauwkeurig: in je werk ben je pietje precies. Je houdt elk dossier nauwkeurig bij en controleert of je alles goed noteert. Check-check-dubbelcheck! 
 • Communicatief sterk: vragen én luisteren, dat kan jij als de beste! Je werkt op een dag met heeeel veel mensen samen, van zieke werknemers tot hun werkgevers. Dus communiceren kan jij als de beste! 
 • Empathisch vermogen: je vindt het leuk om je in iemand anders te verplaatsen. Op goede en mindere dagen, probeer jij altijd mee te denken en het zonnetje te laten schijnen!
   

Altijd de nieuwste arboverpleegkundige vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Check ook eens deze banen in de zorg...

Flexibele of vaste baan als arboverpleegkundige?

Als arboverpleegkundige heb je meestal een vaste baan. Je werkt vooral tijdens kantoortijden, omdat je ook in de ‘normale’ werktijden langsgaat bij bedrijven. Het aantal uren in de week kan wel flexibel zijn, of niet, net wat jij wil. Het is dus een vaste flexibele baan! Let’s goo.

Ben jij gek op jouw vrijheid? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als arboverpleegkundige via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Dit zijn de meestgestelde vragen over arboverpleegkundigen

 • Wat doet een arboverpleegkundige?

  Als arboverpleegkundige zorg je voor de gezondheid van werknemers op de werkvloer. Zo kunnen je collega’s lekker blijven vlammen. 🔥 Je bezoekt ook bedrijven om de arbeidsomstandigheden te beoordelen. Benieuwd naar de precieze taken van een arboverpleegkundige? Check ze hierrr!

 • Wat verdien je gemiddeld als arboverpleegkundige?

  Als fulltime arboverpleegkundige verdien je gemiddeld tussen €2.500 en €3.900 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €41.472 per jaar. Daar kun je 465 paar stethoscopen van kopen! 😉 Tsjakkaaa!

 • Hoe moet ik solliciteren op een arboverpleegkundige vacature?

  Solliciteren als arboverpleegkundige is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en check onze vacatures. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Ontdek hier alles over solliciteren!

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een arboverpleegkundige baan?

  Als arboverpleegkundige leer je goed communiceren met de mensen die je behandelt.. Maar ook probleemoplossend te denken, nauwkeurig te werken én natuurlijk zelfstandig te werken. Iets voor jou? Check hier de vacatures!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot arboverpleegkundige?

  Een opleiding tot arboverpleegkundige duurt vrij lang. Een hbo-opleiding verpleegkunde en een post-hbo arboverpleegkunde zijn namelijk verplicht. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 jaar. Maar daarna heb je wel de leukste baan van de wereld! 🤩

Sla jouw baan als arboverpleegkundige aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!