Complimenteren: zo krijg je het snel onder de knie

Na een lange werkdag, zegt je collega: “Vandaag was jij echt lekker bezig!”. Dat doet goed toch? En precies daarom zouden we het meer moeten doen. Geef het werkplezier van je collega een boost en maak van complimenteren een gewoonte!😍 Lees hier hoe je dat doet.

Of ga snel naar:

Een baan waar je zéker #complimenten krijgt? Doe de Baanmatcher!🤩

Wil jij ook een baan waar met complimento's wordt gestrooid? Doe de baanmatcher en vind die baan met werkplezier!

Doe de baanmatcher

Wat is complimenteren? 

Complimenteren betekent dat je je waardering naar iemand uitspreekt. Bijvoorbeeld bij een begroeting of als je iemand gelukwenst. Op  werk gaat het er vaak om dat je blij wordt van wat iemand doet of hoe iemand zich gedraagt. Met complimenteren laat je in ieder geval weten dat iemand het goed doet. Iedereen wordt er gelukkig van!

Dit is waarom complimenteren superbelangrijk is

‘Wat doe je het goed!’ of ‘Wat fijn dat je er bent!’ is natuurlijk altijd leuk om te horen. Maar wist je dat complimenteren ook daadwerkelijk een positief effect heeft op de houding en motivatie van mensen? En dat we het te weinig doen? Kijk maar naar de volgende feiten:

😓 11% van de werknemers krijgt nooit een compliment van collega’s en 15% krijgt ‘m nooit van hun leidinggevende. Wow..

🎣 Krijg je nooit een compliment? Dan zijn wij écht te nuchter om ernaar te vissen. Je merkt: initiatief is alles!

💥 Complimenteer je iemand? Dan zorgt dat voor de aanmaak van dopamine. En dopamine geeft een GELUKsgevoel!

🍀 Dopamine (en dus complimenteren) zorgt ervoor dat je beter presteert, meer motivatie hebt, meer zelfvertrouwen krijgt en vooral: meer plezier hebt in je werk. Doen dus! 

🔄 Geef jij vaak een compliment? Dan krijg je er ook vaker één terug. Win-win!

🚀 Kortom: complimenten geven je werkplezier een boost!

Maar… wat is een goede reden voor een compliment? 

Wij vroegen 2500 werknemers hoe het er bij hen aan toegaat. Dit geven zij als belangrijkste redenen voor een compliment:

  • Goed geleverd werk (29%)

  • Behulpzaam zijn (14%)

  • Je best doen! (13%)

Kan jij nog meer redenen bedenken? So-wie-so! Lees hier meer over ons onderzoek naar complimenten

5 stappen om van complimenteren een gewoonte te maken: 

Allemaal duidelijk, maar hoe ga je nou hiermee aan de slag? Met de volgende vijf stappen word je een baas in complimenteren!

1. De kunst van een goed compliment geven

Die koffie die je voor me hebt gemaakt is ehhm… lekker? Kan, maar kan véél beter! Wil je een goed en persoonlijk compliment geven die bij iemand binnenkomt, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Wij hebben die tips voor je op een rij gezet!

Zo geef je een compliment

2. Een compliment ontvangen als een pro

Complimenteren is één ding, maar wat als je zelf een compliment krijgt? Word jij dan altijd een beetje ongemakkelijk? En geef je maar snel een compliment terug of zwak je ‘m af? Zonde! Lees alles over hoe je een compliment ontvangt én erop reageert. Want dat compliment verdien jij!

4 do’s en dont’s

3. Op zoek naar voorbeelden? Hebbes!

Oké oké, nu weet je hoe je een compliment geeft en hoe je er zelf één ontvangt. Fijn om nu wat inspiratie op te doen. Waar kan je allemaal complimenten over geven? Wat zijn nou écht goede voorbeelden, die jij direct kan gebruiken? Check onze mega-complimenten-lijst en zet de mensen om je heen in het zonnetje. 🌞

50 voorbeeld complimenten

4. Die TOP-collega complimenteren?!

Wat is het toch fijn om op je werk te zijn! En hoe komt dat? Door die leuke collega’s! Juist op de werkvloer is het belangrijk om te laten weten dat je iemand waardeert. Maar bij welke situatie past welk compliment? En welke stappen heb je nodig om jouw compliment écht binnen te laten komen bij je collega?

Zo geef je een compliment

Complimenteren is nu jouw tweede natuur

Hoppa! Complimenteren is nu jouw standaard. Wie ga jij het eerst complimenteren? Swipe hieronder nog eens door de tips!

Werken én volop complimenteren tegelijkertijd? 

Complimenteren zit bij onze Baanraders z-e-k-e-r goed! Deze werkgevers zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid. Niet volgens ons, maar volgens de Tempo-Teamers die er op dit moment werken. Jaaa échte topwerkgevers dus! Met een Baanrader kun je ervanuit gaan dat er tevreden mensen werken met veel werkplezier. Hier vliegen de complimentjes je om de oren. Neem snel een kijkje!

Check alle baanraders

  • Wat is de betekenis van complimenteren?

    Complimenteren betekent dat je aan iemand verteld dat je blij bent met wat die doet, hoe die zich gedraagt of wat die zegt. De betekenis erachter is vaak dat je iemand waardering en erkenning wilt tonen. Meer weten over complimenteren? Lees het hier!

  • Waarom is complimenteren belangrijk?

    Complimenteren is belangrijk omdat het zorgt voor het stofje dopamine. Van zowel geven als krijgen maak je dit aan. Dopamine zorgt voor een versterkt geluksgevoel. Dat wil jij toch ook?