Werken als facilitair manager, iets voor jou?

Heb jij graag alle touwtjes in handen? En hoeven we jou niet te vertellen dat een toilet zonder toiletpapier gelijk staat aan een broodje zonder beleg? 🥪 Dan is werken als facilitair manager jouw ding! Wil je weten hoe en waar je aan de slag kunt als facilitair manager? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een facilitair manager?!

Als facilitair manager sta je aan het roer van het huishouden van een organisatie. Je bent als facility manager verantwoordelijk voor het aansturen van alle facilitair medewerkers. Dankzij jou weet elke facilitair medewerker precies wat ‘ie moet doen. Zo loopt alles lekker op rolletjes.

De belangrijkste taak van het facilitair management, waar jij als facilitair manager dus onderdeel van bent? Ervoor zorgen dat al je collega’s de juiste voorzieningen binnen handbereik hebben, zodat ze hun werk zo snel én goed mogelijk kunnen doen! Hoe dat er precies uitziet, hangt af van de organisatie waar je aan de slag gaat. Maar vaak ben je als facilitair manager verantwoordelijk voor de catering, schoonmaak, administratie en beveiliging. 

Eigenlijk heeft elk groot bedrijf wel facilitair medewerkers nodig, en dus ook een manager. Superveel werkplekken voor jou dus. Werk bijvoorbeeld bij een ziekenhuis, (sport)school, kantoor of hotel. Wat kies jij?! 

Als facilitair manager zijn dit je belangrijkste taken:

 • Leidinggeven: als facilitair manager is je belangrijkste taak het aansturen van het team met facilitair medewerkers! Jij zorgt dat iedereen lekker op z’n plek zit, bent het eerste aanspreekpunt bij vragen en brengt een goede sfeer in huis! 🥳
 • Gebouwbeheer: waar je ook werkt als facilitair manager, het is jouw taak om het gebouw zo slim en efficiënt mogelijk in te richten. Van looproutes tot rookmelders: jij weet precies wat wel en niet handig is! 
 • Contacten onderhouden: als facility manager zorg je er ook voor dat je een goed contact hebt met externe leveranciers, bijvoorbeeld van de catering. Maar je weet ook precies welke monteur je moet bellen als de printers weer eens vastlopen.. 📞
 • Ondersteunen van je collega’s: je denkt continu strategisch na over hoe je jouw collega’s binnen het bedrijf het best kan ondersteunen. Welk proces is slimmer in te richten? Wat heeft extra aandacht nodig? Laat dat maar aan jou over! 

De werkdag van een facilitair manager: aansturen, plannen en opletten

Als facilitair manager stel je elke dag orde op zaken. Je stuurt facilitair medewerkers aan, zorgt voor een duidelijke planning en houdt overal een oogje in het zeil. 👀 Loopt de lunch gesmeerd? Staan de beveiligers op hun post? Ruikt de wc naar bloemetjes? Dan heb jij een TOPdag! 

Als facilitair manager zorg je dat iedereen lekker z’n werk kan doen. Iemand jarig? Jij hangt de slingers op! Want als manager ben je de sfeermaker! 🤩 Personeelsuitjes regelen, een bloemetje sturen wanneer iemand ziek is… jou WEL bellen! 

Je werkt als facilitair manager op locatie. Duhhh, jij bent het hart van het huis! Eén voordeel: omdat er veel vraag is naar facilitair managers, is er altijd wel een organisatie bij jou in de buurt te vinden! En de werktijden? Die hangen af van de plek waar je werkt. Wat we je al wel kunnen verklappen… als facilitair manager ben je vaak als één van de eerste op de werkvloer aanwezig. Zo help je iedereen lekker opstarten! 

Tijdstip Taak
07:00 uur laat die beentjes maar trappen, op naar je werk! 🚲
 
07:15 uur effe een bakkie koffie voordat iedereen binnendruppelt ☕
 
07:30 uur

jij verzorgt de dagstart voor alle facilitair medewerkers. Eén team één taak, kan iedereen aan de slag?

08:00 uur

je trekt je even terug in je kantoor om alle voorraadlijsten te checken. Wat is er nog in huis en wat moet er bijbesteld worden? ✔️

10:00 uur

vergadering met alle cateringmedewerkers over de bbq die jullie binnenkort organiseren voor het hele bedrijf

11:00 uur

je belt met de brandweer om de jaarlijkse brandoefening in te plannen en door te spreken 🚒

12:00 uur

knorrende maag? Die wordt gevuld, tijd voor lunch! 🥪

13:00 uur

strategisch overleg met HR: er moeten twee extra schoonmakers bijkomen, wie pakt dat op? 

14:00 uur

een check in het pand: ziet alles er spic en span uit? Of ontdek je nog een verbeterpunt? 

15:00 uur

dagafsluiting met je team

15:30 uur

hoppaaa, klaar om naar huis te gaan! 🎶

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een facilitair manager 🤑

Als fulltime facilitair manager verdien je gemiddeld tussen €2.572 en €3.833 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €41.498 per jaar. Daar kun je ruim 50 personeelsuitjes van organiseren. Gelukkig betaalt je werkgever die! 😉 

Hoe weten wij dat facilitair managers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Daarnaast krijg je als facilitair manager vaak chille secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een laptop en telefoon van de zaak. En een prima reiskostenvergoeding. Hopppaaa! 

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als facilitair medewerker of facilitair specialist? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als facilitair manager? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van facility managers is. Hoppaaaa!

Wat voor facilitair managers zijn er?

Er zijn een hoop soorten facilitair managers! En om verwarring te voorkomen: een facilitair manager soms ook een facility manager of facilitair coördinator genoemd. 

In bijna elk groot bedrijfspand loopt er wel een facilitair manager rond. Je kan bijvoorbeeld werken als:

 • Facilitair manager bij een ziekenhuis;
 • Facilitair manager bij een evenementenhal;
 • Facilitair manager bij een (sport)school;
 • Facilitair manager bij een hotel;
 • Facilitair manager bij een bank;
 • Facilitair manager bij een verzekeraar;
 • Facilitair manager bij een vastgoedonderneming;
 • Facilitair manager bij een bedrijfsverzamelgebouw;
 • Ennn nog veel meer! 

Facilitair manager worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Sta je te springen om facilitair manager te worden? Yes! Dat snappen we. De makkelijkste manier is: start als facilitair medewerker en groei door tot facilitair manager. 🚀

Wil jij liever gelijk starten als facilitair manager? Dat kan ook! Bijvoorbeeld als je de hbo-opleiding tot facility management hebt gevolgd. Met zo’n diploma op zak kan je bij veel organisaties direct aan de slag als facility manager. Hoor ik daar een JA? Let’s go!  

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Zie jij jezelf al rondlopen als facilitair manager? Volg een van onze gratis trainingen en maak jezelf extra gewild voor je toekomstige werkgever! 😉 Bijvoorbeeld:

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte facilitair manager 🤩

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een goede facilitair manager? Dat je het leuk vindt om leiding te geven natuurlijk! Jij bent er voor het overzicht en collega’s motiveren doe je als de beste! 🌟 Verder herken jij jezelf ook in de volgende eigenschappen en competenties:

 • Plannen & organiseren: als facilitair manager zorg je ervoor dat alles op rolletjes loopt. Je weet precies wanneer er wat gedaan moet worden, en krijgt het voor elkaar dat het allemaal gefixt wordt! 💪
 • Samenwerken: of je nu met de leverancier van de schoonmaakmiddelen belt of een kort overleg hebt met een van je facilitair medewerkers, jij stelt iedereen op zijn of haar gemak! Zo loopt iedereen met de aller-grootste glimlach door het gebouw. Goed werk hoor!
 • Multitasken: als facilitair manager heb je alle touwtjes in handen, en dat kunnen er een hoop zijn! Gelukkig kan je snel schakelen. Jij weet hoe je de knoop doorhakt. Dat zit wel snor. 

Altijd de nieuwste facilitair manager vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Waarom werken als facilitair manager via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als facilitair manager aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over facilitair managers

 • Wat doet een facilitair manager?

  Als facilitair manager sta je aan het roer van het huishouden van een organisatie. Jij bent als facility manager verantwoordelijk voor het aansturen van alle facilitair medewerkers. Ook ben je het eerste aanspreekpunt voor alles wat met de facilitaire dienst te maken heeft: van de brandweer tot de leverancier van schoonmaakmiddelen. Iedereen weet jou te vinden! Lees hier alles over wat een facilitair manager precies doet. 

 • Wat verdien je gemiddeld als facilitair manager?

  Als fulltime facilitair manager verdien je gemiddeld zo’n €3.202 bruto per maand. En dat kan oplopen tot €3.833 bruto per maand. Lekker salaris toch? Dat is ongeveer €41.498 per jaar. Ontdek hier alles over de money’s!

 • Heb je ervaring nodig voor facilitair manager?

  Om aan de slag te gaan als facilitair manager is het een pluspunt als je al wat ervaring hebt binnen de facilitaire dienst. Bijvoorbeeld als facilitair medewerker. Liever direct aan de slag als facilitair manager? Dan kan wanneer je de hbo-opleiding tot facility management hebt afgerond. Lees hier precies welke opleidingen en certificaten je nodig hebt om facilitair manager te worden.

 • Hoe moet ik solliciteren op een facilitair manager vacature?

  Solliciteren als facilitair manager is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Ontdek hier alles over solliciteren!