Werken als Cateringmedewerker, iets voor jou?

Werken als catering medewerker betekent veel diversiteit en leuke doorgroeimogelijkheden! Maar wat houdt de functie eigenlijk precies in? Wat doet een catering medewerker? En op welk salaris kun je rekenen? In dit artikel vertellen we je alles over werken als catering medewerker!

 Alle catering medewerker vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Wat is catering?

De encyclopedie beschrijft catering als volgt: “Het op grote schaal verzorgen van eten en drinken”. Oorspronkelijk is catering afgeleid van het Engelse “cater for”, wat “zorgen voor” betekent. Als cateringmedewerker help je dus mee aan het op grote schaal verzorgen van eten en drinken. Dit kun je doen op hele diverse plekken. Denk aan een bedrijfsrestaurant of een ziekenhuiskantine (bedrijfscatering), maar ook op een evenement of een bruiloft.

Wat doet een catering medewerker? 

Als catering medewerker werk je dus mee aan het op grote schaal verzorgen van eten en drinken. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar samen met een team. Wel zo gezellig! Maar wat doe jij dan precies? Wij nemen je mee in de meest voorkomende werkzaamheden van een catering medewerker.

Voorbereidend werk in de keuken

Voordat de gasten klaar zijn om van een heerlijke maaltijd te genieten, help jij in de keuken met voorbereidend werk. Hierbij assisteer je het keukenpersoneel. Je helpt bijvoorbeeld bij het wassen en snijden van groenten en fruit, het bakken en beleggen van broodjes en het persen van verse sapjes.

Vullen en bijhouden pantry's

Wanneer je collega’s in de keuken alles onder controle hebben zorg je ervoor dat de pantry’s gevuld en bijgehouden worden. Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat verse broodjes, beleg, fruit en koude dranken netjes in de vitrine liggen, het servies klaar is voor gebruik, alle etenswaren van naamkaartjes zijn voorzien, dat de ruimte er spik en span uit ziet, en dat de kassa’s zijn opgestart.

Vullen en schoonmaken koffieautomaat

Afhankelijk van je werklocatie kan het zijn dat er een koffieautomaat beschikbaar is. Als catering medewerker zorg je ervoor dat deze altijd schoon en goed gevuld is. Niets zo vervelend als een lege koffiemachine, vind je ook niet?

Ontvangen en adviseren van de gasten

Wanneer de gasten arriveren zorg jij samen met je collega’s voor een warm welkom. Je maakt een praatje en adviseert ze indien nodig over de gerechten en dranken.

Kassawerkzaamheden

Vaak komt het voor dat je als catering medewerker verantwoordelijk bent voor het afrekenen. Dit zie je vaak wanneer je maaltijden verzorgt in een bedrijfs-, school- of ziekenhuiskantine. Als catering medewerker zorg je ervoor dat de rij voor de kassa goed doorloopt, het afrekenen soepel gaat en iedereen zo snel mogelijk kan genieten van zijn of haar maaltijd.

Schoonmaakwerkzaamheden

Wanneer je gasten allemaal met een voldaan gevoel weer hun dag vervolgen is het tijd om op te ruimen! Dit doe je met het hele team. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle voedingswaren en dranken op de juiste manier bewaard worden en dat al het servies en de apparaten weer schoon zijn. Ook de locatie zelf ziet er weer spik en span uit voordat jullie deze verlaten.

Bekijk ook eens wat een horeca medewerker, keuken medewerker of barista voor werkzaamheden heeft!

Welke eigenschappen heb je nodig als catering medewerker?

Past de functie van catering medewerker bij jou? Even checken! Want het is handig als je bepaalde eigenschappen bezit die je helpen je functie goed uit te voeren. Wij nemen er een paar met je door:

Klantgerichtheid

Als cateringmedewerker werk je met voedingsmiddelen. Dat vraagt om extra nauwkeurigheid tijdens je werk. Je wilt immers niet dat je gasten een voedselvergiftiging oplopen! Zorg er daarom altijd voor dat producten vers zijn en in een schone ruimte onder invloed van de juiste hygiëne maatregelen worden verwerkt. Ook de kassawerkzaamheden vragen vanzelfsprekend om nauwkeurigheid! 

Sociaal

Samen met een gemotiveerd team zorg jij er elke dienst weer voor dat jullie gasten met een grote glimlach terugkijken op een heerlijke maaltijd. Goede samenwerking binnen het team is daarbij van groot belang! Sociaal zijn draagt bij aan een goede werksfeer. Sociaal zijn betekent dat je weet hoe je met je collega’s en gasten moet omgaan, dat je rekening houdt met anderen en respect toont naar elkaar.

Stressbestendig 

Zoals de definitie van catering al beschrijft verzorg je op grote schaal eten en drinken. Dat betekent dat je als catering medewerker te maken hebt met deadlines en drukke piekmomenten. Je zorgt ervoor dat je jouw werkzaamheden zo plant dat alle voorbereidingen zijn afgerond voordat de eerste gast arriveert, en dat alles op rolletjes verloopt wanneer grote groepen gasten allemaal tegelijk willen genieten van hun maaltijd.

Waarom werken in de catering?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel banen in talloze verschillende branches. Dus wat maakt werken als catering medewerker dan zo interessant? Ten eerste is de baan enorm veelzijdig. Gedurende je werkdag houd je je bezig met verschillende werkzaamheden. Ieder uur is anders, en dat maakt het nooit saai! 

Daarnaast is er ontzettend veel ruimte voor doorontwikkeling. Merk je dat je veel energie haalt uit de voorbereidende werkzaamheden in de keuken? Ontwikkel je dan verder op dat gebied! Met behulp van een aantal trainingen kun jij je binnen no-time doorontwikkelen naar hulpkok of zelfstandig werkend kok. 

Verder werk je als catering medewerker vaak 5 á 6 uur per dag. Werk je in de bedrijfscatering? Dan is dit bijna altijd op werkdagen. Dat maakt dat werken als cateringmedewerker ontzettend goed te combineren is met een gezin, hobby of avondstudie.

Tot slot is werken als catering medewerker ontzettend dankbaar werk. Je treft je gasten altijd tijdens hun welverdiende pauze. Ze zijn vaak dankbaar voor de heerlijke gerechten en nieuwe energie die je samen met je team hebt verzorgd!

Wat verdien je als catering medewerker?

Als catering medewerker verdien je minimaal €13,27 per uur. Afhankelijk van waar je werkt kun je nog rekenen op gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden. Indien je via Tempo-Team als catering medewerker aan de slag gaat heb je onder andere recht op een vergoeding van je reiskosten, doorbetaalde vakantiedagen, vakantiebijslag, collectieve zorgverzekering en pensioenopbouw!

Benieuwd naar andere horeca salarissen? Bekijk het hier voor horeca medewerkerbarista en voor diverse functies in de keuken.

Welke diploma’s zijn handig als catering medewerker?

Het is altijd fijn om jezelf te blijven ontwikkelen, ook als catering medewerker! Naast dat het leuk is om nieuwe kennis op te doen, maken nieuwe kennis en verantwoordelijkheden je werk ook weer een stukje leuker en uitdagender.

HACCP

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Tijdens deze cursus leer je de inhoud van de wet- en regelgeving, de hygiënecode en hoe het HACCP-systeem precies werkt. Deze cursus is verplicht voor iedereen die met bederfelijke eet- of drinkwaren werkt. Je bent namelijk verantwoordelijk voor de gezondheid van je gasten en wilt voorkomen dat ze ziek worden.

Sociale Hygiëne

In de cursus Sociale hygiëne leer je op een respectvolle manier omgaan met mensen. Ook in lastige situaties! Je leert bijvoorbeeld hoe je een beschonken gast op een vriendelijke manier kunt vertellen dat hij of zij geen alcoholische dranken meer kan bestellen. Daarnaast leer je hoe je het beste kunt handelen wanneer iemand voor overlast zorgt.

Keukenassistentie

Misschien merk je wel dat je tijdens je werk als cateringmedewerker van bepaalde werkzaamheden meer energie krijgt dan van andere werkzaamheden. Een mooie aanleiding om jezelf verder te verdiepen in juist die werkzaamheden! Krijg je bijvoorbeeld veel energie van het voorbereidende werk in de keuken? Volg dan een training keukenassistent! Je kunt via diverse trainingen doorgroeien naar hulpkok en later zelfs naar zelfstandig werkend kok. Hoe gaaf is dat?

Training bediening

Is werken in de keuken niet helemaal jouw ding maar krijg je juist energie van de interactie met je gasten? Verdiep je dan verder in de bediening. In de training bediening leer je alle ins- en outs over algemene catering. Van borrels en evenementen tot uitgeserveerde diners voor de Raad van bestuur.

Catering manager

Heb je de ambitie om een team te leiden? Dan zijn er erkende branche opleidingen die je kunnen helpen om door te groeien tot cateringmanager op locatie!

Bij Tempo-Team stimuleren we je om jezelf te blijven ontwikkelen! Daarbij bieden we ook diverse trainingen aan. Meer informatie over de trainingen m.b.t. catering kun je vinden op de pagina catering trainingen.

Lijkt het jou tof om aan de slag te gaan als catering medewerker via Tempo-Team? Schrijf je vrijblijvend bij ons in!

 Check alle vacatures