Werken als juridisch medewerker, iets voor jou?

Ben jij super analytisch en ga je lekker op verantwoordelijkheid? Dan is een baan als juridisch medewerker écht iets voor jou! Ontdek hier hoe en waar je aan de slag kunt als juridisch medewerker, welke studie je gevolgd moet hebben en natuurlijk… hoeveel knaken je gaat verdienen! Op deze pagina vertellen we je alles. Klaar voor? Let’s go!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat is een juridisch medewerker precies?!

Een juridisch medewerker werkt voor een overheidsinstantie of bedrijf en voert allerlei verschillende taken uit die met wetgeving te maken hebben. De kleine lettertjes: dat is jouw specialiteit! Je controleert dagvaardingen, maakt afspraken en loopt dossiers na. Zo klopt altijd alles precies volgens de wet. Ongeveer alle grote bedrijven hebben juridisch medewerkers in dienst. 

Als juridisch medewerker zijn dit je belangrijkste taken:

 • Vergunningsaanvragen verwerken: wil iemand ergens een vergunning voor aanvragen? Dan check jij of alles in orde is. Je bent in contact met de aanvrager en controleert de bewijsstukken. Alles check? Dan verleen je de vergunning!
 • Advies geven: jij bent het juridisch orakel van je organisatie. Je hebt veel kennis van de wet (en anders zoek je het even op 😉) en je helpt collega’s zo altijd uit de brand.
 • Advocaten en juristen ondersteunen: als juridisch medewerker ben je de steunpilaar van een advocaat of jurist. Je zorgt dat het papierwerk altijd tiptop in orde is. Zo kunnen zij hun werk nóg beter doen!

De werkdag van een juridisch medewerker: onderzoeken, adviseren en ondersteunen

Je werkzaamheden als juridisch medewerker verschillen erg van elkaar. Het ligt maar net aan de plek waar je aan de slag gaat. Ga je bijvoorbeeld bij een financieel adviesbureau werken? Dan zet je jouw kennis van de wet iedere dag in om mensen uit de schulden te helpen. Werk je in het recht? Dan ben je vooral bezig met het maken van notulen en het opstellen van documenten. Zo zorg je dat advocaten, juristen en rechters hun werk optimaal doen. En zo lever je dus een grote bijdrage aan ons rechtssysteem. Ook heel nobel werk! 

Kun je niet kiezen? Dat snappen we. Check hieronder even hoe de werkdag van een juridisch medewerker eruitziet.

Tijdstip Taak
09:00 uur

Moguhhh! De dag beginnen met een lekker bakkie koffie ☕️

10:00 uur

Je haalt diep adem, neemt een aanloop en duikt de dossiers in! 🤿

11:00 uur

Er is een bezwaar ingediend. Je bekijkt en beoordeelt het als de rijdende rechter. Dit is mijn uitspraak, en daar zult u het mee moeten doen! ⚖️

12:00 uur

Advies geven aan een klant. Zo, weer iemand blij gemaakt!

13:00 uur

Gezellig lunchen in de kantine met de leukste collega’s 🥪

14:00 uur

Even de administratie fixen. Opgeruimd staat netjes! 🧹

15:00 uur

In gesprek met een cliënt. Zo verzamel je allerlei informatie die je nodig hebt om het beste advies te geven.

16:00 uur

Een vergunningaanvraag bekijken: bewijsstukken in orde? Check!  Jij brengt het goede nieuws!

17:00 uur

Lekker naar huis!🎉

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een juridisch medewerker 🤑

Als fulltime juridisch medewerker verdien je gemiddeld tussen €2.866 en €3.029 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €39.000 per jaar. Daar kun je drieduizend MacBooks van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €17,02. Tsjakkaaa! 

Hoe wij weten dat juridisch medewerkers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Er is geen speciale cao voor juridisch medewerkers. Je salaris, vakantiedagen en bonussen staan allemaal in de cao van de bedrijfstak waarin je werkt. Check deze dus altijd als je solliciteert. Maar dat hoeven we jou als juridisch meesterbrein natuurlijk helemaal niet te vertellen 😉.

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als juridisch beleidsmedewerker of juridisch administratief medewerker? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als juridisch medewerker? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van juridisch medewerkers is. Hoppaaaa!

Wat voor juridisch medewerkers zijn er?

Je kan op allerlei verschillende plekken aan de slag als juridisch medewerker. Er is dus altijd wel een baan te vinden. Chill toch? Per werkplek verschillen je taken als juridisch medewerker iedere keer. Toch onderscheiden we drie soorten juridisch medewerkers. Check ze hier:

 • Juridisch administratief medewerker openbaar bestuur: zo, da’s een mond vol! In deze functie werk je, met veel plezier, bij een overheid of gemeente. Je bent elke dag druk bezig met het verwerken van bezwaren en vergunningsaanvragen. Taaie stof? Een eitje voor jou!
 • Juridisch beleidsmedewerker: dit soort juridisch medewerkers werken ook voor de overheid of de gemeente. Het verschil? Jij houdt je bezig met het beleid! Je ondersteunt en adviseert juristen én ambtenaren in het veranderen van beleid. Wat is er nu leuker dan beleid maken?
 • Juridisch medewerker zakelijke dienstverlening: deze juridisch medewerkers hebben een he-le-boel verschillende taken. Woehoe! Vaak behandel je cliëntdossiers of adviseer je mensen over juridische zaken. Dat maakt je baan ook nog extra leuk; het contact met mensen.

Juridisch medewerker worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Als juridisch medewerker moet je veel kennis hebben van wetten en regelgeving. Die kennis komt niet uit de lucht vallen. Om juridisch medewerker te worden moet je dus ook een mbo 4-opleiding juridisch medewerker gevolgd hebben. Tijdens je studie kies je of je je verdiept in zakelijke dienstverlening, openbaar bestuur, arbeidsvoorziening & personeelswerk of sociale zekerheid. Diploma op zak? Dan ben je een echte expert op je vakgebied en kan je meteen aan de slag! 🎓

Met deze gratis trainingen stoom je jezelf extra klaar om die baan als juridisch medewerker te gaan rocken:

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Lekker bezig! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een juridisch medewerker

Een baan als juridisch medewerker is een soort springplank naar een loopbaan in de juridische sector. Heb jij genoeg ervaring opgedaan om de sprong te wagen? Check dan hier je doorgroeimogelijkheden:

 • Jurist: als jurist heb je meer verantwoordelijkheden. Je fixt problemen voor je klanten en doet zaken in hun naam. Om jurist te worden heb je wel nog een extra opleiding nodig. Met een hbo- of universitair diploma in rechten op zak ga je als jurist aan de slag!
 • Griffier: wilde iedereen op school altijd jouw aantekeningen lenen? Dan is een baan als griffier wel wat voor jou. Jij schrijft sneller dan je schaduw en zorgt ervoor dat alles dat voorbij kwam in de rechtszaal, in de notulen terug te vinden is. 
 • Advocaat: jahaaa, advocaat is ook een doorgroeimogelijkheid! Ben je niet op je mondje gevallen, niet bang om hard te werken en lijkt het jou wel wat om je cliënt te verdedigen in het heetst van de strijd? Dan is deze baan misschien wel iets voor jou!

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte juridisch medewerker 🤩

Het belangrijkste: als juridisch medewerker ben je een echte wetweter. Je bent he-le-maal van de details en weet iedere regelgeving binnen no-time in het wetboek op te sporen. Je bent op de juiste pagina voordat je ‘juridisch administratief medewerker openbaar bestuur’ kan zeggen. Benieuwd naar de rest van de competenties die passen bij een juridisch medewerker? Check ze hier!

 • Klantgericht: met wat voor zaak je ook bezig bent: jij hebt altijd maar één doel. Het helpen van je cliënten. Je duikt maar al te graag in het verhaal van je cliënt om iemand vooruit te helpen. Je zet alle feitjes op een rij en stopt pas wanneer je een tevreden glimlach op hun gezicht ziet.
 • Stressbestendig: bij een juridisch adviesbureau langsgaan is niet hetzelfde als een bezoekje brengen aan de tandarts. Mensen die juridische hulp nodig hebben zitten soms serieus in de problemen. Ze kunnen gestrest zijn of snel boos worden. Gelukkig laat jij je niet gek maken. Jij blijft altijd cool 🧊.  
 • Analytisch: als juridisch medewerker moet je vaak stapels dossiers doorploegen op zoek naar dat kleine beetje informatie die je verder helpt. Je moet dus een boekenwurm zijn, en analytisch vermogen hebben. In jou zit een Sherlock Holmes verborgen.

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als juridisch medewerker

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

De baanraders voor juridisch medewerker:

 • Dienst Justitiële Inrichtingen: werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen: dat betekent goede arbeidsvoorwaarden en je skills inzetten om Nederland een stukje veiliger te maken! Interesse? Ze zijn hier altijd op zoek naar juridische toppers om hun team te versterken!
 • Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk: zeg maar UBR, da’s makkelijker. Bij het UBR ga je als juridisch medewerker aan de slag om advies te geven over hoe de overheid bepaalde zaken moet uitvoeren. 

Altijd de nieuwste juridisch medewerker vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als juridisch medewerker?

Als juridisch medewerker werk je bijna altijd in vaste dienst. Dat is heeel relaxed, want dan hoef je nooit bang te zijn dat je opeens je baan kwijt bent. Je werkt vaak volgens de gouwe ouwe kantooruren. Dat betekent: nooit werken in het weekend, en altijd om 17 of 18 uur de deur achter je dichttrekken. Lekkerrrr! Enne, thuiswerken is zeker mogelijk. Waar je ook werkt; zolang je maar met je snufferd in de wetboeken zit!

Ben jij gek op je vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als juridisch medewerker via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als juridisch medewerker aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen...

 • administratief medewerker
 • juridisch administratief medewerker
 • juridisch administratief medewerker openbaar bestuur
 • juridisch beleidsmedewerker
 • juridisch medewerker zakelijke dienstverlening

Dit zijn de meestgestelde vragen over juridisch medewerkers

 • Wat doet een juridisch medewerker?

  Een juridisch medewerker werkt voor een overheid of bedrijf en verricht allerlei taken die te maken hebben met de wet. De kleine lettertjes: dat is jouw specialiteit! Je controleert dagvaardingen, je maakt afspraken en loopt dossiers na. Zo klopt altijd alles precies volgens de wet. Zo ongeveer alle grote bedrijven hebben juridisch medewerkers in dienst. Benieuwd wat je taken zijn als juridisch medewerker? Check ze hier!

 • Wat verdien je gemiddeld als juridisch medewerker?

  Als fulltime juridisch medewerker verdien je gemiddeld tussen €2.866 en €3.029 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €39.000 per jaar. Daar kun je drieduizend MacBooks van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €17,02 . Tsjakkaaa! Lees hier alles over je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.

 • Heb je ervaring nodig om te werken als juridisch medewerker?

  Nope! Je hoeft alleen het juiste diploma op zak te hebben. Weten wat je gestudeerd moet hebben om juridisch medewerker te worden? Lees hier alles over opleidingen voor juridisch medewerkers.

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als juridisch medewerker?

  Als je juridisch medewerker wil worden, heb je natuurlijk wel een opleiding nodig. Je kan aan de slag als juridisch medewerker als je de mbo 4-opleiding juridisch medewerker hebt gevolgd. Lees hier alles over opleidingen voor juridisch medewerkers.

 • Hoe moet ik solliciteren op een vacature voor juridisch medewerker?

  Komt ‘ie! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Heb je dat gedaan? Stuur dan jouw pracht cv en ijzersterke motivatie meteen op! Kind kan de was doen. Toch nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als juridisch medewerker?

  Ten eerste word je natuurlijk een expert op het gebied van de wet. Maar daarnaast leer je werken onder druk, en klantgericht werken. Check hier alle competenties die passen bij een juridisch medewerker.

 • Hoe lang duurt een opleiding tot juridisch medewerker?

  Om juridisch medewerker te worden moet je de mbo 4-opleiding juridisch medewerker afgerond hebben. Deze duurt 3 jaar. Lees hier meer over deze studie.