Je competenties matchen met de functie eisen

Competenties, dingen die jij kan, dingen die je leuk vindt om te doen, dingen waar je goed in bent. Je hebt er gelukkig een hele hoop, maar welke matchen lekker met de functie-eisen van de baan die je op het oog hebt? Goede vraag toch?

Ik ben goed in…

Jouw persoonlijke eigenschappen. Je kan ze zo opnoemen. Je bent namelijk altijd stipt op tijd. Als je vrienden over de vloer krijgt, bedenk je een verpletterend gerecht wat je tot in de puntjes uitwerkt. Je verzorgt je gasten tijdens het diner uitgebreid, je wilt dat het ze aan niets ontbreekt. Heb je hier ook iets aan bij je volgende baan? Misschien wel, maar dan moet je natuurlijk wel weten welke van je eigenschappen passen bij welke functie.

Even een voorbeeldje

Je bent dus stipt op tijd, weet creatieve gerechten te bedenken en verzorgt je gasten graag goed. Maar de vraag hier is of je daar bij het vinden van je volgende baan ook iets aan hebt!

  1. Je bent stipt. Dat staat niet zo in een vacature, maar de term punctueel weleens tegengekomen? Dat komt eigenlijk op hetzelfde neer.
  2. Je weet altijd een creatieve maaltijd op tafel te toveren. Dat is zeker geen functie eis die je tegenkomt, logisch! Tenzij je de nieuwste master chef wil worden natuurlijk ;)
    Als administratief medewerker heb je er ook wat aan als je je creativiteit kan inzetten. Je komt daardoor gewoon vaak met een ‘out of the box’ oplossing! 
  3. Jij en je zorgzame rol. Altijd als eerste richting keuken om voor iedereen een drankje in te schenken. Die verzorgende rol kunnen je aanstaande collega’s vast ook waarderen. Jij verwelkomt bezoekers als ze een afspraak hebben met één van je collega’s. En als je toch naar de deur bent gelopen, kan je net zo makkelijk een kopje koffie inschenken en een kort praatje maken.

Denk bij het lezen van een vacature niet alleen aan werkgerelateerde competenties. Je hebt zoveel meer in huis dan dat! Verder lezen over hoe je het best een cv, sollicitatiebriefmotivatiebrief opstelt of een wil je een voorbeeld motivatiebrief (Word bestand)? Wij helpen je!
Nog geen idee wat jouw competenties zijn? Doe dan eerst de persoonlijkheidstest!