Werken als begeleider

Ben jij de zorgzame van je vriendengroep? Heb jij je huishoudelijke taken al vaker uitgespeeld? En sta je graag voor anderen klaar? Yesssss, dan is een baan als begeleider misschien wel he-le-maal jouw ding! Wil jij weten wie een begeleider precies is en doet? Of je een opleiding nodig hebt om begeleider te worden? En natuurlijk… wat je verdient als begeleider. Lees snel verder en ontdek het hier allemaal! 🏃

 Alle begeleider vacatures

Alles wat je moet weten over werken als begeleider:

Wat doet een begeleider

Als begeleider help je mensen met psychische of lichamelijke klachten zo zelfstandig mogelijk te leven en wonen. Denk aan ouderen, gehandicapten of jongeren met een verstandelijke beperking. Je ondersteunt ze in hun dagelijks leven met alles waar ze tegenaan lopen. Bijvoorbeeld koken, de was doen, planning maken en wandelen. Ook help je hen het beste in zichzelf naar boven te halen en leer je ze graag nieuwe dingen. Je bent een luisterend oor, sterrenchef en planner in één! Met jouw hulp tover je een glimlach op ieder gezicht.

Je werkt als begeleider vaak in een  supergezellige zorginstelling bij jou in de buurt! Een prachtige baan in de zorg dus. 🏡

Ben je benieuwd naar je dagelijkse taken als begeleider? Komt ‘ie:

 • Je ondersteunt cliënten: wassen, aankleden en eten. Dankzij jou beginnen cliënten elke dag fris en op tijd aan hun dag. ✨
 • Je helpt in het huishouden: je zorgt ervoor dat cliënten het huis elke dag spic en span houden. En je helpt gezellig mee waar nodig! 
 • Dagbesteding: is het alweer middag? Dan is het tijd om de benen te strekken tijdens een wandeling. Je doet bijvoorbeeld een spelletje of maakt een knutselwerkje met de cliënt. Welke tekening krijgt vandaag een ereplaats op de koelkast?
 • Luisterend oor: je hebt direct in de gaten dat de altijd spraakzame cliënt vandaag muisstil is. Je vraagt meteen naar zijn dag en ondersteunt waar nodig.
 • Structuur aanbrengen: boodschappenlijstjes opstellen, een huishoudboekje maken of een planning? Check, check en check! Jij zorgt voor broodnodige duidelijkheid. ✅
 • Aanvoeren: je stimuleert cliënten om het beste uit zichzelf te halen! Zelf boodschappen doen? Een sollicitatiegesprek voorbereiden? Jij enthousiasmeert en geeft iedereen een boost zelfvertrouwen! 

Kortom: je bent onderdeel van het dagelijkse leven van je cliënt en helpt deze bij alles. Altijd met jouw aanstekelijke enthousiasme!

De werkdag van een begeleider: verzorgen, helpen en motiveren

Als begeleider werk je meestal in een zorginstelling bij jou in de buurt. Samen met je collega-begeleiders help je de cliënten. Je dag is superafwisselend, er gebeuren elke dag andere dingen. ‘s Ochtends haal je de laatste slaapkoppen uit bed en ‘s middags stel je een nieuw schoonmaakrooster op met de cliënten. Even meelopen naar de supermarkt en daarna creatief knutselen: je bent de hele dag actief met mensen bezig. Wel zo gezellig! 

Werken kan in de ochtend, middag, avond, of nacht. De zorg draait altijd door en jouw hulp is overal en altijd welkom! Zo ziet een werkdag van een begeleider er ongeveer uit:
 

Tijdstip Taak
07:00 uur

Eerst een kop koffie! ☕ Vandaag heb je een ochtenddienst. Je helpt cliënten met opstaan en zorgt dat ze klaar zijn voor een nieuwe dag. 

08:00 uur

Iedereen fris en fruitig? Dan is het tijd voor een gevarieerd ontbijt. Je bespreekt ondertussen met hen wat er vandaag op het programma staat. 🥐 

09:00 uur

Boter, melk en eieren. Zooo, het boodschappenlijstje is klaar! Je gaat samen met de groep naar de supermarkt voor het avondeten. Ze eten vanavond pannenkoeken. Lekkerrr! 🥞 

11:00 uur

Je leest het corveerooster voor. Wie klopt het beslag vanavond? Ennn wie doet de afwas? Iedereen vertelt zijn persoonlijke voorkeur en je helpt met de onderhandelingen.

12:00 uur

Tijd om te lunchen! Even bijkletsen met je collega’s.

13:00 uur

Een cliënt vraagt of je kan helpen de was opvouwen. Tuurlijk kan je dat! Jullie doen het gezellig samen. Alles ligt weer netjes in de kast! 🧺

14:00 uur

Papier, lijm en een schaar: je zet de spullen voor de activiteit van morgen alvast klaar! Dan gaan de cliënten lekker knutselen. Wie wordt de nieuwe Picasso?! 🎨

15:00 uur

Je werkdag zit er alweer op. Je draagt de dag over aan je collega die de avonddienst werkt en gaat fluitend naar huis.  🎶

Is dit echt wat voor jou? Bekijk dan snel al onze vacatures als begeleider!

Alle begeleider vacatures

Gemiddelde salaris van een begeleider 🤑

Als fulltime begeleider verdien je gemiddeld tussen €2.430,- en €2.563,- bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €30.000,- per jaar. Daar kun je wel 23.000 dozen pannenkoekenmix van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €14,42,-. Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat begeleiders dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Psssttt… werk je een avond,- of nachtdienst? Dan krijg je meestal een bonus! Check dat even bij je werkgever. Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes of knaken? Of benieuwd wat je verdient als ambulant begeleider? Wij vertellen je alles over salaris! 

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als begeleider? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van begeleiders is. Hoppaaaa!

Onze werkplekken als begeleider!

Als begeleider bij Tempo Team heb je de unieke kans om te werken in de boeiende werelden van de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos! Of je nu gepassioneerd bent door de ondersteuning van mensen met een handicap of gedreven wordt door het helpen van anderen bij het verbeteren van hun geestelijke gezondheid, Tempo Team heeft het perfecte pad voor jou! Kom alles te weten over:

Wat voor begeleiders zijn er?

Er zijn verschillende soorten begeleiders, afhankelijk van de locatie waar ze werken. Check ze allemaal hieronder en kijk welke het beste bij jou past!

 • Ambulant begeleider: werk je graag op verschillende plekken? Dan is een baan als ambulant begeleider helemaal jouw ding! Met deze baan help je mensen thuis, op school of op werk. 
 • Persoonlijk begeleider: zelfstandig leren koken, de was doen én boodschappen halen. In deze functie help je cliënten bij hun jaaa… persoonlijke ontwikkeling! Samen bouw je aan een zo zelfstandig mogelijk leven voor de cliënt. 
 • Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen: je kan als begeleider voor verschillende doelgroepen aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan jongeren in de jeugdzorg, ouderen of mensen met een (verstandelijke) beperking. 
 • Woonbegeleider: (jong)volwassenen die graag zelfstandiger willen worden? Jij helpt ze! Als woonbegeleider zorg je dat deze jongeren een zo normaal mogelijk leven leven. Meestal wonen ze in een woongroep. Door mentale of lichamelijke problemen hebben ze extra hulp nodig; hulp die jij ze biedt!

Begeleider worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Werken als begeleider lijkt jou wel wat! 🤩 Wat heb je daar precies voor nodig? Om aan de slag te gaan als begeleider, heb je een diploma in de verzorging of sociaal-pedagogische hulpverlening nodig. Er zijn meerdere manieren om aan dat papiertje te komen! Veel begeleiders volgen bijvoorbeeld de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). 

Ook met een mbo-opleiding zijn er verschillende wegen die naar Rome leiden. Volg bijvoorbeeld de mbo-opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg of de mbo-opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen. Naast je diploma, heb je ook altijd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om aan het werk te gaan als begeleider. 

En jaaaa, je kan ook verschillende opleidingen volgen via Tempo-Team in de zorg! Check hier het groeipad en leid jezelf op tot helpende(+), verzorgende IG of verpleegkundige.

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Heb je je diploma al gehaald maar wil je je kennis bijschaven? Check dan onderstaande (gratis) trainingen van Goodhabitz en ga goed voorbereid te werk!

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een begeleider 🤩

Ben jij de zorgheld die mensen écht verder helpt? Dan ben jij een begeleider met potentie! Herken jij jezelf ook in deze competenties? 

 • Je bent een zorgzame alleskunner: helpen bij het wassen, de kleding opvouwen én koken. Als begeleider voelen je cliënten als een tweede familie. ❤️
 • Je bent een bezige bij: de hele dag stilzitten is niks voor jou… Jij houdt van actie! Een babbeltje maken, groenten snijden en een peptalk geven aan een cliënt? Als het nodig is, doe je het allemaal tegelijkertijd. 🐝
 • Jij houdt van mensen: lekker cliché, maarrr je bent een echt mensenmens. Je ziet je cliënten graag en bent benieuwd naar hun dag. En samen een spelletje spelen? Daar ben je altijd voor in! 
 • Jij hebt engelengeduld: iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Soms duurt het wat langer. Gelukkig heb jij al het geduld van de wereld. 😇
 • Jij bent flexibel: ochtenddienst of avonddienst? Jou maakt het niet uit! Je vindt  afwisseling juist fijn. 🕖
 • Jij voelt je verantwoordelijk: cliënten vragen jou om advies. Ben je een dagje niet op de toppen van je kunnen, heb je daar niet alleen jezelf, maar ook de cliënt mee. 
 • Jij hebt empathie: inleven in de cliënt? Het is je tweede natuur. De cliënt komt altijd op de eerste plaats.

Altijd de nieuwste begeleider vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als begeleider?

Als begeleider heb je heel veel mogelijkheden! Je bent niet gebonden aan een kantoorruimte en ook je werktijden variëren. Cliënten hebben de hele dag (en soms ook ‘s nachts) zorg nodig, dus er is altijd wel werk te vinden. Daarom is het de perfecte baan om flexibel te doen! Zo werk je alleen wanneer je ook écht nodig bent. Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als begeleider via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Dit zijn de meestgestelde vragen over begeleiders

 • Wat doet een begeleider?

  De functie zegt het al een beetje: jij begeleidt mensen die wonen in een zorginstelling met wonen, verzorging en dagbesteding. Je werkt als begeleider met jongeren, ouderen of mensen met een (verstandelijke) beperking zijn. Door jouw hulp leven deze mensen zo zelfstandig mogelijk. Vrijheid blijheid dus! Lees meer over de taken van een begeleider. 

 • Wat verdien je gemiddeld als begeleider?

  Als fulltime begeleider verdien je gemiddeld tussen €2.430,- en €2.563,- bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €30.000,- per jaar. Ontdek hier wat je verdient als je flexibel wilt werken als begeleider.

 • Ervaring nodig als begeleider?

  Voor een baan als ambulant begeleider heb je geen ervaring nodig. Wel moet je in bezit zijn van een mbo- of hbo-diploma. Welke precies nodig is, hangt af van het bedrijf waarbij je solliciteert. Check hier welke opleidingen wij hebben om begeleider mee te worden.

 • Is werken als begeleider moeilijk?

  Een baan als begeleider is lekker uitdagend. Soms zijn er dagen dat het wat pittiger is. Maar jij schakelt snel, soms zijn cliënten nou eenmaal onrustig. Maar op dit soort momenten sta jij er als een huis! Lees hier meer over competenties van een begeleider.

 • Waarom is het leuk om te werken als begeleider?

  Werken als begeleider is superleuk, omdat elke dag anders is! ‘s Ochtends help je mensen met opstaan, en s’ middags stel je een nieuw schoonmaakrooster op met de cliënten. En het geeft onwijs veel voldoening om iets voor een ander te betekenen in je dagelijkse werk. Lees hier meer over de werkdag van een begeleider.

 • Hoe moet ik solliciteren op een begeleider vacature?

  Solliciteren als begeleider is supersimpel! Bekijk onze vacatures en maak een gratis Tempo-Team-profiel aan. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

Sla jouw baan als begeleider aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!