Werken als commercieel manager, iets voor jou?

Ben jij creatief, strategisch en weet je altijd overal een slaatje uit te slaan?💰 Dan is een baan als commercieel manager of sales manager wel wat voor jou! Wil je weten hoe en waar je aan de slag kan als commercieel manager? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan heb je hier de jackpot gewonnen!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een commercieel manager precies?!

Een commercieel manager runt de commerciële afdeling van een bedrijf. De taken lijken erg op die van een sales manager: je ruikt geld al van kilometers afstand! Je speurt iedere dag de markt af naar nieuwe in- en verkoopkansen. Dat doe je op allerlei verschillende manieren. Je zoekt naar nieuwe groothandels in binnen- en buitenland, sluit deals met bedrijven, bedenkt campagnes en onderhoudt klantcontact. Lekker afwisselend dus! 

Wat je taken als commercieel manager precies zijn, hangt af van je werkgever en het product dat of de dienst die je verkoopt. Bijna alle grote bedrijven hebben een commercieel manager of sales manager in dienst. Wat ga jij straks verkopen? Sportmotoren of doperwtjes? Het kan allemaal!

Als commercieel manager zijn dit je belangrijkste taken:

 • Visie ontwikkelen en doelen stellen: jij bent dé strateeg binnen je bedrijf. De plannen en doelstellingen komen dus ook uit jouw koker! Jij bepaalt de commerciële route en communiceert deze aan je collega’s. 🗺️
 • Klantcontact: als klanten een vraag of klacht hebben, worden ze soms naar jou doorverwezen. Jij zorgt ervoor dat ze met een glimlach ophangen!
 • Marktonderzoek: dit is misschien wel je belangrijkste taak als commercieel manager. Je weet altijd precies wat er speelt op de markt: waar is behoefte aan, waar zijn de concurrenten mee bezig en waar liggen kansen?
 • Ideeën bedenken voor nieuwe producten: omdat je de markt zo goed kent, ben je ook de uitgelezen persoon om met nieuwe ideeën voor producten te komen! Je bent de Willie Wortel van de organisatie. 🧠
 • Campagnes ontwikkelen: ook het bedenken van de tofste marketingplannen hoort bij je takenpakket. Met je collega’s brainstorm je erop los en bouw je een campagne die de markt verovert.

De werkdag van een commercieel manager: onderzoeken, ontwikkelen, organiseren

Een groot cliché, maar niet minder waar: als commercieel manager is geen enkele werkdag hetzelfde. Hoe dat komt? Door je afwisselende takenpakket en klanten natuurlijk! De ene dag bezoek je een netwerkborrel, de andere dag sluit je een megagoede deal en help je bij het inrichten van een online verkoopplatform. Als commercieel manager of sales manager verveel je je nooit! 

Check hier hoe je werkdag eruit kan zien: 

Tijdstip Taak
08:00 uur

goeiemorgen! Je werk ligt om de hoek, dus je kan lekker lang blijven liggen.

09:00 uur

ochtendvergadering met het marketingteam. Die nieuwe campagne gaat ROCKEN! 💪

10:00 uur

klantcontact-uurtje! Hoe kan ik u helpen? ☎️

11:00 uur

de deal sluiten met een nieuwe groothandel. Lekker bezig! 🤝

12:00 uur

luchtijddd! 🍲

13:00 uur

speuren naar nieuwe ontwikkelingen op de markt 🕵️‍♀️

14:00 uur

eureka! Opeens krijg je een idee voor een nieuw product. 👨‍🔬

15:00 uur

in de auto op weg naar een netwerkborrel. Muziek aan, raampje open, let’s go! 🎶

16:00 uur

een heel interessante nieuwe klant gevonden! 🎉

17:00 uur

dat was gezellig! Nu op naar huis

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een commercieel manager 🤑

Als fulltime commercieel manager verdien je gemiddeld tussen €4.000 en €7.000 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €71.280 per jaar. Daar kun je lekker van op vakantie! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €31,61. Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat commercieel managers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Het beroep sales manager heeft geen eigen cao. Dat betekent dat je valt onder de cao van de bedrijfstak waarin je werkt. Je salaris, bonussen, en vakantiedagen zijn hierin opgenomen. Soms krijg je ook nog een paar suuuperchille extraatjes, zoals een glimmende leasebak of een nieuwe telefoon! 📱

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als commercieel directeur of marketeer? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als commercieel manager? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van commercieel managers is. Hoppaaaa!

Sales manager worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om commercieel manager of sales manager te worden, heb je een hbo- of wo-opleiding nodig. De studie Commerciële Economie sluit hier perfect op aan. Wel is het fijn om een aantal jaar ervaring te hebben, als je manager wil worden. 

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Deze gratis trainingen helpen je voor te bereiden op een baan als sales manager:

 • Marketingstrategie: leer denken, praten en ademen als je doelgroep en zet de meest doeltreffende marketingstrategie op.
 • Klantgerichtheid: met deze training verover je het hart van iedere klant!
 • Slim inkopen: een echte koopjesjager worden? Volg deze training en bespaar een heleboel kosten.

Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een commercieel manager

Ken je de markt intussen als je broekzak? Dan is het tijd voor wat meer uitdaging! Er zijn een aantal mooie doorgroeimogelijkheden voor commercieel managers:

 • Area sales manager: de markt kan heel anders zijn in verschillende regio’s. Als area sales manager ben je dé sales specialist in een bepaalde regio. Je weet alles over dit gebied en zet de meest succesvolle productcampagnes op!
 • Directeur marketing: als directeur marketing heb je de leiding over de hele marketingafdeling van een bedrijf. Je maakt bedrijfsplannen en zorgt dat je deze haalt!
 • Customer relations manager: word je superblij van klantcontact? Maak daar dan je baan van en word customer relations manager. In deze functie probeer je de relatie met de klanten zo goed mogelijk te krijgen én te houden!
 • Salesdirecteur: schuilt er een echte leider in jou? Groei dan door tot sales directeur! Je geeft in deze functie leiding aan een aantal commercieel managers en bent eindverantwoordelijke over de commerciële afdeling van je organisatie.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte sales manager 🤩

Een commercieel manager is een echte creatieveling. Campagnes plannen, nieuwe producten.. je schudt het allemaal uit je mouw. Benieuwd wat je nog meer in huis moet hebben om commercieel manager te worden? Check het hieronder!

 • Je hebt economisch inzicht: een gat in je hand? Je ziet alleen maar gaten in de markt! Met jouw economisch inzicht rolt het geld altijd de goede kant op en zie je overal verkoopmogelijkheden!
 • Je hebt lef: en heb je dat gat in de markt gevonden? Dan neem je een flinke aanloop, haal je diep adem en spring je er met volle overtuiging in! Want wie niet waagt…
 • Je bent sociaal: van klantcontact tot netwerkborrel, als sales manager heb je altijd mensen om je heen. Het is belangrijk dat je daar energie van krijgt. En je vlotte babbel komt ook van pas bij het binnenhengelen van klanten! 🎣
 • Je bent een goede planner: je bent als commercieel manager de hele dag bezig met het maken van plannen. Korte en lange termijn, begroting en inkoop: je stippelt het allemaal uit. Maak jij een plan? Dan weet je zeker dat het ook uitkomt!

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als commercieel manager

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

De baanraders voor commercieel manager:

 • Daelmans: wil jij meehelpen de stroopwafel nóg populairder te maken? Word dan commercieel manager bij Daelmans!
 • Châteraisé: ben jij meer een taartenpersoon dan een stroopwafeltype? Ga dan werken bij Châteraisé en zorg dat hun taarten de wereld over gaan!
 • Merba banketbakkerij: kun je niet kiezen tussen team stroopwafel en team taart? Word dan sales manager bij Merba en zorg dat beide lekkernijen over de toonbank vliegen!
 • PostNL: liever brieven en pakketjes in je handen? Ga dan aan de slag als commercieel medewerker bij PostNL. Word commercieel manager bij het grootste postbedrijf van ons land.

Altijd de nieuwste commercieel manager vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als sales manager?

Als commercieel manager werk je altijd bij één vaste werkgever. Je moet je bedrijf en assortiment namelijk heel goed kennen. Ennn vast werken is gewoon superchill want: zekerheid, een vaste groep collega’s, goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Hoppa!

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als commercieel manager via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als commercieel manager aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over commercieel managers

 • Wat doet een commercieel manager?

  Een commercieel manager runt de commerciële afdeling van een bedrijf. Jij ruikt geld al van kilometers afstand en speurt iedere dag de markt af naar nieuwe inkoop- en verkoopkansen. Dat doe je op allerlei verschillende manieren. Je zoekt naar nieuwe groothandels in binnen- en buitenland, sluit deals met bedrijven, bedenkt campagnes en onderhoudt klantcontact. Check hier hoe je werkdag eruit ziet als commercieel manager.

 • Wat verdien je gemiddeld als commercieel manager?

  Als fulltime commercieel manager verdien je gemiddeld tussen €4.000 en €7.000 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €71.280 per jaar. Daar kun je lekker van op vakantie! Lees hier alles over je secundaire arbeidsvoorwaarden.

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als commercieel manager?

  Om commercieel manager te worden heb je een hbo- of wo-opleiding nodig. Ga bijvoorbeeld Commerciële Economie studeren. Na deze hbo-studie start je honderd procent voorbereid aan je baan als commercieel manager. Let’s go! Check hier allerlei superhandige gratis cursussen voor commercieel managers!

 • Hoe moet ik solliciteren op een commercieel manager vacature?

  Solliciteren als sales manager is supersimpel! Bekijk onze vacatures en maak een gratis Tempo-Team-profiel aan. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als commercieel manager?

  Als sales manager ontwikkel je een supervlotte babbel en snap je de economie tot in de puntjes. Ook ben je een goede planner en ben je voor niemand bang! Check hier alle competenties die horen bij een commercieel manager.

 • Hoe lang duurt een opleiding tot sales manager?

  Om sales manager te worden, moet je een hbo- of wo-opleiding gevolgd hebben. Doe je een wo-opleiding? Dan kun je binnen drie jaar klaar zijn. Volg je een studie op het hbo? Dan kun je binnen vier jaar aan de bak. Bekijk hier welke opleidingen goed passen bij een commercieel manager.