Werken als keukenhulp, iets voor jou?

Had jij vroeger een poster van Jamie Oliver boven je bed hangen en droom je ervan om als topchef de (Michelin-)sterren van de hemel te koken? Zet dan je eerste stap als keukenhulp! Hier ontdek je wat je doet als keukenhulp of hulpkok, wat voor opleiding je nodig hebt, en wat je verdient! Kom snel mee! Dan geven we je een kijkje in de keuken. 😉

 Alle keukenhulp vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een keukenhulp precies?!

Als keukenhulp ben je de rechterhand van een chef-kok. Jij helpt jouw collega om de lekkerste gerechten bij de gasten op tafel te toveren. Hoe je dat doet? Door de ingrediënten te wassen, snijden en klaar te zetten. Soms maak je ook kleine gerechten of dressings. Mise-en-place noem je dat. 

Daarnaast help je met het opdienen van de borden, bak en frituur je aardappels en patat en dien je garnituur op. Jaaa, je bent altijd lekker bezig! Goed nieuws: er zitten vast een paar restaurants bij jou in de buurt, dus als hulpkok kan je waarschijnlijk zo aan de slag! 

Als keukenhulp zijn dit je belangrijkste taken:

 • Wassen van ingrediënten: koken gebeurt natuurlijk altijd hygiënisch. Jij zorgt er dus voor dat alle ingrediënten en je werkblad schoon zijn.
 • Snijden van ingrediënten: juliènne, jardinière en carree. Nee, dit zijn geen negentiende-eeuwse Franse kunstenaars, dit zijn snijtechnieken! Als keukenhulp beheers je ze allemaal. Als een samoerai chop jij je een weg door bergen groenten en fruit. *Hak, hak, hak* 🔪
 • Ingrediënten klaarleggen: alles gewassen en gesneden? Top! Dan is het nu tijd om alle ingrediënten in bakjes te stoppen. Zo kan de chef er makkelijk bij.
 • Salades en dressings maken: als keukenhulp bestaat je dag niet alleen uit snijden en wassen. Jij laat ook jouw culinaire kunsten zien! Jij zorgt ervoor dat de gerechten op een comfortabel bedje van sla liggen. Tegelijkertijd schud jij de lekkerste dressings uit je mouw.
 • Borden opdienen: voor het perfect gegaarde vlees erop komt te liggen, is een bord vaak verder opgemaakt met saus of groenten. Dat doe jij netjes en secuur!
 • Garnituur voorbereiden en meegeven: gasten krijgen heerlijke garnituur bij hun gerechten. Dit is vaak patat of aardappels met groenten en een salade. Jij zorgt dat dit tip-top in orde komt voor iedere bon.
 • Toetjes-tijd: jaaaa, gasten verwachten ook een dessert. Jij vindt het heerlijk om de mooiste ijscreaties en taarten te bakken. Lekker bezig!
 • De keuken schoonhouden: na het koken laten jij, de afwasser en de chef de keuken brandschoon achter. In jouw keuken kun je van de vloer eten! 🍴

De werkdag van een hulpkok: hakken, wassen en proeven!😋

Als keukenhulp werk je aan de ‘koude kant’ van de keuken. Dit noemen we zo omdat je hier geen hete pannen of vuur gebruikt. Voordat het restaurant opengaat, ben jij al op de keukenvloer te vinden. Al hakkend en snijdend zorg je ervoor dat alle ingrediënten klaarstaan voor een drukke dag in de keuken. Daarna help je de kok met het klaarmaken van de bijgerechten. 

Drie salades? Bon chef! Je garneert de borden alsof je Michaelangelo bent. En wanneer de laatste gasten hun buiken rond hebben gegeten en tevreden naar buiten lopen, maak jij samen met je team - afwasser, chef-kok, souschef, bediening - de keuken glanzend schoon en gooi je het afval weg. Is de keuken helemaal schoon? Dan is het tijd voor een welverdiend afsluitdrankje. Proost! 🍻

Klaar voorrrr? Zo ziet de werkdag van een keukenhulp er ongeveer uit:
 

Tijdstip Taak
14:00 uur

alles klaarzetten voor weer een gezellig drukke dag in de keuken!

15:00 uur

*hakhakhakhak*🔪🍅

16:00 uur

de mise-en-place is bijna af! Alleen nog even de verse patatjes snijden!

17:00 uur

nog even een lekker bakkie aan de bar voordat de gasten komen ☕️

18:00 uur

daar zijn ze! De eerste carpaccio’s kunnen gemaakt worden!

19:00 uur

het diner is in volle gang! Jij maakt vijf garnituren efficiënt in één keer.

20:00 uur

druktepiek weer gefixt met z’n allen!💪 Maareh, nu is het tijd voor de toetjes! Je roept de afwasser of ‘ie even wil helpen.

21:00 uur

er is altijd tijd voor een grapje met de bediening terwijl je de laatste borden opdient.

22:00 uur

zo! De keuken is dicht. Even het vuilnis wegbrengen en de afwasser een handje helpen. 

23:00 uur

tijd voor een gezellige borrel met je collega’s! Je kan morgen toch lekker uitslapen😉

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een keukenhulp 🤑

Als fulltime keukenhulp verdien je gemiddeld tussen €1.761 en €1.822 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €23.224 per jaar. Daar kun je iedere week een keer van gaan uiteten! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €10,34. Tsjakkaaa! Ennuhhh, wat dacht je van de gedeelde fooi? 🤑

Als hulpkok val je onder de horeca-cao. Dat betekent dat je salaris, vakantiedagen en bonussen allemaal landelijk voor je zijn vastgesteld. Zo heb je recht op 25 vakantiedagen en krijg je 8% vakantiegeld. Boek dat weekje naar de costa maar vast! 🏖️

Ennee… hoe weten wij dat keukenhulpen dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als barmedewerker of cateringmedewerker? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als keukenhulp? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van hulpkoks is. Hoppaaaa!

Wat voor hulpkoks zijn er?

Bij een keukenhulp denk je waarschijnlijk aan werken bij een restaurant. Dat klopt natuurlijk ook! Veel hulpkoks werken in restaurants. Maaarrrrr... er zijn nog veel meer plekken waar je als keukenhulp aan de slag kan! Wedden dat je hier nog niet aan gedacht had? Als keukenhulp kan je ook:

 • werken in een bedrijfsrestaurant;
 • werken in de catering;
 • werken in een hotel!

De keuze is reuze!

Werken in de catering iets voor jou?

Gaat jouw hart sneller kloppen van koken, maar ben je niet zo’n avondmens? Dan is cateringmedewerker misschien wel iets voor jou! Als cateringmedewerker doe je ongeveer hetzelfde als een keukenhulp, maar werk je vaker overdag. Zo kan je lekker kokkerellen voor je werk, maar er in de avond ook op uit met je vrienden! 

Keukenhulp worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om keukenhulp te worden, heb je geen specifieke opleiding nodig. De enige twee eisen? Een flinke dosis enthousiasme en een grote liefde voor koken! Natuurlijk is het fijn als je een opleiding tot kok aan het doen bent of gedaan hebt, maar het is zeker niet nodig. Een echte startersfunctie dus! 

Lijkt het jou te gek om in de keuken te staan, maar bak je er nog niet zo veel van? Volg dan onze culinaire trainingen! Tijdens deze trainingen word je door professionals helemaal klaargestoomd om te shinen in de keuken. Zo kook jij gegarandeerd de pannen van het dak! 🍳

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Tempo-Team Hospitality biedt culinaire trainingen aan op verschillende niveaus. Zitten jouw kookkwaliteiten al bijna op niveautje Gordon Ramsay, of meer in de richting van een student die net uit huis is? Met de verschillende trainingen - op de niveaus goed, beter en best - zit er altijd wel een training voor jou bij! 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een keukenhulp

Heb jij al honderden gerechten verrijkt met heerlijke salades en kun je geblinddoekt je kruiden afwegen? Jahaaaaa… Dan is het misschien wel tijd voor een volgende stap! Check hier een paar doorgroeimogelijkheden voor een keukenhulp:

 • Kok: heb je alle kneepjes van het vak afgekeken van de chef en denk je stiekem: ‘dat kan ik beter’? Volg dan ons groeipad tot kok en verwen je gasten met de lekkerste creaties!
 • Cateringmedewerker: als cateringmedewerker zorg je dat bezoekers van een evenement een lekkere maaltijd voorgeschoteld krijgen. Die maaltijden bereid jij voor, en deel je uit aan de bezoekers.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte keukenhulp 🤩

De werkdagen in de keuken zijn lang en vaak druk. Als keukenhulp houd jij wel van hard werken. Jouw motto: niet mokken maar wokken! Jij klaagt niet en beunt keihard door. Dan smaakt dat sluitdrankje straks des te lekkerder. 🥂

Naast hard werken, zijn er meer eigenschappen en competenties die passen bij een keukenhulp:

 • Je bent GEK op koken: doe jij niks liever dan je lekker uitsloven in de keuken en kijk je daadwerkelijk 24 uur per dag naar 24Kitchen? Hoppa! Dan heb je de belangrijkste eigenschap van een hulpkok al in de pocket ✅. Je moet namelijk een grote passie hebben voor koken!
 • Flexibel: als keukenhulp werk je bijna altijd volgens flexibele werktijden. Vind jij deze afwisseling wel lekker? Dan is dit misschien wel de baan voor jou!
 • Stressbestendig: keukenpersoneel heeft vaak te maken met korte pieken van grote drukte. Gelukkig kook jij nooit over van de stress. Je houdt het hoofd koel en werkt alle bestellingen weg.
 • Snelle leerling: om keukenhulp te worden heb je geen specifieke opleiding nodig. Je leert alles in de praktijk! Het is dus wel handig als je dingen een beetje snel oppikt.
 • Teamspeler: het keukenpersoneel is vaak een hecht team. Jij en je collega’s hebben allemaal dezelfde missie: zorgen voor een geweldige maaltijd! Dit doe je samen. Staan er na het sluiten van de keuken nog bergen van afwas? Dan help je je collega uit de brand. 🦸

Herken jij je erin? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!

Altijd de nieuwste keukenhulp vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als keukenhulp?

Van vijfsterrenrestaurants tot verzorgingshuizen en van de dierentuin tot de bedrijfskantine: als keukenhulp is het mogelijk om op allerlei verschillende plekken te werken. Je werktijden hangen dus heel erg af van de plek waar je werkt. Vaak werk je als keukenhulp parttime. Je hebt dus nog veel tijd over om je welverdiende centjes uit te geven 💸. Wil je liever een fulltimebaan? Daar zijn er ook genoeg van! Je vindt dus altijd een baan in de keuken die bij jou past! Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht: check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als keukenhulp via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als keukenhulp aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over keukenhulpen

 • Wat doet een keukenhulp?

  Als keukenhulp ben je de rechterhand van een chef-kok. Jij helpt deze kok om de lekkerste gerechten bij de gasten op tafel te toveren. Hoe je dat doet? Door de ingrediënten te wassen, snijden en klaar te zetten. Soms mag je ook simpele gerechten of dressings maken. Check hier het volledige takenpakket van een keukenhulp!

 • Wat verdien je gemiddeld als keukenhulp?

  Als fulltime keukenhulp verdien je gemiddeld tussen €1.761 en €1.822 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €23.224 per jaar. Lees hier alles over het salaris van een keukenhulp.

 • Heb je ervaring nodig om te werken als keukenhulp?

  Je hebt geen ervaring nodig om aan de slag te gaan als keukenhulp. Je leert alles gewoon in de praktijk. Chill, toch? Wel moet je natuurlijk een beetje kunnen koken en zin hebben om de kneepjes van het vak te leren. Ben jij nog geen topchef? Check dan onze gratis culinaire cursussen!

 • Is werken als keukenhulp hard werken?

  De werkdagen in de keuken zijn vaak lang en druk. Als keukenhulp ben je niet vies van hard werken. Dan smaakt dat afsluitdrankje straks dés te lekkerder. Benieuwd wat andere eisen zijn voor de functie keukenhulp? Check hier welke competenties en eigenschappen passen bij een keukenhulp.

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als keukenhulp?

  Om keukenhulp te worden heb je geen specifieke opleiding nodig. Ga meteen aan de slag! Lekker toch? Wel moet je natuurlijk een beetje kunnen koken. Ben jij nou nog niet bepaald een topchef? Check dan onze gratis culinaire cursussen!

 • Hoe moet ik solliciteren op een vacature voor keukenhulp?

  Solliciteren als keukenhulp is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren! Of bekijk alle banen als keukenhulp hierrrr

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als keukenhulp?

  Als keukenhulp word je een echte multitasker! Stress? Wat is dat? Kun je dat eten? Jij houdt het hoofd altijd koel en raakt nooit in paniek. Ook leer je goed samenwerken, door jou draait de keuken altijd als een geoliede machine! Check hier de rest van de competenties die passen bij een keukenhulp!