Werken als pedagogisch medewerker, iets voor jou?

Ben jij een echte kindervriend en vind je het stiekem nog steeds superleuk om te knutselen en leuke spelletjes te bedenken? ⚽ Dan is een baan als pedagogisch medewerker HE-LE-MAAL jouw ding! Weten wat een pedagogisch medewerker allemaal doet? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier precies waar je moet zijn!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat is een pedagogisch medewerker precies?!

Een pedagogisch medewerker begeleidt kinderen en helpt bij hun ontwikkeling. Dit doe je bijvoorbeeld door het organiseren van leerzame spellen of creatieve knutselwerkjes. Kinderen leren door te spelen!  Als pedagogisch medewerker ga je meestal aan de slag op een kinderdagverblijf of naschoolse opvang, waar je zorgt voor een veilige omgeving voor ieder kind. 👶

Als pedagogisch medewerker is elke dag anders! Voorlezen in 1001 verschillende stemmen, bladeren verzamelen voor de mooiste herfsttafel en natuurlijk… verstoppertje spelen. BUUT VRIJ! Je bent een echte pro in opvoeden. Dus naast spelletjes zorg je ook voor een gezonde lunch, een flesje en een opgemaakt bedje. En aan het eind van de dag? Dan bespreek je de dag van de kiddo’s door met de ouders. Een betekenisvolle en essentiële baan in de sector welzijn. Je helpt namelijk niet alleen kinderen, maar ook ouders!  

Wat doet een pedagogisch medewerker? De belangrijkste taken:

 • Kinderen begeleiden: leren samenspelen, nieuwe liedjes zingen en de eerste woorden. Je begeleidt kinderen tijdens de eerste stappen van hun leven! 🍼
 • Kinderen verzorgen: zorgen dat kinderen op tijd wat eten, naar de wc gaan en een dutje doen. Onder jouw vleugel komt deze kids he-le-maal niks tekort. 
 • Oogje in het zeil houden: je bent een wandelende babyfoon en houdt als pedagogisch medewerker alles scherp in de gaten! Wie moet er nog wat water drinken, wie heeft er vandaag last van driftbuien en wie is moe? Jij weet het! ✅
 • Activiteiten organiseren: jij verzint altijd iets leuks om te doen. Jij zorgt dat de kids zich geen moment vervelen. 🎨
 • Overleggen met ouders: je bespreekt alles met de ouders van het kind. Zo blijven ze goed op de hoogte van de ontwikkeling. 📈

De werkdag van een pedagogisch medewerker: begeleiden, verzorgen en spelen!

Een pedagogisch medewerker is natuurlijk een echte kindervriend. Aangezien je meestal werkt met kinderen tot 4 jaar, hoort een flesje geven, luiers verschonen en… af en toe hoort een snotneus er ook gewoon bij! Gelukkig hoef je dit nooit alleen te doen, maar sta je met andere collega’s sterk. En aangezien er overal in Nederland opvang nodig is, is er altijd een baan bij jou in de buurt. 

Benieuwd hoe een dag als pedagogisch medewerker eruitziet? Check het hier: 

Tijdstip Taak
07:00 uur

vroeg uit de veren! Over een uur staan de eerste ouders al op de stoep. ⏰

07:30 uur

voordat je begint spreek je de dag door met je favoriete collega’s. Wat gaat iedereen doen vandaag? 

08:00 uur

goedemorgen Emma, Goeiemorgen Rayan! Je begroet de kinderen en maakt een kort praatje met de ouders. 👋

09:00 uur

we beginnen vandaag met voorlezen. Iedereen zit op het puntje van zijn stoel en luistert aandachtig. 📚

10:00 uur

oei! Het verhaaltje was voor sommige kinderen misschien iets te spannend. Tijd om de luiers te verschonen! 

11:00 uur

buitenspeeltijd! Het is vandaag lekker weer. Samen met je collega drink je buiten een kop koffie. ☕

12:00 uur

lunch! Je dekt de tafel met een stel ijverige kids en smeert verschillende broodjes voor iedereen. 

12:30 uur

nu is het tijd voor een dutje… voor de kinderen tenminste! Ondertussen houd je een oogje in het zeil. 

13:00 uur

na de lunch mogen de kinderen vrij spelen. Je hebt de speelhoek, puzzels en tekenspullen al klaargelegd! 🧩

14:00 uur

jij hebt gezond fruit en groenten gesneden. De kinderen leren vandaag meer over eerlijk delen. 

15:00 uur

de eerste ouders komen de kinderen weer ophalen. De laatste overblijvers mogen nog even buitenspelen. 🏐

16:00 uur

je mag naar huis. Je knuffelt de laatste kinderen en gaat fluitend naar huis! 🏡  

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een pedagogisch medewerker 🤑

Als fulltime pedagogisch medewerker verdien je gemiddeld tussen €2.208 en €2.290 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €29.147 per jaar. Daar kun je veel oordopjes van kopen. 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €12,98. Tsjakkaaa! 

Als pedagogisch medewerker val je vaak onder de cao kinderopvang. Dit houdt in dat je salaris, vakantiedagen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden al landelijk voor je gefikst zijn! Chill toch? 

Hoe weten wij dat pedagogisch medewerkers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als pedagogisch medewerker? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van pedagogisch medewerkers is. Hoppaaaa!

Wat voor pedagogisch medewerkers zijn er?

Er zijn twee typen pedagogisch medewerkers. Dat zit ‘m vooral in de plek waar je werkt:

 • Pedagogisch medewerker kinderopvang: wanneer de ouders op werk zijn, zorg jij voor een veilige omgeving waar kinderen de eerste stappen zetten in hun (sociale) ontwikkeling. 
 • Pedagogisch medewerker naschoolse opvang: werken beide ouders van het kind nog na schooltijd? Dan vang jij ze met liefde op! Ondertussen organiseer je leuke activiteiten en zorg je dat alle kinderen het naar hun zin hebben. 😌

Pedagogisch medewerker worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Klinkt een baan als pedagogisch medewerker als K3-muziek in je oren? Yesss! Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan op een kinderdagverblijf of naschoolse opvang. Hiervoor heb je een mbo-3 opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang of mbo-4 opleiding pedagogisch medewerker nodig. 
Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling (H3)
Wil je het beste uit jezelf halen en je blijven ontwikkelen als pedagogisch medewerker? Doe dan de onderstaande trainingen:

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een pedagogisch medewerker

Je leert je hele leven, dus ook voor jou zijn er nog veel doorgroeimogelijkheden. Voor deze banen heb je de hbo-opleiding sociaal pedagogische hulpverlening nodig. Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een pedagogisch medewerker:

 • Pedagogisch medewerker ziekenhuis: als pedagogisch medewerker in een ziekenhuis bereid je kinderen voor op een operatie. Dit doe je door middel van spel en activiteiten waardoor je ze gerust stelt. 
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener: je begeleidt en ondersteunt mensen die door psychische problemen, handicap of ziekte niet zelfstandig activiteiten uitvoeren. 

Voor deze banen heb je de hbo-opleiding sociaal pedagogische hulpverlening nodig. 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte pedagogisch medewerker 🤩

Werken met kinderen? Dat is voor jou kinderspel! Over welke eigenschappen beschikt een pedagogisch medewerker? Dat check je hieronder: 

 • Je bent zorgzaam: tijdens je werk ben jij de opvoeder. Je zorgt dat de kinderen gezond eten, op tijd een dutje doen en verschoond worden. Check! ✅
 • Je bent communicatief: je luistert goed naar de kinderen en praat helder en duidelijk. Ook de communicatie naar de ouders toe is voor jou no problemo! 
 • Je bent creatief: een spelletje, knutselwerk, of liedje. Jij schudt het zonder moeite uit je mouw. 🐒
 • Je hebt empathie: je kan je goed inleven in de wereld van kinderen. Ruzie? Je zorgt dat ze het goedmaken! Gevallen? Bij jou mogen ze uithuilen. Ja jij bent een echte kindervriend. 🤡
 • Je kunt goed samenwerken: samen met jouw collega’s zorg je dat kinderen zich prettig en veilig voelen! 

Altijd de nieuwste pedagogisch medewerker vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker kun je zowel parttime als fulltime aan de slag. Het ligt er dus helemaal aan wat je zelf het prettigste vindt! Een fulltime baan als pedagogisch medewerker is meestal 36 uur per week. Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als pedagogisch medewerker via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als pedagogisch medewerker aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de zorg...

 • Medewerker kinderdagverblijf
 • Begeleider 
 • Jeugd-jongerenwerker
 • Pedagogisch medewerker A 
 • Pedagogisch medewerker B
 • Helpende

Dit zijn de meestgestelde vragen over pedagogisch medewerkers

 • Wat is een pedagogisch medewerker?

  Een pedagogisch medewerker is iemand die kinderen begeleidt en ze helpt bij hun ontwikkeling. Dit doe je bijvoorbeeld door het organiseren van leerzame spellen of creatieve knutselwerkjes. Kinderen leren namelijk door te spelen! Lees hier meer over wat een pedagogisch medewerker is.

 • Wat verdien je gemiddeld als pedagogisch medewerker?

  Als fulltime pedagogisch medewerker verdien je gemiddeld tussen €2.208 en €2.290 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €29.147 per jaar. Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €12,98. Tsjakkaaa! Ontdek hier alles over de eigenschappen van een pedagogisch medewerker.

 • Waarom is het leuk om te werken als pedagogisch medewerker?

  Je mag de hele dag met kinderen werken en brengt ze de eerste stappen in hun (sociale) ontwikkeling bij! Dit doe je spelenderwijs door middel van voorlezen, knutselen en spelletjes. Hierdoor is geen enkele dag hetzelfde. Ontdek hier alles over het salaris van een pedagogisch medewerker.

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als pedagogisch medewerker?

  Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan als pedagogisch medewerker. Hiervoor heb je een mbo-3 opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang of mbo-4 opleiding pedagogisch medewerker nodig. Lees meer over opleidingen voor pedagogisch medewerker.

 • Hoe moet ik solliciteren op een pedagogisch medewerker vacature?

  Eitje! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij pedagogisch medewerker. Heb je dat gedaan? Stuur dan je cv en een ijzersterke motivatie op! Hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!