Verpleegkundig specialist, iets voor jou?

Sta je altijd klaar voor mensen om je heen en is zorgzaam jouw tweede naam? Dan is een baan als verpleegkundig specialist iets voor jou! Als verpleegkundig specialist sta je tussen de verpleegkundige en de medisch specialist in. We vertellen je meer over de baan, het salaris en de opleiding die je nodig hebt! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat is een verpleegkundig specialist?!

Een verpleegkundig specialist is dé schakel tussen verpleging en artsen in de zorg. Je hebt namelijk de praktijkervaring van een verpleegkundige PLUS de kennis van een specialist! In jouw functie combineer je verpleegkundige behandelingen met onderzoek naar verbeteringen binnen de zorg. Ook begeleid je verpleegkundigen en andere zorgverleners (in opleiding) en leer je ze de beste zorg te verlenen. Dit doe je op de afdeling waarin jij je gespecialiseerd hebt. 👩🏾‍⚕️ Héél dankbaar werk dus! 

Kortom, als verpleegkundig specialist bied je:

 • Een luisterend oor: patiënten, artsen of collega’s; bij jou kunnen ze altijd terecht.  
 • Een scherpe blik: iedere patiënt is uniek en heeft een eigen zorgvraag. Dat weet jij als geen ander en past daar ook altijd je zorg op aan!
 • Diagnoses en behandelplannen: met jouw kennis weet jij precies hoe de vork in de steel zit. Moeilijke diagnoses? Behandelplannen? Fix jij! 
 • Een meerwaarde in het werkveld: voor uitgebreid onderzoek zetten ze jou in. Want niet alleen verzorg je mensen graag, je ben ook op de hoogte van de nieuwste behandeltechnieken en ontwikkelingen in de zorg.
 • Een begeleidende rol voor collega’s (in opleiding): je bent niet voor niets een zorgzaam type. Ook collega’s help jij graag een handje!

Passen deze taken bij jou? Top! Want er zijn véél verpleegkundig specialisten nodig.

Wat is het verschil tussen een verpleegkundig specialist en een verpleegkundige? Of een arts?

De verpleegkundig specialist heeft het beste van twee werelden! Check hier de verschillen per functie:
 

Taak Verpleegkundige Verpleegkundig arts Basisarts

patiënten verzorgen

x x  

verpleegkundige handelingen

x x  

medische gegevens registreren

x x x

familie en patiënten inlichten

  x x

spreekuur houden

  x x

diagnoses stellen

  x x

medicatie voorschrijven

  x x

behandelplan uitdenken en voorstellen

  x x

doorverwijzing naar specialist

    x

De werkdag van een verpleegkundig specialist: veelzijdig, belangrijk en persoonlijk

Als verpleegkundig specialist ga je grondig te werk. Dat moet ook, want je hebt een hele verantwoordelijkheid! Wat zegt de patiënt nou écht? Wat heeft iemand nodig? Om extra informatie in te winnen heb je contact met verpleegkundigen en artsen. Weet je alles wat je moet weten? Check! Je stelt een persoonlijke diagnose en een behandelplan op. Echt maatwerk dus! Dit maakt elke dag in het leven van een verpleegkundig specialist anders 🩺.

En je werkplek? Als verpleegkundig specialist ben je overal nodig. Je werkt in het ziekenhuis 🏨, in een kliniek 🏥 of in een verpleeghuis 🏩. Daarnaast heb je dag- of crisisdiensten, maar over het algemeen is je rooster een stúk regelmatiger dan dat van een verpleegkundige. Tijdens een dagdienst begin je bovendien later dan de verpleging. Lekker toch? Hieronder een greep uit de dag van een verpleegkundig specialist!
 

Tijdstip Taak
09:00 uur

Overdracht van de verpleging: hoe gaat het met iedereen?

10:00 uur

Uitwerken van het behandelplan van cliënt B, morgen overleg met de arts.

11:00 uur

Dossiers van nieuwe patiënten doornemen 🔎

12:00 uur  
13:00 uur

Spreekuur! Vandaag komen er 6 patiënten langs.

14:00 uur  
15:00 uur

Familie van een patiënt komt een bedankje brengen 💐. Dit maakt je dag!

16:00 uur  
17:00 uur

Overdracht met de avonddienst. Voordat je met een gerust hart naar huis gaat vertel je ze waar ze op moeten letten.

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een verpleegkundig specialist 🤑

Als fulltime verpleegkundig specialist verdien je gemiddeld tussen €3.092 en €3.552 bruto loon per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €39.864 per jaar. Daar kun je zo’n 15 keer van op vakantie! 😉 Werk je liever flex? Dan verdien je een gemiddeld uurloon van €19,18. Kassa!

Hoe weten wij dat verpleegkundig specialisten dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Als verpleegkundig specialist val je onder een cao. Afhankelijk van de zorgtak waarin je werkt, word je ingedeeld in bijvoorbeeld de cao-GGZ, de cao-ziekenhuizen of de cao-gehandicaptenzorg. Op basis van deze cao wordt jouw salaris, bonussen en reiskostenvergoeding bepaald. De secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per zorginstelling. 

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als helpende, verzorgende of verpleegkundige? Wij vertellen je alles over salaris!
 

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als verpleegkundig specialist? Kom erachter met de salariswijzer! Deze maakt jou snel een beetje ‘wegwijzer’ op het gebied van salaris. Tsjakka!

Wat voor verpleegkundig specialisten zijn er?

Onder de verpleegkundig specialisten maken we onderscheid tussen twee stromingen: de algemene en de geestelijke gezondheidszorg. 

 • Verpleegkundig specialist algemene gezondheidszorg (AGZ): denk hierbij aan werken in een algemeen ziekenhuis, verpleeghuis of in de gehandicaptenzorg. Lekker doen waar je goed in bent dus!
 • Verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorg (GGZ): als verpleegkundig specialist in de GGZ kom je te werken in een psychiatrische kliniek of ziekenhuis.

Verpleegkundig specialist worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om verpleegkundig specialist te worden heb je het volgende nodig:

 • een hbo-verpleegkunde diploma om toegelaten te worden tot de Master of Advanced Nursing Practice;
 • een (werkplek die jou toegang verleent tot de) hbo-master Master of Advanced Nursing Practice in de richting AGZ of GGZ; 
 • een BIG-registratie. 

💡 Bijna elke verpleegkundig specialist is doorgegroeid vanuit de functie verpleegkundige. Meestal word je via je werkgever opgeleid en kun je vervolgens als verpleegkundig specialist aan de slag. Op dezelfde plek, of ergens anders. Net wat jij wil!

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Klaar om jezelf verder te ontwikkelen? We weten zeker dat jij onze trainingen gaat rocken! 🎸 Als verpleegkundig specialist komen de volgende trainingen van pas:

 • Om héél precies iemands zorgvraag in kaart te brengen, is het belangrijk om alle relevantie informatie boven tafel te halen. Check daarvoor de training Gespreksvaardigheden: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. 
 • Daarnaast moet je als verpleegkundig specialist belangrijke beslissingen maken over diagnostiek en behandelingen. Tadaaaaa: een training Beter beslissingen nemen: Hak die knoop door!
 • Als verpleegkundig specialist moet je helaas meer dan eens slecht nieuws brengen. Gelukkig biedt de training Lastige gesprekken hierbij houvast. 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte verpleegkundig specialist 🤩

Een functie als verpleegkundig specialist word je niet zomaar. Jij vinkt ook deze punten af:

 • Jij bent betrokken: je weet wat er bij je patiënten speelt. Zowel op fysiek vlak, als ook mentaal. 
 • Jij bent een goede luisteraar: ongeacht wat iemand vertelt, weet jij altijd de kern eruit te halen en dit mee te nemen in het behandelplan. 
 • Jij bent koersbepalend: nadat je alle informatie hebt verzameld, hak jij als geen ander knopen door! Om je leidinggevende skills nóg verder te ontwikkelen, check je deze training. 

Met deze topwerkgevers werken wij samen in de zorg

Werken bij een topwerkgever. Wie wil dat nou niet? Dit zijn onze topwerkgevers in de zorg. 

 • GGz Breburg: GGz Breburg helpt en houdt mensen op de been. Ze bieden specialistische zorg aan mensen met psychiatrische problemen. Wil jij helpen om mensen weer vertrouwen in zichzelf en anderen te geven? Bij GGz zoeken ze regelmatig verpleegkundigen en begeleiders. Bekijk hier alle vacatures en check of er wat interessants voor jou bijzit!
 • GGD Nederland: de GGD zet zich elke dag volop in om mensen te helpen hun algehele gezondheid te verbeteren. Van vaccinaties tot onderzoeken en voorlichting. Je begrijpt: daar is extra hulp voor nodig. Jouw hulp! Zo kun je op (zeer) korte termijn aan de slag als bron- en contactonderzoeker, arts, administratief medewerker, schoonmaker of planner. Iets voor jou? Bekijk hier de vacatures en solliciteer! 

Altijd de nieuwste verpleegkundig specialist vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als verpleegkundig specialist?

Over het algemeen hebben verpleegkundige specialisten regelmatige werktijden. Verder is het aan jou! Wil je parttime of fulltime als verpleegkundig specialist aan de slag? En heb je voorkeur voor een vaste werknemer of liever flexibel? Je roept het maar! Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als verpleegkundig specialist via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als verpleegkundig specialist aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meest gestelde vragen over verpleegkundig specialist

 • Wat is een verpleegkundig specialist?

  Een verpleegkundig specialist is de schakel tussen verpleging en artsen. Als verpleegkundig specialist combineer je verpleegkundige behandelingen met onderzoek naar verbeteringen in de zorg. Ook begeleid je zorgverleners (in opleiding) en leer je hen de beste zorg te verlenen. Lees hier precies wat een verpleegkundig specialist is.

 • Wat is het verschil tussen een verpleegkundige en een verpleegkundig specialist?

  Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die doorgroeit, waardoor die binnen een specialisme naar keuze een behandelrelatie aan mag gaan met patiënten. Daar hoort óók het stellen van een diagnose en het voorschrijven van medicatie bij. Bekijk hier de taken van een verpleegkundig specialist.

 • Wat is het verschil tussen een verpleegkundig specialist en een arts?

  Hoewel een verpleegkundig specialist diagnoses mag stellen en medicatie mag voorschrijven, beperkt deze bevoegdheid zich tot het specialisatiegebied van de verpleegkundig specialist. De behandelingen zijn die uitgevoerd mogen worden zijn routinematig en matig complex. Waar nodig gebeuren deze handelingen onder supervisie van een arts. Meer weten over verpleegkundig specialist? Lees het hier!

 • Wat verdien je gemiddeld als verpleegkundig specialist?

  Een medisch specialist verdient gemiddeld tussen de €3.092 en €3.552 brutoloon per maand. Flexibel werken? Dan kun je uitgaan van €19,18 per uur. Lees hier meer over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden van een verpleegkundig specialist. 

 • Heb je ervaring nodig voor verpleegkundig specialist?

  Om de opleiding tot verpleegkundig specialist te kunnen volgen is een aantal jaar ervaring in de zorg vereist. Het verschilt per werkgever of deze ervaring gerelateerd moet zijn aan het specialisme. Check hier de voorwaarden om te gaan werken als verpleegkundig specialist. 

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als verpleegkundig specialist?

  Om te kunnen werken als verpleegkundig specialist dien je een aantal jaar ervaring als verpleegkundige op hbo niveau te hebben. Het aantal vereiste jaren en de richting waarin je deze ervaring moet hebben opgedaan verschilt per instelling. Vervolgens dien je, binnen een zorginstelling, een master tot verpleegkundig specialist te volgen. Lees hier alle vereisten om te kunnen werken als verpleegkundig specialist.

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een verpleegkundig specialist baan?

  Als verpleegkundig specialist leer je objectief onderzoek te doen, gesprekken te voeren met patiënten, beslissingen te maken en omgaan met slechts nieuws. Check hier de trainingen die pas pas komen als verpleegkundig specialist. 

 • Hoe lang duurt een opleiding tot verpleegkundig specialist?

  De master tot verpleegkundig specialist duur twee jaar. Om te worden toegelaten tot deze opleiding is een hbo-v diploma vereist. Een hbo-v opleiding duurt 4 jaar. Lees hier alles over de diploma’s en certificaten die je nodig hebt als verpleegkundig specialist!