In de juiste outfit naar je gesprek!

Jij moet morgen zeker op sollicitatiegesprek? Lekker bezig! Het gesprek heb je helemaal voorbereid en nu dat laatste dingetje: je outfit! No worries. Hier zijn 9 do’s en dont’s om je op weg te helpen.

 1. Check het bedrijf waar je heen gaat!
  Er is namelijk nogal een verschil of je gaat solliciteren bij een magazijn of in de horeca. Waar je op de eerste plek met een mooie, nette spijkerbroek en dito trui prima voor de dag kan komen, moet je bij een functie voor in de horeca echt wat netter gekleed zijn. Een mooi overhemd, je beste schoenen een net kapsel… Echt even je best doen!

 2. Wees verzorgd
  Gat in je broek? Kreukels in je shirt? Nogal onverzorgd. Zo wil je niet overkomen. Let er daarom op dat je kleding draagt zonder vlekken of scheuren. Haal ook eventuele haren ervan af. En wees voorbereid! Neem bijvoorbeeld altijd een extra panty mee als je er een draagt! Of een schoon shirt, gewoon voor de zekerheid.

 3. Denk na over de kleuren die je draagt!
  Is dat echt zo belangrijk? Ja! Onbewust verklapt de kleur die je draagt best veel over je. Geel? Een beetje tricky Met die kleur kom je niet heel betrouwbaar over. Rood daarentegen straalt kracht en zelfvertrouwen uit. Wees je er van bewust welke invloed de kleur van je kleding kan hebben!

 4. Sneakers, pumps of nette schoenen?
  Loop je het liefst op afgetrapte sneakers? Niks mis mee, maar denk voor je op gesprek gaat even drie keer na welke schoenen je aantrekt. Of trek op zijn minst je minst afgetrapte sneaker aan... Ook hierbij geldt: verdiep je in het bedrijf. Als iedereen sneakers draagt, hoef jij echt niet op je nette schoenen te komen aanzetten!

 5. Gooi je haar los!
  Een pet, een hoed of een muts: leuk die hoofddeksels, maar laat ze tijdens je sollicitatie thuis. Je toekomstige werkgever waardeert jouw eigen stijl vast, maar het schrikt hem ook af. Een hoofddeksel vanwege een geloofsovertuiging kan natuurlijk wel gewoon.

 6. Voorkom zweetplekken!
  Breekt het angstzweet je al uit bij de gedachte aan je sollicitatie? Grote kans dat je hartstikke zenuwachtig bent. Laat het je werkgever niet zien- of erger: ruiken! Trek daarom goed ademende kleding aan (en vergeet je deo niet ;)). Zo voorkom je zichtbare zweetplekken.

 7. Twijfel over de lengte van je rok? Doe het niet!
  Die mooie rok of jurk uit de kast gehaald? Onwijs leuk voor een avondje stappen, maar check even of die niet te kort is voor je sollicitatie. Bij twijfel: niet doen!

 8. Sieraden en piercings
  Hoewel piercings superleuk staan, doe je er verstandig aan niet teveel ijzer in je gezicht te hebben tijdens een sollicitatiegesprek. Het leidt af en dat is het laatste wat je wilt tijdens een sollicitatie.

 9. Wees vooral: comfortabel
  Allemaal leuk en aardig die tips, maar uiteindelijk gaat het erom dat je iets aantrekt waar jij je lekker in voelt! Een heel chic jurkje gescoord,maar voel je je totaal niet jezelf erin? Niet aan doen dan. Je straalt uit hoe je je voelt, dus zorg dat je iets aan hebt waar jij je prettig in voelt.

  Check de vlog!
  In deze vlog heeft Juul haar hele kledingkast meegenomen naar onze vestiging, om erachter te komen wat ze aantrekt naar haar gesprek.

Heb je nog wat tips nodig om je op het gesprek voor te bereiden? Check dan deze pagina!
Om je optimaal voor te bereiden kun je ook onze gratis persoonlijkheidstest doen.