Eerste werkdag! Wat moet je aantrekken?

Het schoolplein, de discotheek, een bruiloft en je eerste werkdag. Wat is de overeenkomst tussen deze locaties? Juist, wat trek je aan? Vroeger wilde je simpelweg cool zijn, maar tegenwoordig red je het niet met de laatste nieuwe Nikes. Zelfs de uitnodiging voor een bruiloft is een raadsel met dresscodes als cocktail, smart casual of black tie. Een borrel in je hand, een zwart strikje om je nek en je smartphone in je broekzak, is hier niet helemaal de bedoeling.

Je eerste werkdag is ook zo’n mooi moment om de plank volledig mis te slaan. We zijn nu eenmaal sterk visueel ingesteld en je outfit doet een flinke duit in het spreekwoordelijke eerste indruk zakje. Schud je de hand van de baas in je spijkerbroek terwijl hij zojuist de nieuwe wintercollectie van Oger heeft aangeschaft? Of wandel je de kantine binnen in een driedelig (mantel-)pak terwijl je collega’s de bier-pingpong opruimen? Embarrassing! Lees daarom onze tips zodat je matcht met je collega’s en je vol zelfvertrouwen die eerste werkdag tegemoet gaat. 

#1 Koekeloeren

Kijk tijdens je sollicitatie om je heen want dit is het moment om de crowd goed te bekijken. Voel je jezelf overdressed of underdressed? Het kan voorkomen dat het hele kantoor op vakantie is of dat jouw werkplek op een andere afdeling is. Kijk dan naar de inrichting en de sfeer van het kantoor. Hangt er moderne kunst aan de muur of staat er een zitzak in de hoek? Krijg je koffie in een gare mok of in een nette kop en schotel? 

#2 Inspector Gadget

Inspector Gadget had pas echt een wicked outfit! Ga net als hij op onderzoek uit. Google, Facebook en LinkedIn zijn je beste vrienden. Bekijk de bedrijfswebsite en let ook op de schrijfstijl, wordt er met je of u geschreven? Hoe staan werknemers op de foto bij de About pagina? Zijn er onlangs netwerkborrels geweest? Ken je iemand via via die bij het bedrijf werkt? Trakteer hem of haar op een kop koffie in zijn kledingkast. 

#3 Tactiek

Stuur een paar dagen voor je eerste werkdag een e-mail naar degene die je heeft aangenomen. Vraag of je nog ergens rekening mee moet houden zoals; waar je het beste kunt parkeren, is er een vergadering die je moet voorbereiden, neem je een eigen laptop mee en wat is de dresscode? Hoppa, die fashion vraag heb je mooi verpakt en je e-mail staat ook nog eens heel bedachtzaam. Jouw eerste werkdag verloopt zeker soepeltjes!

#4 Fris en fruitig

Je eerste werkdag is niet het moment om dat nieuwe kekke jurkje of die nieuwe kanariegele sneakers uit de kast te trekken. Trek liever iets aan wat je vaker hebt gedragen en waar je jezelf goed in voelt. Zorg dat de basis in orde is en kies altijd voor nette schoenen, alles gestreken, geen ‘hippe’ gaten en een frisse look. 

#5 Jasje aan jasje uit

Vergaderen, klanten ontmoeten, borrelen met collega’s. Het is een dag met van alles wat, crisis! Ga voor laagjes zodat je een echte kameleon bent. Mix 1 of 2 casual items met super zakelijke kledingstukken zoals een pantalon, rokje of colbert. Je hangt je jasje aan de kapstok tijdens de lunch en je stropdas gaat weer om voor die afspraak met een klant. Vervang pumps voor sneakers als je naar de kroeg gaat voor een borrel met collega’s. Hatsee, jou krijgen ze er niet onder! 

Sta je met deze tips alsnog voor Jan met de korte achternaam? Geef dan de schuld aan je kapotte wasmachine of je zogenaamde fashion forward vrienden die je advies hebben gegeven. Er is altijd weer een nieuwe dag met nieuwe kansen! 

Ga je fluitend en met twee vingers in je neus je eerste werkdag tegemoet? Dan heb jij vast en zeker een geniale outfit tip? Vertel het aan ons!

Op zoek naar een nieuwe job?

Wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of zoek je juist naar vastigheid? Zoek je parttime werk of wil je liever fulltime werken? Vind dan via Tempo-Team jouw ideale baan.

Eerste werkdag? Hoe onthoud je al die namen?

Zodra je binnenstapt, word je voorgesteld aan je collega’s en daarna begeleid naar je nieuwe werkplek door...uuhm...hoe heet ‘ie ook alweer?