Werken als horecamanager, iets voor jou?
Ben jij een horecaheld in hart en nieren? En lijkt het jou gaaf om een team aan te sturen in een hotel, restaurant of café? Dan is werken als horecamanager jou op het lijf geschreven. Weten hoe en waar je aan de slag kunt als horecamanager? Wat voor opleiding je nodig hebt? Hoe je kunt doorgroeien? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres!
Goed verhaal, lekker kort:
- Wat doet een horecamanager?
- Zo ziet de werkdag van een horecamanager eruit
- Dit is het salaris van een horecamanager
- Wat voor horecamanagers zijn er?
- Opleidingen en trainingen om horecamanager te worden
- Groei door tot inkoper of sales medewerker
- Checklist: competenties & eigenschappen
- Ga aan de slag bij deze werkgevers!
- Waarom werken via Tempo-Team een feestje is
- De leukste horecamanager vacatures
- Dit zijn de meest gestelde vragen over horecamanager
Uuhhh… wat doet een horecamanager precies?!
Een horecamanager heeft de leiding over een hotel, restaurant, café of bar. Zowel vóór als achter de schermen doe je er alles aan om je gasten de allerbeste service te bieden. Ook houd je de financiën bij, stuur je een team aan, leid je nieuwe collega’s op en zorg je dat iedereen het naar zijn zin heeft. Eén ding is zeker: bij jou komen ze zeker nog een keer terug!
Als horecamanager zijn dit je belangrijkste taken:
- Team aansturen: als leidinggevende zorg je dat je collega’s in de keuken, achter de bar en in de bediening weten wat ze moeten doen. Ook geef je feedback zodat jouw team nog beter wordt in hun werk.
- Nieuwe collega’s inwerken: je neemt nieuwe collega’s aan en leert ze de fijne kneepjes van het horecavak. Van hele praktische dingen, zoals hoe het reserveringssysteem werkt, tot interessante feitjes over de wijnen. 🍷 Kennis delen is het leukste wat er is!
- Gasten helpen: grote kans dat je als horecamanager ook af en toe meewerkt op de vloer. Bijvoorbeeld wanneer het druk is of er een speciaal evenement plaatsvindt. Overal zorg jij voor een uitstekende service.
- Financiën bijhouden: de inkomsten en uitgaven houd je nauwlettend in de gaten. Zo weet jij precies hoeveel geld er in de kas zit en hoe het bedrijf er financieel voorstaat. Ook zorg je ervoor dat je collega’s op tijd hun salaris krijgen. 💸
- Inkopen doen: je bestelt (samen met de chef-kok) producten en zorgt dat er altijd voldoende voorraad is. Ook onderhandel je met leveranciers over prijzen, kwaliteit en levertijden. Ja, je leest het goed. Winkelen is onderdeel van je werk. 😉
- Het bedrijf op de kaart zetten: en dan bedoelen we niet de menukaart... Want als horecamanager wil je natuurlijk dat jouw zaak goed aangeschreven staat. Je houdt dus goed in de gaten wat er over je gezegd wordt en probeert je service altijd te verbeteren.
- Hygiëne- en veiligheidsregels naleven: in de horeca zijn hygiëne en veiligheid superbelangrijk. Voor jezelf en je collega’s, maar natuurlijk ook voor de gasten. Daarom zorg je ervoor dat iedereen de regels kent én naleeft. Kom maar door met die OK-stickers, smaakpolitie! 👮
De werkdag van een horecamanager: plannen, coachen en glimlachen
Als horecamanager heb je een heleboel taken. Je start je dag bijvoorbeeld met het maken van de werkroosters, daarna leer je een nieuwe collega de beste serveertechnieken en vervolgens ga je op pad voor nieuwe wijnglazen. Tussendoor klets je gezellig met de gasten en check je of iedereen het naar zijn zin heeft. Wordt het ineens druk in het restaurant? Dan spring jij bij!
En het allerleukste aan jouw baan als horecamanager? Je leert elke dag nieuwe mensen kennen en werkt samen met een heleboel collega’s. Ook vroeg in de ochtend of laat in de avond. Je staat er nooit alleen voor.
Tijdstip | Taak |
---|---|
10:00 uur |
Goeeedemorgen collega’s! Je spreekt de dag met ze door en vertelt ze waar ze op moeten letten. Vandaag gaan we weer knallen! |
11:00 uur |
Terwijl je collega’s de tafels opdekken voor de lunch, bestel jij nieuwe wijnen bij de groothandel. 🍷 |
12:00 uur |
De eerste gasten druppelen binnen. Je maakt gezellig een praatje en vertelt ze over de nieuwe gerechten op de kaart. Deze salade MOETEN ze proeven… 🥗 |
13:30 uur |
Tijd voor een soep en een broodje. Heerlijk zo’n chefkok op je werk 😉 |
15:30 uur |
Tussendoor verwerk je de reserveringen voor het diner. Vanavond wordt het weer volle bak. Gezellig! |
17:00 uur |
Je doet een rondje door het restaurant en checkt of alle tafels klaar staan en de bar aangevuld is. Je team is weer fan-tas-tisch lekker bezig 👏 |
18:30 uur |
WOW! Ineens staat er een groep van 12 voor de deur die heel graag willen dineren. Jij springt even bij. Hallo, welkom! 👋 |
20:00 uur |
De spits is weer voorbij, dus jouw dag zit er op. Je collega’s sluiten straks af en jij kan alvast naar huis. Tot morgen! |
Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een horecamanager 🤑
Als fulltime horecamanager verdien je gemiddeld tussen €2.343 en €2.719 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €30.372 per jaar. Daar kun je ongeveer 600 keer van uit eten! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €14,62. Tsjakkaaa!
Als horecamanager val je onder de horeca-cao. Hier vind je afspraken over je salaris, feestdagen en vergoedingen als je werkt op feestdagen (Ka-chinggg💰).
Hoe weten wij dat horecamanagers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes zoals fooien niet mee.
Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als horecamedewerker of chefkok? Wij vertellen je alles over salaris!