Werken als horecamanager, iets voor jou?

Ben jij een horecaheld in hart en nieren? En lijkt het jou gaaf om een team aan te sturen in een hotel, restaurant of café? Dan is werken als horecamanager jou op het lijf geschreven. Weten hoe en waar je aan de slag kunt als horecamanager? Wat voor opleiding je nodig hebt? Hoe je kunt doorgroeien? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een horecamanager precies?!

Een horecamanager heeft de leiding over een hotel, restaurant, café of bar. Zowel vóór als achter de schermen doe je er alles aan om je gasten de allerbeste service te bieden. Ook houd je de financiën bij, stuur je een team aan, leid je nieuwe collega’s op en zorg je dat iedereen het naar zijn zin heeft. Eén ding is zeker: bij jou komen ze zeker nog een keer terug!

Als horecamanager zijn dit je belangrijkste taken:

 • Team aansturen: als leidinggevende zorg je dat je collega’s in de keuken, achter de bar en in de bediening weten wat ze moeten doen. Ook geef je feedback zodat jouw team nog beter wordt in hun werk. 
 • Nieuwe collega’s inwerken: je neemt nieuwe collega’s aan en leert ze de fijne kneepjes van het horecavak. Van hele praktische dingen, zoals hoe het reserveringssysteem werkt, tot interessante feitjes over de wijnen. 🍷 Kennis delen is het leukste wat er is!
 • Gasten helpen: grote kans dat je als horecamanager ook af en toe meewerkt op de vloer. Bijvoorbeeld wanneer het druk is of er een speciaal evenement plaatsvindt. Overal zorg jij voor een uitstekende service.
 • Financiën bijhouden: de inkomsten en uitgaven houd je nauwlettend in de gaten. Zo weet jij precies hoeveel geld er in de kas zit en hoe het bedrijf er financieel voorstaat. Ook zorg je ervoor dat je collega’s op tijd hun salaris krijgen. 💸
 • Inkopen doen: je bestelt (samen met de chef-kok) producten en zorgt dat er altijd voldoende voorraad is. Ook onderhandel je met leveranciers over prijzen, kwaliteit en levertijden. Ja, je leest het goed. Winkelen is onderdeel van je werk. 😉
 • Het bedrijf op de kaart zetten: en dan bedoelen we niet de menukaart... Want als horecamanager wil je natuurlijk dat jouw zaak goed aangeschreven staat. Je houdt dus goed in de gaten wat er over je gezegd wordt en probeert je service altijd te verbeteren.
 • Hygiëne- en veiligheidsregels naleven: in de horeca zijn hygiëne en veiligheid superbelangrijk. Voor jezelf en je collega’s, maar natuurlijk ook voor de gasten. Daarom zorg je ervoor dat iedereen de regels kent én naleeft. Kom maar door met die OK-stickers, smaakpolitie! 👮

De werkdag van een horecamanager: plannen, coachen en glimlachen

Als horecamanager heb je een heleboel taken. Je start je dag bijvoorbeeld met het maken van de werkroosters, daarna leer je een nieuwe collega de beste serveertechnieken en vervolgens ga je op pad voor nieuwe wijnglazen. Tussendoor klets je gezellig met de gasten en check je of iedereen het naar zijn zin heeft. Wordt het ineens druk in het restaurant? Dan spring jij bij!

En het allerleukste aan jouw baan als horecamanager? Je leert elke dag nieuwe mensen kennen en werkt samen met een heleboel collega’s. Ook vroeg in de ochtend of laat in de avond. Je staat er nooit alleen voor.
 

Tijdstip Taak
10:00 uur

Goeeedemorgen collega’s! Je spreekt de dag met ze door en vertelt ze waar ze op moeten letten. Vandaag gaan we weer knallen!

11:00 uur

Terwijl je collega’s de tafels opdekken voor de lunch, bestel jij nieuwe wijnen bij de groothandel. 🍷

12:00 uur

De eerste gasten druppelen binnen. Je maakt gezellig een praatje en vertelt ze over de nieuwe gerechten op de kaart. Deze salade MOETEN ze proeven… 🥗

13:30 uur

Tijd voor een soep en een broodje. Heerlijk zo’n chefkok op je werk 😉

15:30 uur

Tussendoor verwerk je de reserveringen voor het diner. Vanavond wordt het weer volle bak. Gezellig!

17:00 uur

Je doet een rondje door het restaurant en checkt of alle tafels klaar staan en de bar aangevuld is. Je team is weer fan-tas-tisch lekker bezig 👏

18:30 uur

WOW! Ineens staat er een groep van 12 voor de deur die heel graag willen dineren. Jij springt even bij. Hallo, welkom! 👋

20:00 uur

De spits is weer voorbij, dus jouw dag zit er op. Je collega’s sluiten straks af en jij kan alvast naar huis. Tot morgen!

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een horecamanager 🤑

Als fulltime horecamanager verdien je gemiddeld tussen €2.343 en €2.719 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €30.372 per jaar. Daar kun je ongeveer 600 keer van uit eten! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €14,62. Tsjakkaaa!

Als horecamanager val je onder de horeca-cao. Hier vind je afspraken over je salaris, feestdagen en vergoedingen als je werkt op feestdagen (Ka-chinggg💰). 

Hoe weten wij dat horecamanagers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes zoals fooien niet mee.

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als horecamedewerker of chefkok? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als horecamanager? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van horecamanagers is. Hoppaaaa!

Wat voor horecamanagers zijn er?

 • Assistent horeca manager: in deze functie assisteer je een horecamanager. Je bent verantwoordelijk voor administratieve taken, helpt met het inwerken van collega’s en hebt de leiding op de vloer als de manager er niet is. 
 • Restaurantmanager: een restaurantmanager heeft de leiding over een restaurant. Je stuurt een team aan van horecamedewerkers en zorgt samen dat alle gasten na hun maaltijd tevreden de deur uit lopen. Ook doe je de inkoop, heb je administratieve taken en probeer je de service elke dag te verbeteren.
 • Hotelmanager: een hotelmanager is eindverantwoordelijk voor de dagelijkse zaken in een hotel. Denk aan de administratie en de inkoop van producten, maar ook aan het aannemen en opleiden van nieuwe collega’s. Een 5-sterren ⭐ functie dus.
 • Café manager: als café manager ben je de baas van de kroeg. Maar dan écht de baas dus. Dankzij jou staan er elke dag de gezelligste mensen achter (en voor!) de bar, is de tap gesmeerd en de kroket komt perfect krokant uit het frituurmandje. Proost he! 🍻

Horecamanager worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om als horecamanager te werken, heb je minimaal een mbo-niveau 4 opleiding in de richting van hotelmanagement of horeca ondernemer nodig. Of natuurlijk een hbo Hotelschool opleiding! Daarnaast heb je als horecamanager een Certificaat Sociale Hygiëne nodig. Via ons leerpad Hospitality behaal je dit certificaat, maar ook andere diploma’s zoals het Certificaat Allergenen en SVH Wijntraining (digitaal). Check deze dus zeker als je als horecamanager aan de slag wil.

Veel werkgevers vragen bij een managementfunctie in een hotel, restaurant of café ook om een aantal jaar werkervaring. Heb je die ervaring nog niet? Ga dan lekker aan de bak als horecamedewerker of assistent bedrijfsleider en groei vanuit daar door!

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé horecatijger! 🐯 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een horecamanager

 • Inkoper: ben je goed in onderhandelen? Dan is een baan als inkoper misschien wel een mooie volgende stap voor jou! Als inkoper zorg je ervoor dat de voorraad van een bedrijf nooit opraakt. Dit kan natuurlijk in de horeca, maar ook bij een bedrijf in de bouw, kledingindustrie, een elektronicawinkel of iets totaal anders. Jij kiest!
 • Sales medewerker: als sales medewerker is het jouw taak om een product of dienst te verkopen. Je bedenkt campagnes en acties om mensen nieuwsgierig te maken en ze te overtuigen iets te kopen. Bijvoorbeeld om een nieuw drankje te proberen of eten via een bezorgservice te bestellen. Wat het werken in sales zo leuk maakt? Elke dag is een uitdaging en je kan in elke sector aan de slag!
 • Event manager: geef jij feestjes waar je vrienden nog weken over napraten? En ben je een kei in organiseren? Dan is een baan als event manager op je lijf geschreven! Van festivals tot concerten en bedrijfsfeestjes - jij zorgt dat de locatie er piekfijn uitziet, de lekkerste hapjes op tafel staan en alle bezoekers de tijd van hun leven hebben. 

Zie jij zo’n functie in sales wel zitten en wil je je doorgroeimogelijkheden vergroten? Top, want wij helpen je graag! Met onze online trainingen bereid jij je extra goed voor op je volgende baan! Wat dacht je van een training onderhandelen, verkopen of inkopen? Natuuuuurlijk helemaal gratis te volgen met jouw Tempo-Team account.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte horecamanager 🤩

Behalve een voorliefde voor gezelligheid en lekkere borrelhapjes, heb je als horecamanager natuurlijk nog meer in je servicegerichte mars. Herken jij jezelf ook in de volgende competenties en eigenschappen?

 • Je geeft goed leiding: als horecamanager ben je als de kapitein van een schip 🚢. Jij staat aan het roer en bepaalt de koers. Je helpt je team van horecamedewerkers als dat nodig is, motiveert ze om samen te knallen en zorgt dat ze precies weten wat ze moeten doen. Samen met volle kracht vooruit! 
 • Je bent klantgericht: bij jou is de gast koning(in)! 👑 Mist er iets op het menu? Hebben ze hele specifieke wensen? Is een bepaald drankje hip? Jij luistert naar ze en doet er alles aan om hun wensen samen met je team te vervullen. Gastvrijheid is je tweede naam.
 • Je bent een multitasker: elke dag dezelfde taken? Jij gaat voor afwisseling! Je bent graag met allerlei verschillende dingen bezig en het liefst tegelijk. Zonder moeite houd je alle (bitter)balletjes in de lucht. 🤹
 • Je bent een planner: werkroosters voor je collega’s, reserveringen van gasten, evenementen op feestdagen… jij laat je niet kennen en plant het allemaal op tijd. 📅
 • Je bent stressbestendig: stress? Is dat een nieuw bijgerecht op de lunchkaart? Hoeveel taken er ook op jouw bordje liggen, jij houdt het hoofd koel en weet het overzicht te bewaren. Van jouw rustige uitstraling worden zelfs de gasten helemaal zen. 🧘 

Altijd de nieuwste horecamanager vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als horecamanager?

De meeste horecamanagers werken fulltime, maar de tijden waarop je werkt kunnen verschillen. Zo zal de manager van een koffiebar vaker overdag werken dan de manager van een kroeg of hotel. En het weekend? Dat begint voor jou misschien wel op maandag of woensdag. Kun je lekker in alle rust op de bank hangen terwijl je vrienden met een kantoorbaan net aan hun werkweek beginnen.

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als horecamanager via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als horecamanager aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meest gestelde vragen over horecamanagers

 • Wat doet een horecamanager?

  Een horecamanager heeft de leiding over een hotel, restaurant, café of bar. Je bent dus eindverantwoordelijk voor alles wat er op de werkvloer gebeurt. Je houdt de financiën bij, stuurt een team aan, werkt nieuwe collega’s in en zorgt dat gasten de allerbeste service krijgen. Hier lees je meer over de taken van een horecamanager.

 • Wat verdien je gemiddeld als horecamanager?

  Als fulltime horecamanager verdien je gemiddeld tussen €2.343 en €2.719 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €30.372 per jaar. Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €14,62. Lees hier meer over het salaris van een horecamanager.

 • Heb je ervaring nodig voor horecamanager?

  Met een aantal jaar werkervaring in de horeca op zak ben je goed voorbereid op alle verantwoordelijkheden die je als horecamanager hebt. Voor de meeste horecamanager functies heb je dan ook een aantal jaar ervaring nodig. Bijvoorbeeld als horecamedewerker of in een leidinggevende functie als teamleider of assistent bedrijfsleider. 

 • Is horecamanager hard werken?

  Over het algemeen is werken in de horeca hard werken. Je bent de hele dag in de weer, staat altijd klaar voor gasten en werkt vaak op wisselende tijden. Gelukkig geeft een baan als horecamanager ook heel veel voldoening en werk je altijd samen met gezellige collega’s. Je staat er dus nooit alleen voor én het is een supersociaal beroep!

 • Hoe moet ik solliciteren op een horecamanager vacature?

  Solliciteren als horecamanager? Makkie! Kijk tussen onze vacatures, hengel de mooiste ertussenuit en stuur een enthousiaste sollicitatiebrief. Meteen aan de slag? Check hier onze openstaande horecamanager vacatures!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot horecamanager?

  Een opleiding tot horecamanager op het mbo duurt gemiddeld 3 tot 4 jaar. Een hbo-opleiding op de Hotelschool duurt gemiddeld 4 jaar. Omdat je tijdens je opleiding al veel praktijkervaring opdoet, kun je na het behalen van het diploma direct aan de slag. Hier lees je meer over de benodigde opleidingen en certificaten voor een horecamanager.