Werken als medisch secretaresse

Notuleren, ordenen, verzamelen, verwerken… dat is jouw tweede natuur! ✍️ En ziet de arts de bomen door het bos niet meer? Dan ben jij daar! Als medisch secretaresse ben je ijzersterk met taal en een échte administratieve duizendpoot. Wil jij weten wat werken als medisch secretaresse precies inhoudt? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Lees snel verder!

 Alle medisch secretaresse vacatures

Alles wat jij moet weten over werken als medisch secretaresse

Wat doet een medisch secretaresse

Als medisch secretaresse ben je werkzaam in de administratieve sector en help je de arts uit de brand. Van het notuleren tijdens een overdracht tot het verwerken en ordenen van de administratie. Ook bereid je rapportages voor én verwerkt deze. Een patiënt met een vraag? Tsjakka! Jij bent de redder in nood: met jouw medische kennis help jij de patiënt graag op weg. 

Aan de slag als medisch secretaresse? Heb jij effe geluk! 💥 In de medische sector is namelijk superveel vraag naar opgeleide secretaresses. En doordat jij bent gespecialiseerd tot medisch secretaresse, ben je nóg gewilder! De kans op een baan is daarom lekker groot. Chill, toch? Jij gaat binnen no time aan de slag!

Als medisch secretaresse zijn dit je belangrijkste taken:

 • Patiënten ontvangen en verwijzen: jij weet iedereen gerust te stellen. Soms zijn patiënten gespannen. Maar door het ijs te breken en de juiste dingen te zeggen, gaat iedereen met een gerust hart naar de arts.
 • Afspraken inplannen: je voert de juiste patiëntgegevens in en checkt of alles klopt. Je hebt hierin te maken met privacygevoelige informatie. Maar met jouw oog voor detail is dat geen probleem! 🔍
 • Controleren van uitslagen: jij stelt vast of er actie ondernomen wordt. Bij bloed- of röntgenonderzoek help jij met het inschakelen van een specialist. Yup, lekker veel verantwoordelijkheid! 💪
 • Informatie verwerken: als medisch secretaresse zorg je ervoor dat alle belangrijke informatie voor de arts of praktijk netjes op een rij staat. Vergadering? Notuleren! Archiefkast? Ordenen! Mailbox? Opgeruimd staat netjes! Jij bent onmisbaar voor de administratie. 

De werkdag van een medisch secretaresse: beslissen, luisteren en voorbereiden

Als medisch secretaresse is geen dag hetzelfde. Een planning maken voor de arts? Dat rock jij! Een patiënt met een brandende vraag? Je weet snel te schakelen en deze vraag zonder problemen te beantwoorden. Jij werkt bij een dokterspraktijk, ziekenhuis of andere zorginstelling. 🏥 Medische termen klinken jou daarom bekend in de oren. 

En je collega’s?! Samen met de arts of medisch specialist maak je dagelijks het verschil voor mensenlevens. Een hoop saamhorigheid én verantwoordelijkheid dus! Dit komt helemaal goed met jouw communicatie en sociale skills.

Denk je dat medisch secretaresse wel wat voor jou is? Check hoe een typische werkdag eruitziet:
 

Tijdstip Taak
08:00 uur

Goedemorgen! Lekker knallen vandaag! 💥

09:00 uur

*TRING* telefoon! 📞

09:10 uur

Je mailbox zit lekker vol. Dat wordt bijwerken! 📩

10:00 uur

Tijd voor een kleine koffiepauze ☕️

10:15 uur

Zo, die koffie doet je goed! Genoeg energie voor de rest van de ochtend 💪

11:00 uur

Een patiënt komt binnen. Spoedgeval! Snel de arts inschakelen 👨‍⚕️👩‍⚕️

12:30 uur

Van al dat harde werken heb je wel trek gekregen. Dat betekent lunchtijd! 🥗

13:00 uur

Tijd voor een vergadering: dat wordt notuleren! ✍️

14:00 uur

Tsjakka! De notulen uittypen 🖥️

15:00 uur

Planning voor de arts rondmaken voor morgen 📄

16:15 uur

Een patiënt is bang voor de afspraak. Gelukkig weet jij de patiënt gerust te stellen 💬

16:30 uur

Nog even wat laatste mails afronden… 

17:00 uur

En het zit er alweer op! Tot morgen collega’s 👋

Gemiddelde salaris van een medisch secretaresse 🤑

Als fulltime medisch secretaresse verdien je gemiddeld tussen €2.340 en €2.451 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €31.039 per jaar. Daar kun je ruim 1500 boeken van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €13,83. Tsjakkaaa!

Hoe wij weten dat medische secretaresses dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Afhankelijk van je werkplek val je onder een de cao. Dit kan de cao-ziekenhuizen, cao-huisartsenzorg of cao-apotheken zijn. Dat betekent dat je salaris, vakantiedagen en bonussen landelijk geregeld zijn. Lekker, toch? Ennnn misschien krijg je wel fijne extra’s! Zoals reiskostenvergoeding of een laptop van de zaak. Woehoeee! 📈

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als secretaresse of management assistent? Wij vertellen je alles over salaris! 

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als medisch secretaresse? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van medische secretaresses is. Hoppaaaa!

Op welke plekken werken medische secretaresses?

In alle takken van de zorg zijn medisch secretaresses nodig. Ga bijvoorbeeld aan het werk in:

 • Een afkickkliniek: is de mentale zorg helemaal je ding? Dan ben je met deze functie in een afkickkliniek op het juiste adres. 
 • Een ziekenhuis: ben je geïnteresseerd in meerdere gebieden van de zorg? Dan zit je hier helemaal op je plek.
 • Een dokterspraktijk: liever aan het werk in een minder grote instelling? Dan is werken in een dokterspraktijk wat voor jou.

Medische secretaresse worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om aan de slag te gaan als medisch secretaresse, heb je het volgende nodig:

 • een niveau vier mbo-opleiding medisch secretaresse;
 • óf een niveau drie algemene mbo-opleiding secretaresse met een cursus medische terminologie.

💡 Let op: als medisch secretaresse moet je op de hoogte zijn van de regels die gelden binnen het vakgebied. De nodige medische kennis is namelijk nodig om het werk succesvol uit te voeren. Daarom kan je ook met een algemene mbo-opleiding secretaresse aan de slag als medisch secretaresse, zolang je maar je certificaat medische terminologie binnenhaalt!

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Je bent natuurlijk nooit uitgeleerd! Check snel onze trainingen die van pas komen bij het werk als medisch secretaresse:

 • Als medisch secretaresse neem je de hele dag door beslissingen. Soms kan het lastig zijn om de knoop door te hakken. Dit komt helemaal goed met de training Beter beslissingen nemen: Hak die knoop door!
 • Helaas spelen er ook minder leuke dingen in je werk als medisch secretaresse. Met de training Lastige gesprekken leer je hoe je vervelend nieuws het beste brengt.
 • Je notuleer skills aanscherpen? Met de training Ik notuleer! wordt je kennis opgefrist en ben je binnen no time de beste notulist op de werkvloer!

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte medische secretaresse 🤩

Als medisch secretaresse heb je een groot inlevingsvermogen en ben je een ster in plannen. Ennnn… je herkent je ook hierin:

 • Je bent een goede luisteraar. 👂 Je weet de patiënten moeiteloos op hun gemak te stellen. Hierdoor ontvang je alle informatie die je nodig hebt om de juiste beslissing te nemen. Deze skills scherp je aan met deze training.
 • Je hebt oog voor detail. 🔍 Na een paar uur lees jij je eigen werk nog eens door om zeker te weten dat je niks belangrijks bent vergeten. Check! Eventuele fouten aanpassen en dooorrr! 
 • Je bent een echte multitasker. Een spoedgeval tussendoor? Dat brengt jou niet van je stuk! Zonder problemen pak je de taken waar je mee bezig was weer op.
 • Je bent gestructureerd. Als het gaat om planning, huidige status doorgeven, mailbox ordenen of de post verwerken: ze zijn bij jou aan het juiste adres! Met jouw hart voor structuur zie je niks over het hoofd.
   

Altijd de nieuwste medische secretaresse vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Check ook eens deze banen in de zorg...

Flexibele of vaste baan als medische secretaresse?

Als medisch secretaresse ga je parttime of fulltime aan de slag. Dit is per vacature verschillend. Je bent vaak wel verzekerd van één ding: een vaste baan op een vaste plek. Zo weet je waar je aan toe bent. Chill! Toch liever flexibel aan de slag? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als medische secretaresse via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Dit zijn de meestgestelde vragen over medische secretaresses

 • Wat doet een medische secretaresse?

  Als medisch secretaresse ben je de rechterhand van de arts of medisch specialist. Je plant afspraken in, beantwoordt vragen van patiënten en bereid vergaderingen voor. Meer weten over je taken als medisch secretaresse? Check het hier!

 • Wat verdien je gemiddeld als medische secretaresse?

  Als fulltime medisch secretaresse verdien je gemiddeld tussen €2.340 en €2.451 bruto per maand. Dat is ongeveer €31.039 per jaar. Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €13,83. Lees hier meer over je salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden als medisch secretaresse.

 • Heb je ervaring nodig voor medische secretaresse?

  Het verschilt per werkgever of je ervaring nodig hebt. Kennis van medische terminologie is een wel vereiste. Zo kan jij beter inschatten hoe lang een afspraak duurt.

 • Wat is het verschil tussen een medisch secretaresse en doktersassistente?

  Het verschil zit in de kleine behandelingen die een doktersassistente uitvoert bij patiënten. Zij mogen namelijk onder toezicht van een arts injecties geven, hechten of de bloeddruk meten. Als medisch secretaresse ben je hiervoor niet bevoegd. 

 • Waarom is het leuk om te werken als medische secretaresse?

  Als medisch secretaresse is geen dag hetzelfde! Een planning maken voor de arts? Dat rock jij! Een patiënt met een brandende vraag? Jij weet snel te schakelen en deze vraag zonder problemen te beantwoorden. Hierdoor vliegt de dag voorbij! Met jouw werk maak je echt het verschil. Dat geeft lekker veel voldoening! Lees hier alles over de taken als medisch secretaresse.

 • Hoe moet ik solliciteren op een medische secretaresse vacature?

  Solliciteren als medisch secretaresse? Dat is zo gepiept! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan ga naar onze website. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot medische secretaresse?

  Om aan het werk te gaan als medisch secretaresse volg je een niveau drie mbo-opleiding tot medisch secretaresse. Ook een algemene mbo-opleiding secretaresse is genoeg. Afhankelijk van je vooropleiding duurt dit een tot drie jaar. Lees hier alles over de opleiding en certificaten voor een medisch secretaresse.

Sla jouw baan als medische secretaresse aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!