Werkplezier op de werkvloer loont!

Waar jij je medewerkers nu écht een plezier mee doet? Met meer werkplezier! Ruim driekwart van de medewerkers uit ons Grote Werkplezier onderzoek uit 2019 hebben liever meer werkplezier dan een hoger salaris. Werkplezier valt samen met erkenning, waardering, en persoonlijke ontwikkeling. Volgens psychologen Maslow en Herzberg dé gelukmakers op werk. Tijd dat je daarop inzet dus. Het levert je namelijk ook productieve en betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn én langer in dienst blijven. Hoppa, zo ga je voor meer werkplezier!

Spring snel naar:

Inspiratie voor werkplezier

Hier worden jouw medewerkers blij van 

Taart! 🍰 Zie werkplezier als een taart. Het cakebeslag is je basis: de juiste hoeveelheid bloem, suiker en eieren vormen de onderlaag. Op werk kunnen we dit heel goed vertalen naar een veilige werkomgeving en vitaliteit. Dit moet in orde zijn wil je de top bereiken (letterlijk en figuurlijk 😉). 

Maar waar je nou écht blij van wordt, is de versiering, de toef slagroom en de smaak die je eraan geeft. Hecht hier dus net zoveel waarde aan als het beslag. Want dit zijn die geluksmomentjes die je medewerker nodig heeft. Deze ingrediënten vormen samen werkplezier. En dat bereik je dus alleen als de basis (en de slagroom) klopt.

Dus… waar heeft een medewerker nou behoefte aan en wat zorgt ervoor dat hij met plezier naar werk gaat?

Denk jij wat ik denk...? 🎂

Werkplezier is een behoefte

Uit ons Grote Werkplezier onderzoek blijkt dat werknemers liever kleine geluksmomentjes hebben tijdens hun werkdag, dan andere materiële zaken. Werkplezier zit ‘m dus juist in de kleine dingen, zoals een complimentje, vertrouwen en zelfstandigheid. Dit sluit ook aan op de piramide van Maslow (wie kent ‘m niet 😉)? Psycholoog Maslow (1908-1970) deed onderzoek naar wat de mens gelukkig maakt en deelde dit op in vijf behoeften. Zijn piramide zou je ook kunnen zien als die taart. 

Taart van Werkplezier - piramide van Maslow - Tempo-Team

Deze piramide sluit ook aan op Herzbergs theorie. Ook deze psycholoog (1923-2000) deelde zijn factoren op in een piramide. Onderaan vind je hygiënefactoren - of ook wel demotiverende factoren - die de basis vormen van een gezond bedrijf: arbeidsverhoudingen, organisatiebeleid, arbeidsomstandigheden en beloningen. 

In het midden en bovenaan vind je de motivatiefactoren. Deze geven vooral aan waar je als organisatie op in zou moeten zetten om de arbeidsmotivatie en daarmee ook het werkplezier te verhogen: erkenning en waardering, succes en creativiteit, leveren van prestaties, realiseren van doelen en ontwikkeling. De kers op de taart!

Werkplezier werkt!

We focussen ons niet op verzuimpreventie of het verminderen van werkdruk en stress. Nee, wij draaien het om! Steek het positief in en ga voor werkplezier. Dat loont. Ons Grote Werkplezier onderzoek sluit naadloos aan op wat de psychologen Maslow en Herzberg al jarenlang geleden constateerden: werkplezier werkt! 

Dat zegt ook psycholoog Lieke Bezemer. Zij gelooft dat er véél meer uit je komt als je op een plek zit waar je blij van wordt. En dat heeft een positief effect op alles: talent, kwaliteit, creativiteit, effectiviteit en terugdringen van het verloop.

Voordelen van veel werkplezier

Wil je dat jouw medewerkers met plezier naar hun werk komen? Dan is het salaris op tijd betalen niet het belangrijkste. Naast een fijne werkplek, zijn juist een goede leidinggevende, persoonlijke ontwikkeling en de leuke extraatjes zoals een teamuitje of vrijmibo enorm belangrijk! Werkplezier is de beste manier om: 

Wat wil je nog meer?

Zo doe je dat: 4 manieren om écht meer plezier uit werk te halen

1. Werkplek

Of jouw bedrijf zich nu tussen vier muren bevindt of in een open ruimte. De werkomgeving is heel belangrijk. De medewerkers uit het Red Report 2020 - België hechten de meeste waarde aan een plek met veel daglicht, groen, stilteplekken en een gezellige lunchplek. Er zijn weinig dingen die we zo makkelijk kunnen realiseren en die zoveel impact hebben. Hier geven wij je tips hoe je een fijne werkplek realiseert en daarmee het werkplezier verhoogt! 

2. Leiderschap

Het goede voorbeeld geven, luisteren, eerlijk zijn, knopen doorhakken, empathie en waardering tonen en helder en vlot communiceren. Leiderschap kent verschillende stijlen en verschillende situaties vragen om ander leiderschap.

48% van de werknemers (Red Report 2020 - Tempo-Team België) vindt dat hun leidinggevende aanleg toont, maar nog wat schaafwerk nodig heeft en 13% vindt zijn/haar baas niet geschikt om leiding te geven. 59% van de medewerkers die juist hoog scoren op werkplezier vinden dat ze een competente leidinggevende hebben. Waar zit ‘m dat dan in? 

Werkgevers doen hierover vaak aannames, vraag je werknemers gewoon waar zij gelukkig van worden. Verplicht je medewerkers niet om mee te doen met een bootcamp als zij veel liever naar het strand gaan en investeer niet in een fancy espressobar om vervolgens van iedereen te horen dat een kopje thee ook goed is. Lees hier meer over positief leiderschap en hoe je daarmee het werkplezier vergroot.

3. Persoonlijke ontwikkeling

Een duidelijke trend is autonomie. Wanneer je medewerkers aangeven wat hun werk aangenamer en interessanter zou maken, blijkt hoe belangrijk het werk zelf is. Inhoudelijk interessante taken staan op 1 (29%), gevolgd door nuttiger en betekenisvol werk, meer afwisseling en autonomie om zelf beslissingen te nemen (23%).

86% van de werkgevers doet zijn best om elke baan boeiend te houden. Als werkgever doe je dat door met je medewerkers te praten, bekijk wat zij willen veranderen om plezier op de werkvloer te vergroten. Met doorgroeikansen, opleidingsmogelijkheden of meer autonomie bereik je meer dan met een hoger loon. 

4. Werksfeer

Denk jij dat je medewerkers liever een bonus willen, een bedrijfsfitness of een lease-auto? Nope! Dat is niet het belangrijkste! Een goede werksfeer zit ‘m ook in de kleine momenten. Ons Grote Werkplezier onderzoek 2019 toont aan dat medewerkers gewoon écht blij worden van lol op de werkvloer! 65% ontvangt graag een compliment, 64% geniet van grappen en 49% maak je gelukkig door successen te vieren, hoe groot of klein die ook zijn! Ook leuk: maak het mogelijk om last minute een dagje vrij in te plannen omdat het 30 graden wordt en het strand lonkt. Volgens ons onderzoek haalt 67% van je werknemers hier plezier uit. 

Onderzoek naar werkplezier 2021

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in de werkpleziergids!

Iedere maand het kenniskwartier in je mailbox? Meld je hier aan!

aanhef *