Werkplezier: hét antwoord op al jouw hr-uitdagingen!

Hoe zorg je ervoor dat vacatures worden opgevuld? Hoe houd jij je verzuimpercentage laag? En hoe behoud je goed personeel? Met het huidige personeelstekort is het heel belangrijk (de juiste) mensen aan te trekken én vast te houden. Wat helpt? Werkplezier op je hr-agenda zetten! Niet alleen wij vinden dat belangrijk: steeds meer bedrijven zetten in op werkplezier. Waarom en hoe je dit optimaal benut? Bekijk deze pagina of download de Werkpleziergids voor extra tips. Hoppa, zo ga je voor meer werkplezier! Meteen aan de slag? ► Geen werkgever, maar werknemer? Wij geven hier tips voor werknemers

Download de werkpleziergids

Spring snel naar:

Balans, inhoud en groei voor meer werkplezier!

Wij doen al jaren onderzoek naar werkplezier en weten inmiddels aan welke knoppen je moet draaien. Uit ons Werkplezieronderzoek* komen de drie ingrediënten: balans, inhoud en groei naar voren. Dit is de Werkpleziercocktail; alle smaken moeten in balans zijn voor een lekkere uitkomst! En laten we eerlijk zijn: een pina colada zonder ananas smaakt toch ook niet hetzelfde. Zo is het ook met de ingrediënten van deze cocktail. Je hebt ze allemaal nodig als je het verschil wilt maken. 

Lees hier meer over:

werkplezier werkgevers

Zet in op werkplezier en word Baanrader!

Wij meten bij onze Tempo-Team'ers hoeveel werkplezier zij ervaren. Alleen zo weten we zeker bij welke bedrijven we een 8+ scoren op werkplezier. En dan is het een baanrader! Dat betekent dat dat bedrijf een échte aanrader is volgens de mensen die er werken. Die baanraders zetten wij in het zonnetje! ☀️

Zie de cocktail als dé oplossing voor jouw hr-uitdagingen, zoals verzuimemployer brandingonboardingpersoneelsbehoud en ontwikkeling van je medewerkers. Tijd dat je de Werkpleziercocktail inzet dus. Het levert je namelijk productieve en betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn én langer in dienst blijven.

Balans

Balans zit in de voet van het glas. Het is namelijk ontzettend belangrijk om je werknemers in balans te houden op de werkvloer. Balans heeft alles te maken met het meebewegen in de behoeftes van jouw medewerker. En dit heeft net zo goed te maken met hybride werken en autonomie, als met diversiteit op de werkvloer. Wist je dat maar liefst 37% van de werknemers een goede werk-privébalans ziet als belangrijke reden om voor een werkgever te blijven werken? En die balans verschilt ook nog eens per generatie!

Lees meer over balans

Inhoud

Inhoud is de smaakmaker: nodig om de cocktail smaak te geven! Een uitdagend takenpakket met voldoende variatie en een fijne band met collega’s worden hierbij gezien als inhoudelijke motivatoren. Als manager speel jij een sleutelrol! Dankzij jouw leiderschap en de complimentjes en beloningen die jij geeft (afgestemd op verschillende behoeften van verschillende generaties), creeer je een fijne werksfeer en hebben medewerkers het gevoel dat zij op hun plek zitten. Onder inhoud vallen ook thema’s als zingeving en betekenisvol werk. Zolang de werksfeer maar klopt!

Lees meer over inhoud

Groei

En groei voor de finishing touch! Wanneer je medewerkers hier eenmaal van geproefd hebben, willen ze niet anders meer. Het is belangrijk dat werknemers kansen krijgen om bij te leren en hun talenten verder te ontwikkelen. Het gaat om persoonlijke groei in elke vorm en formaat. Voor Yasmin betekent dit skills ontwikkelen om door te groeien naar een andere functie. Voor Bastiaan betekent het beter worden in hetgeen wat hij al doet. Wist je dat het krijgen van een opleidingsbudget voor slechts 11% van de werkzoekenden een reden is om voor een werkgever te kiezen? Hè? Waarom is groei dan tóch zo belangrijk? Dat lees je hier. 

En verkijk je hier niet op. Bij groei hoort naast dat je jezelf wilt ontwikkelen ook helpen bij de ontwikkeling van anderen. Het krijgen en geven van waardering en erkenning en het geven van aandacht en vertrouwen tellen dus net zo zwaar mee.

Lees meer over groei

Tips om je hr-uitdagingen de baas te blijven?

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Check de oplossingen op jouw hr-uitdagingen in onze grote Werkpleziergids!

Voordelen van inzetten op werkplezier

Wil je dat jouw medewerkers met plezier naar hun werk komen? Dan is het salaris op tijd betalen niet het belangrijkste. Naast een fijne werkplek en een goede sfeer, mag investeren in medewerkers geen ondergeschoven kindje zijn. Want wie aandacht geeft aan balans, inhoud en groei krijgt daar tevreden, productieve medewerkers voor terug!

Dit zijn de voordelen van inzetten op werkplezier: 

 • Werknemers zijn productiever: uit het onderzoek blijkt dat werknemers met veel werkplezier zichzelf als 77% meer productief omschrijven dan werknemers die geen werkplezier hebben.
 • Werknemers zijn meer betrokken: een betrokken leidinggevende krijgt er ook betrokken werknemers voor terug.
 • Werknemers zijn vitaler: de werkomgeving speelt een belangrijke rol, maar ook de inhoud van de baan en de rol van de leidinggevende. Wordt beweging bijvoorbeeld gepromoot? 
 • Werknemers zijn minder vaak ziek: wanneer werknemers met plezier naar het werk gaan, wordt er minder verzuimd.
 • Werknemers hebben minder kans op een burn-out: werknemers die plezier ervaren in hun werk, ervaren minder stress en lopen daardoor minder kans op een burn-out.
 • Werknemers blijven langer in dienst. Leuk feitje: van de werknemers die werkplezier een cijfer tussen de 8 en 10 geeft, zegt meer dan de helft niet op zoek te zijn naar nieuw werk.

Wat wil je nog meer? Ons gehele onderzoek, tips en tricks over werkplezier lezen natúúrlijk!

Download de werkpleziergids

Dit is waarom werkplezier werkt en het antwoord is op jouw hr-uitdagingen!

Werkplezier focust zich niet op verzuimpreventie of het verminderen van werkdruk en stress. Nee, werkplezier draait het om! Het focust zich vooral op positiviteit en gezondheid. Dat loont. Je haalt veel meer uit je medewerkers wanneer zij op hun plek zitten en zich gewaardeerd voelen. En dat heeft een positief effect op alles: talent, kwaliteit, creativiteit, effectiviteit en terugdringen van personeelsverloop.

*Disclaimer: Bovengenoemde tekst is gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team. Het gaat hier om het onderzoek voor de Werkpleziergids van 2021. We hebben bij de selectie van deelnemende werknemers rekening gehouden met een representatieve verdeling van leeftijd, geslacht, opleiding en verschillende branches. 

 • Wat is werkplezier?

  Werkplezier is een cocktail van drie belangrijke ingrediënten. En die ingrediënten moeten in balans zijn voor je medewerker om werkplezier te ervaren. Welke dat zijn en hoe je dat doet? Dat lees je hier.

 • Waarom loont werkplezier?

  In deze krappe arbeidsmarkt is het belangrijk de juiste mensen aan te trekken én vast te houden. Wat helpt? Werkplezier op je hr-agenda zetten! Zo doe je dat. 

 • Hoe zet je in op werkplezier als werkgever?

  Wij doen al jaren onderzoek naar werkplezier en weten inmiddels dus precies wat je wel en niet moet doen. Uit ons Werkplezieronderzoek komen de drie ingrediënten: balans, inhoud en groei naar voren. Zorg dat je alle drie toepast!

 • Wat zijn de 3 ingrediënten van werkplezier?

  Balans, inhoud en groei zijn drie ingrediënten die samen de Werkpleziercocktail vormen. Je hebt ze allemaal nodig als je het verschil wilt maken.