Onderzoek naar complimenten op de werkvloer: de uitkomsten!

Wist je dat 15 procent van de werknemers nooit een compliment krijgt van hun leidinggevende? 15 procent! En dat terwijl complimenten geven zóóó belangrijk is voor je werkplezier. Daarom vroegen we voor Nationale Complimentendag 2.500 werknemers naar complimenten op het werk. Benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek? Lees dan snel verder!

Van wie krijgen we de meeste complimenten? 

Collegaaaaa’s! Maar liefst 89 procent van de werknemers krijgt wel eens een complimentje van een collega. En dat is top, want: megaaaa goed voor je werkplezier! Gelukkig krijgen de meeste mensen dus wel eens een compliment op de werkvloer. Maar dit cijfer kan nog veel beter! Lees hoe je een goed compliment geeft. 👇

Geef een oprecht compliment

En wie kan nog wel wat tips gebruiken? 

Nou, uit ons onderzoek blijkt dat leidinggevenden (85%), klanten (74%) en vooral medewerkers van de hr-afdeling (42%) nog wel wat tips kunnen gebruiken! Zij geven namelijk nog niet zo veel complimenten. Stuur deze tips dus door naar je baas, hr-manager en gebruik ze vooral lekker zelf. 😉

Dit zijn de beste complimenten voor collega’s!

De top 3 redenen voor een compliment 

  • Goed geleverd werk (29%)

  • Behulpzaam zijn (14%)

  • Je best doen! (13%)

Waarom complimenten zo belangrijk zijn

Nou omdat je je na het krijgen van een complimenten even helemaal on top of the world voelt! ⛰️ 

Dat komt door de aanmaak van dopamine in je brein. Daar word je blij van! En dát zorgt er dan weer voor dat je beter presteert, meer motivatie hebt en vooral: meer plezier hebt in je werk. Lekker toch? 

Geef je collega een compliment! 

Je collega’s complimenteren is al-tijd een goed idee. Oefen dus met het geven van complimenten! Laat het je collega’s weten als ze ontzettend lekker bezig zijn en mooie resultaten hebben behaald. Of geef natuurlijk gewoon een compliment omdat je het zo ontzettend gezellig met ze hebt!  

Wil je écht uitpakken? Stuur dan je collega dan een compliment via het Complimento Contactcenter. Wie weet zie je jouw compliment binnenkort op social media of hoor je ‘m op de radio. Eerst meer inspiratie nodig? Check al onze tips hieronder. 

Alles over Complimento

Onderzoeksverantwoording:
De resultaten uit het Werkplezier-onderzoek gebruikt Tempo-Team om werknemers en werkgevers te inspireren om werkplezier te verhogen. Het is uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Tempo-Team in samenwerking met de Universiteit van Leuven. In de periode 4 december 2022 tot en met 2 januari 2023 werd het onderzoek verricht onder 2.500 Nederlandse werknemers. Hierbij is rekening gehouden met een representatieve verdeling op basis van leeftijd, geslacht en opleiding.

  • Wie geven de meeste complimenten op de werkvloer?

    Collega’s geven elkaar de meeste complimenten op de werkvloer: 89 procent van de medewerkers zegt wel eens een compliment van een collega te krijgen. Dat blijkt uit ons onderzoek naar complimenten op het werk. Benieuwd naar de rest van de uitkomsten? Lees het op deze pagina.

  • Waarom is complimenten geven op werk belangrijk?

    Complimenten geven op werk is belangrijk, omdat je zo veel meer werkplezier krijgt! Regelmatig een compliment krijgen zorgt er ook voor dat je beter presteert en meer motivatie hebt voor je werk. Meer weten? Lees alles over complimenten op de werkvloer op deze pagina.