Barista worden? Dit wil je weten! ☕

Lijkt het jou leuk om als barista aan de slag te gaan? Dan heb je vast nog veel vragen! Wat doet een barista bijvoorbeeld allemaal? Op welke plekken kun je aan de slag? En wat verdient het? Wij vertellen je alles!

Alle barista vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Wat is een barista?

Volgens de encyclopedie is een barista “iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het zeer vakkundig bereiden van espresso, en andere koffiesoorten die met espresso gemaakt worden, bijvoorbeeld cappuccino”. De term barista is afkomstig uit Italië, waar het barman / barvrouw betekent. Anders dan in Italië zijn in Nederland barman / barvrouw en barista twee verschillende beroepen.

Wat doet een barista allemaal?

Een kopje koffie zetten, hoe moeilijk kan het zijn? Nou best lastig! Een barista werkt namelijk niet met een standaard koffiemachine die je thuis hebt staan, maar met een pistonmachine. Hierdoor heeft de barista ontzettend veel invloed op hoe jouw kopje koffie uiteindelijk smaakt.

Uitgebalanceerde espresso maken

De basis van een kop koffie begint bij het maken van een uitgebalanceerde espresso. Hiervoor gebruik je als barista een pistonmachine, filterdrager, grinder en een temper. Je zorgt er in eerste instantie voor dat de filterdrager schoon is. Met behulp van de grinder vul je de filterdrager met gemalen koffiebonen. De temper gebruik je om de koffiebonen aan te stampen. Let op! Hoe harder je de koffiepoeder aanstampt met de temper, hoe bitterder de koffie. Doe je dit te zacht? Dan wordt de koffie zuur. Klaar met aanstampen? Dan gaat de filterdrager in de machine en laat je de koffie doorlopen. Wanneer de doorlooptijd zich tussen de 20 en 30 seconden bevindt, is de espresso mooi in balans en kun je deze uitserveren.

Speciale koffies maken

Espresso is vaak de basis van een goed kopje koffie, maar een barista weet natuurlijk ook de lekkerste cappuccino’s, latte macchiato’s en andere speciale koffies te maken! Vaak heb je voor speciale koffies (opgeschuimde) melk nodig. Als barista weet je als geen ander de koffie-melk verhoudingen van de verschillende soorten koffies. Om melk op te schuimen gebruik je een kannetje met melk en het stoompijpje dat je op de pistonmachine vindt. Wist je dat de ideale temperatuur voor de cappuccino melk 63 graden is? Je wilt dus voorkomen dat de melk gaat koken. 

Latte art

De smaak van een kop koffie is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar het oog wil ook wat! Eén van de meest indrukwekkende vaardigheden van een barista is latte art. Met behulp van deze vaardigheid schenk je als barista de opgeschuimde melk op een bepaalde manier bij de espresso waardoor de mooiste figuren ontstaan. Als barista kun je hier cursussen in volgen. Het zal je niets verbazen dat het beheersen van latte art ook een kwestie is van heel veel oefenen.

Thee maken

Wanneer je in een koffietentje of in een coffee corner in een bedrijf werkt, zul je merken dat niet iedereen dol is op koffie. Sommige mensen hebben een voorkeur voor thee. Geen probleem voor jou, want ook daar weet je als barista alles vanaf!

Bijverkopen

Een uitgebalanceerd kopje koffie of thee is natuurlijk nóg lekkerder met een heerlijke snack erbij! Vaak verkoop je als barista ook diverse lekkernijen zoals muffins, donuts, (gezonde repen) en gebakjes.

Afrekenen

Afhankelijk van de locatie waar je werkt kan het zijn dat je verantwoordelijk bent voor de afhandeling van de betaling. Voor niets gaat immers de zon op!

Benieuwd naar wat andere horeca functies inhouden? Lees hier wat een horeca medewerker, catering medewerker of keuken medewerker allemaal doet!

 

Wat verdient een barista?

Als we kijken naar het uurloon van een barista, dan verdient een barista minimaal €13,27 per uur.

Check hier ook de salarissen van een horeca medewerker, catering medewerker of van alle functies in een professionele keuken!

Waar werkt een barista?

Wanneer je werkt als barista kun je op verschillende locaties werken. Wij geven je een aantal voorbeelden.

Barista in een koffietent

Loop je door een willekeurige grote stad in Nederland, dan zie je op elke hoek van de straat tegenwoordig een hip koffietentje. Misschien wel jouw nieuwe werkplek? Want een koffietent is een super leuke werkplek voor een barista! En het maakt je werk lekker afwisselend! Want vaak kunnen gasten in zo’n tentje ook andere drankjes bestellen en is er een mogelijkheid om te lunchen.

Barista in de koffiecorner van een bedrijf

Veel bedrijven hebben meerdere koffieautomaten op de werkvloer waar werknemers zelf hun koffie kunnen klaarmaken. Maar grote bedrijven hebben vaak ook een koffiecorner. Hier kun je de échte lekkere koffies bestellen, vaak tegen betaling. Als barista ben jij degene deze koffies klaarmaakt, en werknemers voorziet van een eventuele lekkernij bij de koffie. Vaak is er bij de koffiecorner ook een loungegedeelte aanwezig. Hier kunnen de werknemers op een relaxte manier genieten van hun kopje koffie.

Barista op locatie

Ook op festivals, bruiloften, beurzen en andere evenementen wordt lekkere koffie zeer gewaardeerd! Als barista kun je dus ook aan de slag op verschillende locaties. Leuk! Want iedere dag, en iedere werkweek, kan totaal anders zijn. 

Deze eigenschappen zijn handig als je barista wilt worden!

Sociaal

De hele dag door maak je onder andere de heerlijkste koffies voor je gasten. Extra leuk als je ook gezellig een gesprekje met je gasten kunt aangaan toch? Net dat ene stapje meer kan ervoor zorgen dat ze vaker terugkomen. Daarnaast maakt al die sociale interactie jouw werkdag natuurlijk ook een stuk leuker!

Multitasken

Een espresso klaarmaken, melk opschuimen, een lekkernij verzorgen, afrekenen, you got this! Het is handig als je een beetje kunt multitasken als je als barista aan de slag wilt gaan. Je wilt immers iedereen zo snel mogelijk van zijn of haar bestelling voorzien toch?

Goed geheugen

“Eén espresso, twee cappuccino, een latte macchiato en een lungo alsjeblieft”. Weet jij nog welke bestelling bij welke gast hoort? Natuurlijk! Want als barista heb je een olifantengeheugen! Jij zorgt ervoor dat alle bestellingen bij de juiste gast terecht komen. 

Up-selling skills

Een lekker bakje koffie? Dat smaakt natuurlijk extra lekker met een zelfgebakken stukje taart of zo’n heerlijke cupcake. Met jouw up-selling skills maak je de beleving van je gasten nóg een stukje persoonlijker en aangenamer. Je gasten volop laten genieten, dat is jouw doel!

Barista curcus

Of je nou voor professionele doeleinden de lekkerste koffies wilt leren maken, of gewoon voor thuis, er is voor iedereen wel een geschikte barista cursus, barista opleiding of barista workshop te vinden. Bij Tempo-Team kunnen we je daar ook bij helpen! In samenwerking met De Koffieschool in Utrecht verzorgen wij barista trainingen voor onze werknemers. In de opleiding SCA Barista Skills Foundation leer je alle kneepjes van het koffievak. Je leert werken met een espressomachine (pistonmachine) en een koffiemolen. Aan het einde van deze opleiding kun je op een efficiënte en hygiënische manier een goede espresso, cappuccino, latte macchiato en andere soorten koffies bereiden. De opleiding wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen.

Meer weten? Bekijk hier meer informatie over onze barista training.

 Check alle vacatures