Werken als verzorgende IG

Als verzorgende IG ondersteun je patiënten op allerlei vlakken in hun leven. Bijvoorbeeld wassen, aankleden en eten, maar ook medische handelingen! Voor mensen zorgen is dus echt he-le-maal jouw ding! Wil jij weten wat een verzorgende IG precies is en doet? Welke opleidingen je nodig hebt om het te worden? En natuuuurlijkkk… wat voor salaris je gaat verdienen?! Dan ben je hier zekerrrr aan het juiste adres! 

 Alle verzorgende IG vacatures

Alles wat je moet weten over werken als verzorgende IG

Wat doet een verzorgende IG

Als verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) doe je superwaardevol werk in de zorg. Jij helpt mensen die (tijdelijk) niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Denk aan oudere mensen, mensen die revalideren na een operatie of op adem komen na een bevalling. Naast het begeleiden van mensen bij hun dagelijkse behoeften, voer je ook medische handelingen uit. Je kijkt altijd naar wat de cliënt nodig heeft, en geeft zorg op maat. Zo kan het zijn dat je de ene dag helpt met aankleden, ontbijten en wandelen en de andere dag bij iemand een katheter zet. Heerlijk gevarieerd werk dus!

Maarrr welke taken voer je dan precies uit? Check ze hieronder:

 • Wassen, afdrogen en aankleden van cliënten: wat doe je niet voor ze?
 • Verzorgen van wonden: jij deinst niet terug voor een beetje bloed;
 • Een luisterend oor zijn voor de cliënt en een gezellig gesprek voeren;
 • Verstrekken en/of toedienen van medicatie;
 • Rapporteren van de vooruitgang van cliënten: jij houdt alles bij!
 • Contact onderhouden met familie of andere betrokkenen: onder het genot van een bakkie vertel je ze op een fijne manier hoe het gaat;
 • Jij bedenkt de leukste sociale uitjes met cliënten: zo leren ze lotgenoten kennen én hebben ze een topdag;
 • Katheters, een maagsonde legen of injecties zetten? Ook daar draai je de hand niet voor om.

De werkdag van een verzorgende IG: verzorgen, praten én activiteiten bedenken!

Als verzorgende IG is elke dag anders. Start je dag bijvoorbeeld met een bezoekje aan een negentigjarige vrouw die je helpt om uit bed te komen, om vervolgens door te rijden naar een jonge jongen waar je een nieuwe maagsonde bij aanbrengt en eindig je dag met een kopje koffie bij je zorgteam. Als verzorgende IG verveel je je nóóóit!

Wanneer je besluit om deze functie met beide handen aan te pakken, ga je overal en nergens aan het werk. Thuiswerken kan dus, jaaa bij cliënten thuis! 😜 Daarnaast kan je ook in een verpleeghuis of woonzorgcentrum aan de slag of zelfs alleen online en telefonisch. Het is maar net wat je zelf wilt. Er is in ieder geval genoeg werk en dus altijd een superleuke vacature in de buurt! 

Zie jij jezelf al knallen in deze functie? Een dagje als verzorgende IG in een verpleeghuis ziet er ongeveer zo uit:

Tijdstip Taak
07:00 uur

Algemene Dagelijkse Levensverichtingen: douchen, wassen, aankleden, toiletgang🧼 🚿 Gemiddeld zes bewoners binnen deze tijd 👴🏾🧓🏻👵🏼👨🏽‍🦳👩🏻‍🦳👵🏽 (daar valt ook onder dat je de kamers netjes achterlaat🧹)

10:00 uur

Tijdens het koffie schenken aan de bewoners maak je er een feestje van 💃🏼🕺🏼🌈 Een dansje met Hetty, een liedje met Theo.

12:00 uur

Lunchpauze voor de bewoners 🍽

14:00 uur

Lunchpauze voor jou 🍽 (met kans dat er soms iets tussendoor komt, zoals de was, overleggen, familieleden helpen, etc). Ondanks de hectiek blijf je te alle tijd goed voor jezelf zorgen.

16:00 uur

Moe maar voldaan naar huis. Tijd om het terras op te gaan met je vrienden voor wat ontspanning!

Gemiddelde salaris van een verzorgende IG 🤑

Als fulltime verzorgende IG verdien je gemiddeld tussen € 2.321 en € 2.366 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat € 30.365 per jaar. Daar kun je een hele hoop beterschapskaarten van kopen! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €18,18. Tsjakkaaa!

Hoe weten wij dat verzorgenden IG’s dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als verpleegkundige of helpende+? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als verzorgende IG? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van verzorgenden IG’s is. Hoppaaaa!

Onze werkplekken als verzorgende IG

Hé jij daar! Als Verzorgende IG kun je jouw zorgtalenten laten bloeien bij Tempo Team in de ouderenzorg of thuiszorg. Hoe gaaf is dat! Het biedt je de kans om te werken in een boeiende en diverse werkomgeving waar jouw toewijding en vaardigheden het verschil kunnen maken in het leven van anderen. Of je nu het liefst ouderen verzorgt in een verpleeghuis of persoonlijke zorg verleent in de comfortabele omgeving van iemands thuis, wij hebben de perfecte uitdaging voor jou. Ontdek alles wat je moet weten over het werken in de ouderenzorg en thuiszorg en maak de eerste stap naar een glanzende carrière als Verzorgende IG bij Tempo Team! We vertellen je alles over:

Wat voor soorten verzorgenden IG zijn er?

Als verzorgende IG kan je werken in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, ggz-instellingen of gehandicapteninstellingen. Daarnaast kan je zelfs aan de slag in de thuis- of kraamzorg met baby’s! 🍼

Je hebt als verzorgende IG dus keuze uit verschillende sectoren om in te werken. Denk dan aan:

 • Gehandicaptenzorg: hier werk je met cliënten die een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben. Je helpt deze mensen met schoonmaken of hun dagelijkse verzorging en je geeft voorlichting. Zo help je cliënten het beste met hun beperking om te gaan;
 • Ouderenzorg: Als je als verzorgende IG in deze tak van zorg werkt, krijg je veel te maken met mensen die chronisch ziek zijn. Hierbij bied je ondersteuning bij alle levensbehoeften, maar bedenk je ook leuke middagactiviteiten. Ook in deze rol geef je wel eens advies over wat beter kan in hun zorg.
 • Kraamzorg: als verzorgende IG in de kraamzorg ben je betrokken bij de geboorte van een kind. Je zorgt voor moeder en haar baby. Na de bevalling blijf je gemiddeld nog een week om te helpen. Je neemt bijna alle huishoudelijke taken over van de kersverse ouders. Zo kunnen zij ultiem van die roze wolk genieten!. Hiernaast weet je alles over baby’s en kan je alle vragen van de ouders beantwoorden.
 • Geestelijke gezondheidszorg (ggz): hier werk je met mensen die een psychische stoornis of verslaving hebben. Zij kunnen niet meer goed functioneren, en daar ga jij dus bij helpen. Voor dit werk moet je sterk in je schoenen staan, want de cliënten kunnen heftige stoornissen hebben. Het is intensief, maar je haalt enorm veel voldoening uit deze baan!

Verzorgende IG worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Ben jij er zeker van dat je in de zorg wilt gaan zorgen voor mensen? Let’s go! Om te mogen werken als Verzorgende IG heb jij een Verzorgende IG diploma nodig. Dit is een mbo-diploma op niveau 3. Check? Top! Dan ben jij he-le-maal klaar om in de praktijk aan de slag te gaan. Solliciteer op een vacature en binnenkort help jij de eerste patiënten in jouw nieuwe baan! Nog geen diploma? Haal hem makkelijk via Tempo-Team! Je volgt 14 maanden een opleiding en doet vervolgens een toets om je diploma te halen. Lekker snel klaar dus! Chill toch?

Opleiding verzorgende IG

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Groeispurt? Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een verzorgende IG

Je kan als verzorgende IG een vervolgopleiding doen. Denk dan aan een opleiding tot EVV-er (Eerst Verantwoordelijke Verzorgende), een opleiding in geriatrie (de diagnostiek en behandeling van oudere mensen met ingewikkelde ziekteproblemen), palliatieve zorg (zorg die gegeven wordt als er geen genezing meer mogelijk is), verpleegkundige of een opleiding tot praktijkopleider. De keuze is reuze! 

We investeren bij Tempo-Team graag jouw doorgroeimogelijkheden door middel van Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte verzorgende IG 🤩

Als verzorgende IG ben je so-wie-so super zorgzaam en nauwkeurig. Zorgen blijft nou eenmaal maatwerk, en je wilt dat al je cliënten genoeg aandacht krijgen! Het is belangrijk dat je hart op de goede plek zit, letterlijk en figuurlijk. Enneeee… heb je de volgende competenties en eigenschappen ook?

 • Interesse in mensen. Hééél belangrijk! Je werkt tenslotte dagelijks met veel verschillende mensen. 😉
 • Empathisch. Het is altijd fijn als iemand je begrijpt. Dat geldt ook voor jouw cliënten. Jij kan je volledig inleven in een ander. Dat helpt bij het adviseren over zorg! 
 • Sociale vaardigheden. Jij begrijpt ingewikkelde dingen en kan ze uitleggen aan je cliënten. Dat vereist flink wat skills, want cliënten hebben soms moeite met het verwerken van de ingewikkelde informatie.
 • Teamplayer. Je werkt misschien zelfstandig, maar je zit óók in een zorgteam. Daarnaast werk je natuurlijk met cliënten. Zo ben je stiekem altijd aan het werk in een team, gezelligggg! 🧑‍🤝‍🧑
 • Emotioneel stabiel. Zeker wanneer je in de ggz werkt, kunnen cliënten schommelen in hun emoties. Jij kan daar supergoed mee omgaan! Jij maakt de sfeer weer top met een grapje. Maar weet ook goed wanneer je even moet gaan zitten. Gewoon om te luisteren. 
 • Flexibiliteit. In de zorg hebben cliënten soms onverwachts of ‘s nachts je hulp nodig. Je werktijden zijn dus onregelmatig, maar dat vind jij juist lekker! En dat uurtje minder slaap? Daar kan jij wel tegen! 😴

Altijd de nieuwste verzorgende IG-vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor verzorgende IG. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Check ook eens deze banen in de zorg...

Flexibele of vaste baan als verzorgende IG?

Alle dienstverbanden zijn beschikbaar als je aan de slag wilt als verzorgende IG. Ga je parttime of fulltime aan de slag? Net wat jij fijn vindt! Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! 

Vandaag nog aan het werk? Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als verzorgende IG via Tempo-Team

Werken via een uitzendbureau als Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Dit zijn de meestgestelde vragen over verzorgende IG

 • Dit zijn de meestgestelde vragen over verzorgenden IG’s

  Als verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) doe je ontzettend waardevol werk in de zorg. Je begeleidt mensen niet alleen bij hun dagelijkse behoeften, maar voert ook medische handelingen uit. Jij geeft zorg op maat, en kijkt bij iedere cliënt wat hun persoonlijke behoeften zijn. Lees hier alles over de taken die je uitvoert als verzorgende IG.

 • Wat verdien je gemiddeld als verzorgende IG?

  Als fulltime verzorgende IG verdien je gemiddeld tussen € 2.321 en € 2.366 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat € 30.365 per jaar. Daar kun je een hele hoop bakkies koffie van kopen! Benieuwd wat je verdient als flexwerker? Check ‘t hier!

 • Heb je ervaring nodig voor verzorgende IG?

  Nee, in principe heb je alleen een opleiding tot verzorgende op mbo-niveau 3 nodig. Daarna kan je starten als verzorgende en doe je ervaring op in de praktijk. Meer weten over de opleidingsmogelijkheden van verzorgende IG? Lees ‘t hier! 

 • Is verzorgende IG zijn moeilijk?

  Op z’n tijd kan werken in de zorg best zwaar zijn. Maar het is vooral heel erg waardevol en leuk! Ook is het soms best ingewikkeld. Wanneer een patiënt vraagt om meer uitleg over zijn of haar ziekte, of wanneer jij het beste zorgplan op moet stellen. Meer weten over de taken als verzorgende IG? Lees er hier alles over!

 • Waarom is het leuk om te werken als verzorgende IG?

  Het is enorm dankbaar werk. Jij fleurt dagelijks mensen hun dag op en zorgt voor minder eenzaamheid onder ouderen. Je helpt mensen écht enorm op dagelijkse basis. Dat is wat het zo leuk maakt.

 • Hoe moet ik solliciteren op een verzorgende IG-vacature?

  Solliciteren als verzorgende IG is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot verzorgende IG?

  Een opleiding tot verzorgende IG duurt meestal drie jaar. Je moet namelijk een mbo-niveau 3 halen om te mogen starten als verzorgende IG. Wil je lekker snel aan de slag? Bij Tempo-Team bieden we een groeipad voor verzorgenden IG’s. Als je dit traject volgt heb je binnen 14 maanden al een certificaat in de pocket. Lekkerrrrr! Meer weten over deze opleiding? Check ‘t hier!

Sla jouw baan als verzorgende IG aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!