Voor jezelf opkomen op het werk? Zó doe je dat!

Een baan waar elke werkdag een feestje is? Hell yeah! In de ideale wereld ga je elke dag met veel plezier naar je werk. Tuurlijk, minpunten zijn er altijd. Wil je meer doorgroeien, een betere band met je collega’s of meer verdienen? Neem het heft in eigen hand en kom op voor jezelf! Blij zijn met je baan begint bij JOU! We vertellen je hier hoe.

Spring snel naar:

Ben je toe aan leuk werk? Pak zelf de regie!

Kan jouw baan nog wel een tikkie leuker? Werk aan de winkel! Pak de regie en het roer van jouw loopbaan in handen. Lees hier hoe je dat doet.

Waarom voor jezelf opkomen op het werk?

Verandering komt vanzelf… toch!? Ja, als je eeuwig de tijd hebt misschien. Jij verdient NU leuk werk, dus neem het voor jezelf op! Als jij niet aangeeft wat er anders moet, verandert er ook niks. Neem die touwtjes zelf in handen en maak je werk leuker. 

Zo kom je voor jezelf op op het werk: 6 tips ✅ 

Opkomen voor jezelf, hoe pak je dit aan? Door met je leidinggevende in gesprek te gaan! Beetje spannend? Deze tips helpen je:

1. Plan een gesprek in

Dit is stap één van voor jezelf opkomen. Pak een 1-op-1-moment met je leidinggevende. Zoek een kantoortje op, ga koffiedrinken of ga lekker een stukje wandelen. Neem de tijd, begin er niet zomaar over op een druk moment. Zorg dat je in alle rust je verhaal kan doen.

2. Bereid jezelf voor

Bedenk van tevoren wat je wil bereiken, en hoe. Zorg dat je weet wat je wilt zeggen. Zo voorkom je dat je met je mond vol tanden staat. Schrijf het op en spreek het uit. Tegen jezelf in de spiegel, onderweg in de auto of vooraf met een vriend of collega.

3. Zie de ander als gelijkwaardige

Je zou het soms bijna vergeten, maar je leidinggevende is ook gewoon een mens 😉.  Zie de ander dus als gelijke, niet als iemand die boven je staat. Zo laat je minder snel over je heen lopen. Of het nou de directeur is of een directe collega: kom voor jezelf op!

4. Stel duidelijke grenzen

Zeg je vaak ‘ja’, terwijl je eigenlijk ‘nee’ denkt? Hop, geef die grenzen aan! Dat zorgt er namelijk voor dat de ander weet wat je aankan en wanneer iets te veel is. Doe je dit niet? Dan raakt jouw emmer overvol. Daar heeft niemand wat aan! 

5. Oefen het gesprek

Een gesprek voeren waarin je opkomt voor jezelf doe je niet elke dag. Het is helemaal niet gek dat je dit lastig vindt. Neem iemand in vertrouwen en oefen samen je gesprek. Vind je het lastig om het gesprek met iemand anders te oefenen? Doe dit dan gewoon met jezelf! Bedenk wat je wil zeggen en hoe je reageert in verschillende situaties.

6. Relaaax

Je kan dit soort dingen gewoon met elkaar bespreken, zonder dat het een verhit of emotioneel gesprek wordt. Vind je het toch moeilijk? Geef dat dan vooraf aan. Dan kan je leidinggevende daar rekening mee houden. Die staat sowieso voor je klaar. Anders is het sowieso tijd voor een nieuwe baan 😉. 

Vind die leuke baan met Tempo-Team!

Voel je je na deze tips of het gesprek toch steeds niet helemaal thuis op je werkplek? Tijd voor een baan mét werkplezier! En waar vind je die beter dan bij Tempo-Team? Wij hebben héél veel banen, met héél veel werkplezier. Bij ons kun je eindeloos uitproberen totdat je de baan van je dromen tegenkomt! Begin eens met onze Baanraders. Deze werkgevers scoren allemaal een 8+ op werkplezier. Daar werken is dus sowieso een feestje!

Zó bereid je je tiptop voor op je gesprek

Oké, je bent op je leidinggevende afgestapt en hebt een gesprek ingepland. Lekker bezig! Wij hebben alvast een paar onderwerpen op een rijtje gezet die voorbij kunnen komen tijdens je gesprek. Denk hier alvast even over na, dan ben je tiptop voorbereid en rock je je gesprek!

1. Salarisverhoging: pak die moneys 💸

Voor jezelf opkomen is óók praten over je salaris! Yesss, die beloning maakt je werk leuker en geeft extra werkplezier 🤑. Hoe weet je dan eigenlijk dat je meer waard bent geworden voor het bedrijf? Hoeveel extra loon kan je vragen? En hoe begin je zo’n gesprek? 

Alles over salarisverhoging 
 

2. Doorgroeien binnen een bedrijf? YES! 🤩

Merk je dat je jouw werk steeds minder leuk vindt? Of voelen je werkdagen als een sleur? Er is vaak veel meer verandering mogelijk dan je denkt! Ga bij jezelf na bij welke taken je wél werkplezier ervaart. Open het gesprek met je leidinggevende of manager en bekijk samen hoe jouw takenpakket anders kan.

3. Tijd voor een nieuw avontuur? Switch van baan!

Liever het roer helemaal omgooien? Switch dan van functie! Vraag in een gesprek met je baas naar de mogelijkheden om een andere functie te krijgen. Of misschien is het een goed idee om een training of cursus te volgen. Wat staat met stipt op nummer één? Juist! Dat jij werken weer leuk maakt voor jezelf! 

Kom voor jezelf op tegen je collega’s! 🤝

Kom ook voor jezelf op richting collega’s! Geef je grenzen aan, durf nee te zeggen en vertel waar je behoefte aan hebt. Zo weten jullie wat je aan elkaar hebt, en leer je elkaar ook beter kennen! Lees hier alle tips om te zorgen voor een goede band met collega’s.

Alles over collega's 

  • Hoe kom je op je werk voor jezelf op?

    Voor jezelf opkomen op werk kan lastig zijn. Misschien heb je dit nog nooit gedaan, of ben je bang voor de reactie van de ander. Wat helpt? Bereid het gesprek voor. Zet voordat je het gesprek ingaat op een rij wat je wilt bereiken. Benieuwd naar alle tips? Lees het hier.

  • Waarom is het goed om voor jezelf op te komen op het werk?

    Door voor jezelf op te komen wacht je niet op verandering, maar ben je de verandering! Als jij je wensen en behoeften niet uitspreekt, is de kans klein dat deze vanzelf in vervulling gaan. Dusss: ga in gesprek! Hoe je dit aanpakt? Lees hier alle tips.