Inhoud van de baan: zorg voor voldoende variatie en uitdaging!

Een baan met inhoud is belangrijk voor iedereen die werkt. Zorg dus dat dit goed zit! Wat dat inhoudt? 😉Een uitdagend takenpakket met voldoende variatie in de werkzaamheden en een fijne band met collega’s. Dat bedoelen we met de geluksmaker inhoud van de werkpleziercocktail! Lees hieronder hoe jij zorgt voor zingeving en inhoud.

Spring snel naar:

Waarom inzetten op de inhoud van werk?

Inhoud van werk is voor 37% van de medewerkers uit ons onderzoek* de reden om naar ander werk te zoeken. Het gaat tenslotte over wat je elke dag uitvoert. Maar als medewerkers zelf hun functie uitzoeken, waarom is het dan belangrijk om er als werkgever over na te denken? 

Omdat de juiste inhoud van je baan voor werkplezier zorgt natuurlijk! Medewerkers hebben zo het gevoel dat ze iets nuttigs aan het doen zijn, en van dag tot dag variatie in hun werkzaamheden ervaren. Als werkgever ben je deels verantwoordelijk voor die variatie. Als leidinggevende ook, omdat die het werk van medewerkers meestal maakt of kraakt. Opbouwende feedback en het krijgen van complimenten wegen bijvoorbeeld ontzettend mee in hoe gewaardeerd medewerkers zich voelen en dus ook hoeveel werkplezier ze ervaren. 

Hr-uitdagingen en oplossingen: leiderschap en inhoud 

Zie voldoende variatie, een goede band met collega’s en opbouwende feedback als aandachtspunten wanneer je focust op de inhoud van werk. Zingeving is hierin het fundament. Zonder dat kom je nergens. Lees hieronder maar! 

Stap 1: zorg voor zingeving

Inhoud van een baan betekent ook wel zingeving. Betekenisvol werk is namelijk heel belangrijk, voor iedereen. Uit ons onderzoek* blijkt dat 30% van alle werknemers vindt dat inhoudelijke voldoening van het werk impact heeft op hun werkplezier. Logisch toch? Zo ga je elke dag fluitend naar je werk!

Maar hoe zorg je daar nu voor? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Je medewerkers willen:

 • de mogelijkheid om aan iets te werken wat van waarde is;

 • ruimte voor persoonlijke groei;

 • dat de doelstelling van het bedrijf bij hen past en dat ze zich daar goed bij voelen;

 • aandacht en betrokkenheid van de leidinggevende (lees hiervoor snel verder!);

 • waardering van buiten- en binnenaf (leidinggevenden én klanten);

 • fijn samenwerken met collega’s.

💡 Interessant: 64% van de medewerkers vindt dat hun taken goed aansluiten bij wat ze graag doen, de meerderheid hiervan vindt het werk gevarieerd en zegt dat het werk hen de kans geeft om zich persoonlijk te ontwikkelen en te groeien. Maarr, 39% zegt dat hun taken te simpel en eenvoudig zijn. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel!

Stap 2: zet in op goed en sterk leiderschap 

Zoals eerder gezegd maakt de rol van de leidinggevende een flinke impact en zorgt dit voor enorm veel zingeving. Is de leidinggevende betrokken, is er voldoende erkenning en wordt er feedback gegeven? Een goede leidinggevende weet collega’s te motiveren door oprechte waardering te tonen. Dat kan al met een schouderklopje of een bedankje. De leidinggevende is tenslotte degene die gaat over de inhoud van een baan, en heeft dus ook impact op hoeveel werkplezier een medewerker heeft!

Volgens verschillende onderzoeken zorgt positief en goed leiderschap voor meer werkplezier. Zet daar dus op in als werkgever! Maar wat houdt goed leiderschap eigenlijk in?

Werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens! Goed leiderschap is:

 • Communiceren en transparant zijn

 • Vriendelijk en bereikbaar zijn

 • Openstaan voor kritiek en ideeën van medewerkers

 • Veel autonomie en vertrouwen geven

💡 Interessant: werkgevers vinden het belangrijk dat leidinggevenden delegeren. Maar hier hechten werknemers dan weer minder waarde aan. Die vinden het juist belangrijker dat een leidinggevende betrokken is bij zijn werknemers. Ga dus op zoek naar de gulden middenweg! 

Praktische tips en tricks voor inhoud van de baan

Bekijk hieronder alle onderwerpen die te maken hebben met de inhoud van een baan. Op deze pagina’s staan allerlei praktische tips en tricks per onderwerp, die je vaak meteen kan gebruiken. En dat met één klik!

Waarom is het belangrijk om in te zetten op de inhoud van een baan? Hier 2 voordelen:

 1. Werknemers zijn vitaler, zowel mentaal als fysiek. De inhoud van de baan en de rol van een leidinggevende zijn hier belangrijke factoren. Wordt beweging bijvoorbeeld gepromoot?

 2. Werknemers blijven langer in dienst. Dit komt doordat een leuke inhoud van het werk ze een bepaalde mate van zingeving geeft. Waardoor ze elke dag zin hebben om te werken en automatisch meer werkplezier ervaren! 

Alle werkplezierinfo in één gids?

Werkplezier van werknemers wordt beïnvloed door veel (in)directe factoren. Daarom hebben wij die voor je gemixt in een heerlijke cocktail! De ingrediënten? Balans, inhoud en groei. Check de oplossingen op jouw hr-uitdagingen in onze grote Werkpleziergids!

*Disclaimer: Bovengenoemde tekst is gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team. Het gaat hier om het onderzoek voor de Werkpleziergids van 2021. We hebben bij de selectie van deelnemende werknemers rekening gehouden met een representatieve verdeling van leeftijd, geslacht, opleiding en verschillende branches. 

 • Waarom is inhoud van een baan belangrijk?

  De juiste inhoud van de baan is één van de drie gelukmakers op werk die zorgt voor meer werkplezier. 37% van de medewerkers uit ons onderzoek ziet inhoud van het werk als reden om ander werk te zoeken. Bekijk hier waar inhoud van een baan nog meer voor zorgt.

 • Wanneer gaat je werkplezier omhoog door de inhoud van een baan?

  Met inhoud van een baan bedoelen we een uitdagend takenpakket met voldoende variatie in de werkzaamheden. Ook werkt een fijne band met collega’s hier aan mee. Lees hoe zingeving hieraan meewerkt.

 • Waarom zorgt inhoud van de baan voor meer werkplezier?

  Werknemers die voldoende inhoud in hun werk ervaren zijn vitaler en blijven langer in dienst. Zo ervaren ze veel meer werkplezier! Dat wil jij toch ook? Lees er hier alles over.

 • Wat is goed leiderschap?

  Is de leidinggevende betrokken, is er voldoende erkenning en wordt er feedback gegeven? Dan toon je goed leiderschap en dit is een belangrijk onderdeel van de geluksmaker inhoud.