Er mag gelachen worden! 5 tips om écht meer plezier uit je werk te halen

We vergeten ons op het werk wel eens te focussen op positieve, persoonlijke aandacht. In plaats daarvan wordt er op veel plekken alleen kritiek gegeven. Zonde! Daar gaat niemand harder van werken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen juist wél harder werken als er wordt gelachen op de werkvloer! Daarom 5 tips om meer plezier uit je werk te halen en de onderlinge band met je collega's te versterken.

1. Even lachen of juist een baalmoment? Maak er tijd voor! 

Waarom wachten met een écht leuke grap tot 1 april? Een beetje plezier maken mag altijd! Op maandagochtend even het weekend doornemen met je collega, vooral doen! Een baalmoment? Bespreek het vooral. Door je ervaringen met collega’s te delen, versterken jullie de onderlinge band en maak je ruimte voor wat humor op zijn tijd. 

2. Challenge! Geef elke dag minstens één collega een compliment

Het voelt in het begin misschien een beetje vreemd als je dit nooit doet, maar uit onderzoek blijkt dat niet alleen de ontvanger, maar ook de gever en de omstanders van een compliment zich beter voelen. Dus zet die gêne opzij en geef je collega eens een welgemeend compliment. Tip: maak er een challenge van! Wie heeft aan het eind van de week het mooiste compliment gegeven? Iedereen wordt fanatiek van een spelletje. Jij wil die challenge ook winnen, toch? Wil je hier écht mee aan de slag? Lees dan ook de tips van expert werkplezier Arjen Banach.

3. Vier successen met elkaar

Waar doe je het allemaal voor als er nooit eens een succes wordt gevierd? Een nieuwe klant, grotere order, uitbreiding van het gebouw? *Plop!* Kondig een vrijdagmiddagborrel (vrijmibo) aan en zorg dat iedereen aanschuift. Goed voor de teamgeest èn een vrijmibo organiseren is zo gebeurd. Bestel wat (alcoholvrije) drank en een klein hapje, zet leuke muziek aan en hop. Die gezelligheid komt vanzelf!

4. Neem een bakkie mee voor je collega

Je weet vast wel hoe je collega zijn bakkie het liefst drinkt. Toch...? Echt niet? Dan zou ik daar maar eens héél snel mee beginnen! Uit onderzoek blijkt dat vooral 50-plussers veel werkplezier halen uit het koffie halen voor collega’s. Waar jongeren meer de ontspanning zoeken samen met collega’s, vindt 73% van de ouderen het ‘voor elkaar koffie halen’ van belang op werk.

5. Zet eens muziek aan tijdens werk

In de pauze, bij een borrel of misschien wel tijdens het werk: opzetten van muziek verhoogt de sfeer binnen de groep enorm én het levert ook altijd grappige momenten op! Mensen waarvan je het niet verwacht staan ineens te dansen bij het koffieapparaat, zingen uit volle borst mee of hebben plots een bijzondere muzieksmaak. Van Nederlandstalig tot Ierse folk, van house tot klassiek: elk genre brengt op zijn eigen manier gezelligheid. Zoek je een playlist waarmee je zéker meezingers scoort? Zet deze dan op!

Bonustip: maak een eigen gezamenlijke afspeellijst aan op Spotify en laat iedereen daar zijn guilty pleasures aan toevoegen. So tell me what you want, what you really really want..!

Dussss, wie maakt de guilty pleasure playlist aan voor op de vrijmibo?

Anderen lezen ook:

Onderzoek naar werkplezier 2020

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in het Werkplezier Papier.