Sollicitatie mailen? Zo reageer je op een vacature! 📤

Joehoeee je hebt de perfecte vacature gevonden: daar MOET jij natuurlijk op reageren! En terecht. Je hebt je cv al bijgewerkt én een lekkere sollicitatiebrief eruit geknald, lekker beziggg. En dan eigenlijk het allerbelangrijkste… Yuup het mailtje waarmee je reageert op de droomvacature! Een mailtje schrijven doe je al snel vluchtig, maar het is toch echt belangrijk om hier aandacht aan te besteden! Met dit stappenplan knal jij dat mailtje er zo uit. Verzenden die hap! 

Stappenplan: zo verzend jij je sollicitatie per mail

Sollicitatiebrief check? Cv check? Jaaaa, dan ben jij klaar om de begeleidende mail op te stellen! En die is best belangrijk, want dat is het eerste dat jouw toekomstige werkgever van jou ziet. Gelukkig hebben wij een stappenplan voor je bedacht. Zo rock je in no-time een top begeleidend mailtje! Hoppaaa gaan we dan...

Stap 1. Controleer je e-mailadres

Er zijn een paar dingen die je moet checken als je een sollicitatiebrief via e-mail verstuurt. Gebruik je bijvoorbeeld een privé e-mailadres? Het is natuurlijk niet zo handig om een sollicitatiemail te versturen via de e-mail van je huidige werk. Ennn als je een persoonlijke e-mail gebruikt, check dan ook meteen even of het geen overblijfsel uit je jeugd is, zoals liefkleinkonijntje@gmail.com of ajax1996@hotmail.com. Dat komt echt onprofessioneel over. 😉 Zooo, stap 1 alweer gedaan!

Stap 2. Kies een pakkende onderwerpregel

Yuuup, de onderwerpregel is de eyecatcher van je mail! 👀Die kun je dus maar beter goed doen. Hoe je dat doet? Noouu, blijf in ieder geval professioneel en zakelijk. Vermijd dus té prikkelende teksten, maar wees toch creatief. Voor bedrijven is het fijn als ze in één oogopslag zien waar de mail over gaat. Wat je er dan wel in zet? Sowieso de functietitel waar je op reageert! Bijvoorbeeld: ‘Ben ik jullie nieuwe verpleegkundige?’. En als je een open sollicitatie stuurt kun je dat ook in het onderwerp van je mail noemen, zoals: ‘Op zoek naar een frisse blik? Open sollicitatie orderpicker’. Eitje, toch!

Stap 3. Tik een passende aanhef en afsluiting

Meteen binnenkomen met je e-mail? Zorg dan dat je een goede aanhef hebt, die aansluit bij de lezer! Weet je de naam van degene naar wie je de mail stuurt? Dan kun je ‘beste’ of ‘geachte’ mevrouw/meneer + voornaam en/of achternaam gebruiken als aanhef. 

Wil je het liever wat informeler? Dan kun je ook gaan voor ‘hoi’ en alleen een voornaam. Is de naam van de geadresseerde onbekend? Dan schrijf je meneer/mevrouw of je gebruikt de titel van het bedrijf. De aanhef ziet er bijvoorbeeld zo uit:

 • Hoi [voornaam],
 • Beste [voor- en achternaam],
 • Geachte mevrouw/meneer [achternaam],
 • Beste meneer/mevrouw,
 • Geachte medewerker van Tempo-Team, 

Vergeet ook niet om de mail goed af te sluiten. Het is de laatste regel die wordt gelezen! Daarom is het belangrijk om een topperrrr van een afsluiting toe te voegen! In de afsluiting kun je wat origineler zijn dan in de aanhef. Zeg altijd iets in de trant van ‘ik hoop van u te horen’ en sluit vervolgens af met een originele of persoonlijke groet. Bijvoorbeeld:

 • Ik hoop van u te horen! Met enthousiaste groet;
 • Ik hoor graag van jullie. Met vrolijke groet;
 • Ik kijk uit naar uw reactie. Met fleurige groet.

Laat zien wat je in huis hebt. Kun jij!

Stap 4. Schrijf een originele begeleidende tekst

Hoe je de begeleidende tekst schrijft? Maak ‘m kort, krachtig én origineel! Zorg er in ieder geval voor dat de mail in goed Nederlands is geschreven en een goede aanvulling is op je cv en sollicitatiebrief. Het blijft een sollicitatiemail, dus houd het professioneel! En wees vooral creatief! Waarom moet de recruiter jouw cv en sollicitatiebrief nou lezen? Laat de energie en het enthousiasme ervan afspatten! 

TIP! Gebruik de openingszin van je sollicitatiebrief in de mail. Dat scheelt je een boel schrijfwerk én tijd. Ennee.. als het goed is heb je daar al je best voor gedaan en is die opening suuuperleuk. 👌🏼

Stap 5. Voeg je sollicitatiebrief en cv als bijlage toe

Jaaa om toch een beetje het gevoel te krijgen dat je een ‘echte’ brief verstuurt, voeg je jouw sollicitatiebrief en cv lekker als bijlage toe! Zorg er wel voor dat je de bestanden onder een logische naam opslaat, dat wordt regelmatig vergeten. Als je toekomstige werkgever je bestanden download, kan hij of zij ze niet meer terugvinden. Onhandig dus! Sla ze bijvoorbeeld op met je eigen naam in combinatie met ‘sollicitatiebrief’ of ‘cv’. Hoppaaa, topper!

Stap 6. Check je bijlagen goed!

Steek je zoveel moeite in je cv en sollicitatiebrief, dan wil je ook dat de ontvanger ze net zo mooi opent als jij. Toch? Check daarom ALTIJD of je het juiste bestandstype stuurt! Kies voor een bestandstype die iedereen kan openen, zoals .doc of .pdf. En als je een pdf stuurt is de kans nog kleiner dat tekst en afbeeldingen verspringen. Wil je extra zeker zijn? Ga dan voor een gangbaar lettertype in je bestanden zoals Arial of Times New Roman. Klaar? Op naar de laatste stahaaap! 

Stap 7. Check check dubbelcheck!

Jaaa, je hebt vast alles al toegevoegd. Check toch nog even of je écht alles hebt. Heb je de bijlagen toegevoegd? Check! Geen typefouten in je mail? Check! En een goede onderwerpregel gekozen? Check! Lekkerrr, dan kun jij die sollicitatiebrief gelijk je postvak uitsturen. We hebben een korte checklist voor je gemaakt. Zo zie je zeker weten niets over het hoofd!

 • Controleer je eigen e-mailadres
 • Zet je sollicitatiebrief en cv om in het juiste bestandstype
 • Check of je de juiste bestandsnamen hebt toegepast
 • Voeg je sollicitatiebrief en cv als bijlage toe
 • Kies een pakkende onderwerpregel (+ functietitel!)
 • Schrijf een passende aanhef en sluit je brief goed af
 • Schrijf een korte maar krachtige begeleidende tekst
 • Controleer het e-mailadres van de ontvanger
 • Verzenden maaarrr!

Klaar is Keeees (en jij ook natuurlijk 😉)! 

Anderen lazen ook:

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

 • Wat is een begeleidende mail bij je sollicitatiebrief?

  Joehoeee! Je hebt de perfecte vacature gevonden: daar MOET jij natuurlijk op reageren! Je hebt je cv al bijgewerkt én een lekkere sollicitatiebrief eruit geknald, lekker beziggg. What’s left? Yuup, het mailtje waarmee je reageert op de droomvacature! Dat noemen we de begeleidende mail.

 • Waar moet je opletten bij het schrijven van een sollicitatiemail?

  Tjaaa.. hoe schrijf je zo’n sollicitatiemail? Zorg er ten eerste voor dat je het mailtje verzendt vanaf een persoonlijk e-mailadres, die niet te gek is. Daarna kun je jouw cv en sollicitatiebrief als bijlage toevoegen. Zet je motivatie dus niet direct in de mail! En sla je bestanden even op onder een logische naam. O ja, en check of je de functietitel in de onderwerpregel hebt gezet! Komt helemaal goed dan.

 • Hoe schrijf je een originele begeleidende tekst?

  Maak ‘m kort, krachtig én origineel! Zorg er in ieder geval voor dat de mail in fatsoenlijk Nederlands is geschreven en een goed omhulsel is van je cv en sollicitatiebrief. Het blijft een sollicitatiemail, dus houd het professioneel! En wees vooral creatief! Waarom moet de recruiter jouw cv en sollicitatiebrief nou lezen? Laat de energie en het enthousiasme ervan afspatten!