Eerste werkdag! Zo onthoud je al die namen

Met een onoverwinnelijke blik in je ogen en met een flink portie zelfvertrouwen, start jij je eerste werkdag. Je sollicitatiegesprek ging fantastisch en je bent klaar om te knallen! Zodra je binnenstapt, stellen collega’s zich aan je voor en word je begeleid naar je nieuwe werkplek door uuhm… Oeps, hoe heet ‘ie ook alweer? Je lijkt iedereens naam, na het handen schudden, direct te zijn vergeten. Hoe je die namen op je eerste werkdag wel onthoudt? Met deze 5 tips!

Onthoud elke naam met deze 5 tips  

De eerste werkdag breekt aan. Je hebt gister een goede nachtrust gehad en straalt in je outfit. Jij bent klaar om handjes te schudden en namen te onthouden! Het onthouden van namen is net als memory. De hele dag ben je bezig om namen en gezichten aan elkaar koppelen en zoveel mogelijk goede combinaties te verzamelen. Zorg daarom dat je goed Win jij met de meeste goede combinaties? Met deze 5 tips zorgen wij dat jij de winst zeker binnenhaalt (en geen naam meer vergeet)! 

Tip 1. S-p-e-l het 

Als je iemands naam herhaalt, kun je deze goed onthouden. Een handige truc is om te vragen of iemand zijn of haar naam wilt spellen. Dit werkt het best bij de moeilijkere namen. Door het spellen, vormen je hersenen een visueel beeld en dat onthoud je veel gemakkelijker. Top toch? 

Supertip! Type tijdens het spellen de naam in op het kladblok van je mobiel om deze te visualiseren. Heb je ook meteen een spiekbriefje voor later op de dag. 😉 

Tip 2. Naam vergeten? Rijm is de lijm 

Ben je de ster van Sinterklaasavond met jouw gedichten? Mooi, want jouw rijmtalent kun je nu perfect gebruiken. Ontmoet je Piet van financieel, Liset van personeel en Suzan van marketing? Dan heten ze vanaf nu Piet Parkiet, Liset Ballet en Suzan Koekenpan. Gebruik wel een aardig rijm, mocht je je per ongeluk verspreken.. 

Tip 3. Let op bijzondere gezichtseigenschappen

Kijk goed naar iemands gezicht en zoek bijzondere gezichtseigenschappen zoals een scheve neus, grote oren of een kuiltje in de kin. Doe dit supersnel, nog voordat iemand zijn naam zegt. Je hersenen koppelen deze eigenschap dan aan de naam. Zo maak je sneller de juiste combinaties. 

Tip 4. Voorbereid naar je eerste werkdag 

Surf naar de bedrijfswebsite en bekijk de pagina’s zoals ‘het team’ of ‘over ons’. Hier vind je weleens het smoelenboek van het bedrijf. Leer dit uit je hoofd en je hebt een dikke voorsprong op je eerste werkdag. Hoppa, in de pocket die eerste indruk!

Tip 5. Toch gewoon even vragen

Eigenlijk vindt niemand het heel gek dat je op je eerste werkdag iemands naam vergeet. Er komt ook zoveel nieuwe informatie op je af. Mocht je iemand naam écht niet meer weten. Vraag het dan gewoon.  Dit laat zien dat je betrokken bent en dat jij je beste beentje voor zet. En na die eerste indruk komt er altijd nog een tweede, derde en vierde indruk. Je krijgt dus nog genoeg momenten om te stralen! ☀️

Anderen lazen ook:

  • Hoe onthoud ik elke naam?

    Met deze 5 tips onthoud jij elke naam: spel het, rijm de namen op een woord, let op bijzondere gezichtseigenschappen, check van te voren de website even en je kan het altijd nog een keertje vragen.

  • Wat als ik een naam vergeet?

    Shit, naam vergeten! Kan gebeuren, iedereen snapt dat je als nieuweling veel prikkels binnen krijgt en niet alles kunt onthouden. Vraag je nieuwe collega rustig nog een keer om zijn/haar naam.