Eén van de belangrijkste onderdelen van jouw cv. Je werkervaring. En vergeet bij die werkervaring ook zeker niet om uit te leggen wat je dan precies deed in die functie. Oftewel je competenties en vaardigheden. Niet alleen de functie is goed om te vermelden, maar misschien nog wel belangrijker is het om te vertellen wat je deed bij de uitvoer van die functie. Weten welke competenties passen bij welke functie, check dan deze blog.
Wat zet je op je cv?
Simpel: je relevante werkervaring. De banen waar je echt wat aan hebt gehad zijn de moeite waard te melden op je cv. Vertel hier altijd kort bij wat jouw taken waren. Begin altijd bij je laatste baan en werk naar je eerste baan toe.
Vrijwilligerswerk. zéker niet vergeten. Waarom? Het zegt veel over jou als persoon. Als je vrijwilligerswerk doet in een verzorgingshuis dan betekent dat dat je geeft om je medemens, ben je penningmeester van de ouderraad dan ben je (als het goed is ;)) secuur en heb je verstand van financiën. Maar ook als je een voetbalteam coacht zegt dat heel veel over wie jij bent. Al is het alleen al dat je bereid bent je vrije tijd hier aan te besteden.
Wat zet je niet op je cv?
Kijk in hoeverre je bijbaantje relevant is. Wil je een topper worden in de horeca dan is die ene zomer op het terras zeker het vermelden waard. Wil je iets vertellen over het feit dat jij erg klantvriendelijk bent (in je sollicitatie als callcentermedewerker), kun je dat juist onderbouwen met jouw baan achter de servicebalie van de Albert Heijn.
Wel is het zo dat je op een gegeven moment die baantjes van je cv gaat schrappen, omdat ze steeds minder relevant worden op je cv.
Eén uitzondering: als je begint aan je eerste échte baan. Dat wil zeggen, de baan waar je voor opgeleid bent, of het werk waarin je verder wilt gaan. Dan is het wel goed om te laten zien dat je het leuk vindt om aan de slag te gaan.
Gaten in je cv?
Gereisd? Fulltime voor je kinderen gezorgd?
Er zijn allerlei redenen waardoor jij misschien een gat in je cv hebt. Geen probleem! Dit maakt je kans op die ideale baan er echt niet minder op. Vertel gewoon wat er aan de hand was en lieg hier niet over.
Sterker nog: haal er je voordeel uit!
Hoe? Neem reizen bijvoorbeeld. Daarmee laat je zien dat jij avontuurlijk, initiatiefrijk, verantwoordelijk en ondernemend bent. Met de kinderen in de weer geweest? Dan ben jij flexibel, kan je als geen ander organiseren en ben je bijzonder stressbestendig.
Als jouw relevante werkervaring voor een bepaalde baan gaten oplevert, los je dat op door twee categorieën te maken op je cv. ‘Relevante werkervaring’ en ‘overige werkervaring’. Dan weet de recruiter of werkgever gelijk hoe jouw cv in elkaar steekt.
Geen werkervaring?
Iedereen moet ergens beginnen. Dus aan het begin van je carrière heb je nog een ‘leeg’ cv. Dat is prima. Maar je hebt meer werkervaring dan je denkt!
Welke dan? Nou, vertel bijvoorbeeld wat voor projecten je op school of je opleiding hebt gedaan en wat jouw rol daarin was. Er zijn er altijd wel een paar relevant om op je cv te benoemen. Welke skills heb je hierbij ontwikkeld en welke eigenschappen kwamen goed van pas? Waar heb jij je afstudeerproject over gedaan? En vergeet een eventuele stage niet.
Laat zien dat je gemotiveerd bent om aan de slag te gaan. En wees eerlijk. Zeg dat je net van school afkomt en op zoek bent naar een eerste baan. Zo is jouw ‘lege’ cv binnen no-time gevuld met werkervaring.
Je opleiding mag natuurlijk niet ontbreken op je cv. Vertel waar en op welke middelbare school je hebt gezeten en welke opleiding je hebt gevolgd. Heb je extra studieactiviteiten gevolgd? Zet het erop! Heb je bijvoorbeeld een evenement georganiseerd voor jouw klasgenoten, was jij betrokken bij de leerlingenraad of heb je een extra vak gevolgd? Allemaal interessant voor jouw cv!
Maak ook altijd duidelijk of je uiteindelijk een diploma hebt behaald.
Jij kan meer dan wat je op je opleiding hebt geleerd! Laat dat je toekomstige werkgever ook weten. Vaardigheden kun je opsplitsen in soft skills en hard skills, beiden zet je op je cv. We zullen ze even uitleggen.
Stel je wilt rijden op de vrachtwagen, dan is het uiteraard handig dat je je groot rijbewijs hebt. Dat is een hard skill. Het kunnen bijvoorbeeld ook bepaalde computervaardigheden zijn die je nodig hebt voor de baan. Dat je goed kan Photoshoppen, een master bent in Excel of een ster bent in het bouwen van websites. Het kan ook zijn dat je om de een of andere reden vloeiend Spaans spreekt en schrijft. Súper interessant om op je cv te zetten!
Een soft skill zijn meer je sociale vaardigheden. Dat je bijvoorbeeld goed in de omgang bent, makkelijk contact maakt met anderen, heel creatief bent of extreem goed bent in plannen.
Dit melden op je cv kan nét dat ene pluspuntje zijn dat je voor hebt op je concurrentie!
Ho! Voordat je de ‘DEF cv versie’ opslaat, loop deze checklist nog even na. Zo weet je zeker dat het straks niet aan je cv ligt.
- Je cv is maximaal twee kantjes
- Zorg voor een mooie opmaak. En daar helpen we je graag bij met dit voorbeeld cv.
- Sla het op als .pdf (met Word kunnen onderdelen verschuiven, waardoor al je werk voor niks is geweest) en geef je cv een duidelijke naam (niet versie 3.5.6 def def, maar cv-voornaam-achternaam)
- Zet je naam groot als titel op je cv
- Maak van je website-, blog-, LinkedIn- of Insta een hyperlink. Zo weet je zeker dat je nieuwe werkgever deze pagina bezoekt. En hoe meer iemand van je ziet, hoe beter je blijft hangen bij je werkgever
- Laat je cv altijd nog even door iemand checken. Soms zie je iets over het hoofd.
Ja.. maar hoe ziet dat cv er dan uit?!
Simpel, eigenlijk zet je alle onderdelen die we hierboven beschrijven onder elkaar. Maar dan zorg je er natuurlijk wel voor dat jouw cv er een beetje lekker uitziet. Zorg dat de regels netjes onder elkaar staan, werk met titels en bullets zodat het goed leesbaar is. Meer hierover lees je op deze pagina, waarin we een voorbeeld cv delen die je meteen kunt invullen. Lekker makkelijk toch?
Op naar je nieuwe baan!
Na het cv ga je door met het schrijven van je motivatiebrief. Ook hier hebben we een aantal tips, do’s and dont’s voor je op een rij gezet.
En vergeet je straks ook niet voor te bereiden op je sollicitatiegesprek!
Denk je nu: handige tips voor het maken van een cv, maar ik zie het nog niet helemaal voor me? Bekijk dan het voorbeeld cv. We hebben meteen een handig format voor je. Meteen aan de slag dus!