Bijna helft ondernemers breekt hoofd over aantrekken personeel

Ondanks een aantrekkende economie en nog hoge werkloosheid hebben ondernemers grote moeite met het aantrekken van het juiste personeel. Maar liefst 45% van de ondernemers ervaart het vinden van een geschikte kandidaat als een grote uitdaging. Vooral kleinere bedrijven (tussen 50 en 99 werknemers) hebben hier moeite mee (62%). Grootste oorzaak volgens ondernemers is een gebrek aan kennis over werving en selectie en vooral de nieuwe wet,- en regelgeving. Dit blijkt uit een onderzoek onder 500 werkgevers naar de belangrijkste HR-uitdagingen door DVJ Insights in opdracht van Tempo-Team.

Vooral kleine bedrijven hebben moeite met vinden juiste kandidaat

Ook het binden van personeel (48%) en wet- en regelgeving worden door ondernemers genoemd als HR-uitdagingen. Bijna een derde geeft aan dat de laatste ontwikkelingen van wet- en regelgeving rondom personeel moeilijk tot zeer moeilijk bij te houden zijn (32%). Een vijfde van de werkgevers (22%) vindt huidige wet- en regelgeving ronduit onduidelijk.

Vraag het maar aan een collega...

Waar kan ik zoeken naar geschikte kandidaten, waar moet ik aan denken wanneer ik iemand aanneem en hoe houd ik mijn personeel vooral binnen? Het zijn vragen waar veel bedrijven mee worstelen. Om deze informatie op te halen, roept meer dan de helft (55%) de hulp in van anderen. Informatie over wet- en regelgeving wordt het vaakst geraadpleegd op overheid gerelateerde websites (48%). Ook geven de meeste respondenten (54%) aan dat ze informatie over alle HR-uitdagingen zoals werven, aannemen, wet- en regelgeving et cetera het liefst op een website gebundeld zien.

Tempo-Team helpt ondernemers met HR-uitdagingen

Om bedrijven bij te staan in deze HR-uitdagingen, worden zij ook dit jaar bijgestaan door Tempo-Team. Zij kunnen kosteloos het Rode Boekje aanvragen. Het Rode Boekje is een handzaam boekje met antwoorden op de meest gestelde vragen over personeel. Naast de printversie kunnen werkgevers ook de website van Tempo-Team raadplegen, is er een HR-app en kunnen ondernemers gebruikmaken van een speciaal luisterboekje dat worden verstrekt op de grootste Total tankstations. In tien komische fragmenten, ingesproken door onder meer acteur Pepijn Gunneweg, worden ondernemers helemaal bijgepraat over de laatste ontwikkelingen.

Over het onderzoek

DVJ Insight heeft in november 2015 via online veldwerk 500 werkgevers gevraagd naar hun belangrijkste HR-uitdagingen.

Perscontacten

Media enquiries only.

Corien Niezing

Manager Communicatie & PR