Verzuim?

Dit moet je weten als je medewerker ziek of met verlof is!

Hoe ga je om met een zieke collega die door de griep geveld is? Vanwege een burn-out thuis zit, met partner- óf zwangerschapsverlof gaat of door een blessure niet kan werken. Als werkgever wil je voorbereid zijn op uitval en verzuim. Hoe ga je hiermee om en welke wet- en regelgeving geldt er? Je leest het hier.

Hoe hou je in de tussentijd de tent draaiende? Schakel een tijdelijke kracht in via Tempo-Team. Zo zorg je dat jij gewoon verder kan. Hoppa!

Schakel Tempo-Team in!Regelgeving ziekteverzuim 

Op deze pagina:

Wat is verzuim?

Verzuim is het tijdelijk of langdurig niet kunnen uitvoeren van werkzaamheden door een werknemer. Ziekte is dus niet altijd de reden voor verzuim. Ook zwangerschap, een conflict op het werk of arbeidsongeschiktheid kunnen leiden tot verzuim. 

Heb jij een verzuimbeleid?

Als werkgever wil en moet je volgens de wet terugvallen op een verzuimbeleid om je uitgevallen medewerker de ondersteuning te bieden die hij/zij nodig heeft én natuurlijk zodat je bedrijf door kan gaan. Een effectief verzuimbeleid bestaat uit de volgende onderdelen:

  • ziekteverzuimpreventie
  • ziekteverzuimprotocol / verzuimregels
  • verzuimtraining
  • verzuimregistratie
  • begeleiding bij re-integratie
  • wat te doen bij conflicten

Een verzuimbeleid geeft je dus niet alleen inzichten over de reden van verzuim binnen je bedrijf, het geeft ook aan wat je moet doen wanneer een medewerker niet kan werken. Super! Ook wij helpen je daarbij! 

Pittige kost, lekker uitgelegd

We vertellen je alles over jouw rechten en plichten als werkgever. Je vindt hier dan ook de meest actuele wet- en regelgeving op het gebied van verzuim, zoals langdurig ziekteverzuim en kort ziekteverzuim. Pittige kost, lekker uitgelegd. Gewoon, zoals je van ons gewend bent! Weet je niet waar je moet beginnen? Check dan ons handige verzuim-stappenplan onderaan deze pagina. Zo ga je om met verzuim. Weet waar je aan toe bent en kom verder. Let’s go!

Onderdelen van verzuim

Verzuim, je werknemer is niet op werk. Dat kan verschillende redenen hebben. Denk aan een burn-out, zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en griep. Welke onderdelen zijn er? Wat houdt het in? En hoe ga je ermee om? Check jouw onderwerp hieronder. 

Oorzaken van kort (frequent) verzuim Oorzaken van langdurig verzuim
Werkstress Psychische klachten
Persoonlijke problemen Lichamelijke klachten
Conflict op werk Ouderdom
Calamiteitenverlof Ongeval
Griep of andere pijnklachten Zwangerschap

Stappenplan verzuim: wat zijn je rechten en plichten?

Werkgevers en werknemers hebben een aantal verplichtingen, die al beginnen in de week van de verzuimmelding. Deze zijn vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter. Een medewerker die zich ziek meldt? Wanneer en bij wie moet je die melden? Weet jij wat je moet doen én nog belangrijker hoe je zo snel mogelijk vervanging regelt? Tempo-Team to the rescue!

Stap 1: verzuimprotocol

De werknemer moet de verzuimregels kennen en is verplicht deze op te volgen. Als werkgever zorg je er dus voor dat als iemand in dienst komt je hem of haar informeert over jouw verzuimbeleid, zodat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Stap 2: verzuimmelding

Een werknemer meldt zich ziek, maar hoeft de reden hiervan niet te melden. Wél mag je vragen wanneer hij/zij weer aan het werk denkt te gaan. En uiteraard staat het je vrij een fruitmand te sturen ;-).

Schakel Tempo-Team in!

Stap 3: vangnet

Heb je te maken met een medewerker waarvan het (tijdelijke) contract stopt tijdens ziekte? Dan spreek je van een vangnetter. Dit zijn mensen die tijdens ziekte verzekerd zijn voor de Ziektewet en de WIA, maar geen werkgever (meer) hebben die het loon doorbetaalt. Gebeurt dit jouw tijdens het tijdelijke contract? Dan moet jij je medewerker zo snel mogelijk melden bij het UWV.

Stap 4: Arbodienst

Omdat je niet kan inschatten hoe lang de werknemer ziek blijft, moet je in de eerste week een melding doen bij de Arbodienst of bedrijfsarts.

Stap 5: vervanging regelen

Je hebt je medewerker gemeld bij de Arbodienst en je wilt natuurlijk dat die zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Maar ja, je zaak moet ook door. Regel dus vervanging. Wij zoeken naar de geschikte kandidaat en zetten die meteen bij jou aan het werk!

Schakel Tempo-Team in!

Stap 6: Wet verbetering poortwachter

Volgens de Wet verbetering poortwachter moet je samen met je werknemer zorgen dat die zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Je hebt een actieve rol bij de re-integratie van je werknemer en die is verplicht hieraan mee te werken.

Stap 7: loondoorbetaling

Volgens de Wet verbetering poortwachter moeten werkgevers hun zieke werknemers twee jaar lang het loon doorbetalen. Je moet minimaal 70% van het loon betalen en in het eerste jaar het minimumloon. In de cao of arbeidsovereenkomst kan staan dat dit meer is.

Er geldt één uitzondering op deze regel: als je een zieke werknemer niet kan bereiken, mag je de loondoorbetaling tijdelijk stopzetten totdat hij contact heeft opgenomen

Stap 8: WIA

Na twee jaar stopt de verplichting van loondoorbetaling, mits je aan je verplichtingen hebt voldaan. Dan volgt er voor de zieke werknemer een WIA-beoordeling.

Stap 9: Re-integratie-inspanningen

Voordat de WIA-aanvraag door het UWV wordt gecontroleerd, wordt gekeken of je als werkgever voldoende re-integratie-inspanningen hebt geleverd. Mocht dat niet zo zijn, dan zal het UWV de behandeling van de aanvraag uitstellen en je verplichten het loon maximaal nog een jaar door te betalen. In die tijd moet je als werkgever alsnog aan je re-integratieverplichtingen voldoen. Laat het dus niet zover komen en tot die tijd...

Schakel Tempo-Team in!

Je wilt natuurlijk dat de werkzaamheden binnen jouw bedrijf gewoon doorlopen. Vervanging van je medwerker voor een tijdelijke kracht is dan wel zo fijn! Want zo bespaar jij op je verzuimkosten. Helemaal met onze vervanging. Hulptroepen zijn onderweg! 

Schakel Tempo-Team in!

Anderen lazen ook: