Werkgevers en werknemers hebben een aantal verplichtingen, die al beginnen in de week van de verzuimmelding. Deze zijn vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter. Een medewerker die zich ziek meldt? Wanneer en bij wie moet je die melden? Weet jij wat je moet doen én nog belangrijker hoe je zo snel mogelijk vervanging regelt? Tempo-Team to the rescue!
Stap 1: verzuimprotocol
De werknemer moet de verzuimregels kennen en is verplicht deze op te volgen. Als werkgever zorg je er dus voor dat als iemand in dienst komt je hem of haar informeert over jouw verzuimbeleid, zodat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan.
Stap 2: verzuimmelding
Een werknemer meldt zich ziek, maar hoeft de reden hiervan niet te melden. Wél mag je vragen wanneer hij/zij weer aan het werk denkt te gaan. En uiteraard staat het je vrij een fruitmand te sturen ;-).
Schakel Tempo-Team in!
Stap 3: vangnet
Heb je te maken met een medewerker waarvan het (tijdelijke) contract stopt tijdens ziekte? Dan spreek je van een vangnetter. Dit zijn mensen die tijdens ziekte verzekerd zijn voor de Ziektewet en de WIA, maar geen werkgever (meer) hebben die het loon doorbetaalt. Gebeurt dit jouw tijdens het tijdelijke contract? Dan moet jij je medewerker zo snel mogelijk melden bij het UWV.
Stap 4: Arbodienst
Omdat je niet kan inschatten hoe lang de werknemer ziek blijft, moet je in de eerste week een melding doen bij de Arbodienst of bedrijfsarts.
Stap 5: vervanging regelen
Je hebt je medewerker gemeld bij de Arbodienst en je wilt natuurlijk dat die zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Maar ja, je zaak moet ook door. Regel dus vervanging. Wij zoeken naar de geschikte kandidaat en zetten die meteen bij jou aan het werk!
Schakel Tempo-Team in!
Stap 6: Wet verbetering poortwachter
Volgens de Wet verbetering poortwachter moet je samen met je werknemer zorgen dat die zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Je hebt een actieve rol bij de re-integratie van je werknemer en die is verplicht hieraan mee te werken.
Stap 7: loondoorbetaling
Volgens de Wet verbetering poortwachter moeten werkgevers hun zieke werknemers twee jaar lang het loon doorbetalen. Je moet minimaal 70% van het loon betalen en in het eerste jaar het minimumloon. In de cao of arbeidsovereenkomst kan staan dat dit meer is.
Er geldt één uitzondering op deze regel: als je een zieke werknemer niet kan bereiken, mag je de loondoorbetaling tijdelijk stopzetten totdat hij contact heeft opgenomen
Stap 8: WIA
Na twee jaar stopt de verplichting van loondoorbetaling, mits je aan je verplichtingen hebt voldaan. Dan volgt er voor de zieke werknemer een WIA-beoordeling.
Stap 9: Re-integratie-inspanningen
Voordat de WIA-aanvraag door het UWV wordt gecontroleerd, wordt gekeken of je als werkgever voldoende re-integratie-inspanningen hebt geleverd. Mocht dat niet zo zijn, dan zal het UWV de behandeling van de aanvraag uitstellen en je verplichten het loon maximaal nog een jaar door te betalen. In die tijd moet je als werkgever alsnog aan je re-integratieverplichtingen voldoen. Laat het dus niet zover komen en tot die tijd...
Schakel Tempo-Team in!
Je wilt natuurlijk dat de werkzaamheden binnen jouw bedrijf gewoon doorlopen. Vervanging van je medwerker voor een tijdelijke kracht is dan wel zo fijn! Want zo bespaar jij op je verzuimkosten. Helemaal met onze vervanging. Hulptroepen zijn onderweg!
Schakel Tempo-Team in!
Anderen lazen ook: