Stagevergoeding: zo werkt het!

Joehoee! Ga jij binnenkort stage lopen? Of ben jij nog op zoek naar een leuke stageplek? Superspannend! Waarschijnlijk neem jij een aantal dingen mee in je beslissing om bij een bedrijf stage te lopen, en is stagevergoeding daar één van. Begrijpelijk, hoor. Groeide het geld maar op je rug! Maar even terug naar de basis, want wat is stagevergoeding eigenlijk? Wat kun je ervan verwachten? En wat is een gemiddelde stagevergoeding voor jouw opleiding? Wij zetten alle info op een rijtje. Let’s goooo.

Spring snel naar:

Wat is een stagevergoeding? 🤔

Stagevergoeding is een soort loon dat je kunt krijgen als je bij een bedrijf of organisatie stage loopt. Dat verschilt een beetje per sector en bedrijf. Soms krijg je het wel, soms niet. Jaaa, we begrijpen dat het voelt alsof je gewoon voor ze werkt! Toch is dat anders bij een stage. Je bent er om te leren toch? Zo zien bedrijven dat meestal ook. 

Ennee… zou jij een supertoffe stageplek laten schieten omdat je geen stagevergoeding krijgt? Gelukkig zijn er genoeg werkgevers die je tegemoet komen met een vergoeding. Komt helemaal goeeed!

Is een stagevergoeding verplicht?

Nee, werkgevers bepalen zelf of ze een vergoeding geven. Geluuuukkig zijn er wel veel bedrijven die ervoor kiezen om een stagevergoeding te geven! En dat maakt een stageplek voor jou natuurlijk een stukje aantrekkelijker. 

Wat goed is om te weten: als in de cao van een bedrijf of bedrijfssector staat dat ze een stagevergoeding geven, dan is het WEL verplicht. Dat zou je altijd kunnen checken.

Hoe wordt de hoogte van de vergoeding bepaald? 🤑

Joehoeee, krijg jij stagevergoeding? Bofkont! Alleen eh… hoeveel krijg je dan? Noouuu, ook dat verschilt heel erg per stageplek! Het is onder andere afhankelijk van deze vijf factoren: 

 • Opleidingsniveau: vaak geldt hoe hoger je opleidingsniveau, hoe hoger de stagevergoeding. Hieronder zetten we op een rijtje wat de gemiddelde vergoeding is voor het mbo, hbo en wo.
 • Sector: jaaa de hoogte verschilt ook per studierichting en vakgebied. Je kunt je voorstellen dat bepaalde stages meer in trek zijn dan anderen. Bedrijven die makkelijk een stagiair kunnen vinden, kunnen meestal ook een kleinere vergoeding veroorloven. Zo gaat dat nou eenmaal.
 • Soort stage: ook het soort stage dat je loopt, bepaalt hoeveel stagevergoeding je kunt verwachten. Is het bijvoorbeeld een kennismakingsstage? Dan krijg je vaak minder omdat het oriënterend gericht is. Maar gaat het om een meeloopstage? Dan draai je echt mee in het bedrijf en ben je dus supernuttig voor ze! Hetzelfde geldt voor een onderzoeksstage. 
 • Aantal uur: dit is een inkoppertje. Natuurlijk geldt: hoe meer uur je maakt, hoe meer vergoeding je krijgt! Eigenlijk hetzelfde als ‘gewoon’ loon. 
 • Het bedrijf: yuuup, je voelt ‘m al aankomen. Ondanks bovenstaande factoren, hangt de hoogte van de stagevergoeding het allermeeste van het bedrijf zelf af. De grootte van het bedrijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen, of de mate waarin ze stagiairs in dienst nemen.  

Wat is de gemiddelde stagevergoeding per opleidingsniveau? 🧐

Stagevergoeding mbo

De stagevergoeding bij een mbo-stage ligt gemiddeld tussen de €100 en €150 per maand bij een stage van vier of vijf dagen per week. Loop je 5 dagen stage? Dan is de kans groot dat je iets meer op je rekening gestort krijgt dan wanneer je 4 dagen stage loopt.

Stagevergoeding hbo

Bij een hbo-stage is er vaak sprake van een stagevergoeding tussen de €175 en €250 bruto per maand. Doe je een afstudeerstage? Dan kan de vergoeding wat hoger zijn. De gemiddelde stagevergoeding bij een hbo-afstudeerstage is €300.

Stagevergoeding wo

Universitaire studenten krijgen meestal de hoogste stagevergoeding. Dat loopt uiteen van gemiddeld €300 tot €400 per maand. 

LET OP! De genoemde bedragen zijn inclusief belasting (bruto). Er gaat waarschijnlijk nog een deel vanaf naar de Belastingdienst. Het bedrag dat naar jou overgemaakt wordt, is dus minder dan wat hierboven vermeld staat! Maaarrr doordat het gezien wordt als inkomen, kun je wel loonheffingskorting aanvragen. Goed om rekening mee te houden, toch?

Anderen lazen ook:

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

 • Wat is stagevergoeding?

  Stagevergoeding is een soort loon dat je kunt krijgen als je bij een bedrijf of organisatie stage loopt. Dat verschilt een beetje per sector en bedrijf. Soms krijg je het wel, soms niet.

 • Waardoor wordt de hoogte van je stagevergoeding bepaalt?

  Joehoeee, krijg jij stagevergoeding? Bofkont! Alleen eh… hoeveel krijg je dan? Noouuu, ook dat verschilt heel erg per stageplek! Het is onder andere afhankelijk van je opleidingsniveau, de sector waarin je studeert, het aantal uur dat je stage loopt en natuurlijk het bedrijf zelf.

 • Wat is de gemiddelde stagevergoeding per opleidingsniveau?

  Mbo’ers krijgen gemiddeld de laagste stagevergoeding, tussen de 100 en 150 euro per maand. Voor hbo-stages geldt dat zij afhankelijk van of ze vier of vijf dagen stage lopen tussen €175 en €250 per maand vergoed krijgen. Wo’ers krijgen gemiddeld de hoogste stagevergoeding, namelijk tussen €300 en €400 per maand.