Hoe maak je een cv?

In 5 stappen je cv maken

Begin het het googlen naar een goede loodgieter en bel hem op om een afspraak te maken.. Nee geintje natuurlijk, jij bedoelt natuurlijk je Curriculum Vitae! In jouw zoektocht naar die (nieuwe) baan onmisbaar. Wij helpen je om je cv te maken. 

Een goed cv maken is superbelangrijk, want het is één van de eerste zaken waar een recruiter naar kijkt als je gaat solliciteren. Als je op zoek bent naar een (nieuwe) baan is het dus handig om een cv te maken. Heb je dat nog nooit gedaan of kan jouw cv wel een opfrisbeurt gebruiken? Dan helpen deze stappen je verder! Want waar begin je?! Goede vraag ;)

Je (eerste) cv maken. Waar begin je?!

Als je nog nooit een cv hebt gemaakt, of helemaal opnieuw wilt beginnen aan je cv, is het aan te raden eerst voor jezelf in klad op te schrijven wat je er allemaal in wilt zetten. Heb je een goed overzicht van opleidingen die je gedaan hebt, certificaten en diploma’s die je hebt gehaald en weet je nog waar je allemaal gewerkt hebt en wanneer? Deze prep maakt van het uiteindelijk maken van je cv een simpele invuloefening! 

Check dus eerst deze ik ga een cv maken checklist!

 • Zoek diploma’s en certificaten op, zodat je weet waar en wanneer je die cursus blindtypen ook alweer volgde.

 • Maak een lijstje van werkgevers en check (bijvoorbeeld aan de hand van loonstrookjes of salarisbetalingen) van wanneer tot wanneer je er werkte.

 • Denk na over eventueel vrijwilligerswerk of stage die interessant zijn voor je cv. Vrijwilligerswerk kan natuurlijk variëren van het coachen van een voetbalteam tot vrijwilliger zijn bij het Rode Kruis. 

 • Welke vaardigheden heb je die je goed kwijt kunt op je cv? Spreek je vloeiend Chinees, heb je je groot rijbewijs of ben je super creatief?

Stap voor stap

Daarna ga je stap voor stap je cv maken. Gebruik hiervoor ons gratis voorbeeld cv en volg onderstaande stappen, dan heb je ‘m zo af!

Cv maken: alle onderdelen op een rijtje

Je kunt hiervoor dit voorbeeld gebruiken, of natuurlijk losgaan met je eigen creativiteit in Word. Hoho, niet té enthousiast aan de slag met verschillende lettertypes en lettergroottes hoor. Ga je je cv maken dan mik je op: overzichtelijk en dus goed leesbaar.

Een overzicht van wàt je op je cv zet, is natuurlijk wel zo relaxed. Zo heb je je cv zo gemaakt. Hebben we voor je! We houden de meest logische volgorde aan. Hieronder de 5 stappen waarmee jij je cv maakt.

1. Kop

Bovenaan je document zet je: Curriculum Vitae en jouw voor- en achternaam. Eventueel zet je hier ook een foto van jezelf bij(en natuurlijk is dat niet die ene foto van jou op dat gezellige feestje). 

2. Contactgegevens

Geen recruiter kan jou bellen om je voor een sollicitatiegesprek uit te nodigen als ze je telefoonnummer niet hebben ;) 
Dus deel je jouw contactgegevens. Welke gegevens deel je?

 • Voor- en achternaam

 • Geboortedatum

 • Huisadres

 • Telefoonnummer

 • Mailadres (hou het wel een beetje zakelijk, dus maak desnoods een nieuw mailadres aan als je nog mailt met flowergirl83@yahoo.nl)

 • Rijbewijs/ link naar je eigen website of Linkedin deel je hier ook (als dit van toegevoegde waarde is op je cv natuurlijk)

3. Werkervaring

Een cv maken zonder werkervaring kan natuurlijk eigenlijk niet. Tenzij je nét van je opleiding rolt zou je zeggen. Alhoewel.. dan vul je je cv met stage-ervaring, vrijwilligerswerk en bijbaantjes. Je deelt jouw werkervaring van meest recent, naar minst recente werkervaring. Bovenaan staat dus jouw laatste baan. Maar... welke info deel je hier nu precies?

 • Periode waarin je gewerkt hebt, bijvoorbeeld: december 2016 - mei 2018

 • Functienaam en bedrijfsnaam, bijvoorbeeld: helpdeskmedewerker bij Transcom

 • Een korte omschrijving van jouw werkzaamheden, bijvoorbeeld: Het ondersteunen van klanten bij verschillende technische storingen. Zoals verstoorde wifisignalen, uitgevallen tv-ontvangers en problemen met de vaste telefoon. Het probleem achterhalen door het stellen van de juiste vragen, om vervolgens de klant stap voor stap naar een oplossing te begeleiden.

Tip! Vind je het lastig om tot een korte omschrijving van werkzaamheden te komen? Google dan eens op de functienaam en bekijk hoe ze deze in een vacaturetekst omschrijven. Helpt jou weer om uit te leggen wat voor werk je precies hebt gedaan. En om je cv beter te maken!

4. Opleidingen, cursussen, trainingen

Ook hier houden we de volgorde aan: meest recente opleiding, training of cursus zet je bovenaan bij het maken van je cv. Denk breed! Vergeet bijvoorbeeld óók die BHV-cursus niet die je volgde via de tennisclub. Hou dezelfde opzet aan als bij je werkervaring, dus:

 • De periode waarin je de opleiding volgde, bijvoorbeeld: september 2017 - mei 2019
  Óf het jaartal (en de maand) waarin je de cursus of training volgde.

 • Naam van de opleiding, Naam van de opleidingsinstantie en locatie, bijvoorbeeld: mbo verpleegkunde niv.4, ROC van Amsterdam 

 • Korte omschrijving van de opleiding, bijvoorbeeld: diploma behaald, stage gelopen bij VUMC.

5. Overige informatie

Helemaal onderaan voeg je een kopje toe met overige informatie die interessant is om op je cv te zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Talen en de mate waarin je ze spreekt/ schrijft, bijvoorbeeld: Engels spreken vloeiend, schrijven matig.

 • Vaardigheden die je niet op school hebt geleerd, maar wel goed kan, bijvoorbeeld: werken met Microsoft office, zelfstandig kunnen bouwen van een website, fanatiek hobby-kok (misschien interessant om te noemen als je in de horeca aan de slag wilt).

 • Vrijwilligerswerk: vermeld je op eenzelfde manier als jouw werkervaring.

Aan de slag! Maar vergeet niet…

Yesss! Nu kun jij aan de slag met het maken van je cv. Heb je jouw cv met bovenstaande tips al helemaal klaar staan in Word vergeet dan niet:

 • Je gemaakte cv op te slaan met een benaming die de recruiter ook op prijs stelt. Zoals: cv-van-martijn.doc (in plaats van cv-2017-aangepast-defversie-nuechtdef.doc)

 • Sla je cv op als .pdf zo kan er niks verschuiven.

 • Doe écht nog even die check bij je vader, zus, buurjongen of vriendin om zeker te weten of je niks vergeten bent en er geen spelfouten meer in staan.

 • Next step: motivatie- of sollicitatiebrief schrijven. Hebben we ook tips voor!

Cv maken doe je één keer goed, daarna vul je ‘m gewoon aan!

Een goed cv maken kan aanvoelen als heel veel werk, maar bedenk goed dat is maar éénmalig. Het kost je dus maar één keer wat meer tijd, maar daarna hoef je je cv alleen maar aan te vullen met nieuwe werkervaring, opleidingen of vaardigheden. Daar heb je dus de rest van je werkende leven profijt van! Whoop whoop!
Meer cv inspiratie nodig? Wij raken niet uitgepraat over het opstellen van een cv! Lees hier maar ;)