Creatief ondernemen en ZZP’en: 7 kansen in tijden van corona

Na regen komt zonneschijn, achter de wolken schijnt de zon en alleen met regen ontstaan er regenbogen… Maak jij je zorgen over de toekomst van jouw bedrijf of onderneming? Niet nodig: licht schijnt aan de horizon. Écht waar! Makkelijk is anders, maar laten we van de nood een deugd maken. Yes! Talloze ondernemers komen met supertoffe ideeën om hun bedrijf te laten draaien. En dit kan jij ook! Wij inspireren je graag!

Geen crisis, maar een kans voor jouw bedrijf

Wat doe je als je bedrijf ineens stil ligt en de deuren niet meer mag openen? Restaurants, sportscholen, bioscopen… Voorlopig blijven de deuren op slot. Nou, dan ga je op zoek naar nieuwe manieren om je bedrijf draaiende te houden natuurlijk! Als bedrijf kun je twee dingen doen: rennen of onderduiken. En wie stilstaat mist de bus. Het bestaansrecht van een bedrijf bestaat uit drie onderdelen:

  • Relevantie: doe je ertoe als bedrijf? Voorzie je in de behoeften en emotionele connectie die je klant heeft met je merk?
  • Differentiatie: onderscheid jij je van andere bedrijven, ben je vernieuwend en trendsettend?
  • Beschikbaarheid: is jouw product of dienst voorradig en snel leverbaar?

Wanneer je nu met jouw bedrijf of onderneming inspeelt op deze drie onderdelen kun je het ver schoppen. Ondernemen is kansen zien. Met een beetje creativiteit kom je door de coronacrisis heen. Wij geven je 7(!) kansen, grijp ze met beide handen aan. Go! 

1. Van ZZP’er naar digitale held 

Een Photoshop-training, masterclass scenario schrijven of cocktailcursus. Superleuk om te geven én makkelijk om online mee door te gaan! Met een paar kleine aanpassingen geef je jouw talent digitaal door. Wel zo leuk, toch? 
Ook leuk voor: ZZP’ers met een totaal andere achtergrond maar mét een superleuke hobby of kennis van andere zaken. Cameraman, geef die cursus pottenbakken en stewardess, kom maar door met die bierproeverij! 

2. Van standbouw naar quarantaineruimtes

Bouw jij normaal gesproken stands of de aankleding van evenementen? Gebruik je materiaal en mankracht dan nu op een andere manier. Bijvoorbeeld met het bouwen van quarantaineruimtes in ziekenhuizen, extra plek voor daklozen of ergens waar jouw materiaal nog meer nodig is. Check bij jou in de buurt waar je kan helpen, zo gepiept! En supersociaal!
Ook leuk voor: organisatoren van festivals, steigerbouwers of andere bouwbedrijven. 

3. Van restaurant naar afhaal- of bezorgzaak 

Een gezellige tent vol hongerige en dorstige klanten? Voorlopig ziet de horeca er heel anders uit. Kies ervoor om over te stappen op bezorging of afhalen. Hoppa, blije medewerkers en blije gasten! Sommige restaurants doen dat zelfs supersociaal en bezorgen hun maaltijden gratis bij ouderen of maken van overgebleven ingrediënten gratis soep voor zieken, harde werkers of gewoon voor de buurvrouw. Of support jouw lokale voedselbank, ook die hebben het zwaar.
Ook leuk voor: kledingwinkels, bloemenkwekers of de groenteboer. Onder het mom van: kun je niet bij ons komen, dan kom ik toch naar jou toe! 

4. Van schoolklas naar digitale les 

Een klaslokaal vol studenten? Dat zit er even niet meer in, maar dat betekent niet dat die lessen niet door hoeven gaan. We gaan er gewoon mee verder en wel online! Via live sessies, webcam, Skype of andere tools zet jij jouw trainingen en lessen voort. 
Ook leuk voor: muziekdocenten, sportscholen en leefstijlcoaches. 

5. Van poppodium naar online podium

Had jij als poppodium, muziekcafé of muzikant optredens gepland staan? Treed dan alsnog op, maar digitaal! Gebruik alle mogelijkheden van vandaag: zet een opgenomen versie op YouTube, laat iemand je filmen terwijl je live gaat op Instagram of TikTok of zoek een site waar je kan livestreamen. Met een beetje creativiteit blijkt er meer mogelijk dan je denkt. Wedden dat je er een groot aantal fans bij krijgt? En je hoeft natuurlijk niet álles weg te geven, nét genoeg om extra kaarten te verkopen zodra de zalen weer open gaan!
Ook leuk voor: cabaretiers, dagsprekers, organisators van pubquizzen of sprekers van evenementen. 

6. Van sportschool naar online fitness-inspiratie

Fitte ondernemers onder ons, opgelet! Heeft jouw sportschool of yogazaak tijdelijk de deuren dicht moeten doen? Blijf jouw klanten dan online motiveren! Om 9 uur een online lesje pilates en om 10 uur bodypump via de webcam, lekker toch?! Het enige wat je nodig hebt is een camera, webcam of telefoon. Je lesje geef je via Instagram, Skype of Youtube. Een kind kan de was doen!
Ook leuk voor: verschillende cursussen zoals schilderen, bloemschikken of een taal.

7. Gooi het over een heel andere boeg

Veel bedrijven bieden hun producten via andere kanalen aan. Er zijn ook bedrijven die hun hele businessmodel omgooien. Bijvoorbeeld kledingfabrieken die nu mondkapjes maken, of parfumhuizen die in plaats van parfum desinfecterende handgel voor ziekenhuizen maken. Alles om ook als merk en bedrijf relevant te blijven tijdens de coronacrisis.
Ook leuk voor: retailbedrijven, webshops en andere producenten.

Zó word jij een ster in ondernemen in tijden van corona

Zoveel inspiratie! Heb jij zin om te knallen na deze toffe voorbeelden? Of lig je nog twijfelachtig op de bank met je hand in een zak chips? Check dan deze tips. Tijd om te laten zien wat jij én je bedrijf waard zijn!

  • Vraag om ideeën. Vraag aan je klanten, opdrachtgevers of gasten waar zij behoefte aan hebben. Tijdens deze coronacrisis is iedereen een stuk creatiever dan normaal. De goede ideeën stromen binnen: onder de douche, tijdens het touwtjespringen of terwijl je de hond uitlaat. Laat je klanten via social media of een poster op de deur weten hoe ze kunnen meedenken. Voordat je het weet stromen er geweldige ideeën binnen. Tsjakka!
  • Afkijken mag best. Supergoed nieuws voor jou: je hoeft het wiel niet helemaal opnieuw uit te vinden. Yes! Genoeg andere bedrijven zitten in hetzelfde schuitje, dus kijk vooral om je heen. Hoe doen anderen het?!
  • Proberen = leren. Tja, nu is de tijd om dingen uit te proberen toch? Van een spiksplinternieuwe website tot aan een leuke, andere manier van bedrijfsvoering. Nieuwe dingen doen is heel leuk! Altijd al manden willen vlechten of glas leren blazen? Nu is de tijd!
  • Buiten de box. Nu kan je gewoon van álles doen wat je normaal gesproken niet zou doen. Door totaal anders te denken kan je lekker blijven werken en zelfs nu kansen creëren voor je bedrijf!
  • Omdenken. Waar heeft iedereen behoefte aan en kun jij daarin voorzien? Heb je de middelen om iets anders te produceren? Waar wacht je op? Doen!
  • Blijf positief. Hoppa, zonnebril op en blijven lachen. Niets kan jou, je werknemers en je bedrijf tegenhouden toch? Dat dachten wij dus ook. 
  • Juist in deze tijd moeten we elkaar steunen, #supportyourlocals! Op social zijn heel veel lokale initiatieven te vinden.  Ja, het is een onzekere tijd, maar we hoeven niet de hand op de knip te houden. Koop cadeaubonnen van je lievelingswinkel, een bos bloemen om het huis op te fleuren, haal een koffietje om de hoek, laat een koningsmaaltijd bezorgen door je favo restaurant. Samen komen we er uit! En misschien wel beter! Joehoe!

Anderen lazen ook:

Nieuwsbrief: iedere maand in je mailbox? Meld je hier aan!