Thuiswerken met kids

Poe, de eerste week zit erop! Leef je nog? ;-) Thuiswerken met kids gaat je niet in de koude kleren zitten. Schoolvakanties zijn al een hele uitdaging, nu zit je weeeeeeken met elkaar opgescheept. Supergezellig, maar er moet ook gewoon gewerkt worden. Jij bent leraar, ouder, toetenpoetser, collega, schoonmaker en oppas in één. Alle ballen in de lucht! Lekker hoor! Je kan ‘t! Met deze tips & tricks is het een fluitje van een cent.

Verdeel de taken

Samen sta je sterk! Heb jij nog een partner in huis rondwandelen, verdeel dan de taken. Splits de dag op. Bijvoorbeeld in twee dagdelen of om de twee uur wisselen. Ga je voor de eerste optie dan is de één van 8 tot 12 aan het werk en zorgt de ander voor de kinderen. Jullie lunchen samen en draaien de boel dan om. Doen je kinderen tussendoor een slaapje of maken ze schoolwerk? Dan kom jij hopelijk ook nog toe aan wat ontspanning of het huishouden... Maak duidelijke afspraken over wanneer wie de ‘leiding’ heeft. Dit schept ook duidelijkheid voor je kinderen. En zo laat je zien dat de ander niet gestoord mag worden:

 • Eigen werkplek. Richt een eigen werkplek in voor iedereen. Dit kan in de woonkamer zijn, aan de eettafel of op zolder. Zolang het maar duidelijk is dat dit jouw domein is of het ‘schooldomein’ van je kind. Ook moet je er rustig kunnen werken. Zit jouw kind nog niet op school? Maak dan hun eigen speelplek nóg aantrekkelijker - zo weten je kinderen waar ze wel en niet mogen zijn;
 • Koptelefoon. Heb je een koptelefoon op of oortjes in, dan betekent het dat je aan het werk bent, ofwel niet storen!;
 • Lampjes. Je kunt ook fietslampjes gebruiken en ophangen aan de deur om aan te geven of je beschikbaar bent of niet. Staan de lampjes op rood dan ben je aan het werk en moet je kinderen even wachten.
 • Opgeruimd staat netjes! En niet alleen dat, het zorgt ook voor rust in je hoofd. Pak dus 10 minuten voordat je aan de slag gaat om jouw werkplek op te ruimen waar nodig (of na de werkdag voor de volgende dag).
   
 • Lees ook: Thuiswerken? Zorg voor een fijne werkplek en goede houding 

Heitje voor karweitje

Zijn jouw kinderen oud genoeg om te stofzuigen, de vaatwasser in of uit te ruimen, hun kamer op te ruimen, hond uit te laten en te helpen met koken? Zet ze aan het werk. Kinderen vinden het namelijk vaak superleuk om daarmee te helpen. Het ouderwetse heitje voor karweitje komt nu goed van pas. Dat bankhangen gaat namelijk ook een keer vervelen ;-). En wie weet doen je kids het gewoon uit zichzelf! Woehoe! Geef jezelf maar een schouderklopje! De award voor beste mama of papa gaat naar…!

Maak een schema

Rust, reinheid en regelmaat. Jij bent gewend aan een werkschema, een dagplanning, structuur en jouw kinderen ook. Is het zoeken naar rust en regelmaat thuis? Maak dan een rooster. Gebruik een whiteboard, krijtbord of plak een poster op de deur. Deel de dag op in leren, spelen, eten en slapen. Vergeet de pauzes niet! Ook die van jezelf! Dat is fijn voor jou, want eerlijk… Is het nu zaterdag of woensdag??? En fijn voor je kinderen! Oh, en sta eens wat eerder op. Zo heb je nog even dat momentje voor jezelf voordat je kroost wakker wordt.

Gebruik bijvoorbeeld dit schema:
07:00 Aankleden en ontbijt.
08:30 Opdrachten: knutselen (bijvoorbeeld een mooie kleurplaat voor opa en oma), schoolwerk maken of een boek lezen of luisteren. 
10:30 Buitenspelen.
12:00 Lunchen.
13:00 Schermtijd: iets educatiefs (Squla bijvoorbeeld). 
14:00 Opdrachten: schoolwerk, boek lezen of luisteren, knutselen. 
16:00 Buitenspelen.
17:00 Schermtijd: tv kijken.
18:00 Avondeten.

Laat je kinderen buitenspelen

Heb jij van die doerakjes die het hele huis slopen wanneer je even niet oplet? Een tuin leent zich perfect voor speurtochten, een biologieles, gymklas, verstoppertje of voetbal. Laat je kinderen net zoals op school, twee keer per dag naar buiten. ‘s Ochtends en ‘s middags. En wissel beweging af met iets educatiefs. Het is voorjaar! Laat ze op zoek naar verschillende bloemen, insecten en bladeren, bouw een hut of ga vogels tellen.

Schermtijd, heel veel schermtijd 

Tv-kijken, computeren, op de iPad, als ouder zie je er streng op toe dat je kids geen vierkante ogen krijgen. Nu kun je er niet omheen. Omarm de technologie! Zet je kids achter de computer of tv. Prima een tekenfilmpje dat even afleidt. Zo kun jij rustig een call in. Wil je ze echt aan de buis gekluisterd hebben, geef ze dan iets educatiefs! Zo sla je 2 vliegen in 1 klap. Tsjakkka! 

 • Leer over internetgevaren: nu je kids veel op het internet zitten, kun je ze net zo goed iets bijbrengen over de gevaren. Het spel HackStevie leent zich hier perfect voor. Hierin worden Sanne en André lastiggevallen door een hacker. Ze willen tegen hem in opstand komen en kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken.
 • Doe een online speurtocht: met de app Troovie kies je een avontuur en maak je zelf een route. Je kinderen oefenen hun informatievaardigheden en leren iets bij over thema’s die variëren van lente tot wilde dieren, en van Escher tot Anne Frank.
 • Bezoek een museum: online natuurlijk! Misschien wel leuker dan door een stoffig museum lopen, nu kun je ook interactief meedoen. Tip: stream het scherm naar jouw tv en ervaar alles op groot formaat! Heb jij een VR headset? Dan kunnen je kinderen helemaal opgaan in de informatie!  
 • Niet kijken maar luisteren: Om echt even te ontspannen zonder schermpjes werkt een luisterboek heel goed. De app Luisterbieb biedt nu een aantal luisterboeken gratis aan (ook zonder biebpas) en bij Bol.com kun je de komende weken elke week voor 1 cent ebooks én luisterboeken kopen uit een speciale top 10.

Laat het los

Jaloers op je collega’s zonder kinderen? Denk jij: zij wel?! Ze lezen boeken bij de vleet, kijken documentaires terug, zij komen met de briljante ideeën… En jij? Jij veegt de spaghettislierten van de muur en haalt kauwgom uit het haar van je jongste. Voordat je serieus nadenkt over adoptie of de kinderen achter het behang plakt... Laat het af en toe ook even los. Je doet het goed, hoe het ook gaat! 

Met bovenstaande tips & tricks kom jij toe aan je eigen werk én lees je zowaar ook nog een boek of twee. Gun jezelf de tijd om aan de situatie te wennen. Het is niet alleen moeilijk als ouder, ook voor je kinderen is het een nieuwe werkelijkheid. Daarom aan alle papa’s en mama’s die thuiswerken: you’ve got this!

Anderen lazen ook: