Werken als project controller, iets voor jou?

Rolt het geld bij jou altijd de goede kant op? 🤑 En ben je een geboren teamplayer? YES! Dan is werken als project controller iets voor jou! Wil je weten wat een project controller doet? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan zit je hier he-le-maal GOED!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een project controller precies?!

Als project controller beheer je simpel gezegd de portemonnee van een project. Je houdt alle budgetten in de gaten, net als de financiële planning. Welke kosten zijn er tot nu toe gemaakt? Welke komen er nog aan? Jij weet het precies! Je maakt analyses, doet voorspellingen en blijft scherp op alle financiën. Jij checkt telkens of alle projectplannen die worden gemaakt, ook écht financieel haalbaar zijn. Jaaa, jouw woord is geld waard!

Als project controller ga je vaak aan de slag bij grote projecten, bijvoorbeeld in de bouw of bij de overheid

Als project controller zijn dit je belangrijkste taken:

 • Begrotingen opstellen: van elk kostenplaatje maak je een mooi overzicht, nauwkeurig tot twee cijfers achter de komma. Zo komt alles wat met geld te maken heeft langs jouw ogen! 👀 
 • Financiële analyses uitvoeren: is die ene investering nou wel of niet slim? Jij voert grondige analyses uit en overziet zo het grote plaatje tijdens een project. 
 • Adviezen geven: kijken, kijken, adviseren en dan pas kopen! Je geeft als project controller gevraagd én ongevraagd advies aan de projectleider, zodat het project een vlammend succes wordt zonder rode cijfers. 🔥 
 • Planning bijhouden: je beheert het budget en de financiële planning, zodat er aan het eind van elke maand nog voldoende geld over is! Lekkerrrrr. 

De werkdag van een project controller: rekenen, controleren en advies geven

Pingping, doekoes, flappen, knaken, centen, pegels, moneys… daar waar het geld stroomt ben jij! Je checkt alle cijfers en trekt aan de bel als het nodig is. Want een project is natuurlijk pas écht een succes als het de boeken in gaat met groene cijfers. Hopppaa! 

Als project controller werk je meestal op kantoor. Daar speel je elk excel-bestand uit achter je beeldscherm. 😉 En af en toe een dagje thuiswerken? Zeker mogelijk in overleg met je werkgever! 

De baan van project controller is trouwens gezellig, want je hebt lekker veel contact met collega’s. Zo overleg je dagelijks met de projectleider, maar ook met andere mensen die werken aan het project. Zo weet je precies waar iedereen mee bezig is, en welke kant het geld op rolt. Zie jij jezelf al werken als project controller? Top! Je werkdag ziet er dan ongeveer zo uit: 

Tijdstip Taak
08:30 uur

je begint je dag met een lekker bakkie ☕

09:00 uur

rondje mails: wat heeft vandaag prioriteit?

09:30 uur

je werkt de maandbegroting bij omdat de leverancier nieuwe prijzen heeft doorgegeven

10:30 uur

overleg met de projectleider over de financiële planning van het project: hoe staan we ervoor? 🔢

11:30 uur

je belt een collega om iets te vragen over het nieuwe boekhoudsysteem

12:00 uur

blokje om naar die lekkere broodjeszaak om de hoek, nomnomnom 😋 

12:30 uur

tijd voor analyses! 📈

15:30 uur

even een extra bakkie voor een frisse blik 

16:30 uur

je schrijft een mail naar de projectleider met de eerste rapportages

17:00 uur

zo, dat was ‘m alweer voor vandaag, op naar huis! 🚲

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een project controller 🤑

Als fulltime controller verdien je gemiddeld tussen de €2.686 en €3.296 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat €35.892 per jaar. Dat zijn bijna 2.000 rekenmachines! 😉 Werk je liever flexibel? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €17,22. Reken uit je winst! Dat kan jij als geen ander.

Hoe weten wij dat project controllers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Een mooi salaris is natuurlijk top, maar wat ook écht fijn is zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden; cadeautjes van de zaak! Die verschillen per bedrijf. Zet je onderhandelskills in tijdens het sollicitatiegesprek en scoor bijvoorbeeld een laptop, extra vakantiedagen of lunch. Dan wordt werken nóg leuker!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als business controller of financial controller? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als project controller? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van project controllers is. Hoppaaaa!

Wat voor project controllers zijn er?

Rekenen we op je als project controller? Yesss! Er zijn superveel soorten projecten, dus er bestaan ook een hoop verschillende project controllers! Ga bijvoorbeeld als project controller werken:

En wil jij jezelf verder specialiseren als controller? Dat kan natuurlijk ook! Check dan eens de baan van een business controller of die van een financial controller.

Project controller worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om te schitteren als project controller, is het fijn als je minimaal een hbo-diploma in de richting van finance in de pocket hebt. Handige studies zijn bijvoorbeeld Finance & Control, Bedrijfseconomie, Accountancy, Commerciële Economie of MER. 👩‍🎓👨‍🎓 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een project controller

Heb jij de smaak als project controller he-le-maal te pakken? En zin in een nieuwe stap? TOP! 💪 Als project controller heb je te gekke doorgroeimogelijkheden. Bijvoorbeeld:

 • Projectleider: als projectleider ben je de eindbaas van het hele project. Je hebt zo een stuk meer verantwoordelijkheden, van communicatie tot uitvoering. En die uitdaging is echt leuk! 
 • Accountant: als accountant controleer je financiën van een bedrijf of organisatie. Je zorgt dat alle cijfers kloppen! Als registeraccount heb je veel verantwoordelijkheid, daarom heb je een universitaire opleiding nodig voor deze functie. Mooie kans om door te leren dus! 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte project controller 🤩

Een project controller is een regelrechte ⭐ in het maken van analyses. De belangrijkste eigenschappen voor een goede project controller zijn daarom analytisch en nauwkeurig. Als een pietje precies werk jij alle overzichten uit! 

Daarnaast zijn de volgende eigenschappen ook heel handig om te hebben als project controller:

 • Communicatief sterk: dat jij goed uit de voeten komt met cijfers is natuurlijk logisch, maar niet al je collega’s zijn rekenwonders. Gelukkig kan jij goed communiceren en geldzaken haarfijn uitleggen. Zo weet iedereen hoeveel moneys er nog in de portemonnee van het project zitten! 
 • Stressbestendig: een project zonder deadlines is als hagelslag zonder boter… Je houdt het hoofd koel, ook als de druk toeneemt. Zo neem je nog steeds de beste beslissingen! 
 • Zelfstandig: jij bent zeker van je zaak! Je geeft de projectleider slimme adviezen, ook wanneer er eigenlijk niet om gevraagd wordt. Zo zorg je dat het project een regelrecht succes wordt! 🚀

Altijd de nieuwste project controller vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als project controller?

Als project controller werk je meestal fulltime, van maandag tot en met vrijdag. Kantoortijden dus, zodat je nog genoeg tijd hebt om je ‘s avonds in het zweet te werken in de sportschool, af te spreken met vrienden of juist te chillen op de bank met een filmpje. 🍿 

Ben je juist gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Dan kan je natuurlijk ook parttime werken als project controller. Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als project controller via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als project controller aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over project controllers

 • Wat doet een project controller?

  Een project controller beheert simpel gezegd de portemonnee van een project. Je houdt de budgetten in de gaten, net als de financiële planning. Ook adviseer je collega’s welke financiële beslissingen wel (of juist niet) slim zijn om van het project een vlammend succes te maken. 🔥 Lees hier alles over wat een project controller precies doet.

 • Wat verdien je gemiddeld als project controller?

  Als fulltime project controller verdien je gemiddeld tussen €2.686 en €3.296 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €35.892 per jaar. Dat zijn bijna 2.000 rekenmachines! 😉 Ontdek hier alles over de moneys van een project controller.

 • Heb je ervaring nodig voor project controller?

  Om aan de slag te gaan als project controller, heb je geen specifieke opleiding nodig. Wel vragen werkgevers vaak om een hbo-diploma in de richting van finance. Handige studies zijn bijvoorbeeld Finance & Control, Bedrijfseconomie, Accountancy, Commerciële Economie of MER. 👩‍🎓👨‍🎓 Check hier aan welke eigenschappen en competenties je een echte project controller herkent.

 • Hoe moet ik solliciteren op een project controller vacature?

  Solliciteren als project controller is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà! Je hebt nu gesolliciteerd! Wil je graag nog tips?? Ontdek hier alles over solliciteren!