Met deze tips belandt je cv níet in de papierversnipperaar

Klaar om te solliciteren naar die nieuwe, vette baan? Je cv is je binnenkomer, je persoonlijke visitekaartje, jouw uithangbord. Als je cv dus de aandacht trekt, uitblinkt en verrast dan kom je zeker aan tafel voor het eerste gesprek! Maar HOE doe je dat nu precies..? Lees onze tips!

1. Een pakkend ontwerp

Hier begint een goed cv al mee. Zonder een letter te hoeven lezen kan je al zorgen dat je opvalt. Hoe? Met het ontwerp! Hoe een creatief cv eruit ziet, bepaal je helemaal zelf. Het is wel handig om het ontwerp op een bepaalde manier te linken aan het soort werk dat je wil gaan doen. Solliciteer je bij de Belastingdienst? Een cv in de vorm van een surfplank is dan misschien niet geheel op z’n plek. Wil je solliciteren als banketbakker? Dan is een cv in de vorm van een mooi gebakje natuurlijk de kers op de taart.  

2. Zorg dat alle nodige informatie er duidelijk op staat

Een creatief cv is supertof, maar alleen als je het ook goed uitvoert. Dus: zorg dat al je teksten goed leesbaar zijn en dat alle belangrijke informatie nog steeds gemakkelijk terug te vinden is. Welke info? Bijvoorbeeld je contactgegevens:

  • Je volledige naam
  • Je geboortedatum
  • Je adres
  • Je telefoonnummer
  • Je emailadres (let op: je gaat solliciteren! Dus pak het professioneel aan: mailadressen als dolfijntje94@live.nl en eminem007@hotmail.com kunnen niet meer..)

3. Kort & krachtig

Je bent vast niet de enige die solliciteert, dus zorg voor een kort en pakkend cv! Zo is snel te zien of je interessant en geschikt ben voor die nieuwe baan. Een cv van twee pagina’s is ruim voldoende. Één pagina is natuurlijk beter....
 

4. Een teaser maakt het persoonlijk

Zorg dat bij je contactgegevens een pakkende teaser staat. Teaser? Een korte omschrijving van jezelf. Schrijf in vier treffende zinnen op wat voor een persoon jij bent, wat jij kan en wat jij zoekt / wil in een baan. Leg je teaser nog even voor aan wat vrienden en familie om te kijken of zij jou ook zo zien.

5. Laat jezelf zien

Voeg een foto toe aan je cv. En dan natuurlijk niet die leuke strandfoto of die kroegfoto met een cocktail in je hand. Nee, een professionele foto die je ook aan je schoonmoeder geeft voor op de schouw. Dus: een portretfoto waarop je er verzorgd en netjes uitziet en in de camera kijkt. Zo zien ze direct wie je bent en is de kans groter dat ze je niet vergeten! Kleine moeite. Snel resultaat.

6. Zorg voor een duidelijke match

Wanneer je een interessante vacature tegenkomt online, is het handig om goed te kijken waar ze precies naar zoeken. Willen ze iemand die al veel werkervaring heeft? Zorg dan dat je al jouw ervaringen duidelijk op je cv zet. Zijn ze heel gericht op zoek naar iemand met bepaalde vaardigheden? Zorg dat deze dan ook precies terugkomen op in je cv. Pas je cv dus voor elke vacature opnieuw aan en benadruk de elementen die zij relevant vinden of waar ze naar op zoek zijn. Klinkt logisch en dat is het natuurlijk ook! Doen, dus.

7. Laatste check

Tevreden met alles op je cv en klaar om hem te versturen? Doe dan altijd nog even een laatste check. Check dan eersst of er geeen spelvouten meer ijn je cv staan. En heb je overal hetzelfde lettertype én lettergrootte gebruikt? Geen dubbele spaties? Top! Sla je cv dan op als een PDF-bestand, dan weet je zeker dat er niks meer mis kan gaan met je layout.

Wat een pracht cv is het geworden! Snel versturen dus, hoppa!

Nog een LinkedIn tippie..

Naast je cv heb je natuurlijk ook je online cv: jouw LinkedIn-profiel! Zorg dat deze ook in orde is. Waarom? Recruiters zoeken online gericht op een aantal zoekwoorden en hoppa; ze vinden zo een berg interessante kandidaten. Je doel is om zo goed en makkelijk mogelijk gevonden te worden door die recruiters. Die kans kun je vergroten door je LinkedIn-profiel zo volledig mogelijk in te vullen met al je relevante informatie. Dus kijk eens rond welke woorden of slimme termen veel gebruikt worden binnen je vakgebied, en zet die ook op je profiel. Maak daarnaast connecties met mensen die interessant voor jou kunnen zijn! Dus trek de stoute schoenen aan en voeg gewoon die ene persoon toe die je super interessant vindt! Nee heb je, ja kun je krijgen!