Verkiezingen in coronatijd: meer werk voor stembureaus en veel stemmentellers werven

Verkiezingen in tijden van corona betekent meer werk voor de stembureaus. Hierdoor waren er in 2021 meer taken én ruimere openingstijden. En als er niet genoeg mensen bij stembureaus willen werken, kan dit leiden tot dagenlange vertragingen in uitslagen. Dat zagen we vorig jaar bijvoorbeeld in de VS. Dit wilden we in Nederland natuurlijk absoluut voorkomen. En daar heeft Tempo-Team werk van gemaakt!

Hoe Tempo-Team gemeenten helpt bij de verkiezingen in stembureaus

In aanloop naar de verkiezingen hebben we onze eigen ‘verkiezingscampagne’ gevoerd.

Alle 355 gemeenten ontvingen info over hoe we hen konden helpen. Duidelijk en concreet! Voor een aantal gemeenten kwam dit goed van pas. Voor hen hebben we stemmentellers geworven en ingezet, waarvan sommigen zelfs nog op de allerlaatste dag zijn aangevraagd voor de allerlaatste tellingen!

ICT-ondersteuning  

Bij verkiezingen zijn stembureaus natuurlijk het middelpunt van alle drukte. Maar veel mensen vergeten de processen eromheen, en die zijn ook van groot belang! Voor de gemeente Den Haag boden wij een totaaloplossing, mét de ICT-ondersteuning in de aanloop er naartoe. 

Poststemmen

En voor wie het gemist heeft: je mocht in 2021 (in een bepaalde doelgroep) ook stemmen via de post. Dit zorgde voor extra werk: er moesten namelijk een hoop brieven opengemaakt worden! In Den Haag regelden we daarom ook de briefafgiftepunten én zorgden we dat alle briefstemmen ook op tijd werden geteld. Een totaaloplossing dus!  

Hoe Tempo-Team het Rijk helpt bij de verkiezingen in stembureaus

De Kiesraad legt de verantwoordelijkheid van tijdige uitslagen en de bemanning van de stembureaus namens het Rijk bij de gemeenten. Ter ondersteuning hierbij dient een reservepool vanuit het Rijk als vangnet. 

Fijn, want zeker in coronatijd is er een risico dat mensen op het laatste moment uitvallen. Als partner van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn we gevraagd om de inzet van deze reservepool te managen. Met een speciaal voor de gemeenten opgezet callcenter waren wij op 15, 16, 17 en 18 maart 2021 bereikbaar voor het inplannen en verlonen van de broodnodige stemmentellers. Zo hebben wij hoogstpersoonlijk bijgedragen aan de definitieve uitslag op 18 maart, tot en met de allerlaatste tellingen aan toe! 

Neem contact op! 

Meer cases waar Tempo-Team bij heeft geholpen

Leer onze dienstverlening en expertises beter kennen: